Verslag van de Raad voor Concurrentievermogen 25 september 2023 – oriëntatie EU-wetgeving ontwerpbescherming

26-10-2023 Print this page
B916583

Tijdens de Raad Raad voor Concurrentievermogen op 25 september 2023 zijn er algemene oriëntaties aangenomen op de EU-wetgeving inzake ontwerpbescherming en het Euro 7 voorstel.

EU-wetgeving inzake ontwerpbescherming

Algemene oriëntatie

Tijdens de Raad gaven alle lidstaten steun aan de algemene oriëntatie voor Europese wetgeving inzake ontwerpbescherming (Directive on the legal protection of designs (recast) en Proposal for a Regulation on Community designs) zoals voorgesteld door het Spaanse voorzitterschap. Het voorzitterschap benadrukte dat de wetgeving bijdraagt aan modellenwetgeving die past bij de digitale transitie en aan de financiële stabiliteit van de Europese intellectuele eigendomsorganisaties. Daarnaast gaf het voorzitterschap aan dat de reparatieclausule, die het intellectueel eigendom van onderdelen van complexe producten regelt, het belangrijkste onderdeel van het voorstel is. […]

De algemene oriëntatie van de Raad is volgens de Commissie een gebalanceerd voorstel, echter zijn er twee punten die de Commissie anders had willen zien: (i) geen verlaging van registratiekosten voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) en (ii) vrijblijvende administratieve functies waardoor het mkb minder makkelijk toegang heeft tot bescherming. De Commissie had liever verplichte functies gezien. De Commissie zal het verlagen van administratieve lasten voor het mkb graag in de triloog willen bespreken.

Alle lidstaten verwelkomden de algemene oriëntatie, die ook door het kabinet wordt ondersteund. […] Ook het compromis op de reparatieclausule werd door verschillende lidstaten toegejuicht. Enkele lidstaten waren kritisch dat het compromis een afzwakking was van het oorspronkelijke voorstel en nu enkel om reparatieonderdelen gaat, terwijl zij graag een bredere reikwijdte voor de gehele circulaire economie hadden gezien. Ook over de lengte van de transitieperiode voor de inwerkingtreding van de reparatieclausule was een kleine groep lidstaten kritisch en pleitte voor een kortere periode. Daarentegen gaven andere lidstaten juist aan dat ze de lengte van de transitieperiode maar net konden aanvaarden.

Lees het volledige verslag hier.