Prejudiciële vragen over Muziekschooldocent die geen cadeautjes wenst en wordt geciteerd in kort fragment over actuele gebeurtenissen
16-12-2024 Print this page
Een fluitdocent, CY, van de nationale muziekschool George Enescu in Boekarest heeft een bericht geschreven op Facebook voor ouders die van plan zijn om haar ‚attenties’ te geven aan het begin van het schooljaar. Moe van het weigeren van de 'cadeautjes' die ouders dachten haar te moeten aanbieden omdat 'het zo hoort', stuurde CY hun een ongewone en uitdrukkelijke boodschap op sociale media dat zij dit niet wenst. Dit werd opgetekend door een verslaggever en de tekst kon worden geopend middels een link.
Zaak C-598/24 Gandul Media Network
Gebaseerd op de samenvatting minbuza.nl:
In eerste aanleg is verzocht om vast te stellen dat verwerende partijen ‘Gândul Media Network SRL’ en ‘HO’ inbreuk hebben gemaakt op haar auteursrecht doordat zij haar werk op ongeoorloofde wijze hebben gereproduceerd. CY had op Facebook een bericht gepost met een boodschap aan de ouders van leerlingen die zij in de klas heeft, waarin duidelijk werd gemaakt dat zij geen cadeaus wenst te ontvangen van de ouders. Dit bericht werd vervolgens gedeeld op de website van Gândul Media Network, die het bericht in zijn geheel heeft geciteerd in het artikel.
Het is de vraag of een bericht dat op een socialenetwerksite wordt geplaatst, kan worden beschouwd als een ‘werk’ dat auteursrechtelijk wordt beschermd in de zin van artikel 2, onder a), van richtlijn 2001/29. Daarnaast twijfelt de rechter of de nationale regelgeving, op grond waarvan met het oog op de verslaggeving over actuele gebeurtenissen enkel korte fragmenten uit een werk mogen worden gebruikt, in strijd is met richtlijn 2001/29. Op grond van artikel 5, lid 3, onder c), van de richtlijn kunnen lidstaten beperkingen of restricties op de in artikel 2 bedoelde rechten stellen ten aanzien van weergaven in de pers over actuele onderwerpen.
Prejudiciële vragen:
1. Moet artikel 2, onder a), van [InfoSoc-richtlijn] aldus worden uitgelegd dat een op een socialenetwerksite geplaatste tekst waarin een mening over ongepast geachte sociale praktijken tot uitdrukking wordt gebracht, kan worden beschouwd als een auteursrechtelijk beschermd werk?
2. Moet artikel 5, lid 3, onder c), van [InfoSoc-richtlijn] aldus worden uitgelegd dat het in de weg staat aan een nationale wettelijke bepaling op grond waarvan met het oog op de verslaggeving over actuele gebeurtenissen enkel korte fragmenten uit een werk, en niet het werk in zijn geheel, met name wanneer het om een werk van geringe omvang gaat, mogen worden gebruikt, en dan alleen op voorwaarde dat er geen sprake is van direct of indirect commercieel of economisch voordeel?
Verwijzingsbeschikking Zaak C-598/24 Gandul Media Network en minBuza.