Limbrugse vlaai Beschermde Geografische Aanduiding

16-01-2024 Print this page
Auteur:
Birgit Kunst-Verboon
B916632

Na 22 januari mogen alleen nog bakkers uit Nederlands en Belgisch Limburg de vlaai onder de noemer 'Limburgse vlaai' verkopen. Waar moet een echte Limburgse Vlaai aan voldoen?


Voorwaarden voor een echte Limburgse Vlaai:
 

  • Gebakken op Belgisch- of Nederlands-Limburgs grondgebied;
  • Met een diameter van minimaal 10 cm en maximaal 30 cm;
  • De bodem is gemaakt van zoet gistdeeg, waarvan de textuur vergelijkbaar is met brooddeeg en maximaal 1 centimeter dik;
  • De vulling mag bijvoorbeeld bestaan uit pudding, fruit, griesmeelpap, rijst, verse kaas en moet eveneens als de toplaag meegebakken worden;
  • De vlaai kan een open vlaai zijn of kan voor het bakken afgewerkt worden met een deksel (dekselvlaai) latjes (reepvlaai), of kruimels (kruimelvlaai);
  • Het toevoegen van slagroom, extra versiering of nabewerking naderhand mag niet;
  • Een vlaaipunt moet uit de hand te eten zijn;
  • De vlaai nooit worden ingevroren na het bakken; 
  • De gebakken “Limburgse vlaaien” hebben een minimum gewicht van 140 g tot 1400 g ongeacht de vulling. 
     

Productdossier BGA Limburgse Vlaai

 

Afbeelding vlaAI: Canva Magic Media, prompt: Limburgse vlaai uit de hand eten