Voor de gemiddeld aandachtige bierkoper

26-10-2011 Print this page

 




B9 10335. Hof van Beroep Gent, 26 september 2011, 2009/AR/1933, Duvel Moortgat NV / Brouwerij Van Hansebrouck BVBA (met dank aan Christian Dekoninck, Crowell & Moring).

Merkenrecht. Geen verval, wel inbreuk. “Door met name gebruik te maken van een gotisch lettertype in letters van ongeveer of zelfs helemaal dezelfde grootte en van een patroon van herhaald gebruik van het woord “Bacchus” wekt de bvba Van Honsenbrouck de indruk dat er in het economisch verkeer een materieel verband bestaat tussen haar fruitbier en het fruitbier van de nv Duvel Moortgat dat onder het merk “Liefmans” verkocht wordt.”

Conflict tussen Belgische brouwers betreffende het gebruik van gotische letters in een repetitief en ritmisch patroon voor het in België wereldbekende kriekbier van brouwerij Liefmans. Duvel Moortgat, die in 2008 de meer dan 300 jaar oude brouwerij Liefmans overnam, was van oordeel dat de verpakking van het Bacchus bier van de Brouwerij Van Hansebrouck inbreuk maakte op het hierboven getoonde figuratieve merk. Van Hansebrouck gebruikte, net zoals Duvel Moortgat, een wikkel rond de fles waarop de naam van het bier in een gotisch lettertype werd vermeld. Van Hansebrouck verweerde zich en vorderde de vervallen verklaring van het ingeroepen merk: zij was van oordeel dat Duvel Moortgat het figuratieve merk “Liefmans” niet gebruikte zoals ingeschreven. Zowel in eerste aanleg als in hoger beroep werd dit verworpen. Het onderscheidend vermogen is voldoende bewaard.

Wat betreft de inbreukvordering van Duvel Moortgat werd het eerste vonnis, dat inbreuk had afgewezen, hervormd. Er bestond geen betwisting over het feit dat het merk en het bestreden teken voor dezelfde waren (fruitbieren) werd gebruikt. Het Hof van Beroep van Gent oordeelde verder dat er voldoende overeenstemming was tussen het merk en het teken om een risico op verwarring te veroorzaken. De vordering op grond van artikel 2.20.1.b BVIE werd aanvaard en het Hof achtte het niet nodig verder in te gaan op de vordering op grond van artikel 2.20.1.c BVIE (inzake bekende merken) daar Duvel Moortgat toch geen ruimere rechtsbescherming of rechtsherstel kan bekomen.

“Door met name gebruik te maken van een gotisch lettertype in letters van ongeveer of zelfs helemaal dezelfde grootte en van een patroon van herhaald gebruik van het woord “Bacchus” wekt de bvba Van Honsenbrouck de indruk dat er in het economisch verkeer een materieel verband bestaat tussen haar fruitbier en het fruitbier van de nv Duvel Moortgat dat onder het merk “Liefmans” verkocht wordt. Voor de gemiddeld aandachtige bierkoper is het (te) moeilijk geworden te weten of het betrokken fruitbier afkomstig is van de merkhouder of van een economisch met Duvel Moortgat verbonden onderneming, dan wel van een (economisch onafhankelijke) derde.”

Lees het vonnis hier.