Het Engels als werktaal bij het BBIE

16-05-2011 Print this page

B9 9666. “Binnen de Beneluxraad bestaan er geen principiële en juridische bezwaren tegen de invoering van het Engels als werktaal bij het BBIE”. Advies van de Beneluxraad voor de Intellectuele Eigendom over de mogelijke invoering van het Engels als werktaal bij het BBIE.

De Beneluxraad voor de Intellectuele Eigendom (Beneluxraad) heeft kennisgenomen van het verzoek van de Directeur-Generaal van het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) om advies uit te brengen over de mogelijke invoering van het Engels als werktaal bij het BBIE . De Beneluxraad heeft over dit onderwerp gediscussieerd in zijn vergaderingen op 7 mei 2009 en 25 januari 2011. Voor de details van de discussie wordt verwezen naar de verslagen van deze vergaderingen. In vervolg hierop brengt de Beneluxraad het volgende advies uit:

Binnen de Beneluxraad bestaan er geen principiële en juridische bezwaren tegen de invoering van het Engels als werktaal bij het BBIE. De Beneluxraad meent wel dat er bij invoering van het Engels aandacht moet worden besteed aan een aantal specifieke punten:

Keuzevrijheid: De Beneluxraad is van mening dat het systeem dusdanig moet zijn ingericht dat niemand kan worden gedwongen het Engels te gebruiken bij het BBIE.

Inhoudelijke invloed: De Beneluxraad gaat er vanuit dat van de gekozen taal geen inhoudelijke invloed mag uitgaan.

Aspecten van nationaal procesrecht: De taal die bij het BBIE is gebruikt kan ingevolge de regels van nationaal procesrecht gevolgen hebben voor de houder van het merk en voor de persoon die in eerste instantie in een procedure voor het BBIE gekozen heeft voor het gebruik van een bepaalde taal.

Vertaling:  Indien het mogelijk wordt ook in het Engels te deponeren meent een deel van de Beneluxraad dat er bij die merken een vertaling naar (een van de) huidige talen van het BBIE moet worden toegevoegd aan het te verlenen recht.

Evaluatie: De Beneluxraad meent dat het wenselijk is om te bepalen dat het gebruik van het Engels en de organisatorische aspecten daarvan na een aantal jaren worden geëvalueerd.

Lees het volledige advies hier.