Kamperen op het heilige gras en de éénlijnsprestatie

22-05-2012 Print this page

B9 11245. Rechtbank Leeuwarden, 22 mei 2012, LJN: BW6512, Pootentieel B.V. tegen S.C Heerenveen B.V. (met dank aan Marc de Boer, Boekx en Paul Mazel, Trip Advocaten).

Format/Idee-bescherming. (G)éénlijnsprestatie. Eiseres Pootentieel houdt zich bezig met sportmarketing en evenementen en heeft in opdracht van Ajax-sponsor ABN Amro enkele malen het evenement ChampCamp georganiseerd in de Arena, een combinatie van voetbalonderricht en kamperen. "Zoon of dochter overnacht samen met ouder/verzorger op het heilige gras van de favoriete club. En de volgende ochtend schuift de complete selectie aan het ontbijt!”

Pootentieel heeft over het concept ook een presentatie gehouden bij SC Heerenveen, maar door de slechte financiële situatie van de club is het niet tot een samenwerking gekomen. Vervolgens heeft Heerenveen echter zelf bij een benefiet-diner voor de bijbehorende veiling onder meer de mogelijkheid ingebracht om in et stadion van SC Heerenveen te kamperen, met als resultaat het evenement ‘Kamperen op de middenstip’. Pootentieel stelt dat SC Heerenveen hiermee onrechtmatig jegens haar heeft gehandeld en profiteert van haar prestaties. De voorzieningenrechter wijst de vorderingen van Potentieel af.

Potentieel beroept zich uitdrukkelijk niet op het auteursrecht, maar ook van een éénlijnsprestatie is naar mening van de voorzieningenrechter geen sprake. ChampCamp is niet te beschouwen als een met een IE-recht gelijk te stellen éénlijnsprestatie, omdat het werk van Potentieel ‘vooral organisatorisch en logistiek’ van aard is. En zelfs al zou juist zijn dat SC Heerenveen door de presentatie van Pootentieel op het idee is gebracht, dan nog is het gebruik van dat (onbeschermde) idee en de over de uitwerking daarvan verschafte informatie op zichzelf beschouwd niet  onrechtmatig, nu er geen geheimhoudingsovereenkomst tussen partijen is gesloten. Ook eventuele overname van bepaalde elementen (b.v. koepeltentjes met logo) wordt niet onrechtmatig geacht. Ook van anderszins onrechtmatig handelen is geen sprake. 

Lees het vonnis hier en hier (Rechtspraak).