Verboden om de toegang te blokkeren

10-05-2012 Print this page

B9 11211. Rechtbank Rotterdam, 8 mei 2012, LJN: BW5386, Stichting EuroPsyche tegen Fides Europe B.V.

Auteursecht. Databankenrecht. Fides heeft eind 2007 aan EuroPsyche een licentie verstrekt voor het gebruik van door haar aangeboden software. Volgens Fides staat er nog een betaling over van de licentievergoeding die EuroPsyche verplicht is te voldoen. Fides heeft het digitale platform, gekoppeld aan de software van Fides daarom deels geblokkeerd, althans de toegang hiertoe geblokkeerd voor een aantal IP-adressen. EuroPsyche vordert onder meer opheffing van deze blokkade.

Volgens de voorzieningenrechter handelt Fides met de blokkade in strijd met de licentieovereenkomst. Ook al zou EuroPsyche naar de letter toerekenbaar tekort geschoten zijn in de nakoming van haar (betalings-)verplichting, dan nog geeft dit aan Fides in deze niet het recht om een voor de continuïteit van de bedrijfsvoering van EuroPsyche en de aan haar verbonden hulpverleners essentieel systeem deels te blokkeren. Een dergelijke maatregel acht de voorzieningenrechter disproportioneel. Mede gezien het feit dat het aannemelijk is dat niet of nauwelijks sprake is geweest van een ingebrekestelling, terwijl EuroPsyche een substantieel bedrag op korte termijn heeft betaald en anderzijds dat het hier een systeem betreft dat zorgverlening aangaat. De blokkering dient volgens de voorzieningenrechter dan ook te worden opgeheven.

Het betoog dat EuroPsyche producent zou zijn van de databank i.c. faalt, omdat de door haar gedane substantiële investering ten behoeve van de databank niet concreet is onderbouwd met stukken. Bovendien past de rol van EuroPsyche als producent van de databank niet in de geest van de licentie-en outsourceovereenkomst. Partijen zijn het er wel over eens dat de inhoud van de databank, de data (van medische gegevens en patiëntgegevens), behoort tot het eigendom van Europsyche.

Europsyche verzoekt de voorzieningenrechter tevens een kopie van de programmatuur en de data ter hand te stellen, als ook de bijbehorende handleiding met betrekking tot de hardware(-vereisten), het besturingssysteem en installatievoorschriften. Volgens de voorzieningenrechter lijkt het erop dat de intentie waarmee EuroPsyche thans afgifte van zojuist genoemde documenten vraagt, ten doel heeft om het aan haar verleende gebruiksrecht te buiten te gaan. Zij vraagt naar het voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter in feite om de programmatuur, los van (haar contractuele relatie met) Fides, te mogen blijven gebruiken en mogelijk aan te (laten) passen. Dit staat de (nog rechtsverhouding tussen partijen niet toe.

Met betrekking tot de data, die in eigendom toebehoort aan EuroPsyche en Fides daarvan enkel als bewerker kan worden aangemerkt, stelt de voorzieningenrechter dat Fides deze toegankelijk dient te houden. De voorzieningenrechter acht geen deugdelijke grond aanwezig om thans in kort geding de gevorderde maatregel tot afgifte van de data (omvattende 40.000 beveiligde dossiers, zoals onbestreden door Fides is gesteld) toe te wijzen.

Voorts oordeelt de voorzieningenrechter over een publicatie in de Volkskrant waarin EurPsyche in opspraak kwam vanwege de door haar gehanteerde werkwijze en de mogelijke consequenties daarvan. Fides heeft naar aanleiding van deze publicatie een reactie op haar website geplaatst waarvan de voorzieningenrechter niet in kan zien dat Fides door deze publicatie onrechtmatig heeft gehandeld omdat het bericht enkel een correcte en neutrale weergave was van de toen beschikbare en ook thans niet achterhaalde feiten.

Proceskosten worden gecompenseerd, in die zin dat iedere partij haar eigen kosten draagt.

Lees het vonnis hier.