Voedselzekerheid en octrooien op plantenveredeling

29-02-2012 Print this page

B9 10854. Handelingen Tweede Kamer, TK 2011-2012, 32. Octrooirecht. Kwekersrecht. Debat (6 december 2011) behandeling begroting ELI (onderdeel Landbouw en Natuur).

Debat begroting Landbouw en natuur, met een korte dialoog tussen GL en CDA over octrooi- en kwekersrechten.

“De heer El Fassed (GroenLinks): Een belangrijk probleem rond de voedselzekerheid wordt gevormd door de octrooien op de plantenveredeling. Wij zien in ontwikkelingslanden, waar boeren eigenlijk ook kwekers zijn, dat zij juist door de octrooien op torenhoge kosten worden gejaagd. Maar het is ook goed voor de Nederlandse sector. De Nederlandse kwekers hebben belang bij een vrijstelling, die nota bene in het CDA-verkiezingsprogramma staat. In alle debatten zien wij dat het CDA alleen staat als het gaat om het aanpassen van de Europese bio-octrooirichtlijn door de staatssecretaris. Wat gaat het CDA hieraan doen? Als voedselzekerheid voor het CDA belangrijk is, waarom dwingt de CDA-fractie de staatssecretaris dan niet tot de nodige stappen?

De heer Koopmans (CDA): Wij hebben hierover natuurlijk al vaak debatten gevoerd. Het luistert heel nauw. Ook daar zit er iets tussen het wensdenken en wat realistisch is. Dat ligt namelijk een klein beetje uit elkaar.

De CDA-fractie kiest ervoor om met de, op wereldniveau bezien, buitengewoon relevante Nederlandse veredelingssector te bekijken hoe je dit zo verstandig mogelijk kunt oppakken. Misschien heb ik eerder in een debat met de heer El Fassed wel eens te gemakkelijk gedacht dat je daarbij voor één lijn kunt kiezen. Ook heb ik misschien gedacht dat je daarmee de andere lijn voorkomt. We leven echter ook wat dit betreft in een internationaal georiënteerde wereld die niet vanuit dit huis eendimensionaal is aan te sturen, zoals de heer El Fassed en ik misschien zouden willen.

De heer El Fassed (GroenLinks): Het is echt heel simpel. Duitsland, onze belangrijkste broeder in dit verband, doet dat wel. Mijn enige verzoek aan de heer Koopmans is: voer het CDA-verkiezingsprogramma uit op dit punt en sta ook toe dat de staatssecretaris fors aan de gang gaat om de bio-octrooirichtlijn aan te passen, zodat de vrijstelling wordt gegarandeerd.

De heer Koopmans (CDA): Wij nemen dit mee in onze afwegingen. Ik dank de heer El Fassed.”

Lees het volledige verslag hier.