"Implementatie Auteursrecht Richtlijn – makers bepleiten snelle invoering"

Print this page 24-06-2020
B916069

Platform makers, Erik Thijssen bericht: "Het was moeilijk te missen, vorig jaar: de Europese Commissie en het Europese Parlement namen een nieuwe Auteursrecht Richtlijn aan, onder meer met het doel grote internetplatforms als YouTube en Facebook te verplichten voortaan licenties te gaan betalen aan rechthebbenden. Zoveel media-aandacht en discussie als er vorig jaar over de Richtlijn was, zo stil lijkt, vooralsnog, de implementatie van de Richtlijn in de Nederlandse wet te verlopen.

 

Erwin Angad-Gaur (voorzitter van Platform Makers, het samenwerkingsverband van beroepsorganisaties en vakbonden voor auteurs en artiesten op het gebied van auteurs- en naburig recht): “Op zich is dat onder de huidige omstandigheden niet vreemd. De Corona-crisis overschaduwt veel. Daarnaast: de Richtlijn is de Richtlijn. Nederland en de meeste Nederlandse Europarlementariërs hebben – helaas – tegen invoering gestemd, maar ook Nederland is verplicht de regels in te voeren. Voor juli volgend jaar.”

 

Volgens Angad-Gaur is er alle reden snelle invoering te bepleiten: “Home entertainment loopt tijdens de crisis gewoon door, terwijl alle optredens maanden stil lagen en nu voorzichtig, voorzichtig, binnen bijna onwerkbare beperkingen weer beginnen op te starten. Ook veel (foto)journalisten zijn getroffen, veel nieuwe AV producties aangehouden, uitgesteld of projecten gecanceled. Google en Facebook verdienen ondertussen vrolijk door aan het werk van groepen makers die zonder inkomen thuis zitten. Meer reden dan ooit daarom om snelle invoering te bepleiten, al geef ik toe dat onduidelijk blijft in welke mate makers ook werkelijk gaan meeprofiteren. Essentieel is dat we geen Spotify- of Blendle-achtige toestanden gaan krijgen. Een eerlijke verdeling is essentieel.” [...]"

 

Lees hier meer.