Zara Home aansprakelijk voor inbreuk op auteursrecht op wapenschild

Print this page 05-07-2017
B915039

De Standaard bericht: "Een door Patrick Damiaens ontworpen wapenschild stond plots op een kaars van Zara Home. En dat kan niet, vindt nu ook een rechter.

Ornamentsnijder Patrick Damiaens viel uit de lucht toen een kennis in een Franse winkel van Zara Home kaarsen vond met een wapenschild dat hij had gemaakt voor de Nederlandse familie Odink. De gelijkenis was zo frappant, dat Damiaens naar de rechtbank stapte.

Meer dan een jaar later geeft de Rechtbank van Koophandel in Brussel hem gelijk. Zara Home België moet Damiaens 7.500 euro schadevergoeding en de gerechtskosten betalen, en het vonnis publiceren in het ­Heraldisch Tijdschrift. ‘Voor zover ik weet is dit de eerste keer dat een fast retailer wordt veroordeeld voor het zonder toestemming kopiëren en commercialiseren van andermans werk’, zegt zijn advocaat Dieter Delarue.

[...]

Het lijkt wel David versus Goliath. ‘Dit soort klachten komt inderdaad meestal van modeontwerpers die heel handig zijn met sociale ­media, terwijl mijnheer Da­miaens zelfs geen gsm heeft. Maar hij heeft Zara Home toch van zijn wolk gehaald.’"

Lees hier meer.