Straatkunstenaar Banksy zet kunstwerken te koop om zijn copyright te beschermen

Print this page 17-10-2019
B915874

Volkskrant bericht: "Jarenlang had Banksy lak aan auteursrecht. ‘Copyright is for losers’, was een van motto’s die de anonieme straatkunstenaar op muren had gezet. Maar vanaf donderdag is daar verandering in gekomen: Banksy heeft een webshop geopend om zijn auteursrecht te beschermen. 

 

(...)

 

Wie een artikel bestelt, moet eerst zijn adresgegevens invullen en kort antwoord geven op de vraag: ‘Waarom is kunst van belang?’ Daarna volgt de mededeling: ‘Als is vastgesteld dat u een echte kunstverzamelaar bent, en we dit artikel in voorraad hebben, dan nemen we contact met u op.’ Volgens de algemene voorwaarden op de website wordt eerst een selectie gemaakt op basis van willekeur. Daarna bepaalt een ‘rechter’, een ‘professionele stand-up comedian’, wie van de overgebleven kopers het beste de vraag heeft beantwoord. Dit duurt mogelijk enkele dagen, zo wordt in een e-mail gewaarschuwd. Om bank- of creditkaart-gegevens wordt nog niet gevraagd.

 

(...)

 

De winkel was niet toegankelijk, maar er was veel Banksy-waar te zien die nu in de webshop te koop is. Op een stencil was te lezen dat de winkel er gekomen is dankzij ‘gerechtelijke stappen’; volgens de straatkunstenaar probeert een wenskaartenbedrijf beslag te leggen op de naam Banksy. Dat kan hij voorkomen, zo was hem geadviseerd, door zelf artikelen te gaan verkopen. Een juridisch expert bevestigde kort daarna dat hij Banksy de verkoopactie onder eigen naam had aangeraden.

 

(...)"

 

Lees het volledige artikel hier.