Initiatiefnota acquisitiefraude en spooknota's

07-06-2012 Print this page

B9 11308. Kamerstukken Tweede Kamer. Kamerbrief initiatiefnota acquisitiefraude en spooknota's.

Minder post voor merkhouders en handelsnaamregistranten? Kamerbrief van minister Verhagen (EL&I) met een reactie op hoofdlijnen op de initiatiefnota van het Kamerlid Koppejan (CDA) over acquisitiefraude en spookfacturen. “Wij delen de analyse zoals verwoord in de nota Koppejan: het belangrijkste doel is fraude en schade te voorkómen. Ondernemers dienen weerbaarder te worden gemaakt tegen de aanvallen van de fraudeurs. Acquisitiefraude is ondermijnende criminaliteit en holt het vertrouwen uit tussen deelnemers aan het handelsverkeer.

“Deze spooknota´s worden op geraffineerde wijze vormgegeven, vaak met logo´s die optisch bijna gelijk zijn aan de logo’s van bekende en vertrouwde marktpartijen en zijn zodoende bijna niet van echte facturen te onderscheiden. (…) Enkele jaren geleden kregen bijvoorbeeld alle ondernemers een ‘factuur’ toegestuurd van “Kantoor voor Klanten”, die tot en met het logo sprekend leek op de factuur die de Kamer van Koophandel rond dezelfde tijd stuurt voor de jaarlijkse heffing. (…) In het vervolg van deze brief beschrijven wij welke maatregelen al bestaan en welk effect deze sorteren en welke initiatieven er momenteel worden genomen om de aanpak van acquisitiefraude en spooknota’s verder te versterken.”

(…) In de strijd tegen acquisitiefraude staan wij voor een samenhangende aanpak. In die aanpak ligt het zwaartepunt op de preventie en het stimuleren van de bewustwording bij - en zelfredzaamheid van - ondernemers. Die bewustwording wordt in eerste instantie vanuit de Kamer van Koophandel versterkt. Daarnaast draagt het kabinet bij aan de Fraudehelpdesk. Het gebruik van civielrechtelijke instrumenten kan worden versterkt door collectieve acties van ondernemers. Met ingang van 1 juli 2011 is er een systeem van doorlopend toezicht op rechtspersonen waarin signalen van fraude gedeeld worden met toezichthouders en opsporingsinstanties.

Het strafrecht wordt primair ingezet in die gevallen waar de fraude systematisch van aard is of de fraude buitengewoon ernstig is. Daarbij kan sinds eind 2009 gebruik worden gemaakt van het strafrechtelijke bestuursverbod tegen  (beroeps)fraudeurs. Om het gebruik van dit verbod te stimuleren, komt het Openbaar Ministerie op korte termijn met een Aanwijzing Ontzetting Uit Beroep.

Verder wordt er gewerkt aan een de ontwikkeling van een civielrechtelijk bestuursverbod. Daarnaast wordt dit jaar met een pilot onderzocht of het mogelijk is meer en hogere barrières op te werpen tegen Acquisitiefraude door met private partijen, zoals banken, afspraken te maken over het weigeren van dienstverlening aan malafide partijen.

Kortom: er zijn recent veel maatregelen genomen en nieuwe maatregelen zijn in voorbereiding. We verwachten dat we hiermee de nodige versteviging van de aanpak realiseren, maar de effecten moeten nog blijken. Omdat we eerst de effecten willen bezien, is het aan een nieuw kabinet om eventuele aanvullende voorstellen te doen.

Lees de gehele brief hier.