September 2009

Print this page

IEPT20090930, Rb Amsterdam, Specialsauce
Auteursrechten fotograaf: Artikel 8 Aw slechts bewijsvermoeden. Maker wegens dienstbetrekking

 

IEPT20090930, CBB, SD&P v OPTA

SMS-berichten zonder wervend karakter geen SPAM: Uit hoofde van overeenkomst gestuurde sms-berichten geen communicatie voor commerciële, ideële of charitatieve doeleinden. Zij zijn er immers in beginsel niet voor bestemd om de ontvanger te bewegen in te gaan op een commercieel aanbod of steun te verlenen aan ideële of charitatieve doeleinden en OPTA heeft ook niet aannemelijk gemaakt dat zij niettemin een dergelijk wervend karakter zouden hebben.

 

IEPT20090930, Rb Zwolle, Benschop
Geen licentieovereenkomst tot stand gekomen: [B] heeft, ermee bekend zijnde dat de auteursrechten met betrekking tot de gedichten op de eerdere CD’s aan Uitgever Kok toebehoorden, uit de aantekening en / of de gestelde gedragingen dan ook niet redelijkerwijs kunnen of mogen afleiden dat Benschop de wil had om een licentierecht met de door [B] gestelde inhoud aan [B] te verschaffen. In dit verband is van belang dat (ook) de hoge leeftijd (Benschop was ten tijde van de aantekening en de beweerdelijke gedragingen reeds ouder dan 80 jaar) [B] had moeten nopen tot extra behoedzaamheid.

 

IEPT20090930, Rb Arnhem, Brand van Egmond
Inbreuk auteursrecht aangenomen: Het nader door Brand van Egmond in het geding gebrachte bewijsmateriaal bevestigt haar stelling dat de bij [K] c.s. aangetroffen lampen artikelen zijn die ongeoorloofde verveelvoudigingen zijn van de originelen en daarom inbreuk maken op het auteursrecht van Brand van Egmond.

 

IEPT20090930, Rb Den Haag, Mundipharma v Cimex cs
Beschermingsomvang EP 730: inbreuk Generieke producten. Schorsing hoofdzaak in afwachting van oppositie: minst genomen in enige mate onzeker of en zo ja met welke conclusies de verlenende instantie in München EP 730 uiteindelijk in stand zal laten. Gedeeltelijke nietigheid EP 246: Mundipharma zal in de gelegenheid gesteld worden zich bij akte uit te laten over de vorm waarin, met inachtneming van dit vonnis, in het bijzonder voornoemde rechtsoverwegingen, EP 246 in stand kan worden gehouden

 

IEPT20090930, Rb Den Haag, Thuiskopie v Leli Holding
Voeging wegens verknochtheid: aangezien zij beide betrekking hebben op dezelfde vermeend frauduleuze handelingen en de daaruit voortvloeiende vorderingen.

 

IEPT20090930, Rb Den Haag, Makaan v ACM
Oproeping in vrijwaring van advocaten: Het valt, gelet op hetgeen ACM heeft gesteld met betrekking tot de verrichtingen van [T] en [D] niet uit te sluiten dat ACM, indien de beslissing in de hoofdzaak voor haar nadelig zal uitvallen, verhaal heeft op [T], [D] en/of [C] Advocaten. Zekerheidsstelling voor proceskosten door Australische eiser

 

IEPT20090930, Rb Den Haag, Kamal
Niet-ontvankelijk wegens niet stellen zekerheid proceskosten van € 12.000. Afwijzing volledige proceskosten wegens onvoldoende onderbouwing

 

IEPT20090929, GvEA, The Smiley Company v BHIM
Geen onderscheidend vermogen: Het betrokken merk bevat geen enkel aspect dat door het – zelfs betrekkelijk oplettende – relevante publiek gemakkelijk en onmiddellijk kan worden onthouden en op grond waarvan dit merk onmiddellijk kan worden opgevat als een aanduiding van de commerciële herkomst van de betrokken waren. Waren behorend tot de modesector in ruime zin: kan niet worden aangenomen dat het relevante publiek bijzonder oplettend is

 

IEPT20090929, Rb Den Haag, TNT
Merkinbreuk: Verval merkrecht door non-usus niet aannemelijk. Gebruik in de Benelux via website: Uit omstandigheden leidt de voorzieningenrechter voorshands af dat de website logispring.com mede gericht was op het Benelux-gebied. Geen grensoverschijdende internationale bevoegdheid

 

IEPT20090929, Hof Amsterdam, G-Star v Bestseller
Geen inbreuk op auteursrecht Elwood spijkerbroek: De gelijkenis van de broeken is niet zodanig dat de Zinko als verveelvoudiging van de Elwood in auteursrechtelijke zin kan worden aangemerkt; daarvoor is de aanblik/totaalindruk van de twee broeken te verschillend. Door Bestseller is voldoende aannemelijk gemaakt dat de vormgevingselementen die het karakteristieke uiterlijk van de Elwood bepalen door Morisset in 1995 voor het merendeel (bewust) zijn ontleend aan het model van een motorbroek en dat deze elementen voorts toen al jarenlang toepassing vonden in de (motor)sport- en werkkledingbranche.

 

IEPT20090928, Rb Rotterdam, 010 v PPP
Verzamelaarsauteursrecht 010: dat 010 gezamenlijk met de vormgever [vormgever] gerechtigd is tot het verzamelaarsauteursrecht. inbreuk: dat de Verzamelwerken I en II in te veel essentiële en karakteristieke aspecten overeenstemmen met de Boeken I, II en III om van een nieuw oorspronkelijk werk te kunnen spreken.Belangenafwegingen ter zake van voorzieningen - rechtsverwerking.

 

IEPT20090925, Rb Den Haag, Sanofi v Ratiopharm
Beperkte uitleg conclusie gelet op verleningsdossier: De conclusie is dan ook eerder dat Sanofi eenvoudig heeft verzuimd gescheiden toedieningsvormen te claimen. […]. Langs de weg van uitleg kan een en ander echter onmogelijk worden ingelezen. Sanofi probeert het octrooi te begrijpen op een wijze die in de literatuur bekend staat als het angorakat syndroom.

 

IEPT20090924, Rb Amsterdam, Tros Opgelicht
Oplichting en fraude: Nu Tros c.s. verwijten maakt en onderbouwt met nadere feiten en omstandigheden had het op de weg van [C] gelegen om aannemelijk te maken dat deze verwijten onterecht zijn, bijvoorbeeld door aannemelijk te maken dat het ontstaan van deze schulden hem niet toe te rekenen valt en dat hij naar vermogen heeft getracht te voorkomen dat anderen benadeeld zouden worden. [C] heeft dit echter nagelaten.


IEPT20090923, Rb Den Haag, Euprax
Normaal gebruik in 1 lid-staat: Dit roept de vraag op of het gebruik in één enkele lidstaat is te kwalificeren als normaal gebruik in de Gemeenschap in de zin van artikel 50 lid 1, sub a GMVo. Soortgelijke diensten? Dat dit zo is lijkt EPP voornamelijk af te leiden uit de vroegere inschrijving van het Beneluxmerk Euprax voor deze klasse. Daar staat tegenover dat B en Zobu het moeilijk maken voor derden om van haar activiteiten kennis te nemen nu haar website euprax.nl alleen toegankelijk is met een wachtwoord.

 

IEPT20090923, Rb Den Haag, Actavis v Octrooicentrum
Geen bezwaar tegen ABC-verleningsbesluit mogelijk door derden: De bepaling van artikel 18 van de Verordening wordt beperkt door artikel 19, tweede lid, dat ‘oppositie’ tegen een besluit tot verlening van een certificaat expliciet uitsluit. Zou artikel 18 van de Verordening zo moeten worden gelezen dat de mogelijkheid van een bezwaar behalve voor de rechthebbende ook voor een derde belanghebbende openstaat, dan zou artikel 19, tweede lid van de Verordening zinledig zijn.


IEPT20090923, Rb Den Haag, Vanderlande v Van Riet
Octrooi-inbreuk EP 303: directe ondersteuning sloffen: De delen ondersteunen de sloffen dus in ieder geval indirect en niet valt in te zien waarom de beschermingsomvang van conclusie 1 van EP 303 beperkt zou zijn tot een vorm van directe ondersteuning. Geen inbreuk EP 824 omdat glijschoenen niet verend zijn in de zin van octrooi – andere functie.

 

IEPT20090923, Rb Utrecht, Thuisbezorgd v Jolidé
Belang bij verbod tegen vennoten/bestuurders: dat het nog steeds in de macht ligt van [gedaagden] als vennoten van de vof Jolidé en pro se om de domeinnaam op elk gewenst moment opnieuw aan Jolidé dan wel aan een derde te doen overdragen en dientengevolge haar inbreukmakende en onrechtmatige handelwijze voort te zetten

 

IEPT20090922, Hof Amsterdam, Dimensione v Cassina
Aanbieden in Nederland - Website onmiskenbaar mede op Nederland gericht: Vaststaat dat een Nederlandse ingezetene met zijn eigen computer, door gebruik te maken van de website en zonder nog enige handeling te behoeven verrichten die niet met de computer uitgevoerd kan worden, kan doen wat nodig is om het door Dimensione gedane aanbod te aanvaarden. Het gebod de website "ontoegankelijk te maken voor internetpubliek in Nederland, danwel deze website(s) zodanig te wijzigen dat deze niet toegankelijk zijn voor IP-adressen die in Nederland zijn gelokaliseerd" is een geeigende voorziening.

 

IEPT20090922, Hof Den Haag, Diamed v Sanquin

Geen inbreuk: Het hof is voorshands van oordeel dat, indien wordt uitgegaan van de veronderstelling dat Cellbind werkt volgens het affiniteitsprincipe zoals door Sanquin c.s. wordt gesteld, er geen sprake is van directe inbreuk op het octrooi EP 0.194.212 B2, noch letterlijk, noch op equivalente wijze. Deskundigenbericht.

 

IEPT20090922, Hof Amsterdam, TROS Opgelicht
Bewijslast bij kwalificatie ‘oplichter’ en ‘pathologische leugenaar’: Van degene die beschuldigingen jegens een bepaalde persoon openbaart of verspreidt moet de nodige zorg worden verlangd ten aanzien van het verifiëren van de geloofwaardigheid van de feiten. Deze eis gaat evenwel niet zó ver dat aan die zorgvuldigheidseis alleen kan zijn voldaan ingeval de feiten naar de wettelijke regels van bewijsrecht als vaststaand kunnen worden beschouwd.Geen schending portretrecht

 

IEPT20090918, Rb Den Haag, ESS v I-Drain
Inbreuk modelrecht: Model niet technisch bepaald. Dat niet elk kenmerk waaraan een technische functie kan worden toegeschreven, wordt getroffen door de uitsluiting van artikel 8 GModVo. Alleen als technische overwegingen beslissend zijn geweest voor de vormgeving, is er grond voor nietigverklaring van het Gemeenschapsmodel. Misleidende advertentie.

 
IEPT20090918, Rb Den Haag, Caterware v Sabert
Ontbreken inventiviteit - gerede kans op vernietiging: De voorzieningenrechter is voorshands van oordeel dat het gebruik van roestvrij staal voor het metalliseren van plastic bestek een voor de hand liggende keuze was. De stelling van Caterware dat nergens in de stand van de techniek is geopenbaard of een aanwijzing is te vinden om een roestvrijstalen coating toe te passen specifiek op bestek maakt nog niet dat daarmee inventiviteit van die oplossing is gegeven.


IEPT20090918, Rb Breda, De Vredesduif
Plaatsing kunstwerk op sokkel van 3.5 meter: is de voorzieningenrechter van oordeel dat sprake is van aantasting van het werk bij plaatsing op de thans door de Stichting voorgenomen wijze tegen de uitdrukkelijke wil van [Hermans].

 

IEPT20090916, Rb Den Haag, Audilux en Philips
Verzwaarde stelplicht opeising octrooi: Naar het oordeel van de rechtbank heeft X niet voldaan aan zijn in de onderhavige procedures aan te nemen verzwaarde stelplicht met betrekking tot zijn stelling dat hij de aan de octrooi(aanvrag)en ten grondslag liggende uitvinding van een in-ear hoortoestel zou hebben gedaan.

 

IEPT20090916, Rb Amsterdam, Film IEP!
Geschil over versie film. Lemming gerechtigd zich te beroepen op artikel 6.5 van overeenkomst - in het geval de producent en de regisseur niet tot overeenstemming komen over de aan te brengen wijzigingen en indien het geschil de financiering van de film aantoonbaar in gevaar brengt, het uiteindelijke oordeel van de producent zal prevaleren.- zodat een arbitrageprocedure geen verandering meer kan brengen in de keuze om alleen de versie van Lemming af te werken.

 

IEPT20090916, Rb Den Haag, DSY v Hulsebosch
Toerekenbare tekortkoming verplichting uit licentie: Overschrijding overeengekomen areaal leverbare bollen. Overdracht nevenrecht op boete: Nu het moment van het gestelde verbeuren van de boete in ieder geval ruimschoots is gelegen na 24 september 2004, is het nevenrecht op deze boete overgegaan op DSY. Geen boete wegens ontbreken ingebrekestelling.

 

IEPT20090916, Rb Den Haag, Thuiskopie v SDC
Geen aansprakelijkheid bestuurder voor inbreuk auteursrecht: Voor aansprakelijkheid van [X] als bestuurder van SDC is namelijk ook vereist dat [X] een persoonlijk en ernstig verwijt treft ten aanzien van het onverhaalbaar blijven van de vordering. Geliquideerde proceskosten bij verstek: De proceskosten kunnen jegens een niet in het geding verschenen gedaagde slechts overeenkomstig het bepaalde in artikel 1019h Rv worden toegewezen indien die kosten zijn gespecificeerd in de dagvaarding of nadien bij afzonderlijk exploot aan de niet-verschenen gedaagde zijn bekendgemaakt.

 

IEPT20090915, Hof Arnhem, Vipsnet v Loyalty
Rechtsgeldige opzegging licentie: dat Vipsnet c.s. daarbij steeds een termijn van drie maanden in acht heeft genomen, terwijl van de zijde van Loyalty c.s. niet gemotiveerd is aangevoerd dat - en op welke grond(en) - een dergelijke termijn in de gegeven omstandigheden te kort zou zijn dan wel dat de aard van de duurovereenkomsten om enigerlei reden, die niet is gegeven, zich zou verzetten tegen de opzegging. Licentie- en participatieovereenkomsten duurovereenkomsten

 

IEPT20090915, Rb Den Haag, Debonair v Procter & Gamble
Geen merkinbreuk wegens gebruik als versiering en onvoldoende overeenstemming: toepassing door Procter & Gamble van het teken niet te kwalificeren als gebruik als merk, maar moet het worden gezien als louter decoratief gebruik, als versiering. Geen verwarringsgevaar wegens onvoldoende overeenstemming: Omdat het lippenstiftafdrukteken vanwege het veelvuldig hanteren van dat teken voor cosmetica- en lifestyleproducten een gering onderscheidend vermogen heeft, is een zeer grote mate van overeenstemming vereist.

 

IEPT20090911, Rb Amsterdam, Beschamend filmpje
Redelijk belang geportreteerde: De inhoud van het filmpje is, zo heeft Geenstijl zelf ook erkend, voor [eiser] genant en beschamend. Bovendien werd in het filmpje, door het inzoomen op bepaalde beelden en het herhalen van teksten, de spot met [eiser] gedreven. Aannemelijk is dat de plaatsing van het filmpje op de websites van Geenstijl een enorme impact op het privéleven van [eiser] heeft gehad en nog heeft. Openbaarmaking door GeenStijl: Doordat Geenstijl het filmpje op haar website heeft geplaatst, is sprake van een zelfstandige openbaarmaking. Er is geen sprake van louter technische doorgifte van informatie.

 

IEPT20090911, Rb Utrecht, Romex

Rechthebbende op grond van overeenkomst – kwade trouw:  Een redelijke uitleg van deze overeenkomst brengt aldus met zich mee dat het Romex België contractueel niet is toegestaan om na beëindiging van de overeenkomst het merk Romex te blijven gebruiken

 

IEPT20090910, Rb Amsterdam, Proximedia v Tros Radar
Inhoud berichten op Forum niet onrechtmatig: De Tros heeft terecht aangevoerd dat Proximedia door het hanteren van de hiervoor geschetste verkoopmethoden en contracten zelf het risico heeft genomen onderwerp van discussie te worden. Daarbij kon Proximedia, in het huidige tijdsgewricht, verwachten dat deelnemers aan die discussie ook hun mening zouden ventileren op internetsites. Gebruik van zware termen in context van de discussie niet als onrechtmatig aangemerkt

 

IEPT20090909, Rb Arnhem, Coca Cola v Superunie
Marktonderzoek waarbij het ‘marktleiderseffect’ zoveel mogelijk wordt uitgesloten: In het licht van de sterk uiteenlopende standpunten van partijen met betrekking tot de betrouwbaarheid en / of de bruikbaarheid van de door The Coca-Cola Company overgelegde marktonderzoeken, is ter comparitie aan de orde gekomen dat de rechtbank een nieuw deskundigenonderzoek nodig acht, alvorens tot de inhoudelijke beoordeling van de zaak over te gaan.

 

IEPT20090909, Rb Utrecht, DMO Marketing v Fa-Med
Factotaal en Faktotaal geen auteursrechtelijk beschermde werken : Anders dan DMO Marketing stelt, leveren de aanduidingen “Factotaal” en “Faktotaal” naar het oordeel van de rechtbank - zonder nadere motivering die ontbreekt - niet een zodanig creatieve prestatie op dat zij kunnen worden aangemerkt als een eigen intellectuele schepping en derhalve als oorspronkelijk

 

IEPT20090909, Rb Den Haag, Thuiskopie
Bewijs van import van ten minste 272.400 blanco informatiedragers in Nederland: De rechtbank is voorshands, behoudens door [A] te leveren tegenbewijs, van oordeel dat de Thuiskopie in het leveren van bewijs van die stelling is geslaagd.

 

IEPT20090909, Rb Den Haag, Inno Nautic v Cuckoo
Onrechtmatige toe-eigening octrooibescherming: Nu Vetus en Cuckoo met buitensluiting van Inno Nautic verder zijn gegaan (althans trachten te gaan) met het op de markt brengen van een flexibele pop-up vuilwatertank voor schepen (en zich daar oc-trooibescherming voor toe-eigenen), waarbij onvoldoende steekhoudend is weersproken dat zij daarbij (deels) gebruik maken van hen onder de respectieve geheimhoudingsclausules door Inno Nautic ter beschikking gestelde know how, handelen zij in strijd met hun geheimhoudingsverbintenissen jegens Inno Nautic.

 

IEPT20090908, Hof Amsterdam, Unilever v Reckitt Benckiser
Uitvoerbaar bij voorraadverklaring in incident: Unilever heeft dan ook onmiskenbaar belang bij uitvoerbaarverklaring bij voorraad van het bestreden vonnis. Hieraan doet niet af dat de gewraakte reclame inmiddels is vervangen door een andere. Denkbaar is immers dat Reckitt wederom, hangende het hoger beroep, een nieuwe televisiereclame zal (willen) uitbrengen

 

IEPT20090908, Rb Den Haag, GSK v Pharmachemie
Aanvullend Beschermingscertificaat: de omschrijving van de werkzame stof van het geneesmiddel in de handelsvergunning is bepalend voor de vraag wat als product in de zin van de Verordening moet worden beschouwd.Uitvindingshoogte door niet voor de hand liggende keuze: Uitgaande van het feit dat de gemiddelde vakman op basis van desciclovir of daaraan verwante derivaten zou zoeken naar een oplossing die verbeterde orale biobeschikbaarheid van aciclovir zou verschaffen, is de keuze om onderzoek te doen naar de geschiktheid van valaciclovir naar voorlopig oordeel op de prioriteitsdatum geen voor de hand liggende 

 

IEPT20090908, HvJEG, Budvar v Ammersin

Vo 510/2006 inzake oorsprongsbenamingen heeft uitputtende werking: dat de bij verordening nr. 510/2006 ingevoerde communautaire beschermingsregeling uitputtende werking heeft zodat deze verordening zich verzet tegen toepassing van een beschermingsregeling waarin is voorzien in verdragen tussen twee lidstaten, zoals de betrokken bilaterale verdragen, volgens welke een benaming die overeenkomstig het recht van een lidstaat is erkend als oorsprongsbenaming, wordt beschermd in een andere lidstaat waar daadwerkelijk op deze bescherming aanspraak wordt gemaakt ofschoon voor deze oorsprongsbenaming geen aanvraag tot registratie op grond van deze verordening is ingediend.Bepaling of sprake is van eenvoudige en indirecte herkomstaanduiding naar recht van land van oorsprong

 

IEPT20090908, HvJEG, Liga Portuguesa de Futebol Profissional & Bwin International
Verbod aan legitieme buitenlandse aanbieders om via internet kansspelen aan te bieden: Artikel 49 EG staat niet in de weg aan een regeling van een lidstaat als die welke in het hoofdgeding aan de orde is, die marktdeelnemers als Bwin International Ltd die in andere lidstaten zijn gevestigd, waar zij rechtmatig soortgelijke diensten verrichten, verbiedt om via het internet kansspelen aan te bieden op het grondgebied van deze lidstaat.

 

IEPT20090908, Hof Amsterdam, Levi Strauss v Makro
Europese uitputting aangenomen: Naar het voorlopig oordeel van het hof kan uit de thans door Makro aangedragen gezamenlijke bewijsmiddelen in onderling verband voldoende specifiek, nauwkeurig en verifieerbaar worden afgeleid dat de partij in het geding zijnde spijkerbroeken tot Levi Strauss c.s. is te herleiden.

 

IEPT20090904, Rb Den Haag, Formula One Licensing

Inbreuk F1-logo wegens ongerechtvaardigd voordeel: Gelet op de hoge mate van bekendheid van het F1-merk, de mate van overeenstemming tussen het F1-merk en het logo en het gebruik van het logo in combinatie met tekens die naar autoraces verwijzen, moet voorshands worden aangenomen dat de gemiddelde consument een verband zal leggen tussen het logo en het F1-merk. Gelet op die factoren en het aantrekkelijke imago van het F1-merk is voorshands ook aannemelijk dat een grote kans bestaat dat het gebruik van het logo het economische gedrag van de gemiddelde consument van energiedrank zal beïnvloeden in die zin dat de consument sneller naar de waren van [X c.s.] zal grijpen.

 

IEPT20090903, HvJEG, Messner v Stefan Krüger
CONSUMENTENRECHT – Koop op afstand: Geen compenserende vergoeding voor gebruik bij herroeping mogelijk, behalve indien gebruik in strijd is met goede trouw of in geval van ongerechtvaardigde verrijking

 

IEPT20090903, Rb Rotterdam, Vision
Bewijsbeslag toelaatbaar: komt aan op art. 730 Rv, dat beslag mogelijk maakt voor ieder dat recht heeft op afgifte van een roerende zaak of levering van een goed [...] , en art. 843 Rv. Waarborgen bewijsbeslag: van groot belang dat de inhoud van de in beslaggenomen bescheiden niet ter kennis van de beslaglegger wordt gebracht zolang niet in een gerechtelijke procedure, waarin beide partijen hun standpunt kenbaar hebben kunnen maken, is vastgesteld van welke (gedeelten van de) bescheiden de beslagnemer recht op inzage, afschrift of uittreksel heeft.

 

IEPT20090903, Rb Amsterdam, Deen v Deen Coaching

Verbod gebruik Deen zonder toevoeging “Erik”: Nu zijn recht op gebruik van de naam 'Deen' –zoals hiervoor onder 5.4 is overwogen - is beperkt door de eis dat die naam moet zijn voorzien van de hiervoor genoemde toevoegingen en nu het gebruik van de domeinnamen deencoaching.nl en deenreintegratie.nl de verwarring nog groter maakt, maakt Erik Deen door het gebruik van die domeinnamen inbreuk op de (handelsnaam- en merk)rechten van Deen en Herxson.

 

IEPT20090903, HvJEG, AHP v BIE
Meerdere ABC’s voor een product mogelijk waarvoor reeds één of meer ABC’s zijn verleend aan één of meer houders van één of meer andere basisoctrooien

 

IEPT20090903, HvJEG, Aceites del Sur v Koipe - Carbonell v La Espanola
Dominerend beeldelement: Het Gerecht was dus van oordeel dat het beeldelement van de conflicterende merken domineerde ten opzichte van de andere bestanddelen van deze merken, in het bijzonder het woordelement. Hierdoor kon het Gerecht zijn analyse, waarbij hij de visuele vergelijking van deze tekens van wezenlijk belang achtte, op goede gronden baseren op de overeenstemming van de tekens en op het bestaan van gevaar voor verwarring van de merken La Española en Carbonell. Vastgesteld dat olijfolie in Spanje een zeer gangbaar consumptiegoed is, dat olijfolie doorgaans wordt gekocht in supermarkten of handelszaken waar de waren naast elkaar op schappen zijn geplaatst en dat de consument zich eerder laat leiden door de visuele impact van het gezochte merk

 

IEPT20090903, Rb Den Bosch, Foto Cruijff
Ouder niet aansprakelijkheid voor inbreuk op website van 15-jarige zoon: De kantonrechter is van oordeel dat [B] een vrijheid genoot die, voor iemand van 15 jaar, normaal kan worden geacht en dat [gedaagden] niet zijn tekort geschoten in hetgeen in de gegeven omstandigheden redelijkerwijze van hen kon worden gevergd. Er is niet gebleken van bijzondere omstandigheden die zouden meebrengen dat [B] een grotere mate van toezicht behoefde dan voor kinderen van deze leeftijd normaal is.

 

IEPT20090902, Rb Haarlem, HMET v PPI
Paulianeuze overdracht octrooien (art. 3:45 BW): Overdracht op 8 februari 2006 van niet op de Benelux betrekking hebbende octrooirechten en octrooiaanvragen voor EUR 1, overgedragen aan SSB, en daaropvolgende overdracht op 19 mei 2006 voor EUR 1.294.000, overgedragen aan PPI UK. Onrechtmatige beëindiging distributieovereenkomst. Schade $5,2 miljoen.

 

IEPT20090902, Rb Dordrecht, Deckers v La Cheapa - UGG
Proceskosten gematigd tot € 11.699 (=2/3): La Cheapa was al gestopt met inbreuk maken voordat de dagvaarding werd uitgebracht. Dit roept de vraag op of (het voortzetten van) deze procedure wel nodig was. Deckers heeft geen feiten naar voren gebracht waaruit blijkt dat zij zich daadwerkelijk heeft ingespannen om deze zaak buiten rechte te regelen. Tijdens de comparitie is daar ook geen helderheid over verkregen.

 

IEPT20090902, Rb Den Haag, Ralph Lauren v Makro
Ex parte bevel inzake woordmerk polo en beeldmerk.

 

IEPT20090901, CvB RCC, Nederlandse Energie Maatschappij
Optreden Maurice de Hond niet in strijd met artikel 11.2 NRC: De omstandigheid dat een betrokken persoon (grote) bekendheid geniet bij het publiek vanwege een bepaalde hoedanigheid of deskundigheid en (mede) om die reden in de media optreedt, kan niet beslissend zijn voor het antwoord op de vraag of het in reclame optreden van deze persoon is verboden [...]. Naar het oordeel van het College is de deelname van Maurice de Hond aan programma's echter niet van zodanige aard, dat hij ingevolge die deelname kan worden geacht gezag respectievelijk vertrouwen te hebben bij bepaalde publieksgroepen in de zin van artikel 11.2 NRC.

 

IEPT20090901, Hof Den Bosch, AOP v Multi Cadeau
Onduidelijkheid over auteursrechthebbende door meerdere overdrachten: Het hof onderschrijft het oordeel van de voorzieningenrechter dat onduidelijkheid bestaat over de vraag aan wie de auteursrechten op de door [appellant] vervaardigde illustraties en teksten toekomen, nu deze rechten door middel van een aantal opvolgende overeenkomsten zijn overgedragen aan respectievelijk AOP B.V., [appellant] zelf, Castafiori en vervolgens weer [appellant], waarbij niet steeds duidelijk is omschreven om welke rechten het ging. Licentie aannemelijk.