Weliswaar een grote mate van overeenstemming

28-10-2011 Print this page

B9 10343. Vzr. Rechtbank Amsterdam, 21 oktober 2011, KG ZA 11-1542, Willem Holleeder tegen IDTV FILM B.V. (met dank aan Jens van den Brink, Kennedy van der Laan).

Portretrecht. Mediarecht. Onrechtmatige publicatie. Volledig vonnis na eerder kop-staart vonnis. Geschil over de film 'De Heineken Ontvoering'. Volgens eiser Holleeder zou het filmpersonage Rem (volgens de filmmakers een samensmelting van Holleeder en een andere ontvoerder) een 'lookalike' van eiser zijn, waardoor de film eisers resocialisatie in de samenleving moeilijker zou maken. De voorzieningenrechter oordeelt dat de film niet hoeft te worden verboden. Van inbreuk op het portretrecht, althans van een ‘misleidende mededeling door gebruikmaking van zijn portret’ (art. 6:194 BW) is geen sprake.

4.16. Deze vrijheid wordt echter begrensd door het belang dat een bij de verfilmde historische gebeurtenis betrokken persoon erbij kan hebben om niet met die fictieve element in verband te worden gebracht. Voorshands wordt niet aannemelijk geacht dat die grens in dit geval is overschreden. Weliswaar vertoont het personage ‘Rem’ wat betreft zijn fysieke kenmerken en het in de film vertoonde levensbeeld een grote mate van overeenstemming met Holleeder, maar niet is gebleken dat het in de film dan wel anderszins wordt gesteld dat de gedragingen van ‘Rem’ een weergave vormen van door Holleedder daadwerkelijk gepleegde feiten.

4.24. Het op de website afgebeelde portret kan niet worden beschouwd als een portret van Holleeder. Welliswaar is sprake van een behoorlijke mate van overeenstemming  (…) maar bij de beoordeling dient mede acht geslagen te worden op de context van de publicate. Het is niet ongebruikelijk dat bij een verfilming van historische gebeurtenissen de acteurs worden gemodelleers naar personen wiens rol zij moeten uitbeelden. Het publiek mag hiermee bekend worden verondersteld (…). Van misleiding is dan ook geen sprake.

Lees het vonnis hier.