Motie tegen download- of thuiskopieverbod aangenomen door 2e Kamer

20-12-2012 Print this page

B9 11983. De Tweede Kamer heeft donderdag een motie van PvdA en D66 tegen een downloadverbod heeft aangenomen. “Het was een keus tussen thuiskopieheffing of een downloadverbod. Een goed alternatief voor deze twee manieren om de rechthebbenden op te kopiëren of te downloaden materiaal tegemoet te komen, is er volgens staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) niet, bericht o.a. de Telegraaf ('Downloadverbod van de baan').” Teeven ontraadde de motie eerder: “Het regeerakkoord bevat de doelstelling dat het auteursrecht gemoderniseerd moet worden en dat bereiken we niet door thuiskopieheffingen te handhaven, dat bereiken we door te bezien of er andere handhavingssystemen te ontwikkelen zijn. Ik acht deze motie ook in strijd met de doelstellingen van het regeerakkoord en ontraad haar om die reden.

De tekst van de aangenomen motie luidt: “overwegende dat er recent weer discussie is ontstaan over een downloadverbod; verzoekt de regering, af te zien van voorstellen tot wetswijzigingen die een downloadverbod tot stand brengen of anderszins het recht op het maken van een thuiskopie beperken.”

Bij de stemmingen werden de motie over een alternatief handhavingsmechanisme verworpen en de motie over aanpassing van de thuiskopie AMvB (settopboxen) verworpen en werd een motie over het niet meer inzetten van ISP's als politieagent aangehouden.