Vrijdagochtendberichten

13-05-2011 Print this page

B9 9655. Het Amsterdamse taxibedrijf TCA staat machteloos tegenover oude daklichten van  naar schatting 100 hoofdstedelijke taxichauffeurs die rondrijden met oude daklichten van TCA maar niet voor dit bedrijf werken.  TCA kan de betreffende chauffeurs hooguit verzoeken hun daklichten te verwijderen, maar heeft geen enkel middel als die dat weigeren. ‘Het beeldmerk van de oude daklichten is niet beschermd, zegt woordvoerder Sanne Takman van TCA. ‘De huidige daklichten zijn gedeponeerd en eigendom van TCA. Die oude waren van de chauffeurs. Door de deregulering en door chauffeurs die niet meer voor ons werken, zijn ze op de zwarte markt terecht gekomen.’ Rondrijden met de oude daklichten is niet strafbaar, zegt Takman. ‘Wel leidt het tot imagoschade voor ons. De politie kan er ook niks tegen beginnen. Alleen bij wangedrag van een chauffeur kan de politie in actie komen.’  Lees hier meer.

Wederom aftreden Duitse politicus wegens plagiaat. Silvana Koch-Mehrin, de Duitse vicevoorzitter van het Europees Parlement, heeft donderdag haar politieke functies neergelegd vanwege beschuldigingen van plagiaat. Koch-Mehrin, afgevaardigde voor de liberale FDP, wordt ervan beschuldigd een deel van haar promotieonderzoek zonder bronvermelding te hebben overgenomen van andere schrijvers. Lees hier meer.
 
Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property  Act (P.R.O.T.E.C.T I.P. Act). De Amerikaanse overheid wil internetproviders en zoekmachines wettelijk kunnen verplichten om bepaalde sites sites te blokkeren.  De voor gestelde PROTECT IP Act is bedoeld om inbreuken op het auteursrecht en het intellectuele eigendom te voorkomen. Lees hier meer.

Deze foto's mag u niet zien van de RVD. Fotograaf Arthur Batenburg kwam afgelopen zondag een wel heel opmerkelijke stoet tegen. Tijdens een wandeling in het bos bij Apeldoorn zag hij ineens koningin Beatrix. Ze was vergezeld van prins Friso, prinses Mabel en haar twee dochters, maar ook Desmond Tutu, Richard Branson en Kofi Annan.  De hooggeplaatsten maakten een ritje in twee drie koetsen. Er waren genoeg bladen die bereid waren om te betalen, alleen had de RVD toen al besloten om de publicatie van de foto's te verbieden." De mediacode rond het koninklijk huis was ooit bedoeld om de privacy van – met name minderjarige – leden van het Koninklijk Huis te beschermen. Maar de RVD gebruikt de code steeds meer als algemeen censuurinstrument. Lees hier meer.

Twitpic verkoopt foto's gebruikers door. Twitpic heeft een deal gesloten met de nieuwsdienst WENN. WENN mag nu de foto’s van Twitpic-gebruikers doorverkopen.  Hoewel de gebruikers van Twitpic het auteursrecht op hun foto’s behouden, staat het Twitpic volgens de gebruikersvoorwaarden wel vrij om de foto’s commercieel te exploiteren. Vermoedelijk aast WENN dan ook op foto’s van Twitteraars waarop celebs staan afgebeeld. Veel gebruikers van Twitpic zijn niet erg blij met de gebruikersvoorwaarden en de deal met WENN en dreigen over te stappen naar een andere fotodienst. Lees hier meer.

SABAM pleit voor moratorium van 2 jaar voor illegaal downloaden via internet.  Zolang er geen licenties afgesloten zijn voor het internetgebruik van culturele werken moet er een moratorium komen voor de individuele internetgebruiker die beschermde werken illegaal downloadt. Dat verklaarde SABAM-voorzitter Christophe De Preter woensdag tijdens een hoorzitting in de Senaatscommissie Financiën waar het debat startte over de auteursrechten op het internet. Lees hier meer. 

Softwarepiraterijbestrijder BSA ziet illegaal gebruik in Nederland niet dalen en vestigt de hoop op het downloadverbod van de regering. “We hebben tot nu toe geen hulp van Justitie.”  Gebruik van gekopieerde exemplaren van commerciële software is in Nederland niet alleen civielrechtelijk maar ook strafrechtelijk verboden. “Ja, onze auteurswet is erg ouderwets, maar dit zit er wel in”, vertelt voorzitter Jacco Brand van de BSA Benelux (Business Software Alliance). Lees hier meer.  

Drie grote Franse uitgevers zijn opnieuw naar de rechter gestapt en klagen Google aan voor het ongevraagd scannen van duizenden boeken voor het Google Books project. Het gaat om de Franse uitgevers Gallimard, Albin Michel, Flammarion, die vorig jaar ook al naar de rechter stapten. Ze eisen 9,8 miljard euro schadevergoeding voor de auteursrechtschendingen, zo’n 1000 euro per boek. Lees hier meer.  Lees hier meer.

Europese burgerrechtenbewegingen luiden de noodklok over Goole News  uitspraak van een Belgische rechter, die oordeelde dat Goole News geen artikelen van Waalse kranten mag publiceren.  Het Brusselse hof oordeelde eind vorige week dat Google niet mag linken naar artikelen van Waalse kranten op Google News. Het hof bevestigde daarmee een uitspraak uit 2007 die dat al verbood. Europese burgerrechtenbewegingen luiden nu de noodklok over deze uitspraak. Lees hier meer. 

Hamsters bij Super de Boer.  Nergens is de concurrentie zo hevig als tussen de supermarkten. Dit levert altijd mooie vergelijkende reclame op waarbij niet wordt geschuwd het merk van de concurrent te gebruiken.  In deze editie opent Super de Boer de aanval op Albert Heijn en gebruikt de hamsters bekend van de Hamsterweken. Deze worden geplet door het voordeel bij Super de Boer. Een van de hamsters roept “ik ga nu naar Super de Boer”. Lees hier meer.
 
Mosley verliest privacyzaak bij EHRM. De Britse pers kan weer opgelucht ademhalen: het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft de zaak van de voormalige baas van de Formule 1, Max Mosley, verworpen. Mosley wilde een aanpassing van Britse privacywetgeving, zodat media gedwongen worden om beroemdheden in kennis te stellen vóór publicatie van een artikel dat betrekking op hen heeft.  Lees hier meer.