Gemengde publicaties

18-05-2012 Print this page

B9 11238. Rogier de Vrey, CMS Derks Star Busmann: Advocaat-generaal redt Nederlandse grensoverschrijdende octrooipraktijk.

Jarenlang was de Nederlandse rechter zeer populair bij octrooihouders als forum voor internationale octrooiprocedures. De gespecialiseerde Haagse octrooirechters toonden zich bereid om grensoverschrijdende inbreukverboden uit te vaardigen. Een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in 2006 haalde een streep door deze bloeiende cross-border praktijk. De Advocaat Generaal van het Europese Hof heeft echter recentelijk een helpende hand uitgestoken.
 
(…) De algemene verwachting was dat de Advocaat Generaal (en het Europese Hof) het feestje voor de octrooihouders zou verpesten en dat het grensoverschrijdende verbod nu definitief de ijskast in zou gaan, ook voor wat betreft kort geding procedures. De Europese rechter heeft immers wel in meer gevallen de Nederlandse of Benelux wetgever terug het hok in gestuurd. De Advocaat Generaal is echter van mening dat een grensoverschrijdend verbod in dit geval wel mogelijk is. (…)
 
Lees hier meer (Website CMS DSB).

 

Axel Arnbak, IViR:  Majority of Dutch Providers to Block The Pirate Bay. Game Over or Next Level in Copyright Wars?


On 10 May, the District Court of The Hague [B9 11206B9 11207] extended an earlier ruling with regard to two access providers to block The Pirate Bay to several major Dutch access providers.  The providers lament the ruling and consider appealing it, but soon more than 90% of the Dutch market blocks the infamous website. On the same day, the Dutch chapter of The Pirate Party was ordered to cancel its open proxy service to The Pirate Bay and to remove referrals to other proxies from its website. Finally game over for The Pirate Bay?
 
Lees hier meer (Kluwer Copyright Blog).

 

Meindert Flikkema & Ard-Pieter de  Man (VU): Merken als indicator van innovatie.

Geregistreerde merken worden op grote schaal ingezet voor het verzilveren van innovatie. Nieuwe merkenregistraties in de Benelux verwijzen vaak, en bovendien in veel gevallen exclusief, naar innovaties. Dit laatste geldt vooral voor het kleinbedrijf en de dienstensector. Met merkendata ontstaat een completer beeld van innovatieprocessen en innovaties dan door alleen het bestuderen van O&O-uitgaven en het tellen van patenten kan worden verkregen. Enige voorzichtigheid met deze conclusie is echter geboden, omdat het onvoldoende duidelijk is hoe groot de neiging is om innovaties te verzilveren met geregistreerde merken. Wellicht wordt bij een deel van de innovaties immers niet geïnvesteerd in de registratie van nieuwe merken. In het slechtste geval zijn nieuwe merken echter een goede aanvulling op bestaande en veelgebruikte indicatoren van innovatie. Dit resultaat heeft drie beleidsimplicaties.

Lees hier meer (Ondernemerschap & Innovatie).

 

Sikke Kingma, Pels Rijcken: Conclusie A-G 11 mei 2012, nr. 11/01131 (ACI/Stichting De Thuiskopie).
 
Volgens A-G Huydecoper [B9 11215] valt ook het maken van privékopieën van “illegaal” gekopieerd/gedownload materiaal onder de thuiskopieregeling van de Auteurswet. De A-G stelt voor aan het Hof van Justitie van de EU te vragen of dat verenigbaar is met de Auteursrechtrichtlijn en zo nee, of bij de bepaling van de hoogte van de thuiskopievergoeding dan tóch met kopiëren van “illegaal” materiaal rekening mag worden gehouden.
 
A-G Huydecoper komt in zijn conclusie tot de slotsom dat art. 16c lid 1 Aw thuiskopiëren uit illegale bron toestaat. Of ook dat van “Europa” mag, zou het Hof van Justitie van de EU moeten zeggen. Maar anders dan het hof Den Haag neigt Huydecoper ernaar een “knip” te maken tussen het oordeel over de geoorloofdheid van thuiskopiëren uit illegale bron, en de vraag of de rechthebbenden moeten worden gecompenseerd. Als het toestaan door een lidstaat van thuiskopiëren uit illegale bron niet mag van het Europese recht, kan Huydecoper zich wel indenken dat het onder het Europese recht wél geoorloofd is dat die lidstaat de rechthebbenden voor dat kopiëren uit illegale bron “billijk compenseert”.
 
Lees hier meer (Cassatieblog).

 

(Publicatie op eigen website of elders op het net? Mail de link naar [email protected]).