Scherper toezicht op beheerders auteursrechten

17-02-2012 Print this page

B9 10815. Samenvatting Tweede Kamer (‘debatten in het kort’) van het plenaire debat van 14 februari j.l  over de wijziging van de Wet toezicht op collectieve beheersorganisaties voor auteurs- en naburige rechten.

“Staatssecretaris Teeven (Justitie) krijgt steun van de Kamer voor het wetsvoorstel dat het toezicht op beheerders van auteursrechten versterkt en verbreedt. Het College van Toezicht collectieve beheersorganisaties voor auteurs- en naburige rechten krijgt hiertoe meer bevoegdheden.

Collectieve beheersorganisaties zijn belangrijk, omdat muzikanten, schrijvers en kunstenaars niet altijd individueel kunnen onderhandelen over een vergoeding voor openbaarmaking van hun werk. Een maximumsalaris voor bestuurders van deze organisaties is volgens Van Toorenburg (CDA) verstandig, maar Van Dijk (SP) vindt de vastgestelde salarisnorm nog te hoog. Bontes (PVV) wil dat er meer gebeurt om belangenverstrengeling binnen besturen te voorkomen. Dit probleem lossen Van Dijk en Verhoeven (D66) op door besturen volledig te laten bestaan uit auteurs.

Eén loket. Buma, Sena, De Thuiskopie, Leenrecht, Reprorecht. Zeventien collectieve beheersorganisaties vallen onder het College van Toezicht en ze sturen allemaal aparte rekeningen. Dit zorgt vaak voor onduidelijkheid bij de ontvangers daarvan. VVD'er Taverne bepleit één loket, zodat er ook maar één rekening wordt verstuurd en helderder wordt waarvoor men betaalt. Smeets (PvdA) en Van Toorenburg steunen hem daarin. Ook staatssecretaris Teeven ziet het voordeel, maar het probleem is al kleiner door het samengaan van beheersorganisaties.

Capaciteit. Het College van Toezicht krijgt meer bevoegdheden, maar is er wel voldoende capaciteit om die goed toe te passen? Smeets heeft daar haar twijfels over en vraagt om meer geld. Er is al extra budget gereserveerd, zegt de staatssecretaris. De oplossing zit volgens Verhoeven in een grotere rol voor mededingingsautoriteit NMa bij het vooraf beoordelen van tarieven. Staatssecretaris Teeven ziet daar weinig in, omdat het College specifieke kennis heeft van auteursrechten.

Tariefdifferentiatie. Het draaien van een cd bij de carnavalsvereniging. Muziek op een feestje in het zorgcentrum. Een Dick Brunatekening in de crèche. Openbaarmaking waarvoor een vergoeding zou moeten worden betaald. Peters (GroenLinks) en Van Toorenburg bepleiten tariefdifferentiatie vooraf, zodat er bij niet-commerciële activiteiten een lagere vergoeding kan worden betaald. Wat zijn de gevolgen voor het verdienmodel van rechthebbenden?, vraagt Verhoeven zich af. Het lijkt staatssecretaris Teeven lastig om precies de economische waarde van openbaarmaking te bepalen.

De Kamer stemt op 28 februari over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende motie.”

Lees het verslag hier.