Niet van echt te onderscheiden

09-03-2012 Print this page

B9 10921. Gerechtshof 's-Gravenhage , 22 februari 2012, LJN: BV8472 (Strafzaak te goed nagemaakte cd's).

Strafrecht. Auteursrecht. ‘De verdachte wordt vrijgesproken van inbreuk op het auteursrecht van artiesten.’  De verhandelde door CD’s  zijn zo goed nagemaakt ("zogenoemde 'counterfeits'") dat verdachte mogelijk zelf niet eens wist dat het illegale, nagemaakte exemplaren betrof. Dat verdachte ook grote aantallen cd-doosjes en -trays heeft ingekocht en inlays van cd's liet scannen acht het hof in dit verband niet zonder meer belastend voor de verdachte.

“Indien en voor zover de in de tenlastelegging genoemde muziekcd's door of via de verdachte aan de Free Record Shop zouden zijn geleverd, dan is naar het oordeel van het hof niet wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte wist of redelijkerwijs kon vermoeden dat de betreffende muziekcd's illegale, nagemaakte exemplaren betroffen. Volgens de getuige van de Stichting Brein ging het immers om zogenoemde 'counterfeits': exacte kopieën van een bestaande uitgave die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn en die ook door de Free Record Shop kennelijk niet als kopieën waren herkend.  Het hof heeft geen bewijs dat de verdachte zelf de 'counterfeits' heeft geproduceerd; hij heeft verklaard de cd's van derden te hebben betrokken.

(…) Dat de verdachte grote aantallen cd-doosjes en -trays heeft ingekocht en inlays van cd's liet scannen acht het hof in dit verband niet zonder meer belastend voor de verdachte. Zeer wel mogelijk is immers dat de verdachte in de cd-doosjes en -trays handelde, terwijl zonder meer ook niet onaannemelijk is dat de verdachte de ingescande inlays voor promotiedoeleinden gebruikte, zoals hij ter terechtzitting in hoger beroep heeft verklaard.  Op grond van het voorgaande behoort de verdachte van het onder 1 primair en subsidiair tenlastegelegde te worden vrijgesproken.

Naar het oordeel van het hof is voorts evenmin wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte gebruik heeft gemaakt van valse of vervalste facturen betreffende leveringen van muziekcd's van [bedrijf 1] aan [bedrijf 2]. Op grond van het bovenstaande behoort de verdachte derhalve ook van het onder 2 tenlastegelegde te worden vrijgesproken.
In het onderhavige strafproces heeft de besloten vennootschap Free Record Shop B.V. zich als benadeelde partij gevoegd en een vordering ingediend tot vergoeding van geleden materiële schade als gevolg van het aan de verdachte onder 1 en 2 tenlastegelegde.  Nu de verdachte evenwel ter zake van het onder 1 en 2 tenlastegelegde wordt vrijgesproken, dient de benadeelde partij niet-ontvankelijk te worden verklaard in de vordering.

Lees het arrest hier.