Nog geen duidelijkheid

17-06-2011 Print this page

B9 9810. Kamerstukken Tweede Kamer. Kamervragen nr. 2011Z09318, antwoord van staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) op vragen van het lid Peters (Groen Links) over het factureren door Buma/Stemra van websites die een radiostream op hun site embedden.

Is bij het embedden van auteursrechtelijk beschermde muziek wel sprake van een nieuwe openbaarmaking of verveelvoudiging? Moet embedden niet veeleer worden vergeleken met hyperlinken? Als er sprake is van heropenbaarmaking, is dan niet vaak het citaatrecht van toepassing? Indien de wet hier onduidelijkheid over laat bestaan, bent u bereid aanpassingen door te voeren?

Citaat uit het antwoord: “Daarbij is een belangrijke vraag of er sprake is van een auteursrechtelijkerelevante handeling in de vorm van een openbaarmaking. Evenals ten tijdevan het eerdere schriftelijk overleg met uw Kamer het geval was(Kamerstukken II 2010-11, 29 838, nr. 26), bestaat hier nog geenduidelijkheid over. Voor de vraag of embedden gelijk is aan hyperlinkengeldt voorts dat er (technische) verschillen tussen beide vormen zijn.

(…) Of het citaatrecht van toepassing is, moet worden beoordeeld op grond van artikel 15a van de Auteurswet. Eén van de voorwaarden is dat de omvang van het citaat in overeenstemming is met wat in het maatschappelijk verkeer redelijkerwijs geoorloofd is. Of met succes een beroep kan worden gedaan op dit artikel is uiteindelijk aan de rechter. Ik heb begrepen dat Buma/Stemra met de betrokken website van mening verschilt over de vraag of een vergoeding verschuldigd is en dat inmiddels een procedure bij de rechter is gestart. Die zal daarover een uitspraak doen.  (…) Vooralsnog zie ik geen aanleiding om op dit punt de wet aan te passen. Ten eerste dekt het begrip ‘openbaarmaking’ de zinsnede ‘mede delen aan het publiek’ uit de artikelen 2 en 3 van de Richtlijn Auteursrecht (2001/29/EG), waarvan de uitleg uiteindelijk is voorbehouden aan het Hof van Justitie van de Europese Unie. Voorts is bij de invoering van het begrip bewust gekozen voor een open norm. Hierdoor is het aan de rechter om op grond van de concrete omstandigheden te beoordelen of er sprake is van openbaarmaking. Dit systeem heeft als voordeel dat de wet niet na elke technologische ontwikkeling en innovatie hoeft te worden aangepast.”

Lees alle vragen en antwoorden hier.