Januari 2009

Print this page

IEPT20090130, HR, IWC v Michel 

Cassatie gegrond: Gebruik te kwader trouw vereist een moedwillig gepleegde inbreuk. Daarvan  is niet reeds sprake wanneer een merkgebruik achteraf inbreukmakend wordt geoordeeld: de inbreukmaker dient zich van zijn inbreukmakend handelen bewust te zijn geweest.

 

IEPT20090129, Rb Den Haag, Lancaster v NRS Trading Davidoff tester

Uitputting merkrecht door in het verkeer brenger als tester. Dat Lancaster contractueel heeft bedongen dat de eigendom van de parfumtesters bij haar blijft rusten en het de wederverkoper is verboden de parfumtesters te verkopen, biedt haar vorenbedoelde controle niet, en doet aan het bovenstaande niet af

 

IEPT20090129, Rb Den Haag, Davidoff v Doddema

Uitputting merkrecht door in het verkeer brenger als tester. Dat Davidoff contractueel heeft bedongen dat de eigendom van de parfumtesters bij haar blijft rusten en het de wederverkoper is verboden de parfumtesters te verkopen, biedt haar vorenbedoelde controle niet, en doet aan het bovenstaande niet af. 

 

IEPT20090128, Rb Amsterdam, Civas

Oorspronkelijke auteursrechtelijke bewerking vragenlijst bloesemtherapie: Wil er sprake zijn van een verveelvoudiging in gewijzigde vorm, zoals een bewerking, dan dient het "onderliggend" werk ook een eigen en oorspronkelijk karakter te hebben

 

IEPT20090128, Rb Den Haag, Fort Vale v Pelican

Conclusie 20 niet nieuw ten opzichte van US 2,227,767. Wijziging van eis door beroep op in Amerikaanse octrooiverleningsprocedure opgekomen 'prior art' toegestaan. Nieuwe, onafhankelijke conclusies in strijd met goede procesorde.

 

IEPT20090128, Rb Den Haag, Thuiskopie v Mediadisc

€ 150.000 aan boetes en thuiskopievergoeding verschuldig.

 

IEPT20090128, Rb Den Haag, Norma & Irda v Vecai & Kabelaars

Aanlevering niet-publiek signaal door omroep aan kabelaars is geen uitzenden: daaropvolgende verspreiding van de programma's door de kabelaars is niet aan te merken als heruitzenden, maar als uitzenden in de zin van de WNR. artikel 14a WNR laat geen ruimte voor richtlijnconforme contra legem interpretatie.

 

IEPT20090127, Rb Almelo, Primeoak Buildings

Auteursrechten niet voldoende aannemelijk: Gedaagde heeft het voorgaande gemotiveerd betwist, daartoe stellende dat hij de foto's zelf heeft gemaakt, de gebouwen op de foto's bovendien zelf heeft ontworpen en ook de gebouwen eigenhandig, samen met zijn partner, heeft gebouwd.

 

IEPT20090127, Hof Leeuwarden, Negatieve uitlatingen

Belang bij verbod negatieve uitlatingen: het feit dat [appellante] zich ook voor de gewraakte publicatie bij herhaling negatief over [M] heeft uitgelaten is een extra argument  om de belangenafweging in het voordeel van [M] te doen uitvallen

 

IEPT20090127, Hof Amsterdam, WE v Hachette - Elle

Geen gevaar voor verwarring Elle- en WE-kledingwinkels. Geen verwateringsgevaar
 

IEPT20090127, Hof Den Haag, SMT v Angiotech

Inventiviteit onvoorspelbaarheid of gekozen verbinding beoogde werking heeft. De keuze van taxol als alternatief voor rapamycine ligt voor de gemiddelde vakman niet voor de hand: in de stand der techniek zijn aanwijzingen ("pointers") te vinden die zowel voor als tegen de keuze van taxol pleiten; Gebruik taxol bij vervaardiging stent is toepassing op gebied van de nijverheid (i.p.v. het aanbrengen van een taxol stent in het lichaam van de patiënt)

 

IEPT20090127, Hof Amsterdam, Onschuldige foto

Belang geportretteerde weegt niet op tegen belang op informatievoorziening. berichtgeving moet kunnen worden voorzien van illustratiemateriaal, zoals foto's van de werkelijkheid. Het is daarbij onvermijdelijk dat foto's van toevallige passanten worden gepubliceerd. De foto waar het in dit geding om gaat, is neutraal. Geen spoedeisend belang in hoger beroep wegens toezeggingen.

 

IEPT20090126, Rb Amsterdam, Up2Date v Tros

Gerechtvaardigd belang TROS Radar bij uitzending met klachten die ook al in 2006 aan de orde waren: De omstandigheid dat de klachten nog steeds bestaan, roept de vraag op of zoals destijds door de medewerkers van Up2Date is toegezegd - voldoende is gedaan om de dienstverlening te verbeteren

 

IEPT20090123, Rb Den Bosch, Boco Chemie v CWS-Boco

Niet-ontvankelijkheid tweede kort geding na verzuim instellen procedure ex artikel 1019i Rv. aansluiting gezocht bij hetgeen het hof Leeuwarden heeft overwogen in haar arrest van 26 juli 2006 (BIE 2007, 64, Storteboom/Fraas), te weten dat het in artikel 260 Rv (thans artikel 1019i Rv) voorziene verlies van kracht van een voorlopige voorziening, niet kan worden teniet gedaan of uitgesteld door het telkenmale opnieuw instellen van (nagenoeg) dezelfde vordering onder het (steeds) vorderen van een nieuwe termijn voor het aanhangig maken van een bodemprocedure, nu een en ander strijdig moet worden geacht met de inhoud en strekking van voornoemd artikel en voorts met hetgeen de goede procesorde met zich meebrengt.

 

IEPT20090122, Rb Den Haag, Eredivisie v MyP2P

Ex parte bevel wegens inbreuk merk- en auteursrechten

 

IEPT20090122, Rb Haarlem, NewsXS v XS News

Oudere handelsnaamrechten niet voldoende onderbouwd

 

IEPT20090121, Rb Arnhem, Traffic Web v Turkije

Domeinnaam-arbitrage. Republiek Turkije diende gedagvaard te worden: Op grond van artikel 22 lid 13 van de Verordening 874/2004 had Traffic Web deze procedure dienen in te leiden tegen dezelfde partij die betrokken was in de arbitrageprocedure. Het is de Republiek Turkije die als zodanig in de klacht bij de ADR-procedure bij het Arbitragehof als klager is aangegeven.

 

IEPT20090121, Rb Den Haag, Spro v Sensas

Rb Utrecht bevoegd inzake doorhaling merk: De Nederlandse rechter (heeft ingevolge artikel 22 lid 4 EEX rechtsmacht ten aanzien van de vordering tot nietigverklaring van een Beneluxmerk. Doorhaling merkinschrijving geen verbintenis die ten kantore van het arrondissement Den Haag gevestigde Bureau dient te worden uitgevoerd

 

IEPT20090121, Rb Zwolle, Kosten spuitgietmatrijs

Volledige proceskostenveroordeling in civiele procedure:  Op voorhand kansloze procedure, die een reactie is op de civie: lrechtelijke handhaving van rechten van intellectuele eigendom (octrooirechten).

 

IEPT20090121, Ktr Amsterdam, Maroc-nl

Forumbeheerder niet aansprakelijk voor inbreuk auteurs-/portretrecht: controle vooraf niet vereist, maar van een forumbeheerder mag wel een alerte houding worden verwacht in het tegengaan van dit soort plaatsingen op zijn forum.

 

IEPT20090120, Hof Den Bosch, Sport Direct v Sports Direct

Verwarringwekkende gelijkenis handelsnamen: Op de letter "s" na "sport" na, zijn de gebruikte namen en de gebruikte combinatie identiek. Voor het op normale wijze oplettend en onderscheidend publiek kan dit verwarrend zijn. Anders gezegd: er is sprake van verwarringsgevaar.

 

IEPT20090120, GvEA, Commercy v BHIM - easyHotel

Geen soortgelijkheid computertechnische diensten en hotelreserveringssysteem.

 

IEPT20090120, Hof Den Bosch, Sport Direct v Sports Direct International

Beschrijvende handelsnamen ontberen geen bescherming: Vrijhoudingsbelang geldt niet bij handelsnamen: handelsnamen mogen nu juist wel beschrijvend zijn en ontberen dan niet zonder meer bescherming. Gebruik domeinnaam als handelsnaam: Virtueel uithangbord voor webwinkel niet louter een virtueel adres

 

IEPT20090120, Hof Arnhem, Typisch Enschede v Stichting Beeldrecht

Inbreuk auteursrecht door bank gedurende tien weken in krant te gebruiken als onderdeel van een collage van enkele voor de stad Enschede kenmerkende objecten.

 

IEPT20090120, HvJEG, Sony v Falcon

Bescherming fonogrammenproducenten: Fonogrammenproducent, die geen onderdaan van een lid-staat is, geniet bescherming wanneer het betrokken werk of voorwerp op 1 juli 1995 in ten minste één lidstaat als zodanig werd beschermd door de nationale wetgeving van deze lidstaat

 

IEPT20090115, EHRM, Reklos en Davourlis v Griekenland

Violation of right to respect for private life by picture taken in hospital: The key issue in the present case is not the nature, harmless or otherwise, of the applicants' son's representation on the offending photographs, but the fact that the photographer kept them without the applicants' consent. The baby's image was thus re-tained in the hands of the photographer in an identifiable form with the possibility of subsequent use against the wishes of the person concerned and/or his parents

 

IEPT20090115, HvJEG, Hecht-Pharma v Bezirksregierung Luneburg

Geen geneesmiddel bij gebreke van noemenswaardig herstel, verbetering of wijziging van fysiologische functies. Geen geneesmiddel naar werking bij twijfel: dat deze richtlijn niet van toepassing is op een product waarvan de eigenschap als geneesmiddel naar werking niet wetenschappelijk is bewezen, doch evenmin kan worden uitgesloten.

 

IEPT20090115, Rb Amsterdam, Partrust v Bartels Advocaten
Onrechtmatige campagne: Wanneer wordt gekeken naar het geheel van de berichtgeving, dan is sprake van een gerichte tegen Partrust gevoerde campagne waarmee de grenzen van de maatschappelijke betamelijkheid zijn overschreden, door het beeld naar voren te brengen dat Partrust haar verplichtingen niet nakomt of zal nakomen hetgeen niet vaststaat en angst over de beleggingen in Partrust in te boezemen. € 25.000 voorschot schadevergoeding.

 

IEPT20090115, HvJEG, Silberquelle v Maselli-Strickmode - Wellness

Geen normaal gebruik bij gratis promotionele artikelen: wanneer de merkhouder zijn merk aanbrengt op artikelen die hij gratis meegeeft aan de kopers van zijn waren, gebruikt hij dit merk niet normaal voor de klasse waartoe deze artikelen behoren.

 

IEPT20090115, Rb Den Haag, Demp v Home Depot

Schorsing procedure gemeenschapsmerk geweigerd: Van belang is echter ook dat er inmiddels in Duitsland in eerste instantie een procedure is afge-rond waarbij de gemeenschapsmerken van Homer TLC overeind zijn gebleven. Dit is minst genomen een extra aanleiding - naast het vermoeden van gel-digheid ex artikel 95 GmerkenVo - om uit te gaan van de geldigheid van de Gemeenschapsmerken van Homer TLC.

 

IEPT20090114, Rb Utrecht, Webwinkels cs v Nintendo

Ambtshalve verwijzing naar Rb Den Haag vanwege proceseconomie en voorkomen tegenstrijdige beslissingen

 

IEPT20090114, Rb Utrecht, Groeivermogen
Geen misleidende reclame: Een gemiddeld geïnformeerde, omzichtige en oplettende potentiële deelnemer had kunnen en moeten begrijpen dat de contracten inhielden dat er belegd werd met geleend geld, waarover de deelnemer rente diende te betalen en waarbij hij de aankoopsom aan Groeivermogen cs moest terugbetalen. Wel schending contractuele zorgplicht door niet te wijzen op risico restschuld

 

IEPT20090114, Rb Den Haag, Morecult
Algemene voorwaarden toepasselijk en overeenkomst tot stand gekomen

 

IEPT20090113, Rb Den Haag, Young City Music v Fresh FM

Misleidende mailing: vergelijkt niet op objectieve wijze relevante, controleerbare en representatieve kenmerken met elkaar

 

IEPT20090113, Rb Breda, Loendersloot v Bacardi

Bewijsbeslag achteraf ongerechtvaardigd: Voor de gerechtvaardigdheid van de gevraagde verloven dienen Bacardi c.s. staande te kunnen houden dat er concrete verdenkingen bestonden, ten tijde van de verzoekschriften, dat zich onder Loendersloot c.s. merkinbreukmakende producten van Bacardi c.s. bevonden. Daarin oordeelt de voorzieningenrechter Bacardi c.s. niet geslaagd

 

IEPT20090107, Rb Haarlem, Stokke v H3 - Tripp Trapp stoel

Inbreuk auteursrecht: Tripp Trapp stoel auteursrechtelijk beschermd ondanks technische aspecten en stijlelementen van de vormgeving. Overeenstemmende totaalindruk. Geen schending persoonlijkheidsrechten.

 

IEPT20090106, Hof Arnhem, Noordkaap v voice-over 

Inspreker Voice-over is uitvoerend kunstenaar: Van een zuiver technische bijdrage, zoals Noord-kaap heeft gesteld, was dan ook geen sprake. Recht op billijke vergoeding van uitvoerend kunstenaar bij iedere vorm van exploitatie, ongeacht de verdiensten voor de producent zelf.

 

IEPT20090106, Rb Breda, The Beat Factory v Handyman

Geen merkinbreuk en geen spoedeisend belang: voldoende aannemelijk dat in dit geval sprake is van een goedbedoelde en onschuldige actie van de werknemer van Handyman, juist gericht op het behartigen van het belang van The BEAT Factory, die dit zeer wel zó kon begrijpen en er zó ook profijt van had kunnen hebben.