Overheden en de uitingsvrijheid

20-06-2017 Print this page
B915010

Mediaforum 2017-3, p. 73, Willem F. Korthals Altes: "De Turkse minister van onderwijs mag op 11 maart 2017 geen toespraak op het Turkse consulaat in Rotterdam houden, wordt het land uitgezet en daagt Nederland voor de rechter. Russische (staats)media zijn niet welkom bij verkiezingsbijeenkomsten van de Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron en dreigen naar de rechter te lopen. VVD-voorzitter Henry Keizer weigert journalisten van Follow The Money, die zijn dubieuze crematoriumdeal aan het licht hebben gebracht, toegang tot de persbijeenkomst waarop hij uitleg moet geven. De Amerikaanse president Donald J. Trump (in welke beschouwing komt hij niet voor?) beschimpt om de tweet de media en is de eerste president sinds tientallen jaren die het jaarlijkse Correspondents Dinner (letterlijk) links laat liggen.
Het zijn op zichzelf staande incidenten. Vraag is of ze niettemin iets met elkaar te maken hebben en tekenen van een verontrustende en niet te stuiten tendens vormen. Als dat zo is, aan wie ligt dat dan en wie zou daaraan een andere wending moeten geven? Als dat niet gebeurt, hebben we dan een probleem? [...]

Vraag is of dit allemaal zo erg is. Hebben we nu niet een dermate veelheid en verscheidenheid aan – traditionele, en vooral ook sociale – media dat de kans dat iets belangrijks onder de pet blijft, als betrekkelijk gering moet worden beschouwd? Misschien wel, maar er is nog steeds een – helaas slinkende – categorie mensen die nieuws en commentaar graag van een door journalisten van kwaliteit geredigeerd medium ontvangen en tussen dat soort media een weloverwogen keuze willen kunnen maken."