Primark maakt vermoedelijk inbreuk op duurzame Veja-schoen

Print this page 15-04-2019
B915710

Het Parool bericht: "Fastfashionketen Primark heeft er weer een vijand bij door wederom schoenen te produceren die verdacht veel lijken op een ander merk. Nu gaat het om de Veja's V-10, een zeer populaire en duurzame sneaker.

 

Eerder lag Primark op sociale media al onder vuur vanwege de verkoop van sneakers die wel erg veel gelijkenis vertonen met onder meer Alexander McQueens Oversize- sneakers, Balenciaga's Triple S en Vans' Old Skool-sneakers en Sk8-Hi Shoes. 

 

In het laatste geval leidde het tot een rechtszaak, die loopt sinds januari. Het Frans-Braziliaanse sneakermerk Veja overweegt nu ook een rechtszaak, maar heeft het bedrijf een poot om op te staan?

 

Daarvoor moeten specifieke visuele kenmerken, die consumenten associëren met de V10-sneaker, in het Primarkontwerp aanwezig zijn. En behalve het prijsverschil - 85 tot 120 euro bij Veja, zo'n 18 euro bij Primark - zijn er best uiterlijke verschillen.

 

De prominente 'V' aan de zijkant is vervangen door een soort golf, en het contrasterende hiel-label met de merknaam ontbreekt. Bij Veja komt nog iets anders om de hoek kijken, waardoor Primark het benauwd kan krijgen. Verkoop bij de fastfashionketen, en de kans op verwarring met een co-lab door de consument, zou de filosofie en missie achter het duurzame Veja kunnen schaden.

 

[...]"

 

Lees hier meer.