2009 Hof Den Haag

Print this page

IEPT20091229, Hof Den Haag, Danziger v Astée

Geen in wezen afgeleid ras: morfologische verschillen. Geen risicoaansprakelijkheid wegens ten onrechte handhaven kwekersrecht.

 

IEPT20091222, Hof Den Haag, KSI
KSI-lampen auteursrechtelijk beschermd: de vorm en het uiterlijk van de KSI-lampen wijke zodanig af van de door [appellant] getoonde reeds eerder in de handel gebrachte lampen in dezelfde stijl, dat daaruit in voldoende mate blijkt van persoonlijke, creatieve keuzes van de maker. Maker/rechthebbende: wanneer een (al dan niet gedeponeerd) model op bestelling is ontworpen en deze bestelling is gedaan met het oog op het gebruik daarvan in de handel, degene die de bestelling heeft gedaan als ontwerper wordt beschouwd en aldus auteursrechthebbende is, behoudens andersluidend beding

 

IEPT20091222, Hof Den Haag, Lundbeck v Tiefenbacher

Verzoek voorlopig getuigenverhoor/deskundigenbericht niet-ontvankelijk: Het verzoek van Lundbeck, dat betrekking heeft op (rechtsoverwegingen van en feiten uit) een vonnis van de rechtbank ’s-Gravenhage van 7 april 2009 betreffende een octrooi, tegen welk vonnis bij dagvaarding van 22 april 2009 hoger beroep is ingesteld en dat bij het hof aanhangig is heeft, anders dan zij betoogt, betrekking op de handhaving van een IE-recht als bedoeld in de richtlijn. Mitsdien is in deze procedure geen plaats voor toepassing van artikel 289 Rv.

 

IEPT20091222, Hof Den Haag, De Staat v Agio c.s.
Dispenser valt onder tabaksreclameverbod: Hoe neutraal de dispensers ook mogen zijn, de enkele verpakking van de doosjes sigaren daarin valt al onder het reclameverbod.

 

IEPT20091208, Hof Den Haag, Diamed v Sanquin
Afwijzing tussentijds beroep in cassatie: gelet op de inhoud van het tussenarrest waarbij een deskundigenbericht in het vooruitzicht wordt gesteld, een tussentijds cassatieberoep thans weinig zinvol is en de procedure slechts zal vertragen. Voor zover het verzoek betrekking heeft op het open stellen van tussentijds cassatieberoep tegen een nog niet gewezen, eerstvolgend tussenarrest is het verzoek evenmin voor toewijzing vatbaar 

 

IEPT20091208, Hof Den Haag, Van Beelen v Otter
Kosten octrooigemachtigde vallen niet onder proceskosten: [...] kan naar het oordeel van het hof niet worden afgeleid, dat ingeval van verplichte procesvertegenwoordiging niet alleen de kosten van de advocaat maar ook de kosten van de octrooigemachtigde vallen aan te merken als kosten als bedoeld in de artikelen 237 e.v. Rv waarin de in het ongelijk gestelde partij zal kunnen worden verwezen. Richtlijnconforme interpretatie proceskostenveroordeling niet in strijd met rechtszekerheid

 

IEPT20091201, Hof Den Haag, Spirid v TLC
Impliciete licentie – afgifte producten: gelet op het feit dat Spirid niet heeft betwist dat zij gehouden is de resultaten van haar arbeid over te dragen aan TLC – terwijl niet gesteld of gebleken is dat TLC daarvoor, naast de vergoeding voor die arbeid, nog een aparte vergoeding zou moeten betalen – voorshands aannemelijk dat in de afspraken tussen partijen besloten ligt dat, voor zover auteursrecht zou rusten op de door Spirid ontwikkelde producten, dit aan TLC toekomt, althans dat zij daarvoor een gebruiksrecht heeft.

 

IEPT20091124, Hof Den Haag, Rockwool v Isover
Aansprakelijkheid voor handhaving nietig octrooi: Of van aansprakelijkheid van de octrooihouder(s) sprake is, hangt af van de omstandigheden van het geval.Hof neemt voorshands aan dat er met betrekking tot de substraat plantpot met gegroefde bodem  in de periode juni-oktober 1984 geen geheimhoudingsplicht was bedongen en dat [...] ervan op de hoogte waren althans moesten beseffen dat er een gerede kans was dat het octrooi/de octrooien wegens openbaar voorgebruik aan nietigverklaring/vernietiging bloot stond(en). Mochten [vG] en De Ruijter/Rockwool c.s. in hun tegenbewijslevering [...] niet slagen, dan zijn zij (althans een of meer van hen) in beginsel aansprakelijk voor de schade.

 

IEPT20091124, Hof Den Haag, Orange v Otip

Verwarringsgevaar aangenomen: Op grond van voormelde overeenstemming tussen de ORANGE-merken en de door Otip gebruikte OrangeTip-tekens, de soortgelijkheid van de aangeboden diensten en het grote onderscheidende vermogen - de bekendheid - van de ORANGE-merken, acht het hof voorshands aannemelijk dat door het gebruik van de OrangeTip-tekens bij het in aanmerking komende publiek directe en/of indirecte verwarring kan ontstaan.

 

IEPT20091117, Hof Den Haag, Hauck v Stokke
Tussen-arrest: directe en indirecte auteursrechtelijke openbaarmaking: distributie onder eindgebruikers en niet reeds groothandel en detaillisten? Geen vormmerk voor gebruikskenmerken? (...) lijkt het de bedoeling dat gebruikskenmerken niet door middel van het merkenrecht kunnen worden beschermd?

 

IEPT20091103, Hof Den Haag, Digel v DIGO
Vervarringsgevaar merken: Verband leggen door publiek kan één van de in aanmerking te nemen omstandigheden bij verwarringsgevaar. Gelet op de punten van overeenstemming op visueel en auditief gebied van het teken DIGO en de merken van Digel en de mate van soortgelijkheid van de betrokken waren, als door het Bureau omschreven en door het hof onderschreven, alsmede gelet op het gemiddelde aandachtsniveau van het relevante publiek, is ook het hof van oordeel dat bij bedoeld publiek directe of indirecte verwarring kan ontstaan.

 

IEPT20091013, Hof Den Haag, Huiskens v Baby Dan
Model niet nieuw: dat het traphek Danamic van Baby Dan reeds voor de depotdatum in de belanghebbende kring feitelijke bekendheid genoot in de Benelux. Gedeeltelijke nietigheid meervoudig depot: dat hoewel het hier nog toepasselijke artikel 19 BTMW (oud) bepaalde dat de nietigverklaring, vrijwillige doorhaling of afstand steeds betrekking moest hebben op de tekening of het model in zijn geheel, aangenomen wordt dat bij meervoudige depots de nietigverklaring beperkt kan worden tot één van de in dat meervoudige depot opgenomen tekeningen en modellen (vgl. ten aanzien van vrijwillige doorhaling artikel 18 lid 1 BTMW (oud)).

 

IEPT20091006, Hof Den Haag, Prodalimenta & Betinjaneh v Khalaf
Overgangsregime Heiling geldt ook voor merkdepots van voor 1993. Gebruik door een niet-ingeschreven licentiehouder is rechtshandhavend gebruik. Grensoverschrijdende bevoegdheid Nederlandse rechter: Geen grensoverschrijdend bevel ex artikel 3:296 BW tot nakoming van de verplichting van een Syrier om zich buiten Nederland te onthouden van een inbreuk op de auteursrechten van een Jordaniër.

 

IEPT20091006, Hof Den Haag, Zilka v Ruegg
Geen equivalentie-inbreuk: Wezenlijk andere wijze waarop zelfde resultaat bereikt wordt (function-way-result-test). Ook kan dit verschil (in de 'insubstantial difference'-test) niet worden aangemerkt als een verschil dat de gemiddelde vakman zonder inventieve denkarbeid als equivalent zal aanmerken, nu daarvoor aan Rüegg een eigen octrooi is verleend.  

 

IEPT20090922, Hof Den Haag, Diamed v Sanquin

Geen inbreuk: Het hof is voorshands van oordeel dat, indien wordt uitgegaan van de veronderstelling dat Cellbind werkt volgens het affiniteitsprincipe zoals door Sanquin c.s. wordt gesteld, er geen sprake is van directe inbreuk op het octrooi EP 0.194.212 B2, noch letterlijk, noch op equivalente wijze. Deskundigenbericht.

 

IEPT20090818, Hof Den Haag, BG Star v Silhouette
Tussenkomst opvolgende merkhouder na overdracht: De omstandigheid dat BG Star thans merkrechthebbende is voldoende om het voor tussenkomst vereiste belang aan te nemen

 

IEPT20090721, Hof Den Haag, Tros v Pretium
Onderzoeksmethode met verborgen camera toelaatbaar. Geen onrechtmatige stigmatisering en geen onrechtmatige manipulatie beeldmateriaal. Voldoende gelegenheid voor weerwoord. Cursus zet aan tot onbetamelijke telemarketinggesprekken.

 

IEPT20090714, Hof Den Haag, Dell

Verval merk wegens niet normaal gebruik: Voorts blijkt niet dat hier sprake is van enige commerciële activiteit. Het lijkt veeleer te gaan om mededelingen over abstracte algemene (wereld)beschouwingen. Geen bewijs gebruik merk voor Exxelland voor 2005: Uit geen van deze producties, zowel afzonderlijk als in combinatie bezien, blijkt van daadwerkelijk gebruik van het merk voor 11 februari 2005.

 

IEPT20090707, Hof Den Haag, Ottomania v Otto en BBIE
Geen verwarringsgevaar OTTO en OTTOMANIA: geen sprake van zodanige auditieve en visuele overeenstemming dat sprake is van reëel verwarringsgevaar, terwijl door, voor een deel van het publiek herkenbare, begripsmatige betekenis van OTTOMANIA bovendien een eventueel beperkte mate van auditieve en/of visuele overeenstemming wordt gecompenseerd. Een aanzienlijk deel van het relevante publiek zal de verwijzing naar het Ottomaanse Rijk onderkennen

 

IEPT20090630, Hof Den Haag, Mustang
Rechtsinstandhoudend gebruik beeldmerk door gebruik zonder element CALZADOS. Normaal gebruik in distributeursmarkt enkel door gebruik op verpakkingen en in brieven en factueren, niet op schoenen. Nietigverklaring ondanks verval van recht op te treden tegen gebruik wegens gedogen.
 

IEPT20090630, Hof Den Haag, Stokke v Fikszo

Inbreuk Bambino op Tripp Trapp stoel: Bij een revolutionair ontwerp met een hoge mate van oorspronkelijkheid en een nieuwe visie op het tot dan toe bestaande concept van een kinderstoel past een ruime beschermingsomvang en kan niet worden aanvaard dat het overnemen van slechts één van die trekken zou meebrengen dat van auteursrechtinbreuk geen sprake kan zijn

 

IEPT20090526, Hof Den Haag, Behring v Bureau – Factors for Life

Beschrijvend teken: In de betrokken kringen moet deze betekenis van het woord 'factors' bekend worden verondersteld. Dit woord is daarom beschrijvend voor bloedstollingsmiddelen. Gemiddelde consument: dat zowel specialisten als patiënten zijn te beschouwen als de gemiddelde consumenten van de receptgeneesmiddelen aarvoor inschrijving wordt verzocht

 

IEPT20090526, Hof Den Haag, George V v Wizard
Buddha Bar v Beachbuddha: Geen soortgelijkheid tussen (i) cosmetica, brillen, kleding, schoeisel en hoofddeksels en (ii) gymnastiek- en sportartikelen, spellen en speelgoederen: hebben een ander gebruik en een andere bestemming en zijn noch concurrerend, noch complementair.

 

IEPT20090526, Hof Den Haag, Bovemij v Bureau - Europolis

Geen onderscheidend vermogen Europolis als merk: Bovemij heeft niet aangetoond - noch door middel van een onderzoek noch anderszins – dat het gebruik van het teken Europolis door een aanzienlijk deel van het in aanmerking komende publiek in het gehele Nederlandstalige gebied van de Benelux wordt opgevat als teken bestemd ter onderscheiding van diensten als afkomstig van één bepaalde onderneming (en dus niet louter als handelsnaam).

 

IEPT20090519, Hof Den Haag, VDV

Proceskosten artikel 1019h Rv: Toepasselijk in executiegeschil. Tussenvonnis proceskosten – tijdig appel: Anders dan [geïntimeerde] betoogt, is VDV wel tijdig in hoger beroep gekomen wat betreft de beslissing tot vergoeding van haar –[geïntimeerde] – proceskosten op de voet van artikel 1019h Rv. Immers, daarover heeft de voorzieningenrechter eerst in het dictum van het vonnis van 8 april 2008 een beslissing genomen. Dat met betrekking tot die kosten in het vonnis van 25 maart 2008 al een eindbeslissing in de overwegingen is opgenomen doet in dit verband niet terzake

 

IEPT20090509, Hof Den Haag, Smaad

Strafbare aantasting van de eer en goede naam slachtoffer: De verdachte heeft tezamen met haar mededader(s) het slachtoffer onterecht en welbewust beschuldigd van het voeren van een erotische chat met een minderjarige.

 

IEPT20090428, Hof Den Haag, Radder v Noack
Doorlopen licentie tijdens onderhandelingen: Het hof is van oordeel dat in het licht van de onderhandelingen die tussen partijen zijn gevoerd over een nieuwe licentieovereenkomst, Radder-van der Stam uit de opzegging van de oude licentieover-eenkomst niet heeft hoeven begrijpen dat zij per 1 juli 2001 – en wel totdat overeenstemming zou zijn bereikt over de voorwaarden van een nieuwe licentieovereenkomst - niet meer gerechtigd was Flower Carpetrozen te vermeerderen en te verhandelen. Hogere licentievergoeding in strijd met redelijkheid en billijkheid

 

IEPT20090428, Hof Den Haag, Noack v Radder
Dwangsommen verbeurd wegens begeleidende brief bij rectificatie maar gematigd wegens vernietiging vonnis. Hoewel dit niet wegneemt dat Radder c.s. niet behoorlijk uitvoering hebben gegeven aan het vonnis van de voorzieningenrechter, is de omstandigheid dat de inhoud van de begeleidende brief, achteraf bezien, als juist moet worden beschouwd, aanleiding de boete te matigen.

 

IEPT20090428, Hof Den Haag, Beautycenter Bogaard v Beautycenter Bogár

Verwarringwekkende handelsnaam: niettegenstaande het feit dat de aanduiding beauty center beschrijvend is en Boogaard tot op zekere hoogte ook, is gevaar voor verwarring bij het publiek te duchten.

 

IEPT20090428, Hof Den Haag, Frenko v Frigor

Vragen aan het Benelux Gerechtshof: Oppositie: Kan de bevoegdheid tot het instellen van oppositie tegen een jonger merkdepot worden misbruikt?

 

IEPT20090421, Hof Den Haag, KPN v Benelux-Bureau - 1333

1333 niet geschikt als onderscheidingsmiddel geen "secondary meaning". Telefoonnummer beschrijvend voor telecommunicatie-waren en -diensten.

 

IEPT20090421, Hof Den Haag, Vitens v Holland Water Filtration Zero-water

Onrechtmatige negatieve kwalificaties Vewin. Schadestaatprocedure bevolen. Brochure HWS geen misleidende, vergelijkende reclame. HWS geeft daarmee een behoorlijk en niet onjuist beeld van de wetenschappelijke discussies en twijfels omtrent de mogelijke effecten voor de volksgezondheid van deze stoffen in het leidingwater.

 

IEPT20090331, Hof Den Haag, Teletubbies

Gebruik op merchandisingartikelen is gebruik als merk. Teletubbies is algemeen bekend merk, waar was nog geen algemeen bekend merk ten tijde van deport door [J], zodat geen sprake is van een depot te kwader trouw ter zake van niet-soortgelijke waren. Hof deelt niet het oordeel van de rechtbank dat complementaire waren en/of diensten (juist) niet soortgelijk zouden zijn en dat verwarring uitsluitend te duchten is wanneer de betrokken waren/diensten in dezelfde verkooppunten worden aangeboden.

 

IEPT20090310, Hof Den Haag, Frenko v Frigor
Belanghebbende in oppositie: Vragen van uitleg aan Benelux Gerechtshof: mag opposant partij onder alle omstandigheden van zijn bevoegdheid gebruik mag maken.

 

IEPT20090224, Hof Den Haag, Reckitt v Action

Geen inbreuk merkrechten, modelrechten of auteursrechten Cillit Bang en Vanish-verpakkingen. Spoedeisend belang bij verbod; niet bij nevenvorderingen of voorschot schadevergoeding

 

IEPT20090224, Hof Den Haag, Carmo v Reich

Geen inbreuk model- of auteursrecht: vormen waarvan de wezenlijke kenmerken beantwoorden aan een technische functie komen niet voor bescherming in aanmerking. De niet uit de registratie blijkende kenmerken mogen geen rol spelen bij het bepalen van de beschermingsomvang. Tijdige specificatie proceskosten - 1019h Rv: de onderbouwing en specificatie van kosten, voor zover bekend, moet uiterlijk op de elfde werkdag voor het pleidooi worden ingediend.

 

IEPT20090127, Hof Den Haag, SMT v Angiotech

Inventiviteit onvoorspelbaarheid of gekozen verbinding beoogde werking heeft. De keuze van taxol als alternatief voor rapamycine ligt voor de gemiddelde vakman niet voor de hand: in de stand der techniek zijn aanwijzingen ("pointers") te vinden die zowel voor als tegen de keuze van taxol pleiten; Gebruik taxol bij vervaardiging stent is toepassing op gebied van de nijverheid (i.p.v. het aanbrengen van een taxol stent in het lichaam van de patiënt)