VOI©E wil gesprek met Mariko Peters over aantijgingen

29-02-2012 Print this page

B9 10859. Persbericht, met dank ana Michel Frequin: VOI©E wil gesprek met Mariko Peters inzake aantijgingen over auteursrechttarieven.

De tarieven van collectieve beheersorganisaties als Buma, Sena en Videma zijn in overleg met relevante marktpartijen tot stand gekomen, houden rekening met de aard en omvang van het gebruik in de diverse sectoren van de markt, zijn openbaar en voor iedereen onder gelijke omstandigheden gelijk, waarbij de meeste tarieven al tientallen jaren bestaan en alleen worden geïndexeerd. Dit is de reactie van VOI©E, de brancheorganisatie van de cbo’s, op de aantijgingen van Mariko Peters voor NOS Radio1.

Dat marktpartijen als MKB-Nederland en de publieke omroep oproepen de onderhandelingspositie van cbo’s af te zwakken door voor voorafgaand overheidstoezicht op tarieven te lobbyen, ter verdere versterking van hun eigen onderhandelingspositie, zet de praktijk op zijn kop. Collectief beheer voorkomt juist dat individuele auteurs en uitvoerende kunstenaars hun recht niet kunnen halen en biedt gebruikers de one-stop-shop om hun gebruiksrechten te regelen (zie ook www.mijnlicentie.nl).

Buma, Sena en Videma hebben met alle relevante brancheorganisaties voor de diverse vormen van gebruik collectieve regelingen, Reprorecht heeft een regeling met de koepels VNO-NCW en MKB-Nederland. Via een gezamenlijk onderhandelen project onder leiding van onafhankelijk voorzitter Marco Pastors is al veel bereikt. Het eindadvies van Pastors was dan ook om daarmee door te gaan, hetgeen als het aan VOI©E ligt, ook gebeurt.

Volgens de woordvoerster van GroenLinks worden de tarieven van cbo’s ‘ervaren’ als niet fatsoenlijk tot stand gekomen, onvoldoende gedifferentieerd, willekeurig, ondoorzichtig en in veel gevallen veel te hoog. Zij heeft daarom samen met Madeleine van Toorenburg (CDA) een voorstel ingediend om de overheid vooraf invloed te laten uitoefenen op de totstandkoming van nieuwe tarieven en tariefsverhogingen.

VOI©E ontkent niet dat het voor individuele gebruikers zoals de snackbar op de hoek, niet altijd duidelijk zal zijn hoe tarieven tot stand zijn gekomen en dat er nog veel te winnen valt met voorlichting, maar wetgeving – en zeker – voor zover dat al kan – ingrijpende maatregelen als inmenging van de overheid in het prijsbeleid van een private sector – moet gebaseerd zijn op feiten en niet op perceptie. Het gaat hier wel over het inkomen van auteurs.

VOI©E heeft Mariko Peters en Madeleine van Toorenburg dan ook uitgenodigd voor een presentatie van cbo's over de totstandkoming en samenstelling van hun tarieven en wil graag met de Kamerleden bespreken wat er in hun ogen verbeterd kan worden.

VOI©E heeft VNO-NCW en MKB-Nederland al maanden geleden voorgesteld door te gaan met het gezamenlijk overleg onder onafhankelijk voorzitterschap. Aan een onafhankelijk voorzitter die toeziet op een eerlijk onderhandelingsproces blijken de centrale ondernemingsorganisaties echter geen behoefte meer te hebben!

 

Zie ook (Website VOI©E): Reactie VOI©E op nieuwe amendementen wetsvoorstel toezicht. VOI©E heeft mevrouw Peters (GL) en mevrouw Van Toorenburg (CDA) opgeroepen hun amendement inzake ex ante toezicht op tarieven te heroverwegen. Ook het amendement van GroenLinks met de intentie tot overheidsbemoeienis met bestedingsdoelen van rechthebbenden inzake hun eigen gelden gaat veel te ver en verdient naar de mening van VOI©E geen steun.

Zie ook (Website VOI©E): MKB-Nederland voor ex ante toezicht 'als een steun in de rug bij de onderhandelingen'. MKB-Nederland schetst een weinig geloofwaardig beeld als underdog bij de collectieve onderhandelingen. Ook de in gezamenlijk overleg opgezette geschillenregeling deugt plotseling niet meer en wordt neergezet als tijdrovende gang naar de geschillencommissie.

 

Eersdere berichten over het wetsvoorstel vanaf hier.