December 2009

Print this page

IEPT20091230, Rb Den Haag, BPI v Coscentra
Inbreuk te kwader trouw Sensible Lady op 167 vormmerk Jean Paul Gaultier: Coscentra kon niet in redelijkheid hebben ge-meend dat de afwijkingen in de vormgeving van de Sensible Lady fles voldoende zouden zijn om ver-warringgevaar te voorkomen. Immers, zelfs een geringe mate van overeenstemming kan al leiden tot verwarringgevaar indien er sprake is van identieke waren en een merk met een grote mate van onder-scheidend vermogen.

 

IEPT20091230, Rb Breda, Blond Amsterdam v Xenos

Geen inbreuk auteursrecht: enkel stijlverwantschap. Nu ieder ter zitting en in de producties getoond product van Blond Amsterdam is voorzien van een dessin dat volledig, althans in belangrijke mate, afwijkt van het dessin van een ander product, kan slechts worden vastgesteld dat de op de diverse dessins getoonde afbeeldingen zijn ontworpen in (min of meer) dezelfde stijl. Geen slaafse nabootsing: negatieve reflexwerking auteurswet. Geen bijkomende omstandigheden.

 

IEPT20091229, Hof Den Haag, Danziger v Astée

Geen in wezen afgeleid ras: morfologische verschillen. Geen risicoaansprakelijkheid wegens ten onrechte handhaven kwekersrecht.

 

IEPT20091224, Rb Amsterdam, VARA v RTL en Henkel
uitleg begrip “merchandising” van het character Mien Dobbelsteen: Nu het begrip merchandising, althans de invulling daarvan, verschillend kan worden uitgelegd, kan voor het thans gevraagde oordeel niet worden aangehaakt bij een letterlijke (taalkundige) betekenis van dat woord. [...] dat de VARA daarbij niet bedacht had hoeven te zijn op de verstrekking door RTL van een sublicentie aan derden voor reclamedoeleinden van die derden, zoals aan Henkel, waarbij het character en merk van Mien Dobbelsteen worden gekoppeld aan het merk Witte Reus. [...] gaat naar het oordeel van de voorzieningenrechter te ver om RTL nu te veroordelen de sublicentie aan Henkel voor de op handen zijnde reclamecampagne in te trekken.

 

IEPT20091224, Rb Amsterdam, KPN v UPC
Misleidende prijsvergelijking door het niet vermelden bij “Alles-in-een-Voordeelpakket” van de kosten van het vereiste standaardpakket. Dat de mailing is gezonden naar klanten die het bedrag van € 16,70 al betalen doet er niet aan af dat op deze manier geen correct vergelijkbaar totaaloverzicht wordt gegeven. Term “voordelig bellen” niet misleidend: aangemerkt als een verwijzing naar (de benaming van) het bij een aanbieder verkrijgbare belpakket (als onderdeel van het aangeboden totaalpakket) en niet als een (specifieke) vergelijking met telefonieprijzen van andere aanbieders. Actietarieven hoeven niet specifiek te worden meegenomen.

 

IEPT20091223, Rb Almelo, Babylon Grillroom-Pizzeria

Niet duidelijk wie oudste handelsnaamrechten heeft: De voorzieningenrechter constateert dat uit de door [eiser] overgelegde producties niet kan worden afgeleid dat hij als eerste de handelsnaam “Babylon Grillroom-Pizzeria” is gaan voeren.

 

IEPT20091222, Hof Den Haag, Lundbeck v Tiefenbacher

Verzoek voorlopig getuigenverhoor/deskundigenbericht niet-ontvankelijk: Het verzoek van Lundbeck, dat betrekking heeft op (rechtsoverwegingen van en feiten uit) een vonnis van de rechtbank ’s-Gravenhage van 7 april 2009 betreffende een octrooi, tegen welk vonnis bij dagvaarding van 22 april 2009 hoger beroep is ingesteld en dat bij het hof aanhangig is heeft, anders dan zij betoogt, betrekking op de handhaving van een IE-recht als bedoeld in de richtlijn. Mitsdien is in deze procedure geen plaats voor toepassing van artikel 289 Rv.

 

IEPT20091222, Hof Den Haag, KSI
KSI-lampen auteursrechtelijk beschermd: de vorm en het uiterlijk van de KSI-lampen wijke zodanig af van de door [appellant] getoonde reeds eerder in de handel gebrachte lampen in dezelfde stijl, dat daaruit in voldoende mate blijkt van persoonlijke, creatieve keuzes van de maker. Maker/rechthebbende: wanneer een (al dan niet gedeponeerd) model op bestelling is ontworpen en deze bestelling is gedaan met het oog op het gebruik daarvan in de handel, degene die de bestelling heeft gedaan als ontwerper wordt beschouwd en aldus auteursrechthebbende is, behoudens andersluidend beding

 

IEPT20091222, Hof Den Haag, De Staat v Agio c.s.
Dispenser valt onder tabaksreclameverbod: Hoe neutraal de dispensers ook mogen zijn, de enkele verpakking van de doosjes sigaren daarin valt al onder het reclameverbod.

 

IEPT20091223, Rb Den Haag, Medinol v Abbott

Geen inbreuk wegens ontbreken van tweede ‘meanderpatroon’: Kenmerk (v) van conclusie 1 van EP 902 vereist dat er i) tweede meanderpatro-nen aanwezig zijn die ii) zich in een tweede richting uitstrekken, die verschilt van de eerste richting. De rechtbank is van oordeel dat niet gezegd kan worden dat het ‘tweede meanderpatroon’ in de stent designs van Abbotts Vision en Xience zich uitstrekt in een tweede richting, die verschilt van de eerste richting.

 

IEPT20091222, Rb Amsterdam, Dick Bruna v Punt.nl
Auteursrechtelijke en merkenrechtelijke parodie-exceptie. Dit ligt anders bij de afbeeldingen 1 en 7. Hier wordt onvoldoende afstand genomen van de woord- en beeldmerken van Mercis. De afbeeldingen zijn nagenoeg letterlijke kopieën van het werk van Dick Bruna en vertonen zeer grote gelijkenis met de geregistreerde beeldmerken. Behalve het flatgebouw in afbeelding 7 zijn er geen beeldelementen toegevoegd. Het flatgebouw is bovendien getekend in de stijl van Dick Bruna. Hier is geen sprake van toelaatbare parodieën, zodat evenmin sprake is van een geldige reden als bedoeld in artikel 2.20 lid 1 sub d BVIE. Vrijstelling aansprakelijkheid – art. 6:196(c) BW: Haar activiteit heeft een louter technisch, automatisch en passief karakter; zij heeft kennis noch controle over de informatie die wordt doorgegeven of opgeslagen.

 

IEPT20091222, Rb Den Haag, e-Traction Europe v NOB
Rechthebbende octrooi en tenaamstelling: Nu ingevolge de APA de ‘ownership’ met betrekking tot de octrooien bij e-Traction Europe is gebleven, komt Freerider niet de bevoegdheid toe zonder medewerking van e-Traction Europe daarin wijzigingen aan te brengen. Hoewel een wijziging in de tenaamstelling geen overdracht van eigendom impliceert, heeft Freerider ingevolge de APA ook niet de bevoegdheid zonder medewerking van e-Traction Europe een andere “applicant” – dat wil zeggen: rechthebbende – te doen vermelden. Onderzoeksplicht gemachtigde inzake bevoegdheid tot wijziging tenaamstelling opdrachtgever

 

IEPT20091221, Rb Zwolle, GAC v Black Box
Toestemming tot gebruik ontwikkelde software: Uit deze omstandigheden – die door GAC niet worden betwist – moet worden afgeleid dat GAC toestemming heeft verleend aan Black Box voor het gebruik van de door haar ontwikkelde add-ons en maatwerksoftware en dat Black Box geen inbreuk maakt op het auteursrecht van GAC door het gebruik van deze producten. Dat de licentie (alleen) op naam stond van Novacare doet daaraan niet af.

 

IEPT20091218, Rb Den Haag, Ten Berg v Bodum

Geen inbreuk wegens verschil tussen tonvormige en halftonvormige glazen: In het midden kan blijven of de door Bodum aangevoerde ronde vormen (ii) en afwezigheid van scherpe hoeken en randen (iii) daarvoor volstaat. Juist die elementen van het ontwerp van de glazen van Bodum komen namelijk naar voorlopig oordeel in duidelijk mindere mate naar voren in de glazen van Ten Berg. Herziening ex parte beschikking geen terugwerkende kracht

 

IEPT20091218, Rb Haarlem, Elektro-online

Gebruik domeinnaam als handelsnaam: Hoewel het gebruik van een domeinnaam als zodanig niet noodzakelijkerwijs een gebruik als handelsnaam oplevert, tendeert het daar wel naar als de betreffende website een bedrijfsmatig karakter heeft. De website van F.T. Promotions die onder de domeinnaam electroonline.nl is te vinden heeft een bedrijfsmatig karakter. Inbreuk handelsnaamrecht. Overdracht domeinnaam? Van overdracht van een aldus tot stand gekomen bezit van een domeinnaam kan in beginsel slechts sprake zijn in het geval van een onrechtmatig handelen door de domeinnaamhouder. Geen sprake van ‘domain name grabbing’: hinderlijk blokkeren van een domeinnaam

 

IET20091218, Rb Groningen, Cassina v Box Seven

Inbreuk niet betwist. Winstopgave afgewezen. Vernietiging toegewezen: De voorzieningenrechter ziet onvoldoende grond om van die vernietiging af te zien, omdat Box Seven onvoldoende concreet heeft aangegeven welke veranderingen zij wil aanbrengen en thans geenszins zeker is dat die veranderingen de inbreuk in voldoende mate en ten aanzien van de kenmerkende  elementen van de meubels zullen opheffen. 

 

IEPT20091217, Rb Rotterdam, Sanofi-Aventis v ERC
Uitputting – ompakken – gebruik woordmerk Dogmatil: Juist door gebruik van het in Nederland bekende merk wordt volgens haar verwarring en achterdocht bij de consument voorkomen en wordt recht gedaan aan de reputatie van de Dogmatil® producten. Sanofi-aventis zelf brengt immers het desbetreffende medicijn ook onder die naam in Nederland in de handel en heeft kennelijk geen reden zich te verzetten tegen verhandeling onder de naam Dogmatil® van het uit Spanje en het Verenigd Koninkrijk geïmporteerde medicijn.

 
IEPT20091216, Rb Groningen, Ad Hoc Data
Geen geheimhouding ‘sleepers’ (namen van niet-bestaande bedrijven) tegenover procespartij.  Art. 27 Rv laat weliswaar ruimte open om in verband met de wenselijkheid van bescherming van bedrijfsgeheimen - de zitting met gesloten deuren te doen plaatsvinden, maar hetgeen daar is besproken kan slechts op de voet van art. 29 Rv door de rechter ten opzichte van "derden" als geheim worden bestempeld: aan partijen zélf mag geen informatie worden onthouden.

 

IEPT20091216, Rb Den Haag, Wrangler v Dogg Label
Geen inbreuk te kwade trouw Dogg Label: haar verweer dat de door haar gebruikte tekens niet op verwarringwekkende wijze overeenstemmen met dat Gemeenschapsmerk kan naar het oordeel van de rechtbank echter niet als bij voorbaat kans-loos in de zin van het arrest van het Hof worden aangemerkt, mede gelet op de gedeeltelijke afwij-zing van de vorderingen. Dit kan evenmin worden gezegd van het eveneens door Dogg Label gevoerde verweer dat de tekens op de broeken uitsluitend als decoratie zullen worden opgevat.

 

IEPT20091216, Rb Den Haag, Sharp v Samsung
Inbreuk aangenomen: Samsung Benelux heeft de door Sharp gestelde inbreuk slechts betwist door zich te beroepen op de on-geldigheid van de conclusies 1, 2 en 8 t/m 12. Dat verweer slaagt ten dele, te weten voor zover de inbreukvorderingen zijn gebaseerd op de conclusies 1 en 2 van EP 582. Conclusies 8-12 geldig. Conclusie 8 van EP 582 wordt niet geanticipeerd door US 26 en de conclusies 8 tot en met 12 zijn inventief te achten.

 

IEPT20091214, Rb Amsterdam, Rieu v Stijl & Inhoud Media BV
Geen toestemming van Rieu via persagentschappen: Met de vergoeding die zij hebben betaald aan de persagentschappen, hebben zij toestemming van de auteursrechthebbende op de foto verkregen om deze te publiceren, maar niet van de geportretteerde. dat de Publicatie bedoeld is als geschenk voor de feestdagen. Verder bestaat de Publicatie voornamelijk uit foto's van André Rieu, met daarbij samenvattingen uit verschillende interviews die hij heeft gegeven, zodat de Publicatie geen nieuwswaarde heeft.

 

IEPT20091214, Rb Den Haag, Kruidvat v Adventure Bags
Geen inbreuk auteursrecht- opheffing ex parte verbod:  Anders dan viel op te maken uit de foto’s bij het verzoekschrift, lieten de ter zitting getoonde exem-plaren een aantal in het oog springende verschillen in de vormgeving van de tassen zien.  

 

IEPT20091202, Rb Amsterdam, Rhea v Watersport
Geen auteursrecht op motorsloep: geen auteursrechtelijk beschermde aspecten van de [A] motorsloep heeft genoemd die een of meer van de vier in beslag genomen mallen 10.35 (de hemelmal, de ankerbakmal, de piekkastmal (oud model) en de fundatiemal) betreffen. Onrechtmatige publicatie: dat Rhea onrechtmatig heeft gehandeld door op deze wijze inbreuk te maken op de persoonlijke levenssfeer van [A] Watersport en [C] en daarmee op hun eer en goede naam. De gevorderde verklaring voor recht dat de op de website van Rhea geplaatste publicatie onrechtmatig is jegens [A] Watersport zal derhalve worden toegewezen.

 

IEPT20091211, Rb Utrecht, Velux v Peters Fakro Dakramen
Ventilatieclaims ter zake van vensters voor oktober 2009 misleidend voor versie met stoffilter, maar niet misleidend na verwijdering stoffilter. Superioriteitsclaims na oktober 2009 niet misleidend; daarvoor wel misleidend. Misleidend gebruik KOMO-Keurmerk. Vaststaat dat Peters Fakro Dakramen voor de V50P dakvensters niet in het bezit is van KOMO-keurmerk en dat het KOMO attest met het certificaatnummer 20731 geen betrekking heeft op het V50P dakvenster, maar op andere type dakvensters die door Peters Fakro Dakramen in Nederland op de markt worden gebracht. Het is dan ook misleidend om te suggereren dat dit wel het geval is.


IEPT20091211, Rb Utrecht, Romex v Rom-x

Inbreuk - overtreding: De voorzieningenrechter is met Romex van oordeel dat de visuele en auditieve gelijkenis van de tekens ROM-X en ROMEX zodanig is dat Rom-x in redelijkheid niet geacht kan worden te zijn opgehouden met het gebruik van het merk ROMEX en de naam ROMEX BENELUX. Internationale rechtsmacht in kort geding: De omstandigheid dat partijen in artikel 7 van de Vereinbarung (zie 2.2.) een Duits gerecht bevoegd hebben verklaard, doet hieraan niet af

 

IEPT20091211, HR, Adidas v Marca, H&M en Vendex
Vrijhoudingsbehoefte en beschermingsomvang merk: Ten onrechte vrijhoudingsbehoefte betrokken bij bepalen beschermingsomvang merk, nu teken niet gebruik wordt om kenmerk van de waar aan te geven (art. 6(1)(b) Richtlijn)

 

IEPT20091210, Rb Amsterdam, Dale don Dale XXL
Naam voor feest geen handelsnaam: aannemelijk dat Dale don Dale XXL de naam is waaronder de bedoelde feesten worden georganiseerd, maar niet de naam waaronder een onderneming wordt gedreven. Eerste gebruik naam onduidelijk

 

IEPT20091210, Rb Dordrecht, Digital Innovations v BAM Pro Electronics
Auteursrechtelijke bescherming software? Digital Innovations kan echter slechts auteursrechtelijke bescherming inroepen indien haar werk voldoet aan de eis dat het werk een eigen, oorspronkelijk karakter bezit en het persoonlijk stempel van de maker draagt. Of aan die eis voldaan wordt kan in deze procedure niet worden vastgesteld. Daarvoor is, nu B.A.M. Pro Electronics betwist dat aan die eis voldaan wordt, bewijslevering nodig. Daarvoor leent een kort gedingprocedure zich niet. Een bodemprocedure is daartoe meer geschikt.

 

IEPT20091210, Rb Den Haag, Hyundai v Van der Vliet

Merkinbreuk door voormalig distributeur: alle HYUNDAI tekens dienen te worden verwijderd voor zover daardoor de indruk wordt gewekt dat Van der Vliet nog steeds deel uitmaakt van het Hyundai-distributienetwerk of een speciale commerciële band onderhoudt met Hyundai Motor Company en/of Greenib Car. Geen verbod tot opheffing domeinnaam. Het houdster zijn van een domeinnaam waarvan een merk van een derde deel uitmaakt, is niet zonder meer onrechtmatig.


IEPT20091210, GvEA, Stella v BHIM
Vordering tot vervallenverklaring merk hangende oppositieprocedure tegen merkaanvraag geen misbruik van recht. dat verzoeksters betoog dat de indiening door interveniënte van de vordering tot vervallenverklaring van het litigieuze merk rechtsmisbruik vormt omdat de oppositieprocedure nog liep, niet kan worden aanvaard

 

IEPT20091210, Rb Den Haag, Cars Jeans v C&A
Gebruik “Cars” als herkomstaanduiding: Anders dan C&A stelt kan dit gebruik van de tekens door C&A in de gewraakte folder zodoende afbreuk doen aan merkfuncties. Dat het publiek de aanduidingen mogelijk (mede) als verwijzing naar de Disney-film zal (kunnen) opvatten, staat daaraan niet in de weg.

 

IEPT20091210, Rb Amsterdam, Visitekaartjes Coffeeshop
Visitekaartjes: uiting kennelijk gericht op het bevorderen van de verkoop, aflevering of verstrekking van softdrugs. Hierbij zou het niet zo zeer gaan om het aanprijzen van het product zelf maar om het aanprijzen van de eigen zaak. Dit kan naar het oordeel van de rechtbank echter moeilijk los gezien worden van het streven meer softdrugs te verkopen. Door te worden geconfronteerd met reclame voor een verkooppunt van softdrugs kunnen immers ook personen die niet de intentie daartoe hadden, op het idee gebracht of overgehaald worden om softdrugs te gaan kopen.

 

IEPT20091209, Rb Den Haag, High Point v KPN
Incident tot ex artikel 834a Rv: overleggen stukken in octrooiprocedure versneld regime: Pleidooi in incident tezamen met pleidooi in hoofdzaak. De VRO procedure is in het leven geroepen om de octrooihouder dan wel de partij die octrooiinbreuk wordt verweten een procedure te bieden waarin met behoud van processuele waarborgen op aanvaardbare en voorzienbare termijn een bodembeslissing kan worden verkregen. Schorsing of aanhouding van de procedure zou dit procesregime aanmerkelijk verstoren 

 

IEPT20091209, Rb Den Haag, Intervet v Merial
Geen inventiviteit EP 760 en EP 617 wegens “op het spoor zetten”door Nayar en nawerkbare publicatie van isolatie. Geen inventiviteit EP 955: De rechtbank stelt voorop dat uit de openbaarmaking van het octrooi als geheel duidelijk naar voren komt dat het octrooi ziet op de verrassende ontdekking dat (opengebroken) insectencellen de immunogeniteit verhogen. Dit wordt in de nieuwe redactie van conclusie 1 niet anders.

 

IEPT20091209, Rb Groningen, Gasunie

Recht op afgifte en inzage gegevens waarop Gasunie haar stelling baseert: Gelet op het voorgaande heeft [eiser] in beginsel recht op afgifte van en inzage in de gegevens op ba-sis waarvan de Gasunie stelt dat [eiser] op 20 juli 2005 rond 15.00 uur in Amsterdam vanuit een in-ternetcafé de bewuste mail verzonden heeft. Geen beperking op grond van beveiligingsbelang Gasunie; onvoldoende onderbouwd

 

IEPT20091209, Rb Rotterdam, Minimax v Ansul
Depot te kwader trouw:  Wegens stelselmatige bewuste misleiding rechtbank aangenomen dat (herhalings)depot te kwader trouw is verricht. Geen normaal gebruik merk Minimax: geen onderhoudswerkzaamheden verricht. Mede in het licht van de gemotiveerde betwisting daarvan door Minimax, acht de rechtbank het standpunt van Ansul onvoldoende gemotiveerd. Dat betekent dat ervan wordt uitgegaan dat in de periode 2003 tot en met 2007 geen normaal merkgebruik heeft plaatsgevonden door onderhoud aan draagbare blustoestellen met het merk

 

IEPT20091209, Rb Den Haag, Rijkswaterstaat
Geen misbruik van auteursrecht door licentiegweigering: Daargelaten of het optreden van RWS een schoonheidsprijs verdient,  contractueel heeft X zich (tevoren en met oog voor eventuele consequenties) uit vrije wil aangemeten, wat hij achteraf als een te strak keurslijf ervaart.

 

IEPT20091208, Hof Arnhem, Lancaster

Geen omkering bewijslast uitputting – geen gevaar afscherming nationale markten: Het hof acht hetgeen [geïntimeerden] hebben aangevoerd onvoldoende concreet om met hen te kunnen spreken van een reëel gevaar, en dus niet slechts van een theoretische mogelijkheid, dat de nationale markten worden afgeschermd.

 

IEPT20091208, Hof Den Haag, Diamed v Sanquin
Afwijzing tussentijds beroep in cassatie: gelet op de inhoud van het tussenarrest waarbij een deskundigenbericht in het vooruitzicht wordt gesteld, een tussentijds cassatieberoep thans weinig zinvol is en de procedure slechts zal vertragen. Voor zover het verzoek betrekking heeft op het open stellen van tussentijds cassatieberoep tegen een nog niet gewezen, eerstvolgend tussenarrest is het verzoek evenmin voor toewijzing vatbaar

 

IEPT20091208, Hof Den Haag, Van Beelen v Otter
Kosten octrooigemachtigde vallen niet onder proceskosten: [...] kan naar het oordeel van het hof niet worden afgeleid, dat ingeval van verplichte procesvertegenwoordiging niet alleen de kosten van de advocaat maar ook de kosten van de octrooigemachtigde vallen aan te merken als kosten als bedoeld in de artikelen 237 e.v. Rv waarin de in het ongelijk gestelde partij zal kunnen worden verwezen. Richtlijnconforme interpretatie proceskostenveroordeling niet in strijd met rechtszekerheid


IEPT20091208, Hof Den Bosch, Bacardi v Loendersloot
Beoordeling rechtmatigheid bewijsbeschermende maatregelen ex nunc, maar de resultaten van de getroffen bewijsbeschermende maatregelen kunnen niet worden gebruikt ter onderbouwing van de rechtmatigheid daarvan. Aard maatregelen afhankelijk van inbreuk: De door Bacardi verzochte beschrijving en monsterneming had moeten worden beperkt tot bij Loendersloot opgeslagen Bacardi-producten waarop Van Caem rechthebbende was. Geen inbreuk door Loendersloot ter zake van door Van Caem in het verkeer gebrachte producten: niet aannemelijk geworden, dat in casu bij het betrokken publiek de indruk bestaat dat er in het economisch verkeer een materieel verband bestaat tussen Loendersloot en de door anderen, waaronder Van Caem, in het verkeer gebrachte Bacardi-producten. Geen inbreuk door niet-communautaire goederen. Beperking tot EU-documenten

 

IEPT20091204, Rb Almelo, Jade v Deltex
Geen auteursrechtelijk werk en geen geldig vormmerk; wel slaafse nabootsing: Er is sprake van onnodige nabootsing door Deltex. Dat heeft betrekking op de totaalindruk (van een afstand zien de kussens er vrijwel hetzelfde uit, qua consequente doorvoering van de kleurstelling en de plaats van de labels), maar ook wanneer de focus wordt verlegd naar de afzonderlijke onderdelen, komt de voorzieningenrechter tot de conclusie dat sprake is van verwarringsgevaar.

 

IEPT20091202, GvEA, Volvo v BHIM - Solvo
Fonetische overeenstemming Volvo en Solvo: Zoals verzoekster betoogt, houdt de verschillende eerste letter van de litigieuze tekens echter weliswaar een fonetisch verschil in, maar de uitspraak van de groep van de volgende vier letters, „olvo”, blijft strikt gelijk en behoudt dus noodzakelijkerwijs een mate van overeenstemming

 

IEPT20091202, Rb Den Haag, Street Surfing v Alcom
Inventiviteit: Zonder een additionele inventieve denkstap, zou de vakman geen reden hebben te veronderstellen dat het aanbrengen van een tweede richtingszwenkwiel zou leiden tot elkaar versterkende voortstuwingen van beide wielen, iets wat voor rekening van de uitvinder van EP 541 komt en niet zonder meer uit de stand van de techniek kon worden afgeleid. Handhaving door niet-ingeschreven licentienemer: Ook een niet-ingeschreven licentie kan aan een derde worden tegengeworpen indien ten opzichte van die derde op een andere wijze van die licentie is gebleken.

 

IEPT20091202, Rb Arnhem, PIN Taxi
Geen verwarringsgevaar handelsnamen vanwege verschillende regio’s. Bevel tot wijziging domeinnaam

 

IEPT20091201, Rb Den Haag, Tower v Schram
Oorspronkelijke combinatie van subjectieve vormgevingselementen: Deze subjectieve vormgevingselementen betreffen in elk geval het toegepaste materiaal (teak met grey wash afwerking), de robuuste handgrepen, de dikke poten en brede buitenranden om de panelen, de toepassing van groeven in de kastdeuren, zijkanten en bovenblad met een op gelijke hoogte (of diepte) liggend paneel, alsmede het willekeurige gebruik van ‘dingkliks’ uitsluitend voor de sier.

 

IEPT20091201, Rb Den Haag, Old Amsterdam
Verwarringsgevaar “Oud(e) Amsterdam” en “Old Amsterdam” kaas: Het merk OLD AMSTERDAM stemt visueel en begripsmatig zodanig overeen met de door of vanwege X gebruikte tekens “Oud(e) Amsterdam” dat daardoor verwarringsgevaar bij het publiek omtrent de herkomst voorshands aannemelijk is geworden. Ongerechtvaardigd voordeel van bekend merk “Old Amsterdam”. Geen typeaanduiding “Amsterdamse kaas”.

 

IEPT20091201, Hof Den Haag, Spirid v TLC
Impliciete licentie – afgifte producten: gelet op het feit dat Spirid niet heeft betwist dat zij gehouden is de resultaten van haar arbeid over te dragen aan TLC – terwijl niet gesteld of gebleken is dat TLC daarvoor, naast de vergoeding voor die arbeid, nog een aparte vergoeding zou moeten betalen – voorshands aannemelijk dat in de afspraken tussen partijen besloten ligt dat, voor zover auteursrecht zou rusten op de door Spirid ontwikkelde producten, dit aan TLC toekomt, althans dat zij daarvoor een gebruiksrecht heeft.