Voorbereiding gezamenlijke procedure tegen kickbackcontracten

Print this page 05-11-2018
B915547

Ntb.nl bericht: "VCTN en Ntb/Kunstenbond bereiden namens benadeelde leden een procedure voor tegen de publieke en commerciële omroepen en de aan hen gelieerde muziekuitgevers (waaronder Crossmex). Nog altijd worden componisten en tekstschrijvers van opdrachtmuziek gedwongen hun werk onder te brengen bij een omroepuitgeverij. Veel anderen moeten – náást de publishing royalty – een forse kickback betalen over hun auteursdeel in de Buma/Stemra inkomsten. Dat gaat al snel om duizenden euro’s per persoon, en soms om veel meer. Anno 2018, ondanks de nieuwe wetgeving van een paar jaar geleden, zijn dit soort onredelijke contractpraktijken bij de omroep eerder regel dan uitzondering.

 

Namens de betrokken leden hebben wij voor de zomer de betrokken partijen aangeschreven om deze onredelijke contractbepalingen te vernietigen. Het gaat zowel om oudere contracten van vóór 2015 als om nieuwere contracten. Wij streven er naar muziekauteurs te helpen hun recht te halen door samen op te trekken, namelijk door met een collectief (en niet als individu) een procedure aanhangig te maken. De omroepen weigeren vooralsnog te erkennen dat ze fout zaten.

 

Heb jij ooit een kickback moeten afdragen aan een omroep, en/of een verplichte publishing deal moeten tekenen? Meld je dan nu bij de Kunstenbond, Ntb of VCTN om je belangstelling kenbaar te maken voor de gezamenlijke procedure! VCTN en Ntb/Kunstenbond organiseren op donderdagavond 15 november 2018 een voorlichtingsbijeenkomst in het midden van het land. We zullen dan samen met het door ons ingeschakelde advocatenkantoor Boekx informatie geven over de procedure die we voorbereiden."

 

Lees hier meer.