Maandagochtendberichten

18-07-2011 Print this page

B9 9943. Zeeuws Hoogerlandshirt verboden. De bedoeling was met 1000 Zeeuwen in dat shirt Hoogerland binnen te halen op de Champs Elysées. Dat gaat niet meer door, liet organisator John Smael donderdag weten.  Smael zegt van Hoogerlands ploeg Vacansoleil al toestemming te hebben gehad. Het management van de renner zou er daarna een stokje voor hebben gestoken omdat er vooraf met Hoogerland niet is overlegd. Smael gaat de gemaakte kosten proberen te verhalen op de ploeg van Hoogerland. Lees hier meer.

VOI©E-Richtlijnen voor Goed Bestuur en Integriteit in werking. Met algemene stemmen hebben de leden van VOI©E ingestemd met de "Richtlijnen goed bestuur en integriteit CBO’s". De richtlijnen treden op 15 juli in werking. De richtlijnen maken deel uit van het CBO-Keurmerk en de collectieve beheersorganisatie (cbo) die het CBO-Keurmerk wil hebben of houden dient binnen drie maanden na inwerkingtreding (voor 15 oktober) deze richtlijnen te hebben onderschreven. Lees hier meer.

De avondmaaltijd. Uitspraak geschillenbeslechter WIPO (Vos): Diners Club International Ltd. v. Greenfree, zaaknr. DNL2011-0007 (met dank aan Willem Leppink, Ploum Lodder Princen). Dinercadeaucard.nl, dinercadeaukaart.nl, diner-giftcard.nl, dinergiftcard.nl, dinergift.nl. Klacht gebaseerd op woordmerk DINERS van Diners Club op alle drie de elementen van de .nl-regeling afgewezen. “De Geschillenbeslechter volgt Verweerder in zijn stelling dat het element “diner” in de Domeinnamen op beschrijvende wijze is gebruikt als Nederlands woord voor de avondmaaltijd, al dan niet gecombineerd met beschrijvende Engelse termen als “gift” en “card”. Ten overvloede wordt overwogen dat Verweerder een legitiem belang heeft bij de Domeinnamen, nu [de domeinnamen] reeds langer geleden bij inschrijving van zijn onderneming als handelsnaam in het handelsregister heeft laten registeren. Geen kwade trouw. Lees hier meer.

Een curieus takedownverzoek op een foto van een aap. (…) de maker is in dit geval de afgebeelde aap die de camera had geleend (via) van fotograaf David Slater. (…) Het nieuwtje werd opgepikt door Techdirt, dat zich verwonderd afvroeg waarom er op deze foto’s een copyrightnotice stond. Immers, een aap kan toch geen rechten bezitten? (…) niet gehinderd door enige juridische kennis stuurde het fotoagentschap van Slater een takedownbevel. Lees hier meer.

Edmond Simon officier in de Orde van de Eikenkroon (Ordre de la couronne de Chêne). Ter gelegenheid van het 40-jarige bestaan van het BBIE ontving de heer Edmond Simon op 21 juni jl. de onderscheiding Officier in de Ordre de la couronne de Chêne, uit hande van de heer Lex Kaufhold, Nationale dienst Luxemburg, Ministère de l’Economie et du Commerce Extérieur. Lees hier meer.

Cees van Rij niet meer werkzaam bij Buma/Stemra. Met ingang van 15 juli 2011 is Cees van Rij (1957) niet meer werkzaam bij Buma/Stemra. Na eerst sinds 1984 als advocaat voor Buma/Stemra te hebben opgetreden,trad hij in 1997 in dienst bij Buma/Stemra als General Counsel / Head Legal & Business. In Maart 2010 werd hij benoemd tot vice-voorzitter van de statutaire directie van Buma/Stemra, met laatstelijk verantwoordelijkheid voor juridische zaken, RTV/Kabel en Buitenland. Buma/Stemra is Cees van Rij erkentelijk voor zijn substantiële bijdrage aan de ontwikkeling van de organisatie. Lees hier meer.

You Can’t Fake Fashion: CFDA and eBay’s New Collection! CFDA designers like Tory Burch, Marchesa and Diane von Furstenberg collaborated with eBay to create a collection of canvas tote bags as a chic way to raise awareness against counterfeit goods. The limited-edition designer purses, emblazoned with the slogan “You Can’t Fake Fashion,” went on sale this morning and sold out in a matter of seconds, but you can always make your own!
Lees hier meer.

LÓréal / eBay / Ius Mentis: (…)  Dit lijkt in lijn met wat we in Nederland al hebben gezien: sites als Mininova of 123video die zelf uploads categoriseren of de kwaliteit controleren, werden geen rol als tussenpersoon gegund. Oftewel: wie modereert, aanvaardt aansprakelijkheid voor de inhoud. Ik blijf erbij dat dit onacceptabel is: wie adequaat modereert, mag niet aansprakelijk worden voor het er toch nog tussendoor geglipte. (…) Preventief filteren betekent niet dat advertenties het woord “l’Oréal” niet meer mogen bevatten. (…) De grote vraag voor mij nu: wat voor filter kun je implementeren dat inbreukmakende advertenties weert maar legitieme advertenties laat staan? Verder dan blokkeren van een identieke kopie (witruimte negerend bij de vergelijking) van een verboden advertentie, kom ik niet. Lees hier meer.

Ophef over wetswijziging auteursrecht.
In september wordt in de Kamer een wetswijziging besproken die scenarioschrijvers ervaren als een ‘rechtenroof’, zo valt te lezen in Vrij Nederland. Auteurs en ‘uitvoerende makers’ moeten meer profiteren van de winst die hun ‘exploitanten’ maken, maar het voorstel behelst dat alle auteursrechten van film- en televisiemakers naar de producent gaan. De producent is volgens de RoDAP (Rechtenoverleg Distributie Audiovisuele Producties, vereniging opgericht door de Publieke Omroep, kabeldistributeurs als UPC, Ziggo en KPN, commerciële omroepen als SBS, RTL en MTV, en de grote Nederlandse film- en tv-producenten) de spin in het web van makers en afnemers. Lees hier meer. 

'Copyright cops' hebben het er druk mee.  De Franse organisatie voor de handhaving van het auteursrecht, Hadopi, heeft het druk. Sinds de doorvoering in 2009 van de 'three strikes'-wet in het land waardoor downloaders na drie waarschuwingen hun internetverbinding kunnen verliezen, zijn er maar liefst 18 miljoen meldingen van illegaal downloaden binnengekomen. Lees hier meer. 

Maar is de schade wel te berekenen? De Nederlandse muziekindustrie verliest jaarlijks 100 miljoen euro aan omzet dankzij filesharing. Dat concludeerde onderzoeksbureau TNO twee jaar geleden in het rapport Ups and  Downs. Het onderzoek vormde de basis voor het rapport van de Commissie Gerkens, dat weer ten grondslag ligt aan het auteursrechtenbeleid van de huidige staatssecretaris Fred Teeven. Het onderzoeksresultaat dook vorige maand weer op in een rapport van onderzoeksbureau Considerati (pdf). (…) Maar is de schade wel te berekenen? Lees hier meer.

Onrechtmatig verkregen gegevens. Het is nog niet eens helemaal af, laat staan gedrukt, maar toch heeft het boek over de Noordwijkerhoutse muurtjesaffaire dat voormalig raadslid Vincent Smit heeft geschreven al een eerste relletje veroorzaakt. De ’Historische Kring Noortich in den Houthe’ van dorpshistoricus Peter Warmerdam beschuldigt Smit ervan voor zijn boek ’onrechtmatig verkregen gegevens’ te gebruiken. Warmerdam belooft Smit in een brief alvast een nota wegens ’schending van auteursrecht’. Lees hier meer.

Google verbant Belgische kranten, uitgevers woest. Google heeft een aantal Waalse kranten helemaal uit de index gewist. Dit is volgens het zoekbedrijf noodzakelijk na de verloren rechtszaak om Google News. Een wraakactie, vindt Copiepresse. Omdat Google onlangs het hoger beroep verloor, heeft het alle verwijzingen naar de sites van de kranten verwijderd. Maar niet alleen uit Google News, maar uit de hele Google zoekindex. Lees hier meer.

Filmen van concerten binnenkort onmogelijk op iPhone? Apple gaat een stokje steken voor het filmen van concerten en evenementen met de iPhone. Het bedrijf is software aan het ontwikkelen die het filmen automatisch onmogelijk maakt. Iemand die tijdens een concert waar auteursrechten voor gelden toch zijn iPhone tevoorschijn haalt, zal zien dat het apparaat wordt geblokkeerd door een infraroodsensor die in de zaal kan worden gezet. Lees hier meer. 

Kwekersrecht. Het is te vroeg om conclusies te trekken, maar we denken dat wij gaan winnen.  De zaak tussen Greenstar Kanzi Europe en Hustin & Goossens over de rechten met betrekking tot de teelt en verkoop van Kanzi-appelen loopt al jaren. De zaak in het kort is dat teler en verkoper, Hustin en Goossens, inbreuk zouden hebben gemaakt op het exploitatierecht van GKE. "De teler heeft de Kanzi op een andere manier verkocht dan eigenlijk mocht," vertelt Urs Luder, directeur GKE. Lees hier meer.

Folder Europol. Europol heeft een folder samengesteld waarin de risico's van diverse populaire producten, waaronder sigaretten, drank en kleding, worden opgenoemd. Ook staan er tips in hoe namaak te herkennen. Alarmbellen zouden moeten gaan rinkelen als iets heel goedkoop is, in achterafstraatjes wordt verkocht en als de verkoper vaag doet over de herkomst ervan. Algemene regel is volgens Europol: als het te mooi lijkt te zijn om waar te zijn, is het dat meestal ook. Lees hier meer.

Nep 'Britt Dekkers' in omloop. Echte meisjes in de jungle-winnaar Britt Dekker is woest. Haar F*cking Vet-shirts worden namelijk zonder haar toestemming nagemaakt. De blondine lanceerde vorige week haar eigen T-shirtlijn van shirts met typische Britt-uitspraken. Een andere website probeert nu echter een slaatje uit het succes van Britt te slaan. “Via Twitter kreeg ik gisteren verschillende berichtjes van mensen die een BY BRITT shirt wilde bestellen, ze vroegen zich alleen af waarom het BY BRITT logo niet meer op het T-shirt stond", vertelt ze verontwaardigd. Lees hier meer. 

Fight against fakes: Increased customs actions boost protection of intellectual property rights.  In 2010, EU Customs seized more than 103 million products suspected of violating intellectual property rights (IPR) at the EU's external borders. According to the Commission's annual report on EU Customs enforcement of IPR published today, the number of shipments stopped by customs almost doubled compared to last year, rising from 43,500 in 2009 to almost 80,000 in 2010. Today’s report also gives statistics on the type, origin and transport method of IPR infringing products stopped at the EU's external borders. For the first time, the report also indicates the value of the goods detained which is estimated at over € 1 billion. The top categories of articles stopped by customs were cigarettes (34%), office supplies (9%) other tobacco products (8%), labels, tags and emblems (8%), clothing (7%) and toys (7%). 14.5% of all detained articles were household products such as shampoos, soaps, medicines or household appliances (hair dryers, shavers, computer parts) which could potentially have health and safety implications for consumers. One of the major trends this year is the growing number of detentions of postal packages. Lees hier meer.

Onel trademarks is verwikkeld in een zeer interessante zaak die nu zal voorkomen voor het Hof van Justitie in Luxemburg. (…) De laatste status is dat Onel trademarks met haar advocaat bezig is schriftelijke opmerkingen in te dienen bij het Hof van Justitie. Mooi moment om nog eens terug te kijken naar alle artikelen en publicaties die er zijn geweest over deze zaak. Lees hier meer.

Auteurs van kookboeken zijn gewaarschuwd: als ze een eenvoudig streekgerecht beschrijven, mogen anderen dat gewoon kopiëren. Dat oordeelde rechtbank van koophandel in Luik. 'Toch moet niemand het wagen om Piets recepten te kopiëren', zegt Roland Keyaert, manager van Piet Huysentruyt. Lees hier meer.