Overzicht artikelen BIE 2/2019

30-04-2019 Print this page
B915732

Onderstaand vindt u een overzicht van de in BIE 2/2019 gepubliceerde artikelen.

 

Artikelen:

Ruimte voor magistrale bereiding in de Rijksoctrooiwet

Radboud Ribbert, BIE 2/2019, p. 66-69.

"De term ‘magistrale bereiding’ is de aanduiding voor het bereiden van geneesmiddelen volgens een magistrale receptuur door de apotheker. [...] In de Kamerbrief van de Minister voor Medische Zorg schrijft deze aan de Tweede Kamer dat de magistrale bereiding een “alternatief kan zijn voor geregistreerde geneesmiddelen, ook in het geval er geen sprake is van een excessief hoge prijsstelling van het geregistreerde geneesmiddel”. De minister lijkt te betogen dat de magistrale bereiding een alternatief is voor alle geoctrooieerde geneesmiddelen al dan niet met een hoog prijskaartje."

 

Berichten uit het buitenland:

Frankrijk 2018 (deel 2)

Rein-Jan Prins, BIE 2/2019, p. 70-75.

"In een zaak die ging over auteursrechtelijke en modelrechtelijke inbreuk was de schadeberekening het interessante onderdeel. [...] Art. L 113-1 CPI bevat dezelfde bewijsregel als art. 4-1 Aw: behoudens tegenbewijs wordt degene onder wiens naam een werk wordt openbaargemaakt aangemerkt als de auteur daarvan. Daarentegen is er in Frankrijk niet een equivalent van art. 8 Aw, dat een rechtspersoon als maker bestempelt als het werk onder zijn naam wordt openbaar gemaakt. [...] In een zaak over uitvoerende kunstenaars ging de voltallige kamer van de Cour de cassation “om”. [...] Een ander belangrijk arrest werd in maart gewezen, eveneens met betrekking tot een werk in een werk.

[...]"

 

Terugblik:

Octrooirecht 2018

Dirk Henderickx, Julian Eck en Olivier ter Brake, BIE 2/2019, p. 76-84.

"Ook in 2018 zijn weer veel interessante uitspraken gedaan op het gebied van het octrooirecht. [...] Achtereenvolgens komen aan bod: nietigheid (problem solution approach), inbreuk (afstandsleer, equivalentie en carve outs), de aard van het octrooirecht, ABCs, procesrecht ( opeisingstorpedo’s en exhibitie) en enkele uitspraken van het EOB (octrooieerbaarheid van planten en dieren, CRISPR en prioriteitsproblematiek).

[...]"