Oktober 2009

Print this page

IEPT20091030, Rb Middelburg, De Kerk in Klooster
Inbreukmakende uitgave gedenkboek: Dat eisers een beroep toekomt op hun auteursrecht met betrekking tot het gedenkboek en dat gedaagde door het zonder toestemming van eisers uitbrengen van dit boek in strijd met dit auteursrecht handelt.

 

IEPT20091030, Rb Den Haag, Noordhoff
ex parte verbod auteursrechtinbreuk: aangenomen dat [X] niet alleen een website beheert met hyperlinks naar (op afzonderlijke servers opgeslagen) auteursrechtelijk beschermde werken, maar die werken tevens op de servers plaatst en beheert of doet plaatsen en beheren, zodat sprake is van inbreuk door [X] op het auteursrecht van Noordhoff.

 

IEPT20091030, HR, Charlie en Chaplin

Geen beroep op formaliteitenverbod Berner Conventie nu Nederland land van oorsprong is: Dat betekent, gelet op art. 5 lid 3 BC, dat het oordeel van het hof dat art. 5 lid 2 BC toepassing mist, juist is, wat er ook zij van de daarvoor door het hof gebezigde grond. Het beroep van Montis op art. 93 en 94 Gw. berust op een onjuiste rechtsopvatting. Deze bepalingen hebben immers geen betrekking op de vraag of een eenieder verbindende verdragsbepaling in een gegeven geval van toepassing is. Het antwoord op die vraag moet worden gevonden aan de hand van het desbetreffende verdrag of de inhoud van de verdragsbepaling zelf.

 

IEPT20091029, Rb Zwolle, Quantum-Touch v Acknowledge
Geen onderbouwde opzegging licentie: Quantum-Touch, Inc. heeft desgevraagd haar stelling dat het [gedaagde sub 2] duidelijk was welke gedragingen hem werden verweten alsook dat zij hem voor de intrekking gewaarschuwd had dat bij het niet voldoen aan het door haar verlangde de certificaten zouden worden ingetrokken, nog niet met één van de vele door haar overgelegde producties weten te onderbouwen.

 

IEPT20091029, Rb Amsterdam, 123video v Ziggo
Gehoudenheid verstrekking nawgegevens door aanbieder van webdiensten: Ten eerste moet daarvoor voldoende aannemelijk zijn dat sprake is van onrechtmatig handelen, of een tekortkoming in de nakoming van de verplichtingen uit een overeenkomst, van de desbetreffende gebruiker en ten tweede dient buiten redelijke twijfel te zijn dat degene van wie de gevraagde persoonlijke gegevens ter beschikking dienen te worden gesteld ook daadwerkelijk degene is die zich aan dit handelen schuldig zou hebben gemaakt.

 

IEPT20091028, Rb Den Haag, A v CvB Rijksuniversiteit Groningen
Journalistieke exceptie Wet bescherming persoonsgegevens van toepassing; De rechtbank is allereerst van oordeel dat, gelet op het feit dat eiser zijn medewerking heeft verleend aan een artikel van het HOP, in het onderhavige geschil deze zogenoemde "journalistieke exceptie" van artikel 3, van de Wbp, van toepassing is. Het opnemen van de persoonsgegevens van eiser in het betreffende artikel diende uitsluitend journalistieke doeleinden en dit werkt door in de publicatie in het online archief van de UK Groningen.

 

IEPT20091028, Rb Zutphen, Tulipa Vaas
Geen schade in de zin van gemiste licentievergoeding: zij stelt eveneens dat zij beslist niet zou zijn overgegaan tot het afgeven van een licentie voor het produceren van een raamsticker met een afbeelding van de Tulipa vaas, nu dit product van beduidend minder allure is dan de vaas zelf en niet past bij het segment van de markt waarop zij zich wil richten. € 1.000 ideële schade wegens inbreuk persoonlijkheidsrecht. Compensatie proceskosten: De procedure is gevoerd, terwijl al ruim voor het uitbrengen van de dagvaarding het grootste deel van het verschuldigde bedrag door [gedaagde] aan [eiseres] is betaald.

 

IEPT20091029, Rb Dordrecht, Curator v GasteRhoon
Verval merkrecht wegens niet normaal gebruik: De curator heeft tegenover de betwisting van GasteRhoon c.s. niet aannemelijk gemaakt dat nadien het merk is gebruikt bij activiteiten die er op waren gericht afzet voor de door het merk beschermde diensten te vinden of te behouden. Het publiceren van een website over de afwikkeling van de boedel en/of de geschiedenis van Hotel Bellevue onder de domeinnaam bellevuedordrecht.nl richt zich niet op het genereren van afzet voor diensten. Geen verwarringsgevaar tussen handelsnaam Bellevue Dordrecht en Bellevuegroothoofd

 

IEPT20091028, Rb Arnhem, Gark
Overdracht door beschikkingsonbevoegde: Niet uitgevoerde overdracht door gedaagde aand Pondac. Geen schade: De rechtbank is van oordeel dat [eiseres] niet bevoegd was Pisarla te vertegenwoordigen. [...] heeft [gedaagde] naar het oordeel van de rechtbank onvoldoende geconcretiseerd waar zijn nadeel uit bestaat.

 

IEPT20091028, Rb Den Haag, Schlumberger v EMGS
Verzoek tot hervatting na schorsing afgewezen: Dat EMGS het tussenvonnis als een overwinning zou vieren niet afdoende gesubtantieerd. Geen sprake van zodanig gewijzigde omstandigheden als door Schlumberger aangevoerd - waarbij nu in het midden kan blijven of dit een grond kan zijn voor het terugkomen op de schorsingsbeslissing in het tussenvonnis - dat nu reeds tot voortzetting en hernieuwd pleidooi behoort te worden overgegaan.

 

IEPT20091027, Hof Amsterdam, Stichting Sociale Databank
Proceskosten buiten beschouwing voor appelgrens: Het uitgangspunt is dat bij de bepaling van de appellabiliteit de proceskosten in de zin van de artikel 237 e.v. Rv buiten beschouwing blijven

 

IEPT20091027, Rb Den Haag, CosmicNavigation v ANWB
Geen verwarringsgevaar tussen handelsnaam “Onderweg” en jonger merk: gevaar van verwarring voorshands onvoldoende aannemelijk gelet op (i) het weinig onderscheidende vermogen van de gestelde handelsnamen, (ii) de verschillen tussen de gestelde handelsnamen en het merk ANWB Onderweg en (iii) de verschillen tussen het deel van de onderneming van CosmicNavigation waarvoor CosmicNavigation de gestelde handelsnamen zegt te gebruiken en de door ANWB onder het merk ontplooide activiteiten 

 

IEPT20091023, Rb Haarlem, Test & Drive v Snelweg
Naam Theorieshop niet louter beschrijvend: Anders dan Snelweg heeft betoogd, is onvoldoende aannemelijk geworden dat de aanduiding ‘theorieshop’ voor een handel in lesboeken voor het theorie-examen voor het rijvaardigheidsbewijs voor auto, motor of bromfiets op vergelijkbare wijze is ingeburgerd als bijvoorbeeld de aanduiding ‘kleding-winkel’ voor een winkel waar kleding wordt verkocht. Gevaar voor verwarring Theorie-winkel.nl en Theoriehop: Gevaar voor associatie en ongerechtvaardigd voordeel

 

IEPT20091023, Rb Groningen, De Woeste Hoeve

Recht op handelsnaam verbonden aan onderneming: Vaststaat tevens dat ook nu nog hetzelfde bedrijf wordt geëxploiteerd op die plaats. Dezelfde zelfstandigen zonder personeel [zzp’ers] werken er en er wordt eenzelfde soort diensten aangeboden als door [eisers]

 

IEPT20091022, Rb Amsterdam, Brein v Reservella
Geen verstek verlening: Eiseres heeft echter op geen enkele wijze aannemelijk gemaakt dat op de niet verschenen gedaagde één van die hoedanigheden – eigenaar van The Pirate Bay of feitelijk leidinggevende – rust of dat die gedaagde als dusdanig kan worden gezien.verschenen gedaagde één van die hoedanigheden rust of dat die gedaagde als dusdanig kan worden gezien.

 

IEPT20091022, Rb Amsterdam, The Pirate Bay v Brein
Onrechtmatig stelselmatig faciliteren inbreuk auteursrechten: The Pirate Bay stelt haar gebruikers stelselmatig in staat om inbreuk te maken op auteursrechten. The Pirate Bay stelt daartoe torrents ter download beschikbaar, helpt gebruikers bij het vinden van de gewenste torrent, moedigt gebruikers aan meer torrents te uploaden, en zorgt ervoor dat de torrents bruikbaar zijn voor haar gebruikers. Aansprakelijkheid eisers voor The Pirate Bay: voorshands voldoende aannemelijk dat de bodemrechter tot de slotsom komt dat [eisers in verzet] verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor het onrechtmatig handelen van The Pirate Bay jegens Stichting Brein.

 

IEPT20091022, Hof Amsterdam, 20 oktober 2009, PP Impex en Edco v MAG

vormmerken missen onderscheidend vermogen en geen inburgering vormmerken mogelijk. Geen auteursrecht op model in Nederland bij gebreke van bewijs inzake concrete auteursrechtelijke bescherming in de Verenigde Staten. Geen slaafse nabootsing mogelijk wegens artikel 14(8) BTMW.

 

IEPT20091021, Rb Den Haag, Nefertete v Bogár
Afwijzing incidentele voorlopige voorziening tot betaling proceskosten kort geding: Nefertete heeft met het arrest derhalve een executoriale titel gekregen die uitvoerbaar bij voorraad is verklaard. Zij heeft om die reden geen belang bij haar (immers reeds toegewezen) vordering tot betaling van die proceskosten.

 

IEPT20091021, Rb Den Haag, MSR v Aredal

Volledige proceskosten bij vordering tot vervallenverklaring merk wegens niet gebruik: Volgens vaste lagere rechtspraak is een volledige en evenredige proceskostenveroordeling in geval van het enkel aan de orde zijn van een geldigheidskwestie van een intellectueel eigendomsrecht als hier, op zijn plaats.

 

IEPT20091021, Rb Arnhem, De Roode Roos v De Rooij
Schade - € 10.000 aan kostenbesparingen door inbreuk: uitgespaard door op onrechtmatige wijze ten behoeve van haar webwinkel een deel van de webwinkel van De Roode Roos over te nemen. Zij heeft zich hierdoor ten koste van De Roode Roos een concurrentievoor-sprong kunnen verschaffen. Licentievergoeding niet onderbouwd. Omzetderving niet aannemelijk. Toerekening winst aan inbreuk?

 

IEPT20091021, Rb Den Haag, Bloom v Groove

Nietig modelrecht. Geen auteursrechtinbreuk. Bij de door Groove aangeboden bloempot is juist wat betreft het onderscheidende element een geheel ander weg ingeslagen. Persoonlijk stempel ten gevolge van technische keuzes: Aannemelijk is dat de maker door het doen van op zich zelf technische keuzes in niet te verwaarlozen mate invloed kan uitoefenen op de algemene indruk die de gehele pot wekt en dat als gevolg daarvan die pot zich kan onderscheiden van andere potten met of zonder verlichting.

 

IEPT20091021, Rb Amsterdam, Stokke v Jamak
Oorspronkelijke keuze binnen stijl - geen inbreuk: De belangrijkste keuze die Opsvik heeft gemaakt, betreft de keuze voor de ondersteuning van het zijdeel naar de grond. Hij heeft gekozen voor een horizontaal deel langs de grond. Samen met de opgaande stijl ontstaat aldus een staander die het beeld vertoont van een cursieve hoofdletter L. De Leander vertoont niet in zodanige mate de auteursrechtelijk beschermde trekken van de Tripp Trapp dat de totaalindrukken die de beide werken maken te weinig verschillen.

 

IEPT20091020, Hof Arnhem, Kymco v Rozendaal
Geen slaafse nabootsing: Prijsgegeven eigen plaats in de markt. Het ontbreken van een eigen plaats in de markt maakt dat deze Kymco-scooters het onderscheidend vermogen missen dat hen vatbaar zou maken voor verwarringwekkende nabootsing. Lage eisen voor onderscheidend vermogen: Het betrekkelijk geringe uiterlijk verschil tussen de Kymco-scooters en andere op de markt zijnde scooters behoeft naar het oordeel van het hof dan ook niet aan het aannemen van voldoende onderscheidend vermogen en daarmee van verwarringsgevaar in de weg te staan.

 

IEPT20091016, HR, Realchemie v Bayer
Prejudiciële vragen: Valt erkenning en tenuitvoerlegging van een beslissing tot betaling van ördnungsgeld" van Duitse rechter onder begrip "burgerlijke en handelszaken" van EEX-Verordening. Zijn volledige proceskosten van de Handhavingsrichtlijn ook van toepassing op exequaturprocedure met betrekking tot buitenlands vonnis over een inbreuk op een intellectuele eigendomsrecht; (ii) een beslissing waarbij een dwangsom dan wel boete is opgelegd wegens overtreding van een inbreukverbod ; (iii) kostenbeslissingen die voortbouwen op de onder (i) en (ii) genoemde beslissingen?

 

IEPT20091015, HvJEG, Makro v Diesel
Impliciete toestemming en verhandeling door niet economisch verbonden derde: dat de toestemming van de merkhouder tot het verhandelen van waren onder zijn merk direct in de Europese Economische Ruimte door een derde die niet economisch verbonden is met deze merkhouder, impliciet kan zijn, voor zover een dergelijke toe-stemming voortvloeit uit elementen en omstandigheden vóór, tijdens of na het binnen deze zone in de handel brengen, waaruit naar het oordeel van de nationale rechter met zekerheid blijkt dat de merkhouder afstand doet van zijn uitsluitend recht.

 

IEPT20091015, Rb Almelo, Hyves-profiel
Plaatsing foto’s zoon op niet afgeschermde website inbreuk privacy: dat de man door het plaatsen van foto’s op een niet afgeschermd gedeelte van het internet inbreuk maakt op de (ook door voormeld Verdrag beschermde) privacy van [Naam zoon]. Anders is het met het plaatsen van foto’s door de man op het slechts voor zijn “vrienden” toegankelijke gedeelte van zijn Hyves-profiel.


IEPT20091014, Rb Amsterdam, Visionvale v Playlogic

Overdracht auteursrecht Playlogic: Nederlands recht van toepassing. Overdracht overeengekomen: Op grond van de tekst van de SDA moet dan ook geoordeeld worden dat partijen een overdracht van auteursrecht op Playlogic zijn overeengekomen. Het standpunt dat uit het overeenkomen van royalty's afgeleid moet worden dat slechts een licentie zou zijn verstrekt, deelt de rechtbank niet. De rechtbank leidt evenmin uit opzegregeling af dat van overdracht van auteursrecht geen sprake heeft kunnen zijn. Hetzelfde geldt ten aanzien van het regelen van een exploitatietermijn. Rechtsgeldige ingebrekestelling en opzegging. Geen dwangsommen verbeurd inzake vernietigd vonnis

 

IEPT20091014, Rb Den Haag, Coty v FM Group

Inbreukmakende overzichtstabel ‘smell alikes’ : De afnemer kan aldaar opzoeken welk productnummer dezelfde geurgewaarwording zal bieden als het hem of haar bekende merkproduct. In de voorgaande bladzijden van de brochure heeft de afnemer geleerd dat er geen wezenlijk verschil, anders dan verpakking en presentatie, is tussen het bekende merkproduct en het FM product.

 

IEPT20091014, Rb Den Bosch, Techcomlight v Bik cs
Misleidende claims Bik ter zake van niet goed vergelijkbare producten: De wet stelt niet de eis dat vergelijkende reclame uitsluitend zou zijn toegestaan tussen identieke producten, maar de crux zit hem in deze zaak klaarblijkelijk in de verschillend beoogde functionaliteit van de producten waardoor ze eigenlijk niet goed vergelijkbaar zijn. Misleidende claim dat lichtopbrengst “beter” zou zijn en misleidende claim “lagere prijs per eenheid lichtopbrengst”. Misleidende claim inzake installatie gemak

 

IEPT20091013, Hof Den Haag, Huiskens v Baby Dan
Model niet nieuw: dat het traphek Danamic van Baby Dan reeds voor de depotdatum in de belanghebbende kring feitelijke bekendheid genoot in de Benelux. Gedeeltelijke nietigheid meervoudig depot: dat hoewel het hier nog toepasselijke artikel 19 BTMW (oud) bepaalde dat de nietigverklaring, vrijwillige doorhaling of afstand steeds betrekking moest hebben op de tekening of het model in zijn geheel, aangenomen wordt dat bij meervoudige depots de nietigverklaring beperkt kan worden tot één van de in dat meervoudige depot opgenomen tekeningen en modellen (vgl. ten aanzien van vrijwillige doorhaling artikel 18 lid 1 BTMW (oud)).

 

IEPT20091013, Rb Den Haag, Mepal v Xenos
Vorm lijst niet uitsluitend door technische functie bepaald: Ter zitting is getoond – en door Xenos is niet bestreden – dat de buitenste lijst van het deksel volledig is los te nemen, waarna een volledig sluitende deksel resteert die probleemloos kan worden geopend en gesloten, zodat de kenmerken van het geregistreerde deksel niet geacht kunnen worden te zijn bepaald door de eis van goede afsluitbaarheid. Inbreuk: de deksels van de Xenos voorraaddozen wekken bij de geïnformeerde gebruiker geen andere algemene indruk dan het model van Mepal.

 

IEPT20091012, Rb Arnhem, Kennametal v werknemer
Ontbinding arbeidsovereenkomst: meermalen onbevoegd gebruik gemaakt van de software van Kennametal, terwijl hij iedere werkdag bij het opstarten van zijn computer door middel van de onder 1.4 genoemde pop-up is gewaarschuwd dat dat niet is toegestaan en hij heeft eenmaal inbreuk gemaakt op het merk- en auteursrecht van Kennametal. Vergoeding € 31.419 wegens 40-jarig dienstverband.

 

IEPT20091012, Rb Alkmaar, AZ v Toerkoop
Ex parte bevel merkinbreuk: Toerkoop heeft de domeinnaam voetbalreizenaz.nl geregistreerd.

 

IEPT20091012, Rb Maastricht, Orkestbanden
Gebruik orkestbanden schending contractuele verplichting en inbreuk op recht van fonogrammenproducent en auteursrecht. Enkele negatieve of onjuiste uitlating nog niet onrechtmatig.

 

IEPT20091009, Rb Den Haag, Wemgola v Four G

Bedrijfsconcept geen oorspronkelijk werk: Een ondernemingsconcept waarbij deelnemers worden geworven die geld kunnen verdienen door op hun beurt nieuwe deelnemers aan te brengen is niet oorspronkelijk, ook niet als die verdiensten bedoeld zijn om, in samenhang met het verstrekken van informatie en cursusmateriaal – waarvan overigens geen documentatie is overgelegd – het persoonlijk leven van betrokkenen in balans te brengen. Actief benaderen relaties niet voldoende aannemelijk

 

IEPT20091009, HR, Hypericum Elegance
Aanspraak op redelijke vergoeding aanvrager kwekersrecht: dat deze wettelijke aanspraak slechts toekomt aan de aanvrager wiens aanvrage uiteindelijk is in-gewilligd en dus tot verlening van kwekersrecht heeft geleid. Gedurende de daaraan voorafgaande periode staat derhalve nimmer vast of de aanvrager ooit aanspraak op de vergoeding zal verkrijgen

 

IEPT20091008, Rb Groningen, Witte duiven
Tekst website niet auteursrechtelijk beschermd: Al die bedrijven prijzen, net als [eiseres] hun diensten aan en vertellen hoe die duiven bij een huwelijk zorgen voor een- mooi te fotograferen onvergetelijk moment en bij een begrafenis troost en steun bieden. Dat daarbij woorden als geluk, liefde, verdriet, hoop, vrede e.d. worden gebruikt ligt voor de hand. Geen vergoeding buitengerechtelijke kosten

 

IEPT20091007, Rb Den Haag, Go Fast v GFSB
Rechtsmacht wegens inbreuk in Nederland. Rechtsmacht ontbreekt niet omdat de Belgische zaak niet dezelfde oorzaak c.q. feiten betreft. Wel schorsing deel van de procedure wegens Belgische nietigheidsvordering, maar geen aanhouding procedure ex art. 28(3) EEX-Vo wegens mogelijke “onverenigbare beslissingen” met Belgische procedure

 

IEPT20091007, Rb Den Haag, Red Bull v Winters

Gebruik merk door afvullend producent: Winters vult in opdracht van een derde van die derde afkomstige blikjes af en levert deze gevuld weer bij die derde af, welke derde vervolgens de blikjes in het verkeer brengt (exporteert naar Tunesië in dit geval). In die constellatie is Winters weliswaar "(derhalve) geen belanghebbende (…) bij een verkoop van waren waarin zij zelf wel verbonden partij is", maar staat op de betreffende blikjes wel vermeld dat Winters producent is. Inbreukmakend gebruik exportmerk: Dat de vraag of sprake is van inbreuk "sub b" vervolgens een abstracte beoordeling zal moeten zijn, nu het Benelux- of EU-publiek niet daadwerkelijk met het teken geconfronteerd wordt, kan daar niet aan af doen.

 

IEPT20091006, Hof Arnhem, ABK
Geen grondslag voor het opheffen van de dwangsommen, zoals deze door de voorzieningenrechter in het vonnis van 5 maart 2009 zijn opgelegd. Gelet op het voorlopig karakter van een vonnis of arrest in kort geding, is een zo vergaande beslissing, ook op onderdelen van de veroordeling, niet op zijn plaats.

 

IEPT20091006, Hof Den Haag, Zilka v Ruegg
Geen equivalentie-inbreuk: Wezenlijk andere wijze waarop zelfde resultaat bereikt wordt (function-way-result-test). Ook kan dit verschil (in de 'insubstantial difference'-test) niet worden aangemerkt als een verschil dat de gemiddelde vakman zonder inventieve denkarbeid als equivalent zal aanmerken, nu daarvoor aan Rüegg een eigen octrooi is verleend.

 

IEPT20091006, Hof Den Haag, Prodalimenta & Betinjaneh v Khalaf
Overgangsregime Heiling geldt ook voor merkdepots van voor 1993. Gebruik door een niet-ingeschreven licentiehouder is rechtshandhavend gebruik. Grensoverschrijdende bevoegdheid Nederlandse rechter: Geen grensoverschrijdend bevel ex artikel 3:296 BW tot nakoming van de verplichting van een Syrier om zich buiten Nederland te onthouden van een inbreuk op de auteursrechten van een Jordaniër.

 

IEPT20091006, HvJEG, Pago v Tirolmilch
bekend merk: grondgebied van de betrokken lidstaat kan worden beschouwd als een aanmerkelijk gedeelte van het grondgebied van de Gemeenschap.

 

IEPT20091005, Rb Den Haag, Mundipharma v Mediq Farma
Ex parte verbod octrooi-inbreuk:  De voorzieningenrechter oordeelt dat voorshands voldoende aannemelijk is gemaakt dat OPG verschillende door Ratiopharm en/of Sandoz in het verkeer gebrachte oxycodonformuleringen, in het verzoekschrift en hierna aangeduid als Generieke Producten, in Nederland aanbiedt, waarmee inbreuk wordt gemaakt op conclusie 1 in samenhang met conclusies 6 en 9 van het aan Mundipharma toebehorende Europese octrooi EP 1 258 246.

 

IEPT20091001, Rb Amsterdam, Travelport v IATA

Inbreukvorderingen databankrecht afgewezen: Geen dreigende inbreuk in Nederland; niet vastgesteld of Travelport substantieel heeft geïnvesteerd in de verkrijging, controle of presentatie van de inhoud van haar databank als bedoeld in artikel 1 lid 1 sub a Dw of dat IATA een substantieel deel van de databank van Travelport opvraagt of hergebruikt in de zin van artikel 2 lid 1 onder a Dw of dat sprake is van herhaald of systematisch opvragen of hergebruiken van kleinere gedeeltes van die databank. Geen grensoverschrijdende bevoegdheid Nederlandse rechter.

 

IEPT20091001, Rb Den Bosch, Ron's Photography v Wegener
Geen naamsvermelding bij citaat: schadevergoeding € 448,07.

 

IEPT20091001, Rb Breda, SAG v Direct Select
Onrechtmatige kaping domeinnamen vakbeursgrootgroen.nl. en grootgroen.nl: Zoals overwogen was Direct Select naar alle aannemelijkheid ruimschoots voor 2000 en onomstotelijk sinds 2000 bekend met het bestaan van de vakbeurs van SAG. Gevorderde overdracht van domeinnamen toegewezen.