2009

Print this page

IEPT20091224, Rb Amsterdam, VARA v RTL en Henkel
uitleg begrip “merchandising” van het character Mien Dobbelsteen: Nu het begrip merchandising, althans de invulling daarvan, verschillend kan worden uitgelegd, kan voor het thans gevraagde oordeel niet worden aangehaakt bij een letterlijke (taalkundige) betekenis van dat woord. [...] dat de VARA daarbij niet bedacht had hoeven te zijn op de verstrekking door RTL van een sublicentie aan derden voor reclamedoeleinden van die derden, zoals aan Henkel, waarbij het character en merk van Mien Dobbelsteen worden gekoppeld aan het merk Witte Reus. [...] gaat naar het oordeel van de voorzieningenrechter te ver om RTL nu te veroordelen de sublicentie aan Henkel voor de op handen zijnde reclamecampagne in te trekken.


IEPT20091224, Rb Amsterdam, KPN v UPC
Misleidende prijsvergelijking door het niet vermelden bij “Alles-in-een-Voordeelpakket” van de kosten van het vereiste standaardpakket. Dat de mailing is gezonden naar klanten die het bedrag van € 16,70 al betalen doet er niet aan af dat op deze manier geen correct vergelijkbaar totaaloverzicht wordt gegeven. Term “voordelig bellen” niet misleidend: aangemerkt als een verwijzing naar (de benaming van) het bij een aanbieder verkrijgbare belpakket (als onderdeel van het aangeboden totaalpakket) en niet als een (specifieke) vergelijking met telefonieprijzen van andere aanbieders. Actietarieven hoeven niet specifiek te worden meegenomen.

 

IEPT20091222, Rb Amsterdam, Dick Bruna v Punt.nl
Auteursrechtelijke en merkenrechtelijke parodie-exceptie. Dit ligt anders bij de afbeeldingen 1 en 7. Hier wordt onvoldoende afstand genomen van de woord- en beeldmerken van Mercis. De afbeeldingen zijn nagenoeg letterlijke kopieën van het werk van Dick Bruna en vertonen zeer grote gelijkenis met de geregistreerde beeldmerken. Behalve het flatgebouw in afbeelding 7 zijn er geen beeldelementen toegevoegd. Het flatgebouw is bovendien getekend in de stijl van Dick Bruna. Hier is geen sprake van toelaatbare parodieën, zodat evenmin sprake is van een geldige reden als bedoeld in artikel 2.20 lid 1 sub d BVIE. Vrijstelling aansprakelijkheid – art. 6:196(c) BW: Haar activiteit heeft een louter technisch, automatisch en passief karakter; zij heeft kennis noch controle over de informatie die wordt doorgegeven of opgeslagen.

  

IEPT20091214, Rb Amsterdam, Rieu v Stijl & Inhoud Media BV
Geen toestemming van Rieu via persagentschappen: Met de vergoeding die zij hebben betaald aan de persagentschappen, hebben zij toestemming van de auteursrechthebbende op de foto verkregen om deze te publiceren, maar niet van de geportretteerde. dat de Publicatie bedoeld is als geschenk voor de feestdagen. Verder bestaat de Publicatie voornamelijk uit foto's van André Rieu, met daarbij samenvattingen uit verschillende interviews die hij heeft gegeven, zodat de Publicatie geen nieuwswaarde heeft.

 

IEPT20091202, Rb Amsterdam, Rhea v Watersport
Geen auteursrecht op motorsloep: geen auteursrechtelijk beschermde aspecten van de [A] motorsloep heeft genoemd die een of meer van de vier in beslag genomen mallen 10.35 (de hemelmal, de ankerbakmal, de piekkastmal (oud model) en de fundatiemal) betreffen. Onrechtmatige publicatie: dat Rhea onrechtmatig heeft gehandeld door op deze wijze inbreuk te maken op de persoonlijke levenssfeer van [A] Watersport en [C] en daarmee op hun eer en goede naam. De gevorderde verklaring voor recht dat de op de website van Rhea geplaatste publicatie onrechtmatig is jegens [A] Watersport zal derhalve worden toegewezen.

 

IEPT20091210, Rb Amsterdam, Dale don Dale XXL
Naam voor feest geen handelsnaam: aannemelijk dat Dale don Dale XXL de naam is waaronder de bedoelde feesten worden georganiseerd, maar niet de naam waaronder een onderneming wordt gedreven. Eerste gebruik naam onduidelijk

 

IEPT20091210, Rb Amsterdam, Visitekaartjes Coffeeshop
Visitekaartjes: uiting kennelijk gericht op het bevorderen van de verkoop, aflevering of verstrekking van softdrugs. Hierbij zou het niet zo zeer gaan om het aanprijzen van het product zelf maar om het aanprijzen van de eigen zaak. Dit kan naar het oordeel van de rechtbank echter moeilijk los gezien worden van het streven meer softdrugs te verkopen. Door te worden geconfronteerd met reclame voor een verkooppunt van softdrugs kunnen immers ook personen die niet de intentie daartoe hadden, op het idee gebracht of overgehaald worden om softdrugs te gaan kopen.

 

IEPT20091126, Rb Amsterdam, Illegale dvd’s en cd’s
Inbreuk auteursrecht niet bewezen: dat uit het totaal aantal inbeslaggenomen dvd’s, 10 willekeurig uitgekozen dvd’s zijn onderzocht blijft onduidelijk aan wie deze dvd’s toebehoorden. Niet kan worden vastgesteld dat de onderzochte dvd’s de dvd’s betreffen, die onder verdachte in beslag zijn genomen.

 

IEPT20091118, Rb Amsterdam, Friesland Vlees v Staat
Uitzending Tros Radar over misstanden bij transport van vee niet onrechtmatig jegens Friesland Vlees: voldoende steun in de feiten, gelegenheid om weerwoord te geven. Uitlatingen Minister in Buitenhof onrechtmatig jegens Friesland Vlees: niet genuanceerd, terwijl aan uitlatingen Minister groot gewicht wordt toegekend. Geen causaal verband tussen uitlatingen Minister en gestelde schade (wegvallen van Friesland Beef als klant van Friesland Vlees).

 

IEPT20091117, Rb Amsterdam, Revotec v BAR
Ex parte bevel auteursrecht marinelift


IEPT20091112, Rb Amsterdam, de Jonge Flowsystems v Buitendijk Techniek
Misleidende afbeeldingen hosetowers: doordat 5 van de 6 geplaatste hosetowers afkomstig zijn van J. de Jong Flowsystems een onjuiste voorstelling van zaken gegeven omdat daarmee de indruk wordt gewekt dat de getoonde hosetowers door Buitendijk Techniek zijn gemaakt en geleverd. “We deliver hosetowers” niet misleidend

 

IEPT20091104, Rb Amsterdam, Adviespraktijk v Boards and More
Schadevergoeding – kosten juridische bijstand: De rechtsgrond voor vergoeding van dergelijke kosten bestaat ook niet uit partijovereenstemming, maar zoals in het tussenvonnis is overwogen, bestaat de grondslag uit de door de redelijkheid en billijkheid beheerste precontractuele fase, die onder bepaalde omstandigheden zoals die zich in dit geval hebben voorgedaan, een zelfstandige bron tot schadevergoeding vormen. Redelijke kosten € 12.088

 

IEPT20091029, Rb Amsterdam, 123video v Ziggo
Gehoudenheid verstrekking nawgegevens door aanbieder van webdiensten: Ten eerste moet daarvoor voldoende aannemelijk zijn dat sprake is van onrechtmatig handelen, of een tekortkoming in de nakoming van de verplichtingen uit een overeenkomst, van de desbetreffende gebruiker en ten tweede dient buiten redelijke twijfel te zijn dat degene van wie de gevraagde persoonlijke gegevens ter beschikking dienen te worden gesteld ook daadwerkelijk degene is die zich aan dit handelen schuldig zou hebben gemaakt.

 

IEPT20091022, Rb Amsterdam, Brein v Reservella
Geen verstek verlening: Eiseres heeft echter op geen enkele wijze aannemelijk gemaakt dat op de niet verschenen gedaagde één van die hoedanigheden – eigenaar van The Pirate Bay of feitelijk leidinggevende – rust of dat die gedaagde als dusdanig kan worden gezien.verschenen gedaagde één van die hoedanigheden rust of dat die gedaagde als dusdanig kan worden gezien.

 

IEPT20091022, Rb Amsterdam, The Pirate Bay v Brein
Onrechtmatig stelselmatig faciliteren inbreuk auteursrechten: The Pirate Bay stelt haar gebruikers stelselmatig in staat om inbreuk te maken op auteursrechten. The Pirate Bay stelt daartoe torrents ter download beschikbaar, helpt gebruikers bij het vinden van de gewenste torrent, moedigt gebruikers aan meer torrents te uploaden, en zorgt ervoor dat de torrents bruikbaar zijn voor haar gebruikers. Aansprakelijkheid eisers voor The Pirate Bay: voorshands voldoende aannemelijk dat de bodemrechter tot de slotsom komt dat [eisers in verzet] verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor het onrechtmatig handelen van The Pirate Bay jegens Stichting Brein. 

 

IEPT20091021, Rb Amsterdam, Stokke v Jamak
Oorspronkelijke keuze binnen stijl - geen inbreuk: De belangrijkste keuze die Opsvik heeft gemaakt, betreft de keuze voor de ondersteuning van het zijdeel naar de grond. Hij heeft gekozen voor een horizontaal deel langs de grond. Samen met de opgaande stijl ontstaat aldus een staander die het beeld vertoont van een cursieve hoofdletter L. De Leander vertoont niet in zodanige mate de auteursrechtelijk beschermde trekken van de Tripp Trapp dat de totaalindrukken die de beide werken maken te weinig verschillen.


IEPT20091014, Rb Amsterdam, Visionvale v Playlogic

Overdracht auteursrecht Playlogic: Nederlands recht van toepassing. Overdracht overeengekomen: Op grond van de tekst van de SDA moet dan ook geoordeeld worden dat partijen een overdracht van auteursrecht op Playlogic zijn overeengekomen. Het standpunt dat uit het overeenkomen van royalty's afgeleid moet worden dat slechts een licentie zou zijn verstrekt, deelt de rechtbank niet. De rechtbank leidt evenmin uit opzegregeling af dat van overdracht van auteursrecht geen sprake heeft kunnen zijn. Hetzelfde geldt ten aanzien van het regelen van een exploitatietermijn. Rechtsgeldige ingebrekestelling en opzegging. Geen dwangsommen verbeurd inzake vernietigd vonnis

 

IEPT20091001, Rb Amsterdam, Travelport v IATA
Inbreukvorderingen databankrecht afgewezen: Geen dreigende inbreuk in Nederland; niet vastgesteld of Travelport substantieel heeft geïnvesteerd in de verkrijging, controle of presentatie van de inhoud van haar databank als bedoeld in artikel 1 lid 1 sub a Dw of dat IATA een substantieel deel van de databank van Travelport opvraagt of hergebruikt in de zin van artikel 2 lid 1 onder a Dw of dat sprake is van herhaald of systematisch opvragen of hergebruiken van kleinere gedeeltes van die databank. Geen grensoverschrijdende bevoegdheid Nederlandse rechter.

 

IEPT20090930, Rb Amsterdam, Specialsauce
Auteursrechten fotograaf: Artikel 8 Aw slechts bewijsvermoeden. Maker wegens dienstbetrekking

 

IEPT20090924, Rb Amsterdam, Tros Opgelicht
Oplichting en fraude: Nu Tros c.s. verwijten maakt en onderbouwt met nadere feiten en omstandigheden had het op de weg van [C] gelegen om aannemelijk te maken dat deze verwijten onterecht zijn, bijvoorbeeld door aannemelijk te maken dat het ontstaan van deze schulden hem niet toe te rekenen valt en dat hij naar vermogen heeft getracht te voorkomen dat anderen benadeeld zouden worden. [C] heeft dit echter nagelaten.

 

IEPT20090916, Rb Amsterdam, Film IEP!
Geschil over versie film. Lemming gerechtigd zich te beroepen op artikel 6.5 van overeenkomst - in het geval de producent en de regisseur niet tot overeenstemming komen over de aan te brengen wijzigingen en indien het geschil de financiering van de film aantoonbaar in gevaar brengt, het uiteindelijke oordeel van de producent zal prevaleren.- zodat een arbitrageprocedure geen verandering meer kan brengen in de keuze om alleen de versie van Lemming af te werken.

 

IEPT20090911, Rb Amsterdam, Beschamend filmpje
Redelijk belang geportreteerde: De inhoud van het filmpje is, zo heeft Geenstijl zelf ook erkend, voor [eiser] genant en beschamend. Bovendien werd in het filmpje, door het inzoomen op bepaalde beelden en het herhalen van teksten, de spot met [eiser] gedreven. Aannemelijk is dat de plaatsing van het filmpje op de websites van Geenstijl een enorme impact op het privéleven van [eiser] heeft gehad en nog heeft. Openbaarmaking door GeenStijl: Doordat Geenstijl het filmpje op haar website heeft geplaatst, is sprake van een zelfstandige openbaarmaking. Er is geen sprake van louter technische doorgifte van informatie.

 

IEPT20090910, Rb Amsterdam, Proximedia v Tros Radar
Inhoud berichten op Forum niet onrechtmatig: De Tros heeft terecht aangevoerd dat Proximedia door het hanteren van de hiervoor geschetste verkoopmethoden en contracten zelf het risico heeft genomen onderwerp van discussie te worden. Daarbij kon Proximedia, in het huidige tijdsgewricht, verwachten dat deelnemers aan die discussie ook hun mening zouden ventileren op internetsites. Gebruik van zware termen in context van de discussie niet als onrechtmatig aangemerkt 

 

IEPT20090903, Rb Amsterdam, Deen v Deen Coaching

Verbod gebruik Deen zonder toevoeging “Erik”: Nu zijn recht op gebruik van de naam 'Deen' –zoals hiervoor onder 5.4 is overwogen - is beperkt door de eis dat die naam moet zijn voorzien van de hiervoor genoemde toevoegingen en nu het gebruik van de domeinnamen deencoaching.nl en deenreintegratie.nl de verwarring nog groter maakt, maakt Erik Deen door het gebruik van die domeinnamen inbreuk op de (handelsnaam- en merk)rechten van Deen en Herxson.


IEPT20090828, Rb Amsterdam, Willem-Alexander v AP

Schending persoonlijke levenssfeer door publicatie 4 foto’s: Het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer bij het publiceren van deze vier foto’s weegt zwaarder dan het recht op vrijheid van meningsuiting. Privacybescherming tijdens privé-optreden in publieke ruimte: Alleen indien een privé-foto een nieuwsfeit behelst en/of bijdraagt aan een publiek debat over een onderwerp dat van maatschappelijk belang is, mag die privé-foto ook zonder toestemming van eisers worden gepubliceerd

 

IEPT20090819, Rb Amsterdam, Costume National v Velvet
Bewijs overeengekomen exclusiviteit: Nu Velvet zich op de rechtsgevolgen van die exclusiviteitsclausule beroept, zal de rechtbank haar om proceseconomische redenen reeds nu in de gelegenheid stellen haar stelling te bewijzen

 

IEPT20090806, Rb Amsterdam, Ushio v Philips
Misleidende vergelijkende reclame: Nu sprake is van een specialistische markt met een beperkt aantal spelers, van welke markt Ushio een aanzienlijk aandeel vertegenwoordigt, is voldoende aannemelijk dat het relevante publiek de 'standaardlampen' waarmee Philips haar lampen in haar claims vergelijkt, zal herleiden tot de lampen van Ushio. Weliswaar kan vanwege de nuancering 'up to' worden aangenomen dat Philips niet hoeft aan te tonen dat in alle gevallen sprake is van 30% meer licht, maar wel dat dit percentage op zijn minst (eenmalig) moet voorkomen in de tests en dat daarnaast een percentage tussen de 20 en de 30 met een zekere regelmaat geconstateerd wordt.

 

IEPT20090805, Rb Amsterdam, Kim Holland v 123 Video
Afwijzing afgifte onder derde berustende bescheiden: Daartoe is van belang dat de rechtbank geen ". hier relevant – verschil ziet tussen het door 123 Video gestelde 'recht' van Kim Holland c.s. (dat zou voortvloeien uit de gestelde inbreuk op haar intellectuele eigendomsrechten) en de mogelijkheid die 123 Video zelf heeft om de bescheiden bij de derde op te vragen (maar dan gegrond op onrechtmatig handelen door de uploader jegens 123 Video).

 

IEPT20090730, Rb Amsterdam, Brein v GGF – The Pirate Bay
Bevel om na overname van The Pirate Bay inbreuken in Nederland te staken:  Als die overname plaatsvindt zonder nader voorzieningen in de huidige werkwijze van The Pirate Bay, dreigt GGF inbreuk te maken op de auteursrechten van de bij Stichting Brein aangesloten organisaties. Door die dreigende inbreuk heeft Stichting Brein een belang bij haar vorderingen jegens GGF.


IEPT20090730, Rb Amsterdam, Brein – The Pirate Bay
Verstek verleend: De voorzieningenrechter kan in spoedeisende gevallen in kort geding toch verstek verlenen tegen een in het buitenland woonachtige gedaagde wanneer niet is voldaan aan de betekeningsvoorschriften, indien zoveel mogelijk is gewaarborgd dat de dagvaarding degene voor wie die is bestemd daadwerkelijk heeft bereikt en wel zo tijdig dat hij nog de mogelijkheid heeft verweer te voeren.
 

IEPT20090728, Rb Amsterdam, Nycomed v Sandoz

Onderscheidend vermogen orm/kleurmerk Pantozol beperkt tot combinatie elementen. Geen verwarringsgevaar omdat Pantozol tablet verpakt wordt in een aluverpakking in een dichte doos, waarop de tablet of het vorm/kleurmerk Pantozol niet is afgebeeld en door Nycomed niet gebruikt om de herkomst van het medicijn aan te duiden. Kans op reputatieschade niet aannemelijk, omdat de waarschuwing op de verpakking van Pantoprazol Sandoz aangaande de gebruikte kleurstof, de daarvoor gevoelige consumenten zal alarmeren om dat geneesmiddel niet te kopen of te gebruiken

 

IEPT20090723, Rb Amsterdam, Miljonair Fair
Geen afgifte bandopnamen: in kort geding niet vast komen te staan dat [gedaagde] of de beveiligingsbedrijven die voor haar op de Miljonair Fair 2007 en/of 2008 hebben gewerkt over de door [eiseres] bedoelde bandopname beschikken, zodat de vordering tot afgifte dient te worden afgewezen.


IEPT20090723, Rb Amsterdam, Telegraaf v De Staat
Geen gerechtvaardigde telefoontaps journalisten en hoofdredacteur: Onvoldoende aannemelijk dat aan de vérstrekkende eisen voor het inzetten van bijzondere bevoegdheden door de AIVD jegens [de journalist] en [de hoofdredacteur], die geen rechtstreeks contact hebben gehad met het lek binnen de AIVD. Evenzeer ten aanzien van [de journaliste] die meerdere keren (telefonisch) contact gehad met de AIVD-medewerkster en haar partner.

 

IEPT20090717, Rb Amsterdam, Verlinde & Hoes v BNN

Onrechtmatige opname met verborgen afluisterapparatuur: Het opnemen en uitzenden van geluidsfragmenten die met verborgen afluisterapparatuur zijn opgenomen zonder toestemming van de betrokkene kan slechts toelaatbaar worden geacht indien hierdoor een ernstige misstand aan de kaak wordt gesteld en die misstand op geen enkele andere manier aan de kaak had kunnen worden gesteld.

 

IEPT20090716, Rb Amsterdam, Thuisbezorgd.nl v Just-Eat
Onrechtmatig gebruik domeinnamen: publiek in verwarring wordt gebracht omtrent de identiteit van de aanbieder van de online dienst onder handelsnamen haarlemthuisbezorgd.nl, utrecht-thuisbezorgd.nl, bredathuisbezorgd.nl en sushi-thuisbezorgd.nl. Doorlinken geen gebruik als handelsnaam

 

IEPT20090715, Rb Amsterdam, Universal v Tuff Gong

Mededelingenverbod ex artikel 29 Rv vertrouwelijke informatie inzake prijsopbouw aan derden, maar niet inzake bepaalde medewerkers van procespartij. 

 

IEPT20090709, Rb Amsterdam, Buma v Fresh FM
Geen toestemming voor webcasting in Nederland: Voor webcasting gericht op Nederland,  waarvan in het onderhavige geval naar voorlopig oordeel sprake is nu bezoekers van de desbetreffende website in het Nederlands worden uitgenodigd om de muziekkanalen te beluisteren en niet is betwist dat de reclame op de muziekkanalen eveneens in het Nederlands is, is door PRS derhalve geen toestemming verleend. Ook aanvullende toestemming voor dj’s op feesten vereist

 

IEPT20090708, Rb Amsterdam, Stemra v Fan en Tonny Keijzers

Toerekenbare inbreuk op "Congratulations": Dat Fan had gemeld dat het liedje ' rechten vrij' was, zoals door Tonny Keijzers ter zitting verklaard, doet niets af aan de eigen onderzoeksplicht van Tonny Keijzers. Het had op de weg van Tonny Keijzers gelegen om nader onderzoek te verrichten naar de eventuele inbreuk op het auteursrecht. Dat zij - al dan niet afgaande op de mededelingen van Fan - dit heeft nagelaten, komt voor haar risico. Schade vastgesteld op €  25.000.

 

IEPT20090702, Rb Amsterdam, Trendylaarzen v 2dehands.nl

Staking executie vonnis: Hetgeen is conventie en reconventie is overwogen rechtvaardigt het door gedaagden gevorderde verbod op de verdere executie van het vonnis van 12 maart 2009. eschuldiging van oplichting gerechtvaardigd. Gezien de feiten zoals deze thans zijn komen vast te staan dan wel aannemelijk geworden, is de conclusie dat de moderators hiertoe te snel zijn overgegaan niet langer gerechtvaardigd

 

IEPT20090701, Rb Amsterdam, MR&P v Kamgar

Woordmerk Macrepair onvoldoende onderscheidend: De combinatie van de beschrijvende delen mac en repair wekt geen indruk die ver genoeg verwijderd is van de som der delen. Geen ongeoorloofde concurrentie: Geen bijzondere omstandigheden: De wijze van gebruik van de metadata, in combinatie met het telkens naar elkaar verwijzen van de websites van Kamgar, is niet als zodanig aan te merken

 

IEPT20090625, Rb Amsterdam, Implant v Supracom
Onrechtmatige toeeigening merk en domeinnaam door distributeur. Ouder handelsnaam gebruik niet voldoende aannemelijk, evenmin als depot merkdepot te kwader trouw

 

IEPT20090625, Rb Amsterdam, GIN Schade v Beleggers GIN
Geen reclameuiting – geen commerciële instelling: De enkele omstandigheid dat Beleggers GIN, evenals GIN Schade, voor het bereiken van haar doelstellingen gebruik maakt van (rechts)personen die met hun handelen wel een commercieel oogmerk hebben is onvoldoende om Beleggers GIN als een commerciële instelling aan te merken. Geen feitelijk onjuiste mededelingen.

 

IEPT20090618, Rb Amsterdam, De Drie Dagen v Amsterdam Village Company
Geen gevaar voor verwarring restaurants NEVY en NEVA: De aard van beide ondernemingen is weliswaar hetzelfde (restaurant), maar de verschillen zijn aanzienlijk. NEVA is onlosmakelijk verbonden met het Hermitage Museum en is gevestigd in hetzelfde gebouw als dit museum. In nagenoeg al haar (schriftelijke) communicatieuitingen verwijst NEVA hiernaar door gebruik van de toevoeging "in Hermitage Amsterdam".

 

IEPT20090618, Rb Amsterdam, Hans Anders v Specsavers

Toelaatbare vergelijkende reclame: Informatie over opleiding opticiens en audiciens Hans Anders: Gelet op de beperkingen die een advertentie met zich brengt, wordt geoordeeld dat Specsavers met de verwijzing naar haar website in de advertentie deze informatie daarmee voor de gemiddeld geïnformeerde, omzichtige en oplettende gewone consument op voldoende wijze ter controle beschikbaar heeft gesteld. Ludieke variant op een merk is toelaatbaar zolang het niet denigrerend is

 

IEPT20090618, Rb Amsterdam, Poot-Van der Windt v SWP

Geen inbreuk door gepubliceerd artikel over omrollen: Weliswaar wordt in beide werken over hetzelfde onderwerp geschreven, te weten het omrollen van baby's, maar de uitwerking van het onderwerp is een geheel andere. Publicatieverbod van het (al dan niet gewijzigde) manuscript zonder voorafgaande inzage door Poot-Van der Windt is niet toewijsbaar

 

IEPT20090611, Rb Amsterdam, formatrechten Flodder

Bevestiging overdracht: Maas kan zich niet succesvol beroepen op de stelling dat er meerdere overeenkomsten zijn waarbij (format)rechten worden overgedragen. Juist is dat Maas zijn (format)rechten maar één keer kan overdragen, maar de eventuele aanwezigheid van meerdere overeenkomsten op dat punt maakt nog niet dat de thans aan de orde zijnde overeenkomst III niet de intentie had om te bevestigen dat de formatrechten waren overgedragen. Het is aan Maas om hiervoor nader materiaal aan te dragen, maar hij heeft dat nagelaten.

 

IEPT20090610, Rb Amsterdam, Cruise Travel v Cruise Factory

Merkenrecht: gebruik aanduiding “Cruise Travel” als adword toegestaan als kenmerk van aangeboden dienst. Geen gebruik als handelsnaam: Het enkele gegeven dat zij bij Google het adword 'cruise travel' heeft opgegeven is daartoe onvoldoende.

 

IEPT20090605, Rb Amsterdam, Schiphol v Optitrade

Ex parte bevel merkinbreuk: gebruik woordcombinatie en afbeelding “TRY BUY SEE”  

 

IEPT20090527, Rb Amsterdam, Jensen v Kuperus
Merkdepot te kwader trouw: In het tussenvonnis is reeds overwogen dat sprake is geweest van voorgebruik te goeder trouw van het merk door Jensen. Inmiddels is gebleken dat Kuperus van dit voorgebruik wist op het moment dat zij haar overeenstemmende merk deponeerde. Daarmee is sprake van een depot te kwader trouw in de zin van artikel 4, lid 6, BMW, zoals ook reeds is overwogen in r.o. 4.7 van het tussenvonnis.

 

IEPT20090522, Rb Amsterdam, Unilever v Reckitt Benckiser

Misleidende suggestie dat borstelen niet nodig is. Claim inzake reinigingskracht niet misleidend. Anonieme vergelijkende reclame met vergelijkbare producten: e beide schoonmaakproducten zullen voor de doorsnee consument in de categorie 'toiletreinigers' vallen en de gemiddelde consument kent het onderscheid tussen 'zure toiletreinigers' en 'bleekreinigers' niet. De producten voorzien derhalve in die zin in dezelfde behoefte en zijn voor hetzelfde doel, het reinigen van het toilet, bestemd.

 

IEPT20090522, Rb Amsterdam, Woonruimte bemiddelaars

Geen inbreuk auteursrecht website: Al met al zijn de verschillen zodanig dat niet kan worden gezegd dat sprake is van een overeenstemmende totaalindruk. Geen slaafse nabootsing wegens ontbnreken verwarringwekkende gelijkenis

 

IEPT20090520, Rb Amsterdam, Jungle Air v Sony

Geen overdracht rechten uitvoerend kunstenaar van voor inwerkingtreding WNR. De overdracht omvat alleen die bevoegdheden waarvan dit in de akte is vermeld, of uit de aard of strekking van de titel noodzakelijk voortvloeit. De overeenkomst uit 1996 geeft geen blijk van een overdracht van naburige rechten. Onbeperkte licentie Sony onder overeenkomsten uit 1978, 1985 en 1992.

 

IEPT20090513, Rb Amsterdam, Steffex v W c.s. - bureaustoel

Bewijs nieuwheidsschadelijke bekendheid model: aangenomen wordt dat zowel de aan de 2031 nagenoeg identieke 203 als de 2031 zelf meer dan 12 maanden voorafgaand aan het modeldepot van de 2031 door [W c.s.] al door Steffex werd besteld bij [W c.s.]. De rechtbank kan zich bezwaarlijk een situatie voorstellen waarbij bureaustoelen voor verkoop geleverd zouden worden onder voorwaarde van geheimhouding.

 

IEPT20090513, Rb Amsterdam, Zwartepoorte v Schoonderwoerd

Verantwoordelijk voor Google zoekresultaat: veroordeelt Schoonderwoerd om binnen twee dagen na betekening van dit vonnis de inrichting van de website [...] zodanig aan te passen en aangepast te houden, dat niet langer via deze website, door middel van de zoekmachine van Google, een zoekresultaat wordt weergegeven waarin de onjuiste indruk wordt gewekt dat Zwartepoorte failliet is.

 

IEPT20090507, Rb Amsterdam, TROS en AVRO v RTL

Geen verwarringsgevaar tussen "Eénvandaag" en RTLvandaag. "Eénvandaag" onderscheidend vermogen als merk.  Geen ongerechtvaardigd voordeel of afbreuk aan het onderscheidende vermogen of de reputatie van 'Eénvandaag'

 

IEPT20090506, Rb Den Amsterdam, Supportersvereniging Ajax v Fotograaf
Geen dwaling inzake overdracht auteursrecht. Uitleg overdracht auteursrecht: dat partijen voor ogen stond de exploitatierechten aan SVA over te dragen. Een redelijke uitleg brengt met zich dat onder de alleen dia’s van spelers van Ajax in het shirt van Ajax vallen. Dit betekent dat daaronder niet vallen dia’s van trainers, van een masseur of van spelers die niet in het Ajax-shirt (maar bijvoorbeeld in een trainingspak of met ontbloot bovenlijf) gehuld zijn.

 

IEPT20090409, Rb Amsterdam, Oilily v SaaSplaza
Geen onmiddellijke opschorting wezenlijke diensten voor de bedrijfsvoering: aannemelijk dat de door SaaSplaza aan de Oilily Groep geleverde diensten zo wezenlijk zijn voor de bedrijfsvoering van de Oilily Groep, dat SaaSplaza in de gegeven omstandigheden niet zonder meer tot onmiddellijke opschorting van haar verplichtingen kan overgaan. Aan Oilily dient daarom in beginsel een redelijke termijn te worden gegund om zich voor te bereiden op beëindiging van de contractuele relatie met SaaSplaza.

 

IEPT20090408, Rb Amsterdam, Austin Nichols v Lodestar Wild Geese

Verval merk Wild Geese wegens niet normaal gebruik. Niet geslaagd in bewijslevering: Uit de getuigenverklaring is niet af te leiden dat de e-mails daadwerkelijk zijn verzonden aan een relevant aantal, zich op de Beneluxmarkt richtende potentiële leveranciers en/of afnemers van whiskey

 

IEPT20090403, Rb Amsterdam, Reebok v Dolcis en Ferro

Slaafse nabootsing Reebok Freestyle Hi Snowflake. Geen auteursrechtelijke bescherming: Reebok heeft voorshands onvoldoen-de tegenover het verweer van gedaagden heeft gesteld om aan te nemen dat aan de Freestyle naar Amerikaans recht auteursrechtelijke bescherming toekomt, zodat ingevolge artikel 2 lid 7 BC deze bescherming evenmin in Nederland kan worden ingeroepen

 

IEPT20090403, Rb Amsterdam, Reebok v Bristol en Ferro

Slaafse nabootsing Reebok Freestyle Hi Square. Geen verwarringwekkende nabootsing overige modellen. Geen auteursrechtelijke bescherming: Reebok heeft voorshands onvoldoende tegenover het verweer van gedaagden heeft gesteld om aan te nemen dat aan de Freestyle naar Amerikaans recht auteursrechtelijke bescherming toekomt, zodat ingevolge artikel 2 lid 7 BC deze bescherming evenmin in Nederland kan worden ingeroepen

 

IEPT20090402, Rb Amsterdam, VSH Fittings v Bonfix

Vorm bepaald door technische en functionele eisen en productietechniek. De vormgeving van de knelfitting wordt dan ook niet ingegeven door esthetische keuzes, maar is uitsluitend het resultaat van het zoeken naar een technisch goed werkzaam en efficiënt (op grote schaal en tegen zo gering mogelijke kosten) produceerbaar product.

 

IEPT20090402, Rb Amsterdam, Habbo

Computervredebreuk en diefstal. Met het alsmaar groeien van het belang en de afhankelijkheid van het internet in de samenleving, is het van belang dat gebruikers daarvan veilig gebruik kunnen maken en dat zij erop moeten en kunnen vertrouwen dat dit mogelijk is. Het internet dient daarom gevrijwaard te blijven van het zogenaamde 'hacken'.

 

IEPT20090325, Rb Amsterdam, Adviespraktijk v Boards and More
Geen overeenkomst tot stand gekomen: Het moge juist zijn dat de onderhandelingen vergevorderd waren, op onderdelen zelfs overeenstemming bestond, maar de hiervoor geschetste wezenlijk overblijvende verschillen staan eraan in de weg dat gesproken kan worden van het tot stand komen van een overeenkomst. Gerechtvaardigd afbreken onderhandelingen, maar schadeplichtig wegens afbreken onderhandelingen.

 

IEPT20090325, Rb Amsterdam, Adani v ODMedical

€ 575.000 aan boetes onder vaststellingsovereenkomst verbeurd: Inbreuk merkrechten: Geen geldige reden voor gebruik testrapporten en certificaten. Inbreuk auteursrecht bodyscanner. Misleidende reclame door gebruik van testrapporten, certificaten en afbeeldingen op de CDROM en via de link "SOTER presentation CD" op de website van ODMedical ter ondersteuning van de verkoop van de SOTER RS.  

 

IEPT20090312, Rb Amsterdam, Trendylaarzen v 2dehands.nl

Volledig verantwoordelijke  websitehouder: 2dehands.nl heeft door middel van de moderators de zeggenschap over de inhoud van de website en kan bepalen wat daarop wel of niet wordt gepubliceerd. Juistheid uitlatingen niet aannemelijk gemaakt. In zijn algemeenheid kan van een exploitant van een website waarop een forum wordt geëxploiteerd niet worden gevergd dat zij alle uitlatingen daarop aan een voorafgaande controle onderwerpt.  

 

IEPT20090312, Rb Amsterdam, Safe T Sleep v Tom's

Sleepwrap auteursrechtelijk beschermd werk. Geen inbreuk wegens andere totaalindruk. Geen slaafse nabootsing, geen ongeoorloofde concurrentie ex-distributeur en gebruik geheime know how niet aannemelijk. Onrechtmatige suggestie van onveiligheid product: geen rectificatie

 

IEPT20090305, Rb Amsterdam, RED v SBS

Hardrock band RED versus RED Popstars: Geen merkdepot te kwader trouw door SBS. Red heeft geen beschermde handelsnaam - geen sprake van een onderneming. Geen ongeoorloofde mededining: onvoldoende aannemelijk gemaakt dat met het gebruik van de benaming RED! door gedaagden afbreuk wordt gedaan aan de goede naam van de band van eisers geen gevaar voor verwarring: Dat de twee bands elkaar op dezelfde festivals zullen tegenkomen is niet waarschijnlijk  

 

IEPT20090226, Rb Amsterdam, Wijs & Van Oostveen

Inbreuk merkrecht door depot 'gedupeerden van'-merk. Geregistreerd houden domeinnaam en gebruik in Adwords is gebruik merk. Publicatie persoonlijke frustratie niet onrechtmatig

 

IEPT20090212, Rb Amsterdam, Trendylaarzen v TTY

Geen sprake van oplichting onnodige beschadiging van goede naam. Vastgesteld wordt dat de klachten over Trendy-laarzen voornamelijk gaan over lange levertijden en slechte bereikbaarheid. Ter zitting is van de zijde van TTY erkend dat dit geen ernstige verwijten betreffen en niet kan worden aangemerkt als oplichting. Vorderingen afgewezen omdat niet gedaagde maar 2dehands.nl de exploitant van website is.

 

IEPT20090212, Rb Amsterdam, Cassina v Dimensione

Inbreukmakende verkopen via op Nederland gerichte website: Dimensione biedt haar inbreukmakende meubelmodellen middels haar website, catalogus, direct mailings per post en per email (mede) rechtstreeks te koop in Nederland. Ontoegankelijk maken website voor Nederland bevolen.

 

IEPT20090212, Rb Amsterdam, Cassina v Baraka
Inbreuk auteursrecht aangenomen: Baraka heeft haar betwisting dat sprake is van een auteursrechtinbreuk op het LC2 meubelstuk van Le Corbusier evenwel onvoldoende toegelicht. Geen voorschot schadevergoeding. Matiging proceskosten van € 5.987 naar € 4.000.

 

IEPT20090128, Rb Amsterdam, Civas

Oorspronkelijke auteursrechtelijke bewerking vragenlijst bloesemtherapie: Wil er sprake zijn van een verveelvoudiging in gewijzigde vorm, zoals een bewerking, dan dient het "onderliggend" werk ook een eigen en oorspronkelijk karakter te hebben

 

IEPT20090126, Rb Amsterdam, Up2Date v Tros

Gerechtvaardigd belang TROS Radar bij uitzending met klachten die ook al in 2006 aan de orde waren: De omstandigheid dat de klachten nog steeds bestaan, roept de vraag op of zoals destijds door de medewerkers van Up2Date is toegezegd - voldoende is gedaan om de dienstverlening te verbeteren

 

IEPT20090121, Ktr Amsterdam, Maroc-nl

Forumbeheerder niet aansprakelijk voor inbreuk auteurs-/portretrecht: controle vooraf niet vereist, maar van een forumbeheerder mag wel een alerte houding worden verwacht in het tegengaan van dit soort plaatsingen op zijn forum.

 

IEPT20090115, Rb Amsterdam, Partrust v Bartels Advocaten
Onrechtmatige campagne: Wanneer wordt gekeken naar het geheel van de berichtgeving, dan is sprake van een gerichte tegen Partrust gevoerde campagne waarmee de grenzen van de maatschappelijke betamelijkheid zijn overschreden, door het beeld naar voren te brengen dat Partrust haar verplichtingen niet nakomt of zal nakomen hetgeen niet vaststaat en angst over de beleggingen in Partrust in te boezemen. € 25.000 voorschot schadevergoeding.