Het land-van-oorsprong-beginsel

17-04-2012 Print this page

B9 11101. Kamerstukken Tweede Kamer. Inbreng verslag van een schriftelijk overleg inzake telecommunicatie.

Auteursrecht, althans enkele  aan het auteursrecht gerelateerde vragen van leden van de vaste commissie voor EL&I in een ‘schriftelijk overleg’  inzake telecommunicatie:

“De leden van de PvdA-fractie vragen naar aanleiding van de brief [B9 10694] over de Stop Online Piracy Act (SOPA) of in internationale verdragen over auteursrecht het land-van-oorsprong-beginsel van toepassing is? Kunt u aangeven of, indien dit niet het geval is, u hier voorstander van bent? Deze leden verwijzen bijvoorbeeld naar privacyregels waarbij de privacy van Nederlandse burgers veel minder goed beschermd wordt door internetbedrijven die opereren vanuit de VS dan door Europese internetbedrijven. Als het mogelijk zou zijn om ten behoeve van de bescherming van het auteursrecht het land-van-oorsprong-beginsel terzijde te schuiven en extraterritoriaal geldende wetgeving te maken, dan kan de Nederlandse overheid toch ook Amerikaanse bedrijven aanspreken op het naleven van Nederlandse privacyregels voor de bescherming van Nederlandse burgers? Bent u het met de leden van de PvdA-fractie eens dat het niet zo kan zijn dat de Verenigde Staten wel extraterritoriale regels kunnen maken voor internetbedrijven en Nederland of de EU niet? Of het kan beide, dan moeten Amerikaanse bedrijven de privacy van Nederlandse gebruikers beter respecteren en zich houden aan Nederlandse privacyregels, of het kan beide niet.”

“(…) De leden van de SP-fractie vinden het zeer belangrijk dat internetvrijheid voor iedereen gegarandeerd is hoewel zij zich tegelijkertijd realiseren dat inbreuk op auteursrechten moet worden aangepakt. De leden zouden graag willen weten of u, met de brief over de invoering van de Stop Online Piracy Act (SOPA), verklaart dat u dit Amerikaanse conceptwetsvoorstel verwerpt, omdat deze de mogelijkheid biedt om een grote inbreuk te maken op de internetvrijheid. Ook willen deze leden weten welke bevoegdheden de Amerikaanse overheid krijgt om op te treden tegen Nederlandse websites die zich (gedeeltelijk) richten op gebruikers in de Verenigde Staten? Hebt u het Nederlandse uitgangspunt van een vrij en toegankelijk internet voor iedereen al bij de Amerikaanse autoriteiten onder de aandacht gebracht? Zo ja, wat was de reactie van deze autoriteiten?”

Lees het gehele verslag hier.