Schilderij Deense kunstenaar mag niet worden verwerkt in horloges

Print this page 02-12-2019
B915912

NOS bericht: “Een rechtbank in Denemarken heeft de oprichters van een luxe horlogemerk verboden een schilderij te vernielen om dat te verwerken in exclusieve uurwerken. De maker van het schilderij, kunstenaar Tal R, was naar de rechter gestapt om te voorkomen dat zijn werk hiervoor werd gebruikt.

 

Het schilderij met de naam Paris Chic werd in augustus op een veiling verkocht voor ruim 80.000 euro. Kopers Dann Thorleifsson en Arne Leivsgard maakten in oktober bekend dat ze het canvas wilden verwerken in maximaal 300 wijzerplaten van exclusieve horloges van hun nieuwe merk Letho. Die zouden vervolgens voor zo'n 1400 euro per stuk op de markt komen.

 

[...] Zijn advocaat bepleitte voor de rechter dat het vernielen van het schilderij een inbreuk is op het auteursrecht. "Tal R erkent dat degene die een van zijn werken koopt, dit mag doorverkopen of zelfs vernietigen. Maar hij hoeft niet te accepteren dat iemand het werk wijzigt en vervolgens weer op de markt brengt, en al helemaal niet om commerciële redenen." [...]"

 

Lees het volledige bericht hier.