Mei 2009

Print this page

IEPT20090528, CBB, Philip Morris v VWS – Publicatie

Geen mededeling uitsluitend voor bedrijfstak: Uit de wetsgeschiedenis blijkt dat bedoelde uitzondering op de beperking van de tabaksreclame betrekking heeft op “vakbladen en verkoopinformatie sec van fabrikanten richting grossiers en detaillisten” (Kamerstukken II, 26472, nr. 7, blz. 22). Duidelijk is dat de wetgever bij deze uitzondering slechts mededelingen binnen de besloten kring van de tabaksbranche op het oog had. Misset Horeca, dat blijkens haar colofon een vakblad is voor personen die in de horeca werkzaam zijn of daarmee in verband staan, richt zich niet tot die besloten kring. Matiging boete van € 45.000 tot € 20.250

 

IEPT20090528, Rb Alkmaar, KS Verlichting v Tierlantijn

Executiegeschil: verkoop op website buiten macht van KS. onvoldoende aannemelijk geworden dat KS het in haar juridische en/of feitelijke macht heeft om het te koop aanbieden door de vof op meergenoemde website te staken. Nieuwe ontwerpen Viena 1, 2 en 3 geen ongeoorloofde nabootsingen

 

IEPT20090529, HR, Terugbetaling geldsom

uitvoerbaarheid bij voorraad terugbetaling € 1.374.208,60: [B] c.s. hebben voldoende belang bij toewijzing van hun incidentele vordering. Daarbij moet in aanmerking worden genomen dat [B] c.s. hebben aangevoerd dat er een restitutierisico bestaat en dat [A] dit niet heeft bestreden.

 

IEPT20090528, Rb Maastricht, Koninklijke Sphinx v Dutch Tiles

Rechtmatige overdracht licentie: De voorzieningenrechter is van oordeel dat naar de grammaticale uitleg van artikel 12 van de licentieovereenkomst genomen aannemelijk is dat de bedoelde overdracht van de licentie niet onrechtmatig is. Mogelijk verval merk Sphinx Tiles wegens niet normaal gebruik, nu Koninklijke Sphinx dat merk sinds 1997 niet meer gebruikt voor tegels, omdat zij sedertdien geen tegels meer produceert, dan wel door een dochteronderneming laat produceren, zodat op grond van artikel 2.26 lid 2 onder a BVIE het recht op het merk vervallen is.

 

IEPT20090527, Rb Amsterdam, Jensen v Kuperus
Merkdepot te kwader trouw: In het tussenvonnis is reeds overwogen dat sprake is geweest van voorgebruik te goeder trouw van het merk door Jensen. Inmiddels is gebleken dat Kuperus van dit voorgebruik wist op het moment dat zij haar overeenstemmende merk deponeerde. Daarmee is sprake van een depot te kwader trouw in de zin van artikel 4, lid 6, BMW, zoals ook reeds is overwogen in r.o. 4.7 van het tussenvonnis.

 

IEPT20090527, RvSt, Yeda v Aventis en Octrooicentrum

Geen Aanvullend Beschermingscertificaat (ABC): De rechtbank heeft met juistheid overwogen dat, ook indien een product via indirecte inbreuk naar nationaal recht door een basisoctrooi zou kunnen worden beschermd, het OCNL aan Aventis geen certificaat voor cetuximab hoefde af te geven, nu artikel 73, eerste lid, van de Row haar niet in alle gevallen bescherming biedt tegen het aanbieden of leveren van dat product.

 

IEPT20090526, Hof Arnhem, Enja Records

Uitgaveovereenkomst: Vorderingen tot rekeningen en verantwoording over periode 1995- 1999 verjaard

 

IEPT20090526, Hof Den Haag, George V v Wizard
Buddha Bar v Beachbuddha: Geen soortgelijkheid tussen (i) cosmetica, brillen, kleding, schoeisel en hoofddeksels en (ii) gymnastiek- en sportartikelen, spellen en speelgoederen: hebben een ander gebruik en een andere bestemming en zijn noch concurrerend, noch complementair.

 

IEPT20090526, Hof Den Haag, Behring v Bureau – Factors for Life

Beschrijvend teken: In de betrokken kringen moet deze betekenis van het woord 'factors' bekend worden verondersteld. Dit woord is daarom beschrijvend voor bloedstollingsmiddelen. Gemiddelde consument: dat zowel specialisten als patiënten zijn te beschouwen als de gemiddelde consumenten van de receptgeneesmiddelen aarvoor inschrijving wordt verzocht

 

IEPT20090526, Hof Den Haag, Bovemij v Bureau - Europolis

Geen onderscheidend vermogen Europolis als merk: Bovemij heeft niet aangetoond - noch door middel van een onderzoek noch anderszins – dat het gebruik van het teken Europolis door een aanzienlijk deel van het in aanmerking komende publiek in het gehele Nederlandstalige gebied van de Benelux wordt opgevat als teken bestemd ter onderscheiding van diensten als afkomstig van één bepaalde onderneming (en dus niet louter als handelsnaam).

 

IEPT20090526, GHvJNAA, Carribean Cartographics

Geen auteursrechtelijke bescherming: De in de Smart Diving Road Map opgenomen registers van straatnamen, hotels, stranden en andere locaties vertonen uiteraard wel overeenkomsten, maar ook verschillen, en kunnen niet worden aangemerkt als kennelijk van de Drive & Dive Road Map te zijn gekopieerd. Geen slaafse nabootsing: Kaart niet wezenlijk onderscheidend van andere kaarten. Geen ongeoorloofde concurrentie ex-werknemers

 

IEPT20090526, Rb Den Haag, High Point v KPN en Ericsson

UMTS-standaard niet inbreukmakend: niet in te zien dat in de UMTS – standaard sprake is van Kenmerk G, zoals begrepen door de gemiddelde vakman.  Spoedeisend belang. Zaak niet te complex voor kort geding. Betwiste en niet gespecificeerde proceskosten van € 123.502 conform liquidatietarief gesteld op € 816.

 

IEPT20090526, Rb Den Haag, Boehringer v Purac

Ontbreken uitvindingshoogte: Het warmtedissipatieprobleem waarvan bekend is dat het inherent is aan de bekende bulkpolymerization techniek is door Long opgelost op precies dezelfde wijze als voorgesteld in het Octrooi. Vakman voor opschaling laboratoriumwerkwijze: Veelal zal worden gewerkt in een team waarbij de gezamenlijke deskundigheid ligt op het algemene gebied van opschaling van productieprocessen en niet op een zo specifiek gebied als de ontwikkeling van biopolymeren door bulkpolymerization.

 

IEPT20090526, Rb Den Bosch, Databalance

Rectificatie inzake QSL-verkopen: Dat betekent dat zolang [Databalance cs] geen overeenkomst met Trader's hebben, zij inderdaad niet gerechtigd zijn om enig onderdeel van de QSL-software te verkopen. Zolang ook behoren zij zich te onthouden van het doen van mededelingen in de markt die anders suggereren, zoals de brief van 12 maart 2009 onmiskenbaar doet.

 

IEPT20090525, Rb Assen, Spits Wallcoverings v Noordwand

Geen merkinbreuk door gebruik daterend van voor inschrijvingsdatum en geen spoedeisend belang: onvoldoende aannemelijk geworden dat Noordwand op dit moment inbreuk maakt op het merk van Spits en Spits heeft ter zitting laten doorschemeren dat het onderhavige kort geding weer een reactie is op het door Noordwand aangespannenkort geding ter zake de inbreuk door Spits op auteursrechten van Noordwand.

 

IEPT20090522, Rb Amsterdam, Woonruimte bemiddelaars

Geen inbreuk auteursrecht website: Al met al zijn de verschillen zodanig dat niet kan worden gezegd dat sprake is van een overeenstemmende totaalindruk. Geen slaafse nabootsing wegens ontbnreken verwarringwekkende gelijkenis

 

IEPT20090522, Rb Den Bosch, Rosero v VDL

Geen model- of auteursrechten Vermeersch: Zo er al sprake is van een auteursrecht of model-recht op de Picardie, zouden deze rechten toekomen aan Rosero, en dat in ieder geval niet VDL enig beschermingswaardig recht op het model van de Picardie toekomt. Geheimhouden modeldepot tijdens samenwerking is misbruik van recht.

 

IEPT20090522, Rb Amsterdam, Unilever v Reckitt Benckiser

Misleidende suggestie dat borstelen niet nodig is. Claim inzake reinigingskracht niet misleidend. Anonieme vergelijkende reclame met vergelijkbare producten: e beide schoonmaakproducten zullen voor de doorsnee consument in de categorie 'toiletreinigers' vallen en de gemiddelde consument kent het onderscheid tussen 'zure toiletreinigers' en 'bleekreinigers' niet. De producten voorzien derhalve in die zin in dezelfde behoefte en zijn voor hetzelfde doel, het reinigen van het toilet, bestemd.

 

IEPT20090520, Rb Zwolle, Örnell v ABK
Executie vonnis - geen dwangsommen verbeurd: ABK kan namelijk niet worden gevolgd in haar stelling dat Örnell op die punten niet aan het vonnis heeft voldaan

 

IEPT20090520, Rb Amsterdam, Jungle Air v Sony

Geen overdracht rechten uitvoerend kunstenaar van voor inwerkingtreding WNR. De overdracht omvat alleen die bevoegdheden waarvan dit in de akte is vermeld, of uit de aard of strekking van de titel noodzakelijk voortvloeit. De overeenkomst uit 1996 geeft geen blijk van een overdracht van naburige rechten. Onbeperkte licentie Sony onder overeenkomsten uit 1978, 1985 en 1992.

 

IEPT20090519, Hof Den Haag, VDV

Proceskosten artikel 1019h Rv: Toepasselijk in executiegeschil. Tussenvonnis proceskosten – tijdig appel: Anders dan [geïntimeerde] betoogt, is VDV wel tijdig in hoger beroep gekomen wat betreft de beslissing tot vergoeding van haar –[geïntimeerde] – proceskosten op de voet van artikel 1019h Rv. Immers, daarover heeft de voorzieningenrechter eerst in het dictum van het vonnis van 8 april 2008 een beslissing genomen. Dat met betrekking tot die kosten in het vonnis van 25 maart 2008 al een eindbeslissing in de overwegingen is opgenomen doet in dit verband niet terzake

 

IEPT20090518, Rb Rotterdam, Kamminga v HCD

Handelsnaamrecht: geen monopolisering bestanddeel “High Care”. Naar het voorlopig oordeel van de voorzieningen-rechter is "High Care" een binnen de medische wereld gangbare term, die partijen in hun handelsnaam gebruiken ter aanduiding van het terrein waarbinnen zijn hun werkzaamheden verrichten, en die derhalve beschrijvend van aard is.

 

IEPT20090515, Rb Groningen, Powerplustools Benelux v Powerplustools Int

Wederzijds onrechtmatig handelen: Welke partij als eerste (opnieuw) onrechtmatig handelde, laat zich niet eenvoudig vaststellen. Dat PPT Benelux haar onrechtmatige handelingen dient te staken, is evident. Voorshands dient ook te worden geoordeeld dat het PPT International niet vrijstond om op 17 maart 2009 de overeenkomst op te zeggen; aldus bezien dient PPT International de leveranties op de oude voet te hervatten.

 

IEPT20090515, HR, Kwakzalverij
Hof onvoldoende ingegaan op kern van de bezwaren van de Vereniging: Die bezwaren richtten zich blijkens de gedingstukken niet alleen op de aanprijzing en toepassing van OMG voor de behandeling van nek-, schouder- en rugklachten, maar ook en vooral tegen de aanprijzing en toepassing daarvan bij klachten van onder meer internistische aard en zelfs bij psychiatrische ziektebeelden als autisme, schizofrenie en manischdepressieve psychosen.

 

IEPT20090513, Rb Dordrecht, Faber v Ningbo cs

Narvik Nova auteursrechtelijk beschermd: Vormgeving niet noodzakelijk voor technisch effect. Grensoverschrijdende bevoegdheid ter zake van Nederlandse gedaagden, niet ter zake van Duitse en Chinese gedaagde.

 

IEPT20090513, Rb Amsterdam, Steffex v W c.s. - bureaustoel

Bewijs nieuwheidsschadelijke bekendheid model: aangenomen wordt dat zowel de aan de 2031 nagenoeg identieke 203 als de 2031 zelf meer dan 12 maanden voorafgaand aan het modeldepot van de 2031 door [W c.s.] al door Steffex werd besteld bij [W c.s.]. De rechtbank kan zich bezwaarlijk een situatie voorstellen waarbij bureaustoelen voor verkoop geleverd zouden worden onder voorwaarde van geheimhouding.

 

IEPT20090513, Rb Leeuwarden, Clubwear v Clubswear

Verwarringwekkende domeinnamen clubwear.nl en clubswear.nl: Het enkele gebruik van de domeinnaam clubswear.nl is niet voldoende om onrechtmatigheid te kunnen aannemen. Daarvoor zijn bijkomende omstandigheden vereist. Naar het oordeel van de voorzieningenrechter heeft [eiseres] in dat verband terecht gesteld dat er sprake is van verwarringsgevaar. Geen bevel tot overdracht domeinnaam

 

IEPT20090513, Rb Den Haag, Ratiopharm v Sepracor

EP 828 nietig wegens gebrek aan uitvindingshoogte: Aangenomen moet worden dat het op de prioriteitsdatum voor de vakman voor de hand lag om, uitgaande van de medische toepassing van racemisch cetirizine als antihistamine, te onderzoeken of en in hoeverre ook het enantiomeer levocetirizine medisch toepasbaar is als antihistamine.

 

IEPT20090513, Rb Amsterdam, Zwartepoorte v Schoonderwoerd

Verantwoordelijk voor Google zoekresultaat: veroordeelt Schoonderwoerd om binnen twee dagen na betekening van dit vonnis de inrichting van de website [...] zodanig aan te passen en aangepast te houden, dat niet langer via deze website, door middel van de zoekmachine van Google, een zoekresultaat wordt weergegeven waarin de onjuiste indruk wordt gewekt dat Zwartepoorte failliet is.

 

IEPT20090512, GvEA, Jurado Hermanos v BHIM

Geen herstel in vorige toestand niet-vernieuwde merkinschrijving: Licentienemer die niet door merkhouder is gemachtigd tot vernieuwing van de merkinschrijving te verzoeken is geen partij in procedure tot herstel in vorige toestand

 

IEPT20090509, Hof Den Haag, Smaad

Strafbare aantasting van de eer en goede naam slachtoffer: De verdachte heeft tezamen met haar mededader(s) het slachtoffer onterecht en welbewust beschuldigd van het voeren van een erotische chat met een minderjarige.

 

IEPT20090508, Rb Assen, Oilily v Adventure bags
Inbreuk auteursrecht en slaafse nabootsing. Eerder ontwerp van Oilily en ontlening daaraan aannemelijk. Overdracht en licentie auteursrechten voldoende gebleken

 

IEPT20090508, HR, 7-Eleven v 7 Alive

Antilliaans auteursrecht - Makerschap rechtspersoon: Uit artikel 8 van de Auteursverordening 1913 volgt dat 7-Eleven reeds op grond van de door haar gestelde openbaarmaking, waarbij zij niet een natuurlijk persoon heeft genoemd, zonder dat zij nadere documentatie behoefde over te leggen, behoudens tegenbewijs, als maker van haar logo dient te worden aangemerkt

 

IEPT20090507, HvJEG, Rotterdam v Rijkeboer

Bewaringstermijn informatie over opvragen persoonsgegevens: regeling waarbij informatie over de ontvangers en de inhoud van de verstrekte gegevens slechts één jaar wordt bewaard en de toegang tot die informatie dienovereenkomstig wordt beperkt, terwijl de basisgegevens veel langer worden bewaard, vormt geen juist evenwicht

 

IEPT20090507, Rb Rotterdam, Ruan v Lonsdale

Visuele overeenstemming en verwarringsgevaar Lonsdale en Londoner. Termijn voor instellen procedure niet langer relevant. Nu partijen echter in onderling overleg hebben besloten de broeken vast te laten houden door de douane totdat door de voorzieningenrechter is beslist, is de vraag of Lonsdale tijdig (in de zin van Vo 1383/2003) een procedure heeft ingeleid om te bepalen of volgens het nationale recht een intellectuele eigendomsrecht is geschonden, niet langer relevant.

 

IEPT20090507, Rb Amsterdam, TROS en AVRO v RTL

Geen verwarringsgevaar tussen "Eénvandaag" en RTLvandaag. "Eénvandaag" onderscheidend vermogen als merk.  Geen ongerechtvaardigd voordeel of afbreuk aan het onderscheidende vermogen of de reputatie van 'Eénvandaag'

 

IEPT20090506, Rb Den Amsterdam, Supportersvereniging Ajax v Fotograaf
Geen dwaling inzake overdracht auteursrecht. Uitleg overdracht auteursrecht: dat partijen voor ogen stond de exploitatierechten aan SVA over te dragen. Een redelijke uitleg brengt met zich dat onder de alleen dia’s van spelers van Ajax in het shirt van Ajax vallen. Dit betekent dat daaronder niet vallen dia’s van trainers, van een masseur of van spelers die niet in het Ajax-shirt (maar bijvoorbeeld in een trainingspak of met ontbloot bovenlijf) gehuld zijn.

 

IEPT20090506, Rb Den Haag, Sporttrading v Adidas

Uitputting merkenrecht niet aannemelijk gemaakt. De stelling van Adidas dat er sprake is van "namaak" en de onderbouwing die zij daarvoor heeft gegeven ondersteunt haar betwisting van de uitputting van haar merkrechten.

 

IEPT20090504, CBB, Philip Morris v VWS - Personeelswerving
Hyperlink op website studievereniging geen tabaksreclame: Voorzover A een bedrag van € 150,- heeft betaald voor plaatsing op de website van de studievereniging van een hyperlink met daarop de naam en het logo van PMH - de multinationale onderneming waar A B.V. deel van uitmaakt - is het College van oordeel dat ook deze economische bijdrage dient te worden beschouwd tegen de achtergrond, oftewel in de woorden van de wetgever ‘setting’, van de werving van personeel. Economische bijdrage kosten borrel geen aanprijzing tabaksproduct

 

IEPT20090504, CBB, Vermelding op website

Vermelding bedrijfsnaam op website geen toerekenbare tabaksreclame: Gegeven het feit dat de met Koninklijk Horeca Nederland gesloten alliantieovereenkomst geen uitsluitsel biedt omtrent de betrokkenheid van A bij de hier aan de orde zijnde vermelding, dan wel dat A op enig andere wijze van die vermelding kennis heeft gedragen.

 

IEPT20090504, CBB, Jazz Weekend
Toevoeging bedrijfsnaam aan “Jazz Weekend” verboden tabaksreclame: De associatie die met het sigarettenmerk werd opgeroepen, heeft tot gevolg dat aan een tabaksproduct bekendheid werd gegeven dan wel dat product werd aangeprezen.