Programmagegevens: Omroep verliest monopolie tv-gids

03-04-2012 Print this page

B9 11040. “Omroep verliest monopolie tv-gids”, bericht de Telegraaf, “De publieke omroepen verliezen hun monopolie op televisiegidsen. Ze moeten anderen voor een gering bedrag hun gegevens geven, vindt een Kamermeerderheid.”

Al gepubliceerd: Kamerstuk 33 019, Nr. 9 amendement van de leden van Miltenburg en Van der Ham over het verruimen van de beschikbaarheid van programmagegevens van de publieke omroep.

Toelichting: In het regeerakkoord is afgesproken dat de beschikbaarheid van de programmagegevens van de publieke omroep zal worden verruimd. Hiervoor is een wijziging van de Mediawet 2008 noodzakelijk. De in artikel 2.139 geregelde verplichting om programmagegevens beschikbaar te stellen wordt verruimd. Doel van het amendement is de programmagegevens van de publieke omroep versneld vrij te geven tegen een realistische marktconforme vergoeding. Uitgangspunt is het advies dat het Commissariaat voor de Media hierover gegeven heeft in het op verzoek van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap opgestelde rapport “Is er nog iets op TV?”. Een realistische prijs ligt volgens het Commissariaat tussen de 0,5 en 3,4 cent voor gebruik in papieren gidsen.

Het Commissariaat vindt het niet verstandig om bij de start uit te gaan van de hoogste of laagste prijs. Geadviseerd wordt te starten met de gemiddelde waarde van 1,95 cent en deze periodiek her te berekenen aan de hand van de marktontwikkelingen. Het model dat uitgaat van de gemiddelde waarde biedt marktpartijen mogelijkheden om snel en tegen redelijke exploitatievoorwaarden aan de slag te gaan. Voor elektronische en online-programmagidsen zullen, gelet op hun aard, lagere tarieven moeten gelden. Het amendement regelt dat de programmagegevens van de publieke omroep beschikbaar komen tegen door het Commissariaat vast te stellen prijzen.

De startprijzen worden in het amendement vast gelegd. Het Commissariaat zal deze prijzen elke twee jaar herberekenen. Naast het bepalen van de marktconforme prijs zijn de leveringsvoorwaarden, het veilig stellen van de betrouwbaarheid van de gegevens en de verrijking van de gegevens van belang. In het amendement worden de leveringsvoorwaarden die de NPO aan de beschikbaarstelling mag verbinden limitatief beperkt tot hetgeen nodig is om de betrouwbaarheid van de gegevens voor de consument te garanderen. De beschikbaargestelde gegevens mogen door gebruikers niet gewijzigd worden. Zij mogen wel verrijkt worden met aanvullende informatie.

De anomalie van de omgekeerde bewijslast zoals geregeld in de artikelen 2.140 en 3.28 van de Mediawet 2008 komt voor zowel de publieke als commerciële omroepen te vervallen. Voortaan geldt de gebruikelijke civielrechtelijke bewijsregel: wie stelt, bewijst.

Lees het amendement hier. Eerdere berichtgeving hier. Wetgevinsgdossier hier.