Mini-enquête VPIE (Volledige Proceskostenveroordeling in IE-zaken)

15-09-2011 Print this page

B9 10129. De Universiteit Leiden verzoekt u medewerking. In het kader van het onderzoek “De proceskostenregel in IE-zaken - Over de implementatie, toepassing en effectiviteit van artikel 14 Handhavingsrichtlijn in het Nederlands burgerlijk procesrecht”, vraagt zij mee te doen aan mini-enquête over, kort gezegd, de consequenties van de 1019h proceskostenveroordeling in de praktijk?

Bij de invoering van artikel 1019h Rv (dat de implementatie vormt van artikel 14 Handhavingsrichtlijn) werd ervoor gevreesd dat het vooruitzicht op een veroordeling van één van de partijen in de volledige proceskosten (VPIE) tot een excessief procesrisico zou leiden. Een dergelijk risico zou de toegangsdrempel tot de rechter verhogen. Is deze vrees terecht? In hoeverre heeft de VPIE invloed op de procesbereidheid van partijen? Zijn partijen onder dreiging van de VPIE inderdaad eerder geneigd af te zien van een procedure / de zaak te schikken? En in hoeverre is daarbij de hoedanigheid, de marktpositie en/of het vermogen van de partijen van belang (rechthebbende of (vermeende) inbreukmaker, grote speler in de markt of kleine speler, rechtspersoon of natuurlijk persoon, vermogend of on-/minvermogend)? In hoeverre speelt de keuze van de wederpartij voor een ‘dure advocaat’ een rol bij de beoordeling van het procesrisico? En in welke mate wordt de beoordeling van het procesrisico beïnvloed door de billijkheidscorrectie in artikel 1019h Rv, de Indicatietarieven en de mogelijkheid van partijen afspraken te maken over de proceskosten? Kort gezegd: Wat zijn de consequenties van VPIE in de praktijk?

De onderstaande link leidt u naar een korte vragenlijst aan over de Volledige Proceskostenveroordeling in IE-zaken (VPIE). De lijst omvat slechts 11 meerkeuzevragen. Voor het overgrote deel geldt dat de vragen moeilijk buiten een specifieke context kunnen worden beantwoord en de antwoorden een toelichting of nuancering behoeven. Soms zijn meerdere antwoorden mogelijk of kan het zijn dat uw antwoord er niet bij staat. Het wordt daarom bijzonder op prijs gesteld wanneer u steeds een korte toelichting geeft.

U wordt verzocht de ingevulde vragenlijst toe te zenden aan mw. mr Charlotte Vrendenbarg (gescand naar [email protected]) of per fax naar nummer 071 - 5277402). Charlotte werkt aan een proefschrift over de VPIE bij prof. mr H.J. Snijders en prof. mr. D.J.G. Visser.

Download de enquête hier.