Opinie: Amsterdamse Orde viel persvrijheid met gestrekt been aan

21-03-2024 Print this page
Auteur:
Jens van den Brink en Lotte Oranje
B916652

In NRC schreven wij een opinieartikel over de handelwijze van de Amsterdamse Orde in de zaak die Royce de Vries aanspande tegen het AD. De Amsterdamse Orde probeerde de persvrijheid te kortwieken en daar maken wij ons als Amsterdamse advocaten zorgen om.

 

Karatetrap van de Orde

De zaak over de geluidsopnames van Peter R. de Vries met Khalid Kasem heeft veel stof doen opwaaien. Het AD had deze geheime opnames en wilde erover publiceren. Advocaat Royce de Vries stapte naar de rechter en kreeg een zeer vergaand publicatieverbod. Het Hof maakte daar twee weken geleden in een vernietigend arrest korte metten mee. Het AD mocht alleen de naam van één van de betrokkenen niet publiceren en het Hof veegde verder alles van tafel.

 

Tot nu toe is de rol van de Amsterdamse Orde van Advocaten in deze kwestie onderbelicht gebleven. De Orde had zich in de zaak gevoegd aan de kant van De Vries omdat zij zich zorgen maakte over de veiligheidsrisico’s voor De Vries en Kasem, en over de schending van de geheimhoudingsplicht van advocaten als de gesprekken openbaar zouden worden. Dat zijn legitieme zorgen. Maar die rechtvaardigen op geen enkele wijze de karatetrap waarmee de Orde deze procedure is ingevlogen.

 

(...)

 

Het is merkwaardig dat de Amsterdamse Orde van Advocaten de fundamenten van de rechtsstaat zo met de voeten treedt. De Orde had haar zorgen ook anders over het voetlicht kunnen brengen. Bijvoorbeeld door een verklaring af te geven die De Vries dan in de procedure kon gebruiken. Het past de toezichthouder van de Amsterdamse advocatuur naar onze mening niet om de persvrijheid met gestrekt been aan te vallen, zonder valide reden. De Orde heeft de bescherming van de rechten en vrijheden van de burger notabene als speerpunt.

 

We hopen dat het laatste woord hier niet over gezegd is en de Orde haar handelswijze kritisch, en in het openbaar, evalueert, zodat dit soort misstappen in de toekomst wordt voorkomen.Lees het volledige artikel op: Mediareport