Overzicht artikelen BIE 1/2019

25-04-2019 Print this page
B915729

Onderstaand vindt u een overzicht van de in BIE 1/2019 gepubliceerde artikelen.

 

Artikelen: 

Beslissen in sub a zaken: onnodig ingewikkeld?

Lotte Anemaet, BIE 1/2019, p. 2-13.

"[...]

De vraag die centraal stond in dit artikel was in hoeverre de rechtspraak van het HvJ EU over identieke tekens van invloed is op de beoordeling van sub a zaken. Uit een analyse van 158 Nederlandse uitspraken bleek dat in niet veel zaken de Arthur et Félicie regel werd toegepast. Ook wanneer de zaken waarin sprake was van tekens die exact gelijk waren, buiten beschouwing werden gelaten, zou de impact van de Arthur et Félicie regel op de positie van de merkhouder niet erg groot zijn. In de eeste van die zaken interpreteerde de rechter het begrip ‘identiek’ strikt en gaf de voorkeur om de kwestie onder sub b op te lossen. De ruimte die mogelijk in de rechtspraak van het HvJ EU is ontstaan om tekens die niet exact gelijk zijn aan het merk ook te verbieden onder sub a, lijkt dus beperkt te worden toegepast en in slechts een aantal uitspraken te leiden tot een verbetering van de positie van de merkhouder.

[...]"

 

Hot Topics from the United States: 2018 Intellectual Property Law Highlights

A. Fort, S. Fredrich, J. Duncan, A. Halsey, J. Johnson, J. Spier, K. Blyth, C. Mann en V. Chew, BIE 1/2019, p. 14-26.

"This article reviews highlights from across the intellectual property (IP) spectrum in the United States for 2018. Hot topics concern offensive trademarks, changes at the Patent Trial and Appeal Board, extraterritorial patent damage awards, design patent rights, International Trade Commission protocol, and standard-essential patent and FRANDbased litigation. Cases to watch in 2019 will decide whether private or confidential sales result in an onsale bar that limits the ability to file a patent application under the America Invents Act (AIA) and whether the government is a “person” such that it can institute review proceedings under the AIA.

[...]"

 

Een kleine geschiedenis van het auteursrecht in Nederland (deel 1)

Paul Tjiam, BIE 1/2019, p. 27-35.

"[...]

Dit eerste deel behelst de periode tot en met de Berner Conventie. De rode draad van dit eerste deel vormt de transitie van een privilegestelsel via het kopijrecht naar het auteursrecht. Deze transitie vindt plaats over een tijdsbestek van circa vier eeuwen waarin Nederland grote economische, maatschappelijke en filosofische veranderingen meemaakte. Een spoiler vooraf is op z’n plaats: de Nederlandse wet kent in de beschreven periode nog geen, of slechts beperkte, bescherming voor kunst-, muziek- en toneelwerken. Dit eerste deel gaat daarom vooral over de bescherming van gedrukte werken.

[...]"

 

Berichten uit het buitenland: 

Frankrijk 2018 (deel 1)

Rein-Jan Prins, BIE 1/2019, p. 36-43.

"Dit is de traditionele terugblik op de IE-rechtelijke ontwikkelingen in Frankrijk gedurende het afgelopen jaar. Er waren in 2018 geen opmerkelijke wetgevingsinitiatieven of procesrechtelijke ontwikkelingen die in het kader van dit overzicht een eigen hoofdstukje zouden verdienen. We zijn inderdaad, zelfs in Frankrijk, op weg naar een unitair IE-recht. Reden om hierna alleen inhoudelijke jurisprudentie te bespreken, met soms een enkele procesrechtelijke opmerking. Zoals gebruikelijk is de selectie subjectief en noodzakelijkerwijs onvolledig. Feiten zijn gestroomlijnd weergegeven en vertalingen zijn vrij maar getrouw.

[...]"

 

Terugblik:

Procesrecht/sancties

Constant van Nispen en Titia Deurvorst, BIE 1/2019, p. 44-45.

"In onze vorige kroniek (BIE 2018, p. 38-39) constateerden wij dat de oogst over 2017 magerder was dan in het rijk gevulde jaar 2016. Ook in 2018 was de oogst niet spectaculair."

 

Boekbespreking: 

W. Tilmann & C. Plassmann (red.), Unified Patent Protection in Europe, Oxford: Oxford University Press 2018
Peter Blok, BIE 1/2019, p. 64.

"Het Unitary Patent Package (UPP) is – nog altijd – niet van kracht, maar er is al wel een meer dan 3000 pagina’s tellend handboek dat de verschillende onderdelen van het UPP uitgebreid becommentarieert. Eind vorig jaar is bij Oxford University Press het door de Duitse octrooirechtexperts Winfried Tilmann en Clemens Plassmann geredigeerde boek Unified Patent Protection in Europe verschenen. 

[...]

Het zou mooi zijn als in een volgende editie nog meer aandacht komt voor de niet-Duitse rechtsbronnen, maar ook in de huidige vorm biedt het boek zeker een nuttig handvat voor de praktijk – als het UPP van kracht wordt."