Youtube verspreidt de Nederlandse film Redbad illegaal

Print this page 04-12-2018
B915581

Telegraaf.nl bericht: "Productiehuis Farmhouse TV & Film heeft YouTube gesommeerd twee ton te betalen voor het illegaal verspreiden van de Nederlandse film Redbad. Een illegale kopie van de film, die afgelopen zomer in de Nederlandse bioscopen draaide, werd de afgelopen weken op YouTube een half miljoen keer bekeken. YouTube had bovendien reclameblokken aan de film gelinkt. „Op deze manier heeft YouTube van het illegaal verspreiden van content een verdienmodel gemaakt”, stelt producent Klaas de Jong. „De maat is vol. We hebben het hier over een illegaal en strafbaar feit. En YouTube onttrekt zich aan elke verantwoordelijkheid.”

 

De website stelt alleen maar een host te zijn en er dus niets aan te kunnen doen als gebruikers illegale content verspreiden. „Dit leidt tot een situatie waarin wij als producenten wekelijks de illegale links van onze films moeten checken op YouTube en moeten smeken deze te laten verwijderen waarna ze direct via een ander kanaal weer de lucht in gaan”, aldus De Jong. Het feit dat YouTube zodra de producent zich meldde, de reclames heeft verwijderd, doet volgens De Jong niets af aan de zaak en zijn claim.

 

[...]

 

De Europese Unie overlegt al enige tijd over wetgeving die het illegaal verspreiden van films via YouTube kan aanpakken, maar tot nu toe zonder resultaat. „Daarnaast heeft de Duitse rechter vragen van uitleg aan de hoogste Europese rechter gesteld of YouTube zelf inbreuk maakt vanwege de mate van betrokkenheid bij de verspreiding van inbreukmakende bestanden die door gebruikers worden geplaatst”, meldt Kuik. Dit is belangrijk omdat er dus zowel door de Commissie en Europees Parlement ook door de Europese rechter naar gekeken wordt."

 

Lees het volledige bericht hier.