Omtrent vervalsingen van medische producten

22-07-2011 Print this page

B9 9963. Kamerstukken Tweede Kamer. Kamerbrief minister Schippers (VWS) over beleidsagenda vervalste geneesmiddelen en medische hulpmiddelen.

“Hierbij doe ik u de beloofde beleidsagenda vervalsingen toekomen. Hierin staan de hoofdlijnen van het door mij gevoerde en te voeren beleid. (…) Hoewel hierbij uiteraard ook sprake kan zijn van inbreuk op het intellectuele eigendom van partijen, is er bij medische producten ook een ander probleem aan de orde, namelijk het risico voor de volksgezondheid. Het perspectief van de volksgezondheid is voor mij de reden om beleid te maken op dit terrein. Wellicht ten overvloede merk ik hierover op dat ik mij slechts richt op het gezondheidsbelang en het voorkomen van gezondheidsschade en niet op mogelijke inbreuk op het intellectuele eigendomsrecht, wat een economisch delict is.

Deze beleidsagenda beschrijft een aantal lopende en voorgenomen activiteiten dat gericht is op vier thema’s: Bewustwording, Kwaliteitsborging en Signalering, Omvang en schade, Toezicht en handhaving. Deze activiteiten worden deels door VWS en deels door betrokken veldpartijen uitgevoerd. Voor zover de activiteiten nu bekend zijn, zijn ze opgenomen in de beleidsagenda.

Aardig citaat uit de beleidsagenda: Criteria vervalsingen door WHO en Raad van Europa: (o.a.) de schendingen of de geschillen betreffende octrooien moeten niet met het vervalsen van medische producten verward worden. (voetnoot bij deze zin: Een replica is niet per definitie als een vervalst medisch hulpmiddel. Indien de replica de conformiteitbeoordelingsprocedure met goed resultaat heeft afgerond en dus voldoet aan alle gestelde wettelijke eisen, kan de originele fabrikant besluiten om het dispuut uit te vechten op het terrein van merkenrecht/ intellectueel eigendom.).

Lees de volledige brief en de beleidsagenda hier.