Tien jaar geleden: de Europese richtlijn softwareoctrooien

20-02-2012 Print this page

B9 10819. Reinier B. Bakels: Tien jaar geleden: de Europese richtlijn softwareoctrooien.

Op 20 februari is het tien jaar geleden dat de Europese Commissie en Raad kwamen met een voorstel voor een Richtlijn “betreffende de octrooieerbaarheid van in computers geïmplementeerde uitvindingen”. Een voorstel dat eigenlijk bedoeld was als hamerstuk viel ten prooi aan een hevige politieke strijd, die er toe leidde dat het ruim drie jaar later met een overweldigende meerderheid werd verworpen door het Europees Parlement.

De tegenstanders van softwareoctrooien vierden feest. Maar was dat terecht? Zij meenden dat zij een poging hadden verijdeld om software octrooieerbaar te maken, maar in werkelijkheid bleef software voor octrooi vatbaar, onder verwarrende regels die in de jurisprudentie waren ontwikkeld.

Eigenlijk was de richtlijn vooral bedoeld om de Britten – die zoals altijd een eigen mening hadden – dwingend de interpretatie van het Europees Octrooibureau op te leggen, dat eind vorige eeuw had besloten dat de wettelijke uitsluiting van “computerprogramma’s als zodanig” niet altijd in de weg staat aan de octrooiering van computerprogramma’s als zodanig.

In de jaren daarna probeerden de Britse rechters toch de jurisprudentie van het EOB te volgen, omdat zij ook wel begrepen dat het bezwaarlijk was als zij al te veel door het EOB verleende octrooien ongeldig zouden verklaren. Maar zij stuitten daarbij op allerlei ongerijmdheden.

Lees het gehele artikel hier.