Sinterklaas voor de rechter...?

05-12-2022 Print this page
B916463
(Met dank aan Otto Volgenant, Boekx)

Sinterklaas speelt een hoofdrol in opmerkelijke rechtszaken, over een zeer ongepast gedicht, een dronken Sinterklaas, een brandende tabberd, een horrorsint. Een bloemlezing van 12 spraakmakende uitspraken over Sinterklaas. Boekx zette het voor u op een rij.

Zwarte Piet zorgt al jaren voor verhitte discussies. En Sinterklaas dan? Die komt er in de publieke discussie wat bekaaid vanaf. Toch heeft ook Sinterklaas zich juridisch niet onbetuigd gelaten. Het is een mooie traditie geworden dat Boekx de rechtszaken voor u op een rijtje zet. Ook in de afgelopen periode verschenen weer prachtige rechterlijke uitspraken waarbij Sinterklaas centraal stond. Inmiddels telt deze bloemlezing al 12 uitspraken. In de rechtszaal
draaide het onder meer om de volgende vragen:

- Een politieagent speelt voor Sinterklaas en zet een vrouwelijke collega voor 140 man voor schut. In een gedicht stelt hij haar mislukte liefdesrelatie met een collega aan de kaak. Hij stelt dat dit soort grappen onderdeel zijn van de politiecultuur. Hoe denkt de rechter daar over?
- Is het silhouet van Sinterklaas auteursrechtelijk beschermd?
- Hoe zit het met het portretrecht van de acteur die de rol van de officiële Sinterklaas speelt?

- Mocht voor de horrorfilm ‘Sint’ reclame worden gemaakt middels posters met een zombie-Sint?

- Wat mag een bedrijf verwachten van de manier waarop een ingehuurde Sint en zijn Pieten hun rol invullen? Kan het bedrijf geld terugvorderen als dat totaal niet aan de verwachtingen voldoet? Aan welke normen moet de vertolking van Sinterklaas tenminste voldoen?
- Voor het fotograferen van Prinses Amalia gelden strenge eisen. Als zij bij de intocht is, mag ze dan wel gewoon gefotografeerd worden?
- De zaak van de brandende tabberd. Een student laat bij wijze van grap zijn Sinterklaaspak in brand steken. Hoe een ludieke actie tijdens een ontgroening eindigde in het ziekenhuis en met een strafzaak.
- Moet de op social media geplaatste afbeelding met ‘Sinterklaas Sniper’ worden opgevat als humoristisch of als grensoverschrijdend en een dreiging van geweld tegen de sinterklaasvertolker van de landelijke intocht?

Lees de gehele Sinterklaas-bloemlezing hier.