Gemengde berichten (9 januari)

09-01-2012 Print this page

B9 10634. Kamervragen Groen Links over SOPA. GroenLinks wil van minister Rosenthal weten wat hij vindt van het omstreden Amerikaanse antipiraterijplan SOPA. Onlangs werd bekend dat de VS naar verluidt druk heeft uitgeoefend op Spanje om wetgeving door te voeren waarbij de vrijheden van internetgebruikers op het spel staan Tweede Kamerlid Arjan El Fassed heeft schriftelijke vragen gesteld. Lees hier meer.

Humoraanbod.nl “Er komt een man bij het octrooibureau en wil octrooi aanvragen.“Wat heeft u dan uitgevonden?”  “Een ijsklontje met een gat erin.” “Daar krijgt u geen octrooi op, ik ben daar al 25 jaar mee getrouwd.” Lees hier meer.

Herhaalde oproep VIE –prijs. Tijdens het Zeist Symposium 2012 zal de jaarlijkse VIE-prijs worden uitgereikt voor een publicatie op het gebied van de Intellectuele Eigendom of het ongeoorloofde mededingingsrecht. Voor de VIE-prijs komen in aanmerking publicaties in het Nederlands, Engels, Duits of Frans, die op of na 1 november 2010 hebben plaatsgevonden en die betrekking hebben op enig aspect van het Intellectuele Eigendomsrecht of het recht inzake ongeoorloofde mededinging. Lees hier meer.

Muziekverkoop omhoog in de VS. Voor het eerst sinds 2004 stijgt de verkoop van muziek in de VS. De totale stijging van 6,9 procent is vooral te wijten aan de sterke toename van betaalde downloads. Dat blijkt uit cijfers van Nielsen SoundScan, gepubliceerd door muziekblad Billboard. Lees hier meer.

De Telegraaf onderneemt actie tegen nep-twitteraar. De Telegraaf neemt maatregelen tegen de neptwitteraar, die onder de naam ‘teIegraaf’ (in plaats van een L wordt een hoofdletter i gebruikt), links verspreidt met nep-berichten over het Kamerlid Van Bemmel en tv-presentator Smeets.  Die berichten, beledigend voor de betrokkenen, werden ook nog eens in de opmaak van Telegraaf.nl op internet geplaatst, met de intentie verwarring te zaaien en te beledigen. Lees hier meer.


 


Bekijk de presentatie hier.


Parodie-account premier Rutte verwijderd. Afgelopen dinsdag werd het account @Mark_Rutte door Twitter zelf afgesloten. Wie nu het account bezoekt, ziet staan dat het account ‘suspended’ is. Eigenaar van het account was student Nederlands Jorik van Engeland. Hij startte het account in mei 2010 en had inmiddels zo’n 18.000 volgers. Lees hier meer.

Hirsch-gebouw plagiaat. Maar de on-Nederlandse grandeur van het Hirsch-gebouw is niet alleen terug te voeren tot de smaak van Jacots opdrachtgevers. Bij de beoordeling van zijn ontwerp in de Amsterdamse schoonheidscommissie kwam aan het licht dat het frappante overeenkomsten vertoonde met het door R.F. Atkinson en Daniel Burnham ontworpen Selfridge's-warenhuis dat in 1909 in Londen was geopend. De schoonheidscommissie vond het 'brutaal plagiaat' en legde Jacot enkele kleine wijzigingen van zijn ontwerp op. Of de commissie het met dit harde oordeel bij het rechte eind heeft gehad is lastig te beoordelen. Maar áls dat het geval is, dan is aan het Amsterdamse Leidseplein een Londens voorbeeld nagebouwd - op ware grootte. Lees hier meer.

Bouwsector grootste softwarepiraat. Bijna een op de vijf  bedrijven in de bouwsector maakte in 2011 gebruik van illegale software. Daarmee is deze branche de grootste zondaar. Dat bericht de Business Software Alliance (BSA), een belangenbehartiger van de software-industrie. Kleine en middelgrote bedrijven scoren volgens BSA het slechtst. Softwarepiraterij is in de bouwsector "een echt probleem", zo benadrukt de organisatie. Lees hier meer.

Praktische handleiding over kwekersrecht China. Naktuinbouw en Plantum hebben samen een praktische handleiding gemaakt over de omgang met kwekersrecht in China. De handleiding gaat over de huidige wetgeving, de aanvraagprocedures en de organisatie van kwekersrechtonderzoek. Lees hier meer.

Vatican uses Wikipedia to compile cardinals' biographies. Spokesman says website's use was temporary measure driven by haste, and that official biographies being compiled. The biographies, sent to journalists, were cut and pasted from Wikipedia's Italian language site without attribution. Lees hier meer.

Geen vermelding IE-rechten in aanbestedingszaak Kadaster. Het Kadaster voerde een aanbesteding niet goed uit. Daarom moet het nu tien miljoen euro betalen aan een bedrijf dat software wilde leveren ter waarde van 50.000 euro. (…) Arcadis won de aanbesteding en kreeg 76.000 euro voor het leveren van de software. HLA zegt dat het dat voor 50.000 euro had kunnen doen. In de procedure wijst het Kadaster erop bij de aanbieding van Arcadis ook het intellectueel eigendom was inbegrepen, terwijl dat bij HLA niet het geval is. Maar dat heeft het Kadaster niet goed duidelijk gemaakt. "Daar heeft het Kadaster een blunder begaan", meent universitair docent Recht en ICT Mathieu Paapst in een reactie tegen Webwereld. Lees hier meer.

Si of no: De implementatie van databankenrecht in Curaçao ten behoeve van een optimale kenniseconomie van Salina Helder (masterscriptie privaatrecht, Universiteit van de Nederlandse Antillen, begeleider Peter Klik). Snijdt Curaçao zichzelf in de vingers indien het, gelet op het concordantiebeginsel, het ook in Nederland geïmplementeerde, Europese databankenrecht overneemt? (NJBblog). Lees hier meer.

Waarom zit er een Weens Koopverdrag in mijn softwarelicentie? In 2010 blogde ik dat het Weens Koopverdrag regelmatig uitgesloten wordt in allerlei algemene voorwaarden. Het duikt echter nog regelmatig op, ook in softwarelicenties. En daarover vroeg een lezer me waarom dat überhaupt nodig is: software is toch niet iets dat je kunt ‘kopen’? (…)  Enig graafwerk van TechEye leidde tot de ontdekking dat er wel iets meer achter zit dan alleen copypastewerk. In Duitsland met name leeft er serieuze discussie of en wanneer dit verdrag relevant is voor software. Daar lijkt de conclusie te zijn dat als je standaardsoftware (geen maatwerk) op fysieke drager verkoopt, er sprake is van een ‘koop’ in de zin van het Koopverdrag. Iets dat ons Arnhems Hof in 2010 ook leek te oordelen, hoewel in een iets andere context. (Engelfriet). Lees hier meer.

Hoogleraren recht steunen Louboutin. Elf Amerikaanse hoogleraren die gespecialiseerd zijn in merkenrecht steunen Yves Saint Laurent (YSL) in de rode-zolen-zaak die de Franse schoenenontwerper Christian Louboutin tegen het modehuis heeft aangespannen. De professoren van de universiteiten van Washington, Boston, Camden, Minnesota, Denver, Virginia en Georgetown hebben een brief ingediend bij het Federale Hof van Beroep waarin zij pleiten dat de argumenten van Louboutin om kleur te beschermen in de mode verworpen moeten worden om de vrijheid van innovatie en concurrentie te behouden. “Een vrouw die rode schoenen koopt, doet dat voor een reden.” Lees hier meer.

Nieuw plagiaat Lady Gaga. Lady Gaga werd er al van beschuldigd dat ze aan de haal ging met de kostuums van performance kunstenaar Leigh Bowery, Madonna’s korset van Jean Paul Gaultier en de buitenissige hoeden van wijlen Isabella Blow (internationaal stijlicoon en moderedacteur). Nu beweert de New Yorkse multimedia kunstenaar Colette, die haar werk in de jaren '90 tentoonstelde in Guggenheim en MOCA L.A., dat Lady Gaga haar installatie House of Olympia heeft nagebootst in haar Boudoir dat deel uitmaakt van Gaga’s workshop bij Barneys. Lees hier meer.

KB mag van Google wel boeken aanbieden, maar niet verspreiden. De Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag wil door Google ingescande boeken verspreiden via een eigen netwerk. Maar dat mag alleen onder strikte, door Google gestelde voorwaarden. Het project ligt daarom al anderhalf jaar stil, meldt Webwereld vandaag. De bibliotheek zegt zelf in een reactie dat het project helemaal niet stilligt, en dat juist dagelijks boeken worden gescand. Lees hier meer.

UK IPO publishes explanatory notes on 10th edition of NICE Classification system. As our readers will be aware, on 1 January 2012 the 10th edition of NICE Classification system came into force. On its website the UK IPO has published a helpful document with a summary of all changes to the classification system including explanatory notes and a list of approved goods/services.  Lees hier meer.

Steve Jobs-pop. InIcons, het Chinese bedrijf dat een 30 centimeter grote speelgoedpop van Steve Jobs op de markt wil brengen, heeft volgens bronnen op internet een pittige brief van Apple’s advocatenteam gekregen.  (…) In de brief zou staan dat InIcons, dat de pop komende maand had willen uitbrengen, kan rekenen op een rechtszaak als de pop daadwerkelijk op de markt komt. Apple bezit namelijk de rechten op zowat alles wat met Apple ter maken heeft, tot aan in dit geval het uiterlijk van Steve Jobs toe – en een Jobs-pop die niet door Apple goedgekeurd is verkopen is dus een strafbaar feit. Lees hier meer.

Apple maakt weinig kans in rechtszaak Steve Jobs-pop. Mocht het zover komen dat Apple de rechtszaal opzoekt om de verkoop van een Steve Jobs-pop stop te laten zetten, dan maakt het bedrijf weinig kans. Lees hier meer.

Niet misleidend? Wat dan nog wel? Zojuist lees ik een vonnis van de Roermondse Voorzieningenrechter in een zaak over misleidende reclame. Mijn oog valt op r.o. 4.8. Het gaat hier om het aanbieden van een kruiwagen die in een folder wordt aangeprezen met een afbeelding die niet overeenstemt met de kruiwagens die daadwerkelijk in voorraad zouden zijn. (Wim Maas). Lees hier meer.

Heerlen gedoogt bouwwerkzaamheden winkelcentrum ’t Loon. Overigens is het winkelcentrum architectonisch een geheel, meldt projectleider Ton Jansen van AGS Architekten en Planners te Heerlen. Het is in 1965 gebouwd naar een ontwerp van Peter Sigmond, de grondlegger van AGS (Architekten Groep Sigmond). "Wij hebben in dit geval het auteursrecht", aldus Jansen. Lees hier meer.

Domeinnaam .frl kost Friesland 2 miljoen euro. Als de Friese politiek het internetdomein .frl wil invoeren, kost dat de provincie 2 miljoen euro. Dat meldde de provincie Friesland dinsdag. Gedeputeerde Staten hebben al ingestemd met het voorstel om een speciale domeinnaam te gebruiken. Lees hier meer.

Akzo-nobel.com. WIPO Domeinnaamgeschil. Zaak D2011-2029 (Panellist Philippe Gilliéron), Akzo Nobel N.V. vs. Domain Admin, Private Registrations Aktien Gesellschaft. Decision: Transfer. 

“Considering the worldwide reputation of AKZO NOBEL in the abovementioned industry, the Panel finds it hard to believe that the Respondent would have chosen and registered the disputed domain name  akzo-nobel.com  in good faith, without having been aware of the AKZO NOBEL trademarks. (…) Respondent’s good faith is all the more doubtful that a search of UDRP decisions reveals no less than 19 decisions rendered against the Respondent covering a broad range of domain names consisting of third parties’ trademarks, which clearly suggest that the Respondent has made a pattern of conduct of registering domain names consisting of third parties’ trademarks. (…) Consequently, the Panel is of the opinion that the disputed domain name akzo-nobel.com has been registered and is being used in bad faith. ” Lees de beslissing hier.

Schending van auteursrecht op mijn foto's. “Deze week wordt ik wéér geconfronteerd met een schending van het auteursrecht op een van mijn foto's. Ik zeg “weer”, omdat dit niet de eerste keer is. Een poosje geleden kwam ik bij toeval een van mijn foto's tegen op een vakantie-site. Daar werd het gebruikt om een tekst over het terrasleven in Denemarken kracht bij te zetten. Ik ben ook al 's een van mijn foto's tegengekomen op de voorpagina van een bijlage in een weekblad. En nu dan weer zo'n incident!” Lees hier meer.

Sasur verkoop eigendomspercelen concertorganisator. Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) heeft deze week vier eigendomspercelen van de concertorganisator Rabindre Achaibersingh van Hardcore Entertainment (HE) verkocht op een openbare veiling. Sasur-voorzitter Prim Ramlal zegt dat Hardcore Entertainment verzuimd heeft licentierechten en bijbehorende kosten aan Sasur te betalen. Lees hier meer.

Nieuw systeem thuiskopie Spanje. On 30 December 2011, a new regulation on private copying was adopted by the new Spanish government. The compensation for private copying will no longer be paid by manufacturers or importers. Instead, the Spanish government will pay an amount based on the estimation of the damage caused by the private copying. The money will be deducted from the national budget. Lees hier meer.

Does Hasbro Have a Strong Trademark on 'Transformers'? (Analysis).  A computer manufacturer argues that its tablet/laptop hybrid should be able to describe itself as a "transformer." Hasbro isn't happy.  In 1984, Hasbro introduced a line of alien toy robots named the "Transformers." Now, the otherworldly battle for technological supremacy has triggered a legal fight between Hasbro and a computer manufacturer which has introduced a high-end tablet/laptop hybrid computer dubbed the "Transformer Prime. Lees hier meer. 

Apple aangeklaagd voor illegale boekverkoop. Chinese schrijvers klagen Apple aan voor de verkoop van illegale versies van hun boeken. Ze eisen een compensatie van 1,5 miljoen euro. De negen Chinese schrijvers stellen dat Apple illegaal hun boeken aanbiedt via de iBooks Store. Het zou gaan om 37 werken die worden aangeboden door bedrijven die niet over de auteursrec hten beschikken. Lees hier meer.