2009 Rb Den Haag

Print this page

IEPT20091230, Rb Den Haag, BPI v Coscentra
Inbreuk te kwader trouw Sensible Lady op 167 vormmerk Jean Paul Gaultier: Coscentra kon niet in redelijkheid hebben ge-meend dat de afwijkingen in de vormgeving van de Sensible Lady fles voldoende zouden zijn om ver-warringgevaar te voorkomen. Immers, zelfs een geringe mate van overeenstemming kan al leiden tot verwarringgevaar indien er sprake is van identieke waren en een merk met een grote mate van onder-scheidend vermogen.

 

IEPT20091223, Rb Den Haag, Medinol v Abbott

Geen inbreuk wegens ontbreken van tweede ‘meanderpatroon’: Kenmerk (v) van conclusie 1 van EP 902 vereist dat er i) tweede meanderpatro-nen aanwezig zijn die ii) zich in een tweede richting uitstrekken, die verschilt van de eerste richting. De rechtbank is van oordeel dat niet gezegd kan worden dat het ‘tweede meanderpatroon’ in de stent designs van Abbotts Vision en Xience zich uitstrekt in een tweede richting, die verschilt van de eerste richting.

 

IEPT20091222, Rb Den Haag, e-Traction Europe v NOB
Rechthebbende octrooi en tenaamstelling: Nu ingevolge de APA de ‘ownership’ met betrekking tot de octrooien bij e-Traction Europe is gebleven, komt Freerider niet de bevoegdheid toe zonder medewerking van e-Traction Europe daarin wijzigingen aan te brengen. Hoewel een wijziging in de tenaamstelling geen overdracht van eigendom impliceert, heeft Freerider ingevolge de APA ook niet de bevoegdheid zonder medewerking van e-Traction Europe een andere “applicant” – dat wil zeggen: rechthebbende – te doen vermelden. Onderzoeksplicht gemachtigde inzake bevoegdheid tot wijziging tenaamstelling opdrachtgever

 

IEPT20091218, Rb Den Haag, Ten Berg v Bodum

Geen inbreuk wegens verschil tussen tonvormige en halftonvormige glazen: In het midden kan blijven of de door Bodum aangevoerde ronde vormen (ii) en afwezigheid van scherpe hoeken en randen (iii) daarvoor volstaat. Juist die elementen van het ontwerp van de glazen van Bodum komen namelijk naar voorlopig oordeel in duidelijk mindere mate naar voren in de glazen van Ten Berg. Herziening ex parte beschikking geen terugwerkende kracht

 

IEPT20091216, Rb Den Haag, Wrangler v Dogg Label
Geen inbreuk te kwade trouw Dogg Label: haar verweer dat de door haar gebruikte tekens niet op verwarringwekkende wijze overeenstemmen met dat Gemeenschapsmerk kan naar het oordeel van de rechtbank echter niet als bij voorbaat kans-loos in de zin van het arrest van het Hof worden aangemerkt, mede gelet op de gedeeltelijke afwij-zing van de vorderingen. Dit kan evenmin worden gezegd van het eveneens door Dogg Label gevoerde verweer dat de tekens op de broeken uitsluitend als decoratie zullen worden opgevat.

 

IEPT20091216, Rb Den Haag, Sharp v Samsung
Inbreuk aangenomen: Samsung Benelux heeft de door Sharp gestelde inbreuk slechts betwist door zich te beroepen op de on-geldigheid van de conclusies 1, 2 en 8 t/m 12. Dat verweer slaagt ten dele, te weten voor zover de inbreukvorderingen zijn gebaseerd op de conclusies 1 en 2 van EP 582. Conclusies 8-12 geldig. Conclusie 8 van EP 582 wordt niet geanticipeerd door US 26 en de conclusies 8 tot en met 12 zijn inventief te achten.

 

IEPT20091214, Rb Den Haag, Kruidvat v Adventure Bags
Geen inbreuk auteursrecht- opheffing ex parte verbod:  Anders dan viel op te maken uit de foto’s bij het verzoekschrift, lieten de ter zitting getoonde exem-plaren een aantal in het oog springende verschillen in de vormgeving van de tassen zien.

 

IEPT20091210, Rb Den Haag, Cars Jeans v C&A
Gebruik “Cars” als herkomstaanduiding: Anders dan C&A stelt kan dit gebruik van de tekens door C&A in de gewraakte folder zodoende afbreuk doen aan merkfuncties. Dat het publiek de aanduidingen mogelijk (mede) als verwijzing naar de Disney-film zal (kunnen) opvatten, staat daaraan niet in de weg.
 

IEPT20091210, Rb Den Haag, Hyundai v Van der Vliet

Merkinbreuk door voormalig distributeur: alle HYUNDAI tekens dienen te worden verwijderd voor zover daardoor de indruk wordt gewekt dat Van der Vliet nog steeds deel uitmaakt van het Hyundai-distributienetwerk of een speciale commerciële band onderhoudt met Hyundai Motor Company en/of Greenib Car. Geen verbod tot opheffing domeinnaam. Het houdster zijn van een domeinnaam waarvan een merk van een derde deel uitmaakt, is niet zonder meer onrechtmatig.

 

IEPT20091209, Rb Den Haag, High Point v KPN
Incident tot ex artikel 834a Rv: overleggen stukken in octrooiprocedure versneld regime: Pleidooi in incident tezamen met pleidooi in hoofdzaak. De VRO procedure is in het leven geroepen om de octrooihouder dan wel de partij die octrooiinbreuk wordt verweten een procedure te bieden waarin met behoud van processuele waarborgen op aanvaardbare en voorzienbare termijn een bodembeslissing kan worden verkregen. Schorsing of aanhouding van de procedure zou dit procesregime aanmerkelijk verstoren 

 

IEPT20091209, Rb Den Haag, Intervet v Merial
Geen inventiviteit EP 760 en EP 617 wegens “op het spoor zetten”door Nayar en nawerkbare publicatie van isolatie. Geen inventiviteit EP 955: De rechtbank stelt voorop dat uit de openbaarmaking van het octrooi als geheel duidelijk naar voren komt dat het octrooi ziet op de verrassende ontdekking dat (opengebroken) insectencellen de immunogeniteit verhogen. Dit wordt in de nieuwe redactie van conclusie 1 niet anders.

 

IEPT20091209, Rb Den Haag, Rijkswaterstaat
Geen misbruik van auteursrecht door licentiegweigering: Daargelaten of het optreden van RWS een schoonheidsprijs verdient,  contractueel heeft X zich (tevoren en met oog voor eventuele consequenties) uit vrije wil aangemeten, wat hij achteraf als een te strak keurslijf ervaart.

 

IEPT20091204, Rb Almelo, Jade v Deltex
Geen auteursrechtelijk werk en geen geldig vormmerk; wel slaafse nabootsing: Er is sprake van onnodige nabootsing door Deltex. Dat heeft betrekking op de totaalindruk (van een afstand zien de kussens er vrijwel hetzelfde uit, qua consequente doorvoering van de kleurstelling en de plaats van de labels), maar ook wanneer de focus wordt verlegd naar de afzonderlijke onderdelen, komt de voorzieningenrechter tot de conclusie dat sprake is van verwarringsgevaar.

 

IEPT20091202, Rb Den Haag, Street Surfing v Alcom
Inventiviteit: Zonder een additionele inventieve denkstap, zou de vakman geen reden hebben te veronderstellen dat het aanbrengen van een tweede richtingszwenkwiel zou leiden tot elkaar versterkende voortstuwingen van beide wielen, iets wat voor rekening van de uitvinder van EP 541 komt en niet zonder meer uit de stand van de techniek kon worden afgeleid. Handhaving door niet-ingeschreven licentienemer: Ook een niet-ingeschreven licentie kan aan een derde worden tegengeworpen indien ten opzichte van die derde op een andere wijze van die licentie is gebleken.

 

IEPT20091201, Rb Den Haag, Tower v Schram
Oorspronkelijke combinatie van subjectieve vormgevingselementen: Deze subjectieve vormgevingselementen betreffen in elk geval het toegepaste materiaal (teak met grey wash afwerking), de robuuste handgrepen, de dikke poten en brede buitenranden om de panelen, de toepassing van groeven in de kastdeuren, zijkanten en bovenblad met een op gelijke hoogte (of diepte) liggend paneel, alsmede het willekeurige gebruik van ‘dingkliks’ uitsluitend voor de sier.

 

IEPT20091201, Rb Den Haag, Old Amsterdam
Verwarringsgevaar “Oud(e) Amsterdam” en “Old Amsterdam” kaas: Het merk OLD AMSTERDAM stemt visueel en begripsmatig zodanig overeen met de door of vanwege X gebruikte tekens “Oud(e) Amsterdam” dat daardoor verwarringsgevaar bij het publiek omtrent de herkomst voorshands aannemelijk is geworden. Ongerechtvaardigd voordeel van bekend merk “Old Amsterdam”. Geen typeaanduiding “Amsterdamse kaas”.

 

IEPT20091125, Rb Den Haag, VHK v Stork
Nietigheid wegens gebrek aan nieuwheid: dat alle deelkenmerken van conclusie 1 van EP 655 reeds in DE 196 zijn geopenbaard, zodat deze conclusie nietig is wegens gebrek aan nieuwheid. Beschermingsomvang begrip ‘sandwichstructuur’: Gelet op hetgeen kenbaar is uit figuren 1 en 2, in combinatie met de beschrijving, en in aanmerking genomen de betekenis van 'sandwich' naar algemeen spraakgebruik (in overdrachtelijke zin), zou naar het oordeel van de rechtbank de gemiddelde vakman aan de term 'sandwichstructuur' zoals gebruikt in conclusie 1 van EP 655 de betekenis toekennen van 'twee lagen met iets ertussen'

 

IEPT20091125, Rb Den Haag, Hauni v Spikker
Mogelijke rechtsverwerking octrooi-inbreuk: Aan het hiervoor genoemde samenstel van feiten heeft in dat veronderstelde geval Spikker het vertrouwen kunnen ontlenen dat zij met haar schrapers gevrijwaard zou zijn van octrooirechtelijke aanspraken zijdens Hauni. Niet moet worden vergeten dat zij vervolgens ook daadwerkelijk 9 jaar ongemoeid is gelaten door Hauni. Dat tijdsverloop in combinatie met de aldus als erkenning van de afwezigheid van octrooirechtelijke aanspraken op te vatten feiten levert rechtsverwerking op.


IEPT20091125, Rb Den Haag, G-Star v PepsiCo
Bekendheid Gemeenschapsmerk RAW staat niet vast. Geen overtuigend bewijs dat publiek verband legt tussen merk RAW teken Pepsi Raw. Indien de bekendheid van het merk ‘RAW’ en het vereiste verband komt vast te staan, dan ligt de conclusie voor de hand dat, zoals G-Star heeft aangevoerd, het gebruik van de tekens door PepsiCo in ieder geval afbreuk zal doen aan het onderscheidend vermogen van het merk ‘RAW’

 

IEPT20091123, Rb Den Haag, Kivi Niria v NLingenieurs
NLingenieurs geen misleidende handelsnaam: Uit de handelsnaam volgt geenszins noodzakelijk dat NLingenieurs de belangen van individuele ingenieurs behartigt. Evenmin wekt de naam de indruk dat dit het geval zou zijn voor alle in Nederland werkzame ingenieurs.

 

IEPT20091120, Rb Den Haag, Rijtuig
Geoctrooieerde niet nieuw - openbaar toegankelijk: dat het gemodificeerde Baas-rijtuig in ieder geval op 30 mei 2004 te zien was bij een voor het publiek toegankelijk evenement zodat het deel uitmaakt van de stand van de techniek. Uitvindingshoogte: gemotoriseerde voertuigen relevante stand van de techniek. Rectificatie.

 

IEPT20091118, Rb Den Haag, Mintjens v VDV

Inbreukmakend Frodo-dressoir: Behalve kenmerken f) en g) wordt juist de specifieke combinatie van kenmerken a) tot en met e) in het Frodo-dressoir van VDV aangetroffen. Kenmerkende onderdelen blijken duidelijk uit depot: Ten overvloede overweegt de rechtbank overigens dat de in 4.3 bedoelde stelling van VDV niet opgaat. In ieder geval de onder 2.2 weergegeven foto’s, die naast de aldaar weergegeven lijntekeningen deel uitmaken van het depot, tonen deze kenmerken immers wel degelijk – zeker indien in combinatie beschouwd met de gedeponeerde tekeningen.

 

IEPT20091118, Rb Den Haag, Atlas Transport v Atlas Air

Gesloten systeem kwade depot te kwader trouw: daarmee is niet verenigbaar dat dezelfde gedraging, die binnen 5-jaars periode kwade trouw zou hebben opgeleverd, na het verstrijken van die periode naar nationaal recht nog eens als onrechtmatig daad zou kunnen worden aangemerkt met het zelfde feitelijke gevolg dat de merkhouder zijn merk niet meer kan inroepen. Gebruik merk zoals gedeponeerd: De afwijkingen zijn evenwel niet van dien aard dat het onderscheidend vermogen van het merk is gewijzigd.

 

IEPT20091118, Rb Den Haag, ABK en Transcare v Snoeks

Aansprakelijkheid voor handhaving octrooi: periode waarover Snoeks aansprakelijk kan worden gehouden voor de gederfde winst van ABK en Transcare ten gevolge van de handhaving door Snoeks van haar octrooirechten loopt van datum beslaglegging tot datum vonnis in bodemprocedure. Geen oorzakelijk verband handhaving octrooi en schade bestaande uit niet geselecteerd zijn als “preferred supplier”. Winstderving niet deugdelijk onderbouwd.


IEPT20091118, Rb Den Haag, Fu Works
Fu Worxx inbreuk op handelsnaamrecht op Fu Works: Naar voorlopig oordeel maakt Fu door het gebruik van de handelsnaam Fu Worxx inbreuk op het handelsnaamrecht van Weissenbruch, gelet op (i) de mate van overeenstemming tussen de handelsnamen, (ii) de soortgelijkheid van de activiteiten van de ondernemingen en (iii) de bekendheid van de handelsnaam Fu Works. Familienaam geen rechtvaardiging

 

IEPT20091112, Rb Den Haag, De Volharding v UBN
Overdracht handelsnaam en onderneming in 1993: Uit de inhoud van de akte van inbreng moet voorshands worden afgeleid dat in 1993 alle activa, inclusief de handelsnaam, van de voordien aan De Volharding toebehorende uitvaart-onderneming in Cuvo B.V. zijn ingebracht.

 

IEPT20091111, Rb Den Haag, Thuiskopie
Voeging wegens hoofdelijke betaling: Beide zaken zijn bij deze rechtbank aanhangig en vertonen een zodanige samenhang dat consistentie van de uitspraken wenselijk is. Naar Stichting de Thuiskopie stelt hebben de zaken namelijk betrekking op het zelfde feitencomplex, op basis waarvan zij hoofdelijke betaling van verschuldigde thuiskopievergoeding vordert van de gedaagden in beide zaken.


IEPT20091105, Rb Den Haag, Tell Sell v Fitness Import
Uitputting – toestemming niet aannemelijk: De bewijslast voor uitputting ligt bij een partij als Fitness-Import en wel ter zake van elk individueel exemplaar waarvoor beroep wordt gedaan op uitputting. Daarbij heeft bovendien nog het volgende te gelden. Fitness-Import doet in feite beroep op impliciete afstand van recht van de kant van Tel Sell IE en Fitness Brands om op grond van hen toekomende merkrechten op te treden tegen verdere verhandeling van de gewraakte fitnessapparaten door Fitness-Import. Daarvoor geldt als criterium naar vaste rechtspraak dat moet worden vastgesteld dat de merkhouder "met zekerheid" afstand moet hebben gedaan.

 

IEPT20091104, Rb Den Haag, AHP Manufacturing v Octrooicentrum
Onterechte weigering Aanvullend Beschermings-Certificaat: Vo. 1610/96, aldus moet worden uitgelegd dat het zich er niet tegen verzet dat een ABC wordt verleend aan de houder van een basisoctrooi voor een product waarvoor op het moment van indiening van de aanvraag voor het certificaat reeds één of meer certificaten zijn verleend aan één of meer houders van één of meer andere basisoctrooihouders.

 

IEPT20091104, Rb Den Haag, Sun Garden v Garden Impressions
Geen oproeping in vrijwaring: Met Sun Garden is de rechtbank van oordeel dat hetgeen Garden Impressions naar voren heeft ge-bracht onvoldoende is om het bestaan van een rechtsverhouding tussen Garden Impressions en Ti-azhou – of Taizhou – Yongjiang Arts & Crafts Co. Ltd. aan te kunnen nemen.

 

IEPT20091104, Rb Den Haag, Pleidooi
Geen pleidooi toegelaten: Daarbij is in aanmerking genomen dat partijen ter comparitie al voldoende in de gelegenheid zijn gesteld hun standpunten mondeling uiteen te zetten. Bovendien hebben partijen na de comparitie, de enquête en de contraenquête de gelegenheid gekregen hun standpunten schriftelijke nader toe te lichten.

 

IEPT20091104, Rb Den Haag, Stallergenes v Octrooicentrum
Geen Aanvullend Beschermings-Certificaat bij ontbreken handelsvergunning: Dit betekent dat niet kan worden gezegd dat de mogelijkheid de in het octrooi gedane investeringen terug te verdienen is vertraagd door een procedure voor het verkrijgen van een handelsvergunning. Eerdere handelsvergunning voor product timotheegrasextract: In het register van het CBG wordt alleen timotheegrasextract genoemd als werkzame stof van Alutard. Dit bevestigt dat in de handelsvergunning aluminiumhydroxide niet tot de werkzame stoffen is gerekend.

 

IEPT20091103, Rb Den Haag, Staat v KPN
KPN had onder Raamovereenkomst OT2006 geen tariefverhoging mogen doorvoeren. Op grond van het een en ander, in onderling verband en samenhang bezien, is de voorzieningenrechter van oordeel dat voorshands genoegzaam is gebleken dat KPN geen tariefverhogingen had mogen doorvoeren. KPN dient zich te houden aan de met de Staat overeengekomen tarieven in de Raamovereenkomst en dient over te gaan tot correcte facturering

 

IEPT20091030, Rb Den Haag, Noordhoff
ex parte verbod auteursrechtinbreuk: aangenomen dat [X] niet alleen een website beheert met hyperlinks naar (op afzonderlijke servers opgeslagen) auteursrechtelijk beschermde werken, maar die werken tevens op de servers plaatst en beheert of doet plaatsen en beheren, zodat sprake is van inbreuk door [X] op het auteursrecht van Noordhoff.

 

IEPT20091028, Rb Den Haag, A v CvB Rijksuniversiteit Groningen
Journalistieke exceptie Wet bescherming persoonsgegevens van toepassing; De rechtbank is allereerst van oordeel dat, gelet op het feit dat eiser zijn medewerking heeft verleend aan een artikel van het HOP, in het onderhavige geschil deze zogenoemde "journalistieke exceptie" van artikel 3, van de Wbp, van toepassing is. Het opnemen van de persoonsgegevens van eiser in het betreffende artikel diende uitsluitend journalistieke doeleinden en dit werkt door in de publicatie in het online archief van de UK Groningen.

 

IEPT20091028, Rb Den Haag, Schlumberger v EMGS
Verzoek tot hervatting na schorsing afgewezen: Dat EMGS het tussenvonnis als een overwinning zou vieren niet afdoende gesubtantieerd. Geen sprake van zodanig gewijzigde omstandigheden als door Schlumberger aangevoerd - waarbij nu in het midden kan blijven of dit een grond kan zijn voor het terugkomen op de schorsingsbeslissing in het tussenvonnis - dat nu reeds tot voortzetting en hernieuwd pleidooi behoort te worden overgegaan.

 

IEPT20091027, Rb Den Haag, CosmicNavigation v ANWB
Geen verwarringsgevaar tussen handelsnaam “Onderweg” en jonger merk: gevaar van verwarring voorshands onvoldoende aannemelijk gelet op (i) het weinig onderscheidende vermogen van de gestelde handelsnamen, (ii) de verschillen tussen de gestelde handelsnamen en het merk ANWB Onderweg en (iii) de verschillen tussen het deel van de onderneming van CosmicNavigation waarvoor CosmicNavigation de gestelde handelsnamen zegt te gebruiken en de door ANWB onder het merk ontplooide activiteiten

 

IEPT20091021, Rb Den Haag, Nefertete v Bogár
Afwijzing incidentele voorlopige voorziening tot betaling proceskosten kort geding: Nefertete heeft met het arrest derhalve een executoriale titel gekregen die uitvoerbaar bij voorraad is verklaard. Zij heeft om die reden geen belang bij haar (immers reeds toegewezen) vordering tot betaling van die proceskosten.

 

IEPT20091021, Rb Den Haag, Bloom v Groove

Nietig modelrecht. Geen auteursrechtinbreuk. Bij de door Groove aangeboden bloempot is juist wat betreft het onderscheidende element een geheel ander weg ingeslagen. Persoonlijk stempel ten gevolge van technische keuzes: Aannemelijk is dat de maker door het doen van op zich zelf technische keuzes in niet te verwaarlozen mate invloed kan uitoefenen op de algemene indruk die de gehele pot wekt en dat als gevolg daarvan die pot zich kan onderscheiden van andere potten met of zonder verlichting.

 

IEPT20091021, Rb Den Haag, MSR v Aredal

Volledige proceskosten bij vordering tot vervallenverklaring merk wegens niet gebruik: Volgens vaste lagere rechtspraak is een volledige en evenredige proceskostenveroordeling in geval van het enkel aan de orde zijn van een geldigheidskwestie van een intellectueel eigendomsrecht als hier, op zijn plaats.

 

IEPT20091014, Rb Den Haag, Coty v FM Group

Inbreukmakende overzichtstabel ‘smell alikes’ : De afnemer kan aldaar opzoeken welk productnummer dezelfde geurgewaarwording zal bieden als het hem of haar bekende merkproduct. In de voorgaande bladzijden van de brochure heeft de afnemer geleerd dat er geen wezenlijk verschil, anders dan verpakking en presentatie, is tussen het bekende merkproduct en het FM product. 


IEPT20091013, Rb Den Haag, Mepal v Xenos
Vorm lijst niet uitsluitend door technische functie bepaald: Ter zitting is getoond – en door Xenos is niet bestreden – dat de buitenste lijst van het deksel volledig is los te nemen, waarna een volledig sluitende deksel resteert die probleemloos kan worden geopend en gesloten, zodat de kenmerken van het geregistreerde deksel niet geacht kunnen worden te zijn bepaald door de eis van goede afsluitbaarheid. Inbreuk: de deksels van de Xenos voorraaddozen wekken bij de geïnformeerde gebruiker geen andere algemene indruk dan het model van Mepal.

 

IEPT20091009, Rb Den Haag, Wemgola v Four G

Bedrijfsconcept geen oorspronkelijk werk: Een ondernemingsconcept waarbij deelnemers worden geworven die geld kunnen verdienen door op hun beurt nieuwe deelnemers aan te brengen is niet oorspronkelijk, ook niet als die verdiensten bedoeld zijn om, in samenhang met het verstrekken van informatie en cursusmateriaal – waarvan overigens geen documentatie is overgelegd – het persoonlijk leven van betrokkenen in balans te brengen. Actief benaderen relaties niet voldoende aannemelijk

 

IEPT20091007, Rb Den Haag, Go Fast v GFSB
Rechtsmacht wegens inbreuk in Nederland. Rechtsmacht ontbreekt niet omdat de Belgische zaak niet dezelfde oorzaak c.q. feiten betreft. Wel schorsing deel van de procedure wegens Belgische nietigheidsvordering, maar geen aanhouding procedure ex art. 28(3) EEX-Vo wegens mogelijke “onverenigbare beslissingen” met Belgische procedure

 

IEPT20091007, Rb Den Haag, Red Bull v Winters

Gebruik merk door afvullend producent: Winters vult in opdracht van een derde van die derde afkomstige blikjes af en levert deze gevuld weer bij die derde af, welke derde vervolgens de blikjes in het verkeer brengt (exporteert naar Tunesië in dit geval). In die constellatie is Winters weliswaar "(derhalve) geen belanghebbende (…) bij een verkoop van waren waarin zij zelf wel verbonden partij is", maar staat op de betreffende blikjes wel vermeld dat Winters producent is. Inbreukmakend gebruik exportmerk: Dat de vraag of sprake is van inbreuk "sub b" vervolgens een abstracte beoordeling zal moeten zijn, nu het Benelux- of EU-publiek niet daadwerkelijk met het teken geconfronteerd wordt, kan daar niet aan af doen. 

 

IEPT20091005, Rb Den Haag, Mundipharma v Mediq Farma
Ex parte verbod octrooi-inbreuk:  De voorzieningenrechter oordeelt dat voorshands voldoende aannemelijk is gemaakt dat OPG verschillende door Ratiopharm en/of Sandoz in het verkeer gebrachte oxycodonformuleringen, in het verzoekschrift en hierna aangeduid als Generieke Producten, in Nederland aanbiedt, waarmee inbreuk wordt gemaakt op conclusie 1 in samenhang met conclusies 6 en 9 van het aan Mundipharma toebehorende Europese octrooi EP 1 258 246.

 

IEPT20090930, Rb Den Haag, Thuiskopie v Leli Holding
Voeging wegens verknochtheid: aangezien zij beide betrekking hebben op dezelfde vermeend frauduleuze handelingen en de daaruit voortvloeiende vorderingen.

 

IEPT20090930, Rb Den Haag, Makaan v ACM
Oproeping in vrijwaring van advocaten: Het valt, gelet op hetgeen ACM heeft gesteld met betrekking tot de verrichtingen van [T] en [D] niet uit te sluiten dat ACM, indien de beslissing in de hoofdzaak voor haar nadelig zal uitvallen, verhaal heeft op [T], [D] en/of [C] Advocaten. Zekerheidsstelling voor proceskosten door Australische eiser

 

IEPT20090930, Rb Den Haag, Mundipharma v Cimex cs
Beschermingsomvang EP 730: inbreuk Generieke producten. Schorsing hoofdzaak in afwachting van oppositie: minst genomen in enige mate onzeker of en zo ja met welke conclusies de verlenende instantie in München EP 730 uiteindelijk in stand zal laten. Gedeeltelijke nietigheid EP 246: Mundipharma zal in de gelegenheid gesteld worden zich bij akte uit te laten over de vorm waarin, met inachtneming van dit vonnis, in het bijzonder voornoemde rechtsoverwegingen, EP 246 in stand kan worden gehouden

 

IEPT20090930, Rb Den Haag, Kamal
Niet-ontvankelijk wegens niet stellen zekerheid proceskosten van € 12.000. Afwijzing volledige proceskosten wegens onvoldoende onderbouwing

 

IEPT20090929, Rb Den Haag, TNT
Merkinbreuk: Verval merkrecht door non-usus niet aannemelijk. Gebruik in de Benelux via website: Uit omstandigheden leidt de voorzieningenrechter voorshands af dat de website logispring.com mede gericht was op het Benelux-gebied. Geen grensoverschijdende internationale bevoegdheid

 

IEPT20090925, Rb Den Haag, Sanofi v Ratiopharm
Beperkte uitleg conclusie gelet op verleningsdossier: De conclusie is dan ook eerder dat Sanofi eenvoudig heeft verzuimd gescheiden toedieningsvormen te claimen. […]. Langs de weg van uitleg kan een en ander echter onmogelijk worden ingelezen. Sanofi probeert het octrooi te begrijpen op een wijze die in de literatuur bekend staat als het angorakat syndroom. 


IEPT20090923, Rb Den Haag, Euprax
Normaal gebruik in 1 lid-staat: Dit roept de vraag op of het gebruik in één enkele lidstaat is te kwalificeren als normaal gebruik in de Gemeenschap in de zin van artikel 50 lid 1, sub a GMVo. Soortgelijke diensten? Dat dit zo is lijkt EPP voornamelijk af te leiden uit de vroegere inschrijving van het Beneluxmerk Euprax voor deze klasse. Daar staat tegenover dat B en Zobu het moeilijk maken voor derden om van haar activiteiten kennis te nemen nu haar website euprax.nl alleen toegankelijk is met een wachtwoord.


IEPT20090923, Rb Den Haag, Vanderlande v Van Riet
Octrooi-inbreuk EP 303: directe ondersteuning sloffen: De delen ondersteunen de sloffen dus in ieder geval indirect en niet valt in te zien waarom de beschermingsomvang van conclusie 1 van EP 303 beperkt zou zijn tot een vorm van directe ondersteuning. Geen inbreuk EP 824 omdat glijschoenen niet verend zijn in de zin van octrooi – andere functie.

 

IEPT20090923, Rb Den Haag, Actavis v Octrooicentrum
Geen bezwaar tegen ABC-verleningsbesluit mogelijk door derden: De bepaling van artikel 18 van de Verordening wordt beperkt door artikel 19, tweede lid, dat ‘oppositie’ tegen een besluit tot verlening van een certificaat expliciet uitsluit. Zou artikel 18 van de Verordening zo moeten worden gelezen dat de mogelijkheid van een bezwaar behalve voor de rechthebbende ook voor een derde belanghebbende openstaat, dan zou artikel 19, tweede lid van de Verordening zinledig zijn.


IEPT20090918, Rb Den Haag, Caterware v Sabert
Ontbreken inventiviteit - gerede kans op vernietiging: De voorzieningenrechter is voorshands van oordeel dat het gebruik van roestvrij staal voor het metalliseren van plastic bestek een voor de hand liggende keuze was. De stelling van Caterware dat nergens in de stand van de techniek is geopenbaard of een aanwijzing is te vinden om een roestvrijstalen coating toe te passen specifiek op bestek maakt nog niet dat daarmee inventiviteit van die oplossing is gegeven.

 

IEPT20090918, Rb Den Haag, ESS v I-Drain
Inbreuk modelrecht: Model niet technisch bepaald. Dat niet elk kenmerk waaraan een technische functie kan worden toegeschreven, wordt getroffen door de uitsluiting van artikel 8 GModVo. Alleen als technische overwegingen beslissend zijn geweest voor de vormgeving, is er grond voor nietigverklaring van het Gemeenschapsmodel. Misleidende advertentie.

 

IEPT20090916, Rb Den Haag, Audilux en Philips
Verzwaarde stelplicht opeising octrooi: Naar het oordeel van de rechtbank heeft X niet voldaan aan zijn in de onderhavige procedures aan te nemen verzwaarde stelplicht met betrekking tot zijn stelling dat hij de aan de octrooi(aanvrag)en ten grondslag liggende uitvinding van een in-ear hoortoestel zou hebben gedaan.

 

IEPT20090916, Rb Den Haag, DSY v Hulsebosch
Toerekenbare tekortkoming verplichting uit licentie: Overschrijding overeengekomen areaal leverbare bollen. Overdracht nevenrecht op boete: Nu het moment van het gestelde verbeuren van de boete in ieder geval ruimschoots is gelegen na 24 september 2004, is het nevenrecht op deze boete overgegaan op DSY. Geen boete wegens ontbreken ingebrekestelling.

 

IEPT20090916, Rb Den Haag, Thuiskopie v SDC
Geen aansprakelijkheid bestuurder voor inbreuk auteursrecht: Voor aansprakelijkheid van [X] als bestuurder van SDC is namelijk ook vereist dat [X] een persoonlijk en ernstig verwijt treft ten aanzien van het onverhaalbaar blijven van de vordering. Geliquideerde proceskosten bij verstek: De proceskosten kunnen jegens een niet in het geding verschenen gedaagde slechts overeenkomstig het bepaalde in artikel 1019h Rv worden toegewezen indien die kosten zijn gespecificeerd in de dagvaarding of nadien bij afzonderlijk exploot aan de niet-verschenen gedaagde zijn bekendgemaakt.

 

IEPT20090915, Rb Den Haag, Debonair v Procter & Gamble
Geen merkinbreuk wegens gebruik als versiering en onvoldoende overeenstemming: toepassing door Procter & Gamble van het teken niet te kwalificeren als gebruik als merk, maar moet het worden gezien als louter decoratief gebruik, als versiering. Geen verwarringsgevaar wegens onvoldoende overeenstemming: Omdat het lippenstiftafdrukteken vanwege het veelvuldig hanteren van dat teken voor cosmetica- en lifestyleproducten een gering onderscheidend vermogen heeft, is een zeer grote mate van overeenstemming vereist.

 

IEPT20090909, Rb Den Haag, Thuiskopie
Bewijs van import van ten minste 272.400 blanco informatiedragers in Nederland: De rechtbank is voorshands, behoudens door [A] te leveren tegenbewijs, van oordeel dat de Thuiskopie in het leveren van bewijs van die stelling is geslaagd.

 

IEPT20090909, Rb Den Haag, Inno Nautic v Cuckoo
Onrechtmatige toe-eigening octrooibescherming: Nu Vetus en Cuckoo met buitensluiting van Inno Nautic verder zijn gegaan (althans trachten te gaan) met het op de markt brengen van een flexibele pop-up vuilwatertank voor schepen (en zich daar oc-trooibescherming voor toe-eigenen), waarbij onvoldoende steekhoudend is weersproken dat zij daarbij (deels) gebruik maken van hen onder de respectieve geheimhoudingsclausules door Inno Nautic ter beschikking gestelde know how, handelen zij in strijd met hun geheimhoudingsverbintenissen jegens Inno Nautic.

 

IEPT20090908, Rb Den Haag, GSK v Pharmachemie
Aanvullend Beschermingscertificaat: de omschrijving van de werkzame stof van het geneesmiddel in de handelsvergunning is bepalend voor de vraag wat als product in de zin van de Verordening moet worden beschouwd.Uitvindingshoogte door niet voor de hand liggende keuze: Uitgaande van het feit dat de gemiddelde vakman op basis van desciclovir of daaraan verwante derivaten zou zoeken naar een oplossing die verbeterde orale biobeschikbaarheid van aciclovir zou verschaffen, is de keuze om onderzoek te doen naar de geschiktheid van valaciclovir naar voorlopig oordeel op de prioriteitsdatum geen voor de hand liggende

 

IEPT20090902, Rb Den Haag, Ralph Lauren v Makro
Ex parte bevel inzake woordmerk polo en beeldmerk.

 

IEPT20090904, Rb Den Haag, Formula One Licensing
Inbreuk F1-logo wegens ongerechtvaardigd voordeel: Gelet op de hoge mate van bekendheid van het F1-merk, de mate van overeenstemming tussen het F1-merk en het logo en het gebruik van het logo in combinatie met tekens die naar autoraces verwijzen, moet voorshands worden aangenomen dat de gemiddelde consument een verband zal leggen tussen het logo en het F1-merk. Gelet op die factoren en het aantrekkelijke imago van het F1-merk is voorshands ook aannemelijk dat een grote kans bestaat dat het gebruik van het logo het economische gedrag van de gemiddelde consument van energiedrank zal beïnvloeden in die zin dat de consument sneller naar de waren van [X c.s.] zal grijpen.

 

IEPT20090826, Rb Den Haag, Bose v Foka
Ex parte bevel merkinbreuk

 

IEPT20090825, Rb Den Haag, Kika

Merkinbreukverbod bij verstek: Merkinbreukverbod: doorhalen of intrekken domeinnaam kikakleurboek.nl

 

IEPT20090824, Rb Den Haag, Horren.com

Ex parte bevel en bewijsbeslag: De voorzieningenrechter stelt vast dat voorshands als uitgangspunt kan worden genomen dat de door Horren.com op haar website geplaatste productpresentatiefilm, de algemene voorwaarden en de privacy statement auteursrechtelijk beschermde werken zijn, zoals ook door Horren.com is gesteld. Op grond van hetgeen door Horren.com bij verzoekschrift naar voren is gebracht is bovendien aannemelijk dat het auteursrecht op deze werken bij Horren.com berust.

 

IEPT20090821, Rb Den Haag, Playgo v Trends2com
Douanebeslag onder mede-rechthebbende is misbruik van bevoegdheid omdat de gemeenschappelijkheid van de eigendom meebrengt dat dergelijke verzoeken alleen kunnen worden ingesteld ten behoeve van de gemeenschap, dat wil zeggen ten behoeve van gemeenschappelijke belangen van PlayGo Limited en Trends2Com.

 
IEPT20090821, Rb Den Haag, Burberry v Termeer Schoenen
merkinbreuk: Overeenstemmende totaalindruk. Het feit dat bij de schoen van Sacha een print onder het ruitmotief zichtbaar is, doet daar naar voorlopig oordeel onvoldoende aan af, omdat die print slechts onder een deel van het ruitmotief ligt en het ruitmotief duidelijk zichtbaar blijft.

 

IEPT20090819, Rb Den Haag, Cisco v Comtek
Oproeping in vrijwaring toegestaan: Comtek heeft het bestaan van een rechtsverhouding voldoende gemotiveerd en concreet gesteld, zodat niet valt uit te sluiten dat Comtek, indien de beslissing in de hoofdzaak voor haar nadelig zal uitvallen, geheel of gedeeltelijk verhaal heeft op HP. Aan dit oordeel doet niet af dat deze rechtsverhouding niet reeds nu onomstotelijk is komen vast te staan, zoals Cisco aanvoert

 

IEPT20090819, Rb Den Haag, Adidas v Sporttrading
Vrijwaringen deel toegewezen – deels afgewezen: Afgewezen: De rechtbank acht daartoe redengevend dat Sporttrading Holland het schoeisel niet van D.I.S.A.C. heeft betrokken en dat de verklaring van D.I.S.A.C. dateert van 4 februari 2009 en derhalve van na de aankoop van het schoeisel bij Edilsport, waardoor deze verklaring niet in causaal verband staat tot de schade. Toegwezen: Zelfs indien aan de geloofwaardigheid van de facturen van Edilsport zou moeten worden getwijfeld, valt gelet op de verklaring van Edilsport niet uit te sluiten dat Sporttrading Holland, indien de beslissing in de hoofdzaak voor haar nadelig zal uitvallen, verhaal heeft op Edilsport.


IEPT20090818, Rb Den Haag, Nikon v Crown

Merkinbreuk: zonder toestemming binnen EER in het verkeer gebracht. Nikon heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat zowel Crown Photo International BV, als Oderma en OPX (en de CV) Nikonproducten zonder toestemming van de merkhouder binnen de EER in het verkeer hebben gebracht en aldus inbreuk hebben gemaakt op de Nikon-merken. Persoonlijke betrokkenheid X: genoegzaam is gebleken dat X in persoon betrokken is bij de handel in Nikon-producten.

 

IEPT20090812, Rb Den Haag, Dharma Productions

Onduidelijk wie de filmproducent-rechthebbende is. Mogelijk is de film feitelijk geproduceerd door [P.] en [Q.], maar zijn deze activiteiten ingebracht in Dharma. Geen bewijs verkoop of verhuur Franse dvd’s

 

IEPT20090805, Rb Den Haag, Thuiskopie
Betalingsverplichting vervalt bij export: Als bevrijdend verweer heeft [G] evenwel betoogd dat alle in Oldenzaal afgeleverde of naar Oldenzaal vervoerde blanco informatiedragers na werktijd door hem naar de opslag in Duitsland (Bad Bentheim) werden vervoerd, zodat de krachtens artikel 16c leden 2 en 3 Aw op hem rustende verplichting tot betaling van de thuiskopievergoeding met betrekking tot deze geïmporteerde informatiedragers ingevolge artikel 16c lid 4 Aw zou zijn vervallen. Geen schijnconstructie

 

IEPT20090729, Rb Den Haag, SpecTec v MirTac
MirTac is op grond van de BPA uitsluitend gerechtigd de AMOS software bij derden te installeren indien die derden een geldige licentieovereenkomsten hebben gesloten met SpecTec

 

IEPT20090727, Rb Den Haag, Bulldog
Overdracht niet-inbreukmakende domeinnamen bulldog.com en buldog.com: De voorzieningenrechter komt tot het (voorlopige) oordeel dat uit de verklaring voor recht logischerwijs voortvloeit dat de domeinnamen terug moeten worden overgedragen aan [X].

 
IEPT20090724, Rb Den Haag, GSK v Pharmachemie
Ex parte verbod ABC-bescherming geweigerd: In dit verband is van belang dat GSK Pharmachemie niet eerst heeft gesommeerd de gestelde inbreuk te staken, maar direct om een ex parte bevel heeft verzocht. Aldus heeft GSK Pharmachemie de gelegenheid ontnomen om de gestelde inbreuk vrijwillig te staken, dan wel om toe te lichten waarom in de visie van Pharmachemie geen sprake is van inbreuk.

 

IEPT20090722, Rb Den Haag, Sisvel v ECT
Voeging toegewezen: De zaken vertonen een zodanige samenhang dat consistentie van de uitspraken wenselijk is. Naar Sisvel stelt hebben de zaken namelijk betrekking op een zelfde partij goederen.

 

IEPT20090722, Rb Den Haag, Carodel v Zeeman
Auteursrecht: Oproeping in vrijwaring leverancier toegestaan. Niet uit te sluiten valt dat Zeeman, indien de beslissing in de hoofdzaak voor haar nadelig zal uitvallen, verhaal heeft op Shapes International. 

 

IEPT20090722, Rb Den Haag, ABB v ABB International
Merkinbreuk – verstekvonnis: De vorderingen jegens X komen de rechtbank niet onrechtmatig of ongegrond voor.

 

IEPT20090722, Rb Den Haag, Agfa v Xingraphics en Atece
Nadere bewijslevering indirecte octrooi-inbreuk niet toegestaan: Toelating van Agfa tot nadere bewijslevering verdraagt zich niet met de in een procedure in het versnelde regime te stellen eisen van een goede procesorde nu Agfa heeft Xingraphics en Atece aldus onnodig in een ongunstiger bewijspositie gebracht dan wanneer zij beschikbaar bewijsmateriaal terstond in de procedure zou hebben ingebracht.

 

IEPT20090715, Rb Den Haag, Kubus v MBrands
Gebrek aan nieuwheid: onduidelijkheid over koppelingsuitsparing , die niet specifiek wordt gedefinieerd, komt voor risico van de octrooihoudster. DE 757 openbaart een koppelingsmechanisme volgens het octrooi: er bestaat een serieuze, niet te verwaarlozen kans dat in een bodemprocedure zal worden geoordeeld dat conclusie 1 het octrooi van Kubus nietig is wegens gebrek aan nieuwheid.

 

IEPT20090715, Rb Den Haag, HTS v Bébécar
Partiële nietigheid: Niet in geschil dat Spiro/Flamco-leer nog van toepassing is op Nederlandse octrooien. Conclusie 1 is een niet inventieve combinatie van stand van de techniek (D3 en D2). Conclusie 9 bevat inventieve maatregel: de vakman die de hoogteverstelling van de hoofdsteun en het rugsteundeel van D3 met elkaar wil koppelen, zal er niet toe worden gebracht af te zien van hoogteverstelling door middel van een knop aan de zijkant van de stoel zoals in D2 geopenbaard en in plaats daarvan te kiezen voor het aanbrengen van een handgreep in de hoofdsteun.


IEPT20090715, Rb Den Haag, Red Bull v Menken

Inbreuk: Overeenstemmend teken voor soortgelijke waren: gegeven het feit dat (i) het stiermerk van Red Bull en het teken van Osborne sterk overeenstemmen, (ii) het teken van Osborne wordt gebruikt voor exact dezelfde waren als waarvoor het stiermerk van Red Bull is ingeschreven, en (iii) het bovengemiddelde onderscheidende vermogen van het stiermerk van Red Bull, moet worden geconcludeerd dat door het gebruik van het teken verwarring bij het publiek kan ontstaan. Geen schade in Benelux. Normaal gebruik merk BULL (sec)

 

IEPT20090715, Rb Zutphen, Fashion Box v Vingino
Primair taalkundige uitleg onthoudingsverklaring: beperkt tot op dat moment bestaande werken. T-shirt inbreukmakend. Boete van € 10.000 verbeurd per inbreukmakend model, niet per exemplaar. Spijkerbroek en spijkerjurk geen auteursrechtelijk beschermde ontwerpen.

 

IEPT20090708, Rb Den Haag, Novartis v Actavis

Geen voorlopige inbreukverbod hangende hoger beroep na vernietiging octrooi. Niet toepassen problem and solution approach door rechtbank in eerder vonnis geen kennelijke misslag. Problem and solution approach is slechts een hulpmiddel bij de beoordeling van de inventiviteit van een uitvinding

 

IEPT20090708, Rb Den Haag, De Acteur v Bridge
Redelijke vergoeding dvd-exploitatie: Lumpsum van € 250 redelijk voor bijrol. Naar oordeel van de rechtbank is dan ook een vergoeding van € 250 – zoals door Bridge aangeboden – voor medewerking in een bijrol, als marktconform en bij afwezigheid van andere aanknopingspunten ook als redelijk aan te merken.

 

IEPT20090624, Rb Den Haag, Sisvel v Antalis en Aero

Oproeping in vrijwaring in octrooizaak toegestaan: Antalis heeft het bestaan van een rechtsverhouding met een derde recht en belang heeft om de nadelige gevolgen van een ongunstige afloop van de hoofdzaak geheel of gedeeltelijk op deze derde te verhalen voldoende gemotiveerd en concreet gesteld.

 

IEPT20090624, Rb Den Haag, General Biscuits v Hoppe

Exceptie onbevoegdheid Rb Den Haag verworpen: Rb Den Haag bevoegd om van de vorderingen gebaseerd op het Gemeenschapsmerk kennis  te nemen en de bevoegdheid om ook van de vorderin-gen gebaseerd op Beneluxmerken en op de gestelde slaafse nabootsing kennis te nemen, berust op ver-knochtheid van deze vorderingen aan de vorderingen gebaseerd op het Gemeenschapsmerk

 

IEPT20090624, Rb Den Haag, Bonnie Doon v Hans Textiel
Verwerping exceptie van onbevoegdheid Rb den Haag: de rechtbanken voor het Gemeenschapsmodel hebben uitsluitende bevoegdheid terzake van alle rechtsvorderingen betreffende inbreuk op Gemeenschapsmodellen, zulks ongeacht of de procespartijen al dan niet in dezelfde lidstaten woonplaats hebben of gevestigd zijn

 

IEPT20090624, Rb Den Haag, Chooli Fashion v Black Hole Recordings cs

Oproeping in vrijwaring toegestaan: Gelet op de door Black Hole Recordings overgelegde vrijwaringsverklaring van Whackytag valt niet uit te sluiten dat zij, indien de beslissing in de hoofdzaak voor haar nadelig zal uitvallen, verhaal heeft op Whackytag  

 

IEPT20090619, Rb Den Haag, Daniel Hechter v Alicotex

Ex parte verbod merkinbreuk: kostuums onder het Gemeenschapsmerk DANIEL HECHTER zijn zonder toestemming van verzoeksters in de EERgebracht en verhandeld en door gerekwestreerden dreigen verder te worden verhandeld.

 

IEPT20090617, Rb Den Haag, SBM v Bluewater

Beoordeling geldigheid octrooi: Volledige toetsing door rechtbank na eerder oordeel Technische Kamer van Beroep EOB: Niet inventief: inzicht dat de plurality of risers van D1 het gebruik van een bovenlager veroorlooft dat kleiner is dan de diameter van de omtreklijn van de onderste einden van de risers ligt zonder inventieve arbeid volledig binnen het bereik van de vakman met algemene vakkennis

 

IEPT20090612, Rb Den Haag, VF v Masita

Geen onrechtmatige nabootsing Napapijri-concept: Hoewel niet is uitgesloten dat de nabootsing van verschillende elementen uit het NAPAPIJRI concept die afzonderlijk beschouwd geen inbreuk maken op rechten van VF en niet onrechtmatig zijn jegens VF, in samenhang beschouwd onrechtmatig zijn jegens VF, is daarvan in dit geval geen sprake. Geen actie ter zake van niet-ingeschreven merkaanvrage. Geen inbreuk auteursrechten op kleding, badge en folder.

 

IEPT20090610, Rb Den Haag, Europochette v Vanderbiest cs

Geen wanprestatie door licentie Model C die tot uitgesloten Model B kan worden omgevormd: niet aannemelijk dat Vanderbiest en Topas ten tijde van het sluiten van de Vaststellingsovereenkomst de wetenschap hadden dat model C de verborgen functionaliteit bezat het model de zelfde algemene indruk te geven als model B.

 

IEPT20090610, Rb Den Haag, Novartis v Friederichs

Inbreuk octrooi: aangevoerde nieuwe verweren niet relevant voor inbreukvraag. Conclusie bepalend voor beschermingsomvang: De beschermingomvang van conclusie 1 van EP 258 mag dus niet met voorbijgaan aan de tekst van die conclusie en de beschrijving worden bepaald aan de hand van hetgeen de uitvinder volgens hemzelf of in de ogen van de vakman heeft willen of zou hebben willen beschermen.

 

IEPT20090604, Rb Den Haag, AD v GS - Geen Stijl CrimeWatch

Ex parte bevel inbreuk databankenrecht: dat GS door het plaatsen op haar website van twee categorieën van de databank van AD alsmede van de browser cache waardoor directe integrale toegang wordt verschaft tot 19 categorieën, een in kwalitatief of kwantitatief opzicht substantieel deel van de inhoud van de databank van AD opvraagt of hergebruikt.

 

IEPT20090602, Rb Den Haag, Yachtfocus v Bohil

Ex parte bevel inbreuk databankenrecht: Naar voorlopig oordeel maakt Bohil door het opvragen of hergebruiken van een in kwalitatief of kwantitatief opzicht substantieel deel van de inhoud van de databank van Yachtfocus, zonder dat zij daarvoor van Yachtfocus toestemming heeft verkregen, inbreuk op het databankrecht van Yachtfocus.

 

IEPT20090526, Rb Den Haag, High Point v KPN en Ericsson

UMTS-standaard niet inbreukmakend: niet in te zien dat in de UMTS – standaard sprake is van Kenmerk G, zoals begrepen door de gemiddelde vakman.  Spoedeisend belang. Zaak niet te complex voor kort geding. Betwiste en niet gespecificeerde proceskosten van € 123.502 conform liquidatietarief gesteld op € 816.

 

IEPT20090526, Rb Den Haag, Boehringer v Purac

Ontbreken uitvindingshoogte: Het warmtedissipatieprobleem waarvan bekend is dat het inherent is aan de bekende bulkpolymerization techniek is door Long opgelost op precies dezelfde wijze als voorgesteld in het Octrooi. Vakman voor opschaling laboratoriumwerkwijze: Veelal zal worden gewerkt in een team waarbij de gezamenlijke deskundigheid ligt op het algemene gebied van opschaling van productieprocessen en niet op een zo specifiek gebied als de ontwikkeling van biopolymeren door bulkpolymerization.

 

IEPT20090513, Rb Den Haag, Ratiopharm v Sepracor

EP 828 nietig wegens gebrek aan uitvindingshoogte: Aangenomen moet worden dat het op de prioriteitsdatum voor de vakman voor de hand lag om, uitgaande van de medische toepassing van racemisch cetirizine als antihistamine, te onderzoeken of en in hoeverre ook het enantiomeer levocetirizine medisch toepasbaar is als antihistamine

 

IEPT20090506, Rb Den Haag, Sporttrading v Adidas

Uitputting merkenrecht niet aannemelijk gemaakt. De stelling van Adidas dat er sprake is van "namaak" en de onderbouwing die zij daarvoor heeft gegeven ondersteunt haar betwisting van de uitputting van haar merkrechten.

 

IEPT20090429, Rb Den Haag, Morecult

Overeenkomst ontwerpster: overeenkomst, waarbij een gedeelte van de werkzaamheden in aanneming, en een gedeelte van de werkzaamheden in regie worden verricht

 

IEPT20090429, Rb Den Haag, UMCU

EOV protocol prevaleert boven EEX-Vo. Aanhouding Nederlandse procedure totdat in Belgische procedure over bevoegdheid is beslist: Aangezien de vorderingen het eerst aanhangig zijn gemaakt bij de rechtbank Antwerpen, de bevoegdheid van die rechtbank is betwist en thans een beroepsprocedure bij het Hof van beroep te Antwerpen aanhangig is, houdt de rechtbank de beslissing in het incident aan, totdat de rechterlijke instantie in België over zijn bevoegdheid heeft beslist.

 

IEPT20090429, Rb Den Haag, Pine Valley Nursery v Campo en De Groot

Geen zekerheidsstelling door eiser uit Verenigde Staten: op grond van artikel V van het Verdrag van vriendschap, handel en scheepvaart tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Verenigde Staten van Amerika (Trb. 1956, 40) juncto artikel 5 van het daarbij behorende Protocol vrijgesteld van het stellen van de in artikel 224 Rv bedoelde zekerheid.

 

IEPT20090422, Rb Den Haag, De Bever v Van der Graaf

Geen verwarringwekkende overeenstemming tussen woordmerk en teken: Overeenstemmend bestanddeel Blue leidt niet verwarring nu dit woord beschrijvend is en daarmee weinig onderscheidend. Geen verwarringwekkende nabootsing producten: De producten hebben een geheel verschillende benaming: Blue Wonder tegenover Rio Fantastic Blue. De verwarring ontstaat ook niet door het ruime gebruik van de kleur blauw. Vloeibare schoonmaakmiddelen worden veelal in allerlei kleuren geleverd, waarbij de kleur blauw dominant is.

 

IEPT20090420, Rb Den Haag, Your Life v Steijn Sports

merkinbreuk: sprake van gebruik van een met het merk overeenstemmend teken voor (soort)gelijke diensten waardoor bij het in aanmerking komende publiek verwarring kan ontstaan

 

IEPT20090417, Rb Den Haag, New-It v Libra

Geen bescherming tegen nabootsing merk zonder beroep op merkinschrijving. Geen ouder gebruik als handelsnaam: De enkele inschrijving van een handelsnaam in het handelsregister of de registratie van de domeinnaam i-pas.nl creëert geen handelsnaamrecht als de domeinnaam niet als handelsnaam wordt gebruikt.

 

IEPT20090416, Rb Den Haag, Van Zanten v Vletter & De Haan

€ 55.000 aan verbeurde dwangsommen. Export teeltmateriaal in strijd met gebod. Gebod ziet niet behandeling bollen op het veld of voorraad voor verkoop

 

IEPT20090415, Rb Den Haag, Vlaar v Markant

Computerophangsysteem (COS) auteursrechtelijk beschermd. Bij het COS is een zekere aankleding aanwijsbaar. Het is deze aankleding die als subjectieve laag over de objectief gegeven vorm van spindel en twee bevestigingsplaten speelruimte biedt. inzake overdracht auteursrecht wacht rechtbank hoger beroep van beslissing van de rechtbank Utrecht over monitorophangsysteem (MOS) af.

 

IEPT20090414, Rb Den Haag, Newfigure

Geen verplichting tot overdracht merk door aandeelhouder/bestuurder: De voorzieningenrechter is het vooralsnog met [X] eens dat niet is in te zien dat de registratie van het merk op zijn eigen naam als onrechtmatig jegens te vennootschap zou moeten worden aangemerkt. [X] is niet verplicht dat merk in te brengen in de vennootschap waarvan hij op dat moment enige aandeelhouder en bestuurder was.  

 

IEPT20090409, Rb Den Haag, Bax

Onrechtmatig gebruik verwarringwekkende domeinnamen: X gebruikte de domeinnamen voor het trekken van bezoekers naar zijn eigen, met die van Bax, concurrerende website. Geen actie mogelijk op grond van niet ingeschreven maar enkel gedeponeerd merk. Doorlinkende 'verwijsdomeinnamen' niet gebruikt als handelsnaam.

 

IEPT20090408, Rb Den Haag, Bacardi v Van Caem

€ 25.000 zekerheid proceskosten door eisers uit Liechtenstein en Bermuda: Bacardi heeft ten aanzien van eiseres sub 1 weliswaar verhaalsinformatie verschaft, doch heeft niet aannemelijk gemaakt dat Van Caem zich te zijner tijd ook daadwerkelijk op de merkrechten van eiseres sub 1 kan verhalen. Verder heeft Bacardi ten aanzien van eiseres sub 2 in het geheel geen verhaalsinformatie verschaft. Bijgevolg zijn eiseressen (Bacardi) verplicht tot het stellen van zekerheid.

 

IEPT20090408, Rb Den Haag, Nintendo v Turksma en Partners

Voeging wegens verknochtheid: Beide zaken zijn daarenboven aan elkaar verknocht, aangezien zij beide betrekking hebben op inbreuk op de aan Nintendo toebehorende auteurs- en merkrechten alsmede op onrechtmatig handelen jegens  Nintendo ten gevolge van het importeren en verhandelen van omzeilingsmiddelen zoals Game Copiers.

 

IEPT20090408, Rb Den Haag, Tiefenbacher cs v Lundbeck

Conclusies niet inventief: de gemiddelde vakman zou op grond van zijn algemene vakkennis inzien dat hij door middel van een SN2-reactie het zonder inventieve denkarbeid verkregen optisch zuivere diol zou kunnen omzetten in optisch zuiver citalopram. Ter zitting is uit het getoonde driedimensionale model van het diol (dat in de Engelse procedure tijdens de zitting om procedurele redenen niet mocht worden getoond, zo is de rechtbank onweersproken verteld ter zitting door Tiefenbacher c.s.) genoegzaam gebleken dat de voor een Walden-inversie noodzakelijke configuratie bij het diol juist gemakkelijk kan worden bereikt.

 

IEPT20090407, Rb Den Haag, Passie en Hartstocht v Stevinos

Gevaar voor verwarring handelsnamen La Pasión en Passie voor restaurant in dezelfde plaats: Daar komt bij dat restaurant La Pasión gevestigd is het pand waarin voorheen een restaurant werd geëxploiteerd door de eigenaars van Passie, de heer en mevrouw [L].

 

IEPT20090401, Rb Den Haag, Colorful Licenses en Oilily v Kruidvat

ex parte verbod auteursrechtinbreuk: Het op de tassen van Kruidvat aangebrachte dessin wekt naar het voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter geen andere totaalindruk dan het dessin van Colorful Licences. Gelet op hetgeen in het verzoekschrift onder het Romeinse cijfer V is aangevoerd, is voldoende aannemelijk dat uitstel onherstelbare schade voor Colorful Licences en Oilily zal veroorzaken.

 

IEPT20090401, Rb Den Haag, Kamal

€ 12.0000 Zekerheid proceskosten door eiser uit India: Vooropgesteld moet worden dat krachtens het bepaalde in artikel 224 lid 1 Rv een in het buitenland woonachtige eisende partij zoals [eiseres] op vordering van de wederpartij verplicht is zekerheid te stellen voor de proceskosten en de schadevergoeding tot betaling waarvan zij zou kunnen worden veroordeeld, tenzij er sprake is van één van de uitzonderingen zoals vermeld in artikel 224 lid 2 aanhef en onder a tot en met d Rv

 

IEPT20090331, Rb Den Haag, Bose

Ex parte bevel toegewezen ter zake van Gemeenschapsvormmerk en -modelrecht

 

IEPT20090330, Rb Den Haag, Ezendam v Lommers

Inbreuk octrooi: snijinrichting omvat iedere in het woord 'cut' begrepen vorm van korter maken van takken, inclusief hakken. Snijplaat aan te merken als 'snijkooi' in de zin van het octrooi. Inventiviteit aangenomen mede vanweg tijdsverloop van 49 jaar. Grensoverschrijdende voorlopige voorziening ondanks nietigheidsverweer. Spoedeisend belang bij recall inbreukmakende inrichtingen.

 

IEPT20090326, Rb Den Haag, Einstein v Van Bokhoven

Geen inbreuk handelsnaam- of merkrecht - Etablissement Einstein v Cafe Einstein. Beperkte mate van overeenstemming beeldmerken: in het beeldmerk valt geen dominerend element valt aan te wijzen. Geen ongerechtvaardigd voordeel of afbreuk. Geen verwarringsgevaar, gelet op plaats van vestiging: de handelsnaam (Etablissement) Einstein wordt buiten Leiden niet gevoerd op een wijze die handelsnaamrechtelijk relevant is. 

 

IEPT20090325, Rb Den Haag, Plant Research International v Europe Fruit Trade

€ 120.000 aan dwangsommen verbeurd: Verkoop door EFT: het verweer van EFT dat niet zij, maar Simart de planten heeft verkocht en dat EFT slechts de vordering heeft geïncasseerd, wordt verworpen. Evenzeer het verweer dat zij is opgetreden als lasthebber van Simart, en meer specifiek dat Simart haar heeft opgedragen de handelingen onder eigen naam maar voor rekening van Simart te verrichten. Dit kan niet leiden tot een andere conclusie.

 

IEPT20090325, Rb Den Haag, Bragel v Blokker

Geldigheid octrooi: Het octrooi openbaart aldus een inventieve combinatie van maatregelen welke niet enkel is een optelsom van oplossingen van deelproblemen, maar een geheel nieuwe benadering waarbij de afzonderlijk te plaatsen borstvormen van siliconenmateriaal eerder op dan onder de borsten worden geplaatst, op hun plaats gehouden door een herbruikbare kleeflaag en waarbij de gewenste vorm wordt bereikt door de borstvormen nadien aan elkaar te verbinden met een connector.

 

IEPT20090318, Rb Den Haag, Selo & Freshsupport v PFM

Combinatie-uitvinding mist uitvindingshoogte omdat de combinatie geen synergetsich effect oplevert. Geen aansprakelijkheid voor handhaven nietig octrooi: Vast staat immers dat PFM juist naar aanleiding van de door Selo c.s. genoemde stand van de techniek haar Octrooi heeft beperkt. De rechtbank heeft geen reden om aan te nemen dat PFM ook nadien diende te beseffen dat er gerede kans was dat het Octrooi vernietigd zou worden. Geen grensoverschrijdende bevoegdheid in reconventie niet hetzelfde rechtsfeit.

 

IEPT20090318, Rb Den Haag, Crocs v Makro en Cappelli

Geen inbreuk auteursrecht omdat auteursrechtelijk beschermde trekken onvoldoende terugkomen. De 'look and feel' van de Crocs modellen wordt in belangrijke mate bepaald door de uitvoering in flexibele kunststof en de uit één stuk bestaande hoofdstructuur. Naar het oordeel van de rechtbank hangt dit in hoge mate samen met keuzes die zijn gemaakt op het vlak van stijl en techniek. Evenmin inbreuk modelrecht, noch slaafse nabootsing.

 

IEPT20090317, Rb Den Haag, Inditex v Artiq - Simiq

Ex parte bevel merkinbreuk door gebruik in sms-diensten: Voldoende aannemelijk dat Gemeenschapsmerk bekend is en dat de SMS-diensten van gerekwestreerden bij ten minste een deel van het publiek een negatief imago hebben: afbreuk aan de reputatie van het Gemeenschapsmerk.

 

IEPT20090311, Rb Den Haag, Abbott v Medtronic

Beschermingsomvang octrooi: Te letterlijke uitleg doet geen recht aan het uitgangspunt dat de conclusie moet worden begrepen in het licht van de beschrijving teneinde de beschermingsomvang vast te kunnen stellen. Geen equivalentie: een andere 'way' in de function-way-result test c.q. geen 'insubtantial difference'. Behandeling rechtsverwerking en arbitrageprocedure met gesloten deuren. Geen toegang tot in bewijsbeslag genomen materiaal gegeven het non-inbreuk oordeel, ook niet voor buitenlandse procedures

 

IEPT20090311, Rb Den Haag, Den Toom v Kick

Geen aanhouding wegens oppositie: Fictieve stand van de techniek onder Rijksoctrooi-wet ruimer dan onder Europees Octrooiverdrag. Octrooi nietig. Geen wapperverbod, wel rectificatie. Geen auteursrecht op ribbelpatronen

 

IEPT20090306, Rb Den Haag, Noordwand v Spits

Oorspronkelijke werken: Noordwand heeft de dessins namelijk ontworpen door uit een veelheid van mogelijke patronen, kleurstellingen en structuren een zestal specifieke combinaties van patroon, kleurstelling en structuur te kiezen. Die keuzes zijn, mede gelet op de context waarin zij zijn gemaakt, te weten het ontwerpen van dessins van behang, te kwalificeren als creatief. Inbreuk aangenomen. Nevenvorderingen afgewezen

 

IEPT20090304, Rb Den Haag, Alza v Ratiopharm

Uitleg octrooi: Weginterpreteren kenmerk verdraagt zich niet met de rechtszekerheid waarop derden aanspraak kunnen maken. Er is geen reden waarom de vakman zou moeten begrijpen dat conclusie 1 ook ziet op oververzadigde pleisters, waarbij het risico van kristallisatie bestaat. Bewijs inbreuk niet geleverd

 

IEPT20090303, Rb Den Haag, Novartis v Friederichs

Procesrechtelijke verwikkelingen Octrooi-zaak: Rb Haarlem onbevoegd inzake ex parte verbod octrooiinbreuk. Groot gewicht toegekend aan vonnis in de zaak Novartis v J&J. Nadere zitting bepaald voor behandeling van laat aangevoerd verweer. Verbod bij wege van tussentijdse voorlopige voorziening

 

IEPT20090303, Rb Den Haag, Motor-Mania Espana v Asiangear

Geen opheffing executoriaal derdenbeslag: Opheffing van het beslag bij wijze van voorlopige voorziening is alleen dan aan de orde indien Motor-Mania España voldoende aannemelijk maakt dat zij (en niet MM-Exclusief) eigenaresse van de in beslag genomen scooters is. Afwijzing voorschot schadevergoeding in reconvcentie

 

IEPT20090225, Rb Den Haag, Van de Leur

Website inbreuk op persoonlijke levenssfeer: Daartoe is van doorslaggevend belang dat met de website, mede gelet op de domeinnaam, ten onrechte de indruk kan worden gewekt dat deze van eiseres afkomstig is, althans dat eiseres aan deze website haar medewerking heeft verleend. Betaling van € 1.355 toegewezen. Voorschot schadevergoeding van € 61.886 afgewezen.

 

IEPT20090225, Rb Den Haag, Merryfair v Euro-Stoel 

Zekerheidstelling door buitenlandse eiser: Zekerheidstelling door bankgarantie ten bedrage van € 25.000

 

IEPT20090218, Rb Den Haag, GCT v Exim

Tussenvonnis: grondslag vorderingen (inbreuk octrooirecht of dis-tributieovereenkomst) en toepasselijk recht nog onduidelijk. Toegang tot administratie onder bewijsbeslag door middel van accountantsrapportage. Niet-ontvankelijkheid jegens (indirect) bestuurder

 

IEPT20090217, Rb Den Haag, Euro-Stoel v Schaffenburg

Inbreuk modelrecht. Gerede kans op vernietiging Gemeenschapsmodel niet aannemelijk gemaakt. De bureaustoel 'Saturn' wekt geen andere algemene indruk dan het ingeschreven model

 

IEPT20090213, Rb Den Haag, Pretium v Tros

Publicatie inzake agressieve telefonische wervingsmethode: Goede gronden dat consumenten zich overrompeld, overvallen en misleid voelen door de wijze waarop zij door Pretium worden benaderd. Niet aannemelijk dat Pretium zich met name op kwetsbare consumenten, ouderen in het bijzonder richt.

 

IEPT20090211, Rb Den Haag, Wegener v Innoweb

Inbreuk databankenrecht door zoekopdrachten: het cumulatief effect van de vele zoekopdrachten die via Gaspedaal.nl worden uitgevoerd is dat een substantieel deel van de databank van Wegener aan het publiek ter beschikking wordt gesteld.

 

IEPT20090211, Rb Den Haag, Novartis v J&J

Nietigheidsbezwaren afgewezen. Onduidelijke formulering conclusie geen nietigheidsgrond. Nawerkbaarheid: Geen "trial and error" octrooi vergt geen onredelijke inspanning (undue burden) van de vakman, inclusief herstel van fout in formule. Voor een geslaagd beroep op partiële voorrang volstaat dat het prioriteitsdocument "elementen van" het octrooi openbaart. Inventiviteit: Meest nabije stand van de techniek (Chang) bevat geen enkele "pointer" in de richting van het zoeken naar een oplossing in een balans tussen zuurstoftransmissibiliteit en ionenpermeabiliteit.

 

IEPT20090211, Rb Den Haag, Leo Pharma v Sandoz

Octrooi-inbreuk aangenomen: niet voldoende aannemelijk is geworden dat de door Sandoz gehanteerde werkwijze voor de bereiding van zalf in overeenstemming is met de stand van de techniek. Inventiviteit: niet valt in te zien dat de gemiddelde vakman op basis van de drie genoemde publicaties zou hebben kunnen voorspellen dat calcipotriol in monohydraat kristallijne vorm zou voorkomen en wat de eigenschappen van die kristallijne vorm dan zouden zijn. Enkele registratie geneesmidddel geen inbreuk

 

IEPT20090204, Rb Den Haag, Motom Italia v MM-Exclusief

Oproeping in vrijwaring van leverancier toegestaan

 

IEPT20090203, Rb Den Haag, Jems v Hollywood Nails

Geen inbreuk modelrecht haarkristallen: de haarkristallen van Hollywood Nails wekken een andere algemene indruk dan het ingeschreven model. Auteursrechtinbreuk achterkant verpakkingen, in tegenstelling tot voorkant. Geen spoedeisend belang nevenvorderingen.

 

IEPT20090129, Rb Den Haag, Lancaster v NRS Trading Davidoff tester

Uitputting merkrecht door in het verkeer brenger als tester. Dat Lancaster contractueel heeft bedongen dat de eigendom van de parfumtesters bij haar blijft rusten en het de wederverkoper is verboden de parfumtesters te verkopen, biedt haar vorenbedoelde controle niet, en doet aan het bovenstaande niet af

 

IEPT20090129, Rb Den Haag, Davidoff v Doddema

Uitputting merkrecht door in het verkeer brenger als tester. Dat Davidoff contractueel heeft bedongen dat de eigendom van de parfumtesters bij haar blijft rusten en het de wederverkoper is verboden de parfumtesters te verkopen, biedt haar vorenbedoelde controle niet, en doet aan het bovenstaande niet af. 

 

IEPT20090128, Rb Den Haag, Fort Vale v Pelican

Conclusie 20 niet nieuw ten opzichte van US 2,227,767. Wijziging van eis door beroep op in Amerikaanse octrooiverleningsprocedure opgekomen 'prior art' toegestaan. Nieuwe, onafhankelijke conclusies in strijd met goede procesorde

 

IEPT20090128, Rb Den Haag, Thuiskopie v Mediadisc

€ 150.000 aan boetes en thuiskopievergoeding verschuldig.

 

IEPT20090128, Rb Den Haag, Norma & Irda v Vecai & Kabelaars

Aanlevering niet-publiek signaal door omroep aan kabelaars is geen uitzenden: daaropvolgende verspreiding van de programma's door de kabelaars is niet aan te merken als heruitzenden, maar als uitzenden in de zin van de WNR. artikel 14a WNR laat geen ruimte voor richtlijnconforme contra legem interpretatie.

 

IEPT20090122, Rb Den Haag, Eredivisie v MyP2P

Ex parte bevel wegens inbreuk merk- en auteursrechten

 

IEPT20090121, Rb Den Haag, Spro v Sensas

Rb Utrecht bevoegd inzake doorhaling merk: De Nederlandse rechter (heeft ingevolge artikel 22 lid 4 EEX rechtsmacht ten aanzien van de vordering tot nietigverklaring van een Beneluxmerk. Doorhaling merkinschrijving geen verbintenis die ten kantore van het arrondissement Den Haag gevestigde Bureau dient te worden uitgevoerd

 

IEPT20090115, Rb Den Haag, Demp v Home Depot
Schorsing procedure gemeenschapsmerk geweigerd: Van belang is echter ook dat er inmiddels in Duitsland in eerste instantie een procedure is afge-rond waarbij de gemeenschapsmerken van Homer TLC overeind zijn gebleven. Dit is minst genomen een extra aanleiding - naast het vermoeden van gel-digheid ex artikel 95 GmerkenVo - om uit te gaan van de geldigheid van de Gemeenschapsmerken van Homer TLC.

 

IEPT20090114, Rb Den Haag, Morecult
Algemene voorwaarden toepasselijk en overeenkomst tot stand gekomen

 

IEPT20090113, Rb Den Haag, Young City Music v Fresh FM

Misleidende mailing: vergelijkt niet op objectieve wijze relevante, controleerbare en representatieve kenmerken met elkaar