Vrijdagmiddag-berichten 29/07

29-07-2011 Print this page

B9 9992. Becker over recht: Rechtbank Amsterdam: fotografen-werknemers houden automatisch persoonlijkheidsrechten. In een zaak tussen beroepsfotograaf S. en de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) is geoordeeld dat persoonlijkheidsrechten niet automatisch toekomen aan de werkgever, maar de werknemer. Dit oordeel kan gevolgen hebben voor foto’s gemaakt in het kader van een arbeidsrelatie, die zonder toestemming van de fotograaf worden geëxploiteerd. (…) Kortom, persoonlijkheidsrechten horen bij de werknemer, niet bij de werkgever. Omdat dit oordeel wordt gegeven in een zogenoemde bodemprocedure, en niet in een kort geding, heeft het extra zeggingskracht. Lees hier meer.

Meer dan 18.000 wetenschappelijke publicaties verschijnen op Pirate Bay. Een gebruiker van torrentsite The Pirate Bay heeft 18.592 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd op de site. Greg Maxwell deed dit omdat het copyright inmiddels was verlopen, maar de publicaties alleen na betaling toegankelijk zijn. Maxwell laat hij in de torrentbeschrijving weten de artikelen op legale wijze te hebben verkregen. Lees hier meer.

Heineken spant kort geding aan tegen concurrent Olm. De brouwer uit Weesp zou heimelijk fusten van Heineken met het eigen, goedkopere, bier vullen en die aan café's en groothandelbedrijven verkopen. Olm ontkent. Volgens Heineken is er sprake van fraude en inbreuk op het merkenrecht. Als mensen in het café Heineken bestellen, moeten ze ook bier van Heineken krijgen en geen goedkoper bier van Olm, vindt de grootste bierproducent van Nederland. Directeur Mark Schneider van Olm zegt dat zijn bedrijf de fusten van Heineken niet structureel met Olm vult: "Het is niet in ons opgekomen om Olm-bier te verkopen onder de naam Heineken". Lees hier meer.

 

Spotify ook in Nederland aangeklaagd. PacketVideo klaagt zowel in Nederland als in de VS Spotify aan wegens een vermeende patentinbreuk. Binnen twee weken nadat Spotify in de VS is gestart, heeft de streamingmuziekdienst al een rechtszaak wegens patentschending aan de broek. Het bedrijf PacketVideo, gespecialiseerd in streamingtechniek, heeft de rechtszaak aangespannen. Dat doet het Amerikaanse bedrijf niet alleen bij de rechtbank in San Diego, maar ook in Nederland. Lees hier meer.

Colofon krant is reclame. Als in het colofon van een dagblad staat dat de krant vóór 07:00 uur wordt bezorgd dan ziet de Reclame Code Commissie dat als reclame in de zin van artikel 1 Nederlandse Reclamecode. Deze uitspraak volgt na een klacht dat de krant pas om 07:30 uur bij iemand in de post zat. Volgens de Reclame Code Commissie was de overweging dat een colofon in een dagblad een openbare uiting is en dat er onmiskenbaar een aanprijzende werking uitgaat van de mededeling. Het tijdstip waarop een krant wordt bezorgd kan volgens de Commissie van wezenlijk belang zijn bij de keuze van een abonnement. Om die reden oordeelde zij dat de uiting misleidend en daardoor oneerlijk was. Het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) adviseert leden om rekening te houden met het oordeel van de Reclame Code Commissie bij het doen van mededelingen die als toezegging gezien kunnen worden. Lees hier meer.

Bundesgerichtshof festigt Rechtsprechung zu Softwarepatenten. Der Bundesgerichtshof (BGH) hat sich mit einem jüngst veröffentlichten Urteil (PDF-Datei) zu einem gewerblichen Schutzanspruch auf eine Anzeige besuchter Webseiten weiter der umstrittenen Linie des Europäischen Patentamtes (EPA) angenähert. Dieses hat niedrige Hürden für Computerprogramme und Online-Methoden angesetzt, zum Gebiet der Technik zu gehören und somit patentierbar zu sein. In der Entscheidung vom Februar (Az. X ZR 121/09) heißt es: Ein Verfahren, bei dem Daten mit Hilfe mehrerer Schritte in einem Client-Server-System verarbeitet werden, weise die für den Patentschutz erforderliche Technizität auf. Die eingesetzten Apparate müssen im Patentanspruch nicht ausdrücklich genannt werden. Lees hier meer.

Advertenties L’Oréal met Julia Roberts & Christy Turlington te misleidend. De advertentiecampagnes van L’Oréal met actrice Julia Roberts en model Christy Turlington mogen niet meer vertoond worden in Groot-Brittannië. De reden: de afbeeldingen van de dames zijn te mooi gemaakt en de advertentie overdrijft hiermee de werking van de cosmeticaproducten. Lees hier meer.

ISP moet Newzbin2 in Verenigd Koninkrijk blokkeren. De Britse isp BT moet op last van de rechter de toegang tot de usenetsite Newzbin2 blokkeren voor zijn klanten. De filmindustrie gaat met het vonnis in de hand blokkades bij andere providers afdwingen. Newzbin2 toont zich strijdbaar. Lees hier meer.

Notorious US lawyer who sent out thousands of extortionate copyright threats to alleged Bittorrent infringers, has been found to be in breach of copyright himself. Steele’s website contains a FAQ for his victims, allegedly explaining US copyright law and why it means they should pay him (or else). This stilted text is a direct lift from one of Steele’s competitors, The Copyright Enforcement Group, another leading copyright troll. CEG have vowed to pursue Steele for his infringement, and I can only hope that the two of them keep each other occupied for a good, long time. Lees hier meer.

Google+ niet fijn voor fotografen. Het nieuwe sociale netwerk Google+ is geen fijn ding voor professionele fotografen om werk te delen. Althans: als je foto’s uploadt in deze dienst, geef je Google de vrije hand om onbetaald van alles met je foto’s te doen: reproduceren, veranderen, publiceren et cetera. Onherroepelijk, wereldwijd, ryalty-free en niet-exclusief (dat dan weer wel). Lees hier meer.