Onduidelijkheid

23-11-2011 Print this page

B9 10449. Rechtbank ’s-Gravenhage, 23 november 2011, HA ZA 08-1982, Deep Water Slender Well Ltd (DWSW) & Preda Consultants Inc. c.s. tegen Shell International Exploration and Production Inc. c.s.

Know-howbescherming. Eiser DWSW houdt zich bezig met de ontwikkeling van concepten ten behoeve van het boren naar olie in diep water en stelt dat Shell know how van DWSW heeft gebruikt en dat zij daardoor toerekenbaar te kort is geschoten in de nakoming van overeenkomsten met DWSW en ook anderszins onrechtmatig heeft gehandeld.

De rechtbank opent de beoordeling met het tussenkopje ‘onduidelijkheid’. "De vraag of Shell eventuele rechten van DWSW op de door haar geclaimde know how heeft geschonden, kan niet goed worden beantwoord omdat DWSW, ondanks herhaaldelijke bezwaren die Shell daarover processueel heeft geuit, onvoldoende duidelijk heeft gemaakt welke know how zij precies claimt. (…) Daarom zal hieronder worden gepoogd de door DWSW geclaimde know how te beschrijven op een wijze die zoveel mogelijk recht doet aan de stellingen van DWSW. Voor zover die omschrijving onjuist is, komt dat voor rekening van DWSW omdat zij onvoldoende duidelijkheid heeft gegeven en zodoende niet aan haar stelplicht heeft voldaan."

De vorderingen van DWSW worden vervolgens afgewezen. ‘Niet kan worden aangenomen dat DWSW het geclaimde boorsysteem aan Shell heeft gepresenteerd in het kader van de uitvoering van het Minor Services Contract.  De enige openbaarmaking waarnaar DWSW in dit verband verwijst, betreft de Slender Well Concept Study, maar daarin staat het geclaimde boorsysteem niet." Ook het beroep van DWSW op de Confidentiality Agreement faalt. "DWSW heeft niet bestreden dat de op grond van de Confidentiality Agremeent geldende geheimhoudingsverplichting niet geldt voor informatie die al bekend was bij Shell voordat DWSW die aan Shell meedeelde. De geheimhoudingsverplichting geldt dus niet voor het geclaimde boorsysteem aangezien Shell die zelf al had ontwikkeld in het kader van het Woodside-project." Ervan uitgaande dat Shell het geclaimde boorsysteem zelf heeft ontwikkeld, is het gebruik van die know how niet onrechtmatig jegens DWSW, is dat gebruik niet in strijd met post-contractuele redelijkheid en billijkheid en is Shell niet ongerechtvaardigd verrijkt door het gebruik van die know how.

Lees het vonnis hier.