2010 Hof Den Haag

Print this page

IEPT20101222, Hof Den Haag, Strafzaak

Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk: het ervoor moet worden gehouden dat slechts de door Stichting Brein aangeleverde dossiers als grondslag hebben gediend voor de beslissing van het openbaar ministerie om ten aanzien van de verdachte over te gaan tot strafrechtelijke handhaving. Toetsing aan Aanwijzing Intellectuele Eigendomsfraude van het College van Procureurs-Generaal

 

IEPT20101221, Hof Den Haag, ECB v DSS

Vernietiging octrooi wegens toegevoegde materie: dat de gemiddelde vakman op het gebied van beveiligingsdruktechnieken ten tijde van de voorrangsdatum zich tevens op de hoogte stelde van de werking van kopieerinrichtingen van het aftasttype. Om door middel van het combineren van verschillende werkwijzestappen uit WO '046 tot conclusie 1 van het octrooi te komen, dienen derhalve werkwijzestappen uit conclusie 13  eerst te worden gegeneraliseerd. Het hof is derhalve van oordeel dat in conclusie 1 van het octrooi sprake is van toegevoegde materie.

 

IEPT20101130, Hof Den Haag, Sioux v Syou

Geen verwarringsgevaar Sioux v Syou: Omdat de visuele en auditieve overeenkomsten zijn geneutraliseerd door de begripsmatige verschillen en dat er bovendien een normaal onderscheidend vermogen van het oudere merk is, is de omstandigheid dat voor een deel van de waren waarvoor de beide merken zijn gedeponeerd, sprake is van deels gelijke en deels soortgelijke waren, onvoldoende om te kunnen concluderen dat (reëel) verwarringsgevaar is te duchten.

 

IEPT20101207, Hof Den Haag, Sifam v Temptations

Originair auteursrrechthebbende beheerst door lex loci protectionis: de vraag wie als originaire auteursrechthebbende van de film moet worden aangemerkt, op grond van artikel 5 lid 1 Berner Conventie (BC) juncto artikel 14bis lid 2 sub a BC wordt beheerst door de lex loci protectionis, in casu dus door Nederlands recht. Sifam enig producent? Bewijsopdracht

 

IEPT20101130, Hof Den Haag, Leno v Hagelkruis
Prejudiciële vragen HvJEU over normaal gebruik Gemeenschapsmerk. Volstaat gebruik binnen de grenzen van één lidstaat conform nationaal gebruik in die lidstaat?


IEPT20101130, Hof Den Haag, Hallmark

Partijen moeten zich teneinde de deskundige de nodige aanknopingspunten te verschaffen bij akte uitlaten over de prijs die Hallmark voor “de concepten” had moeten rekenen als zij de overeenkomst was nagekomen.
 

IEPT20101130, Hof Den Haag, Hansgrohe v Tiger

Inbreuk: geen andere algemene indruk. Geen stijlverwatering. Techniekrestrictie: Apparaatgerichte leer. Vorm niet technisch bepaald Beschermingsomvang: dat van de beschermingsomvang van de Raindance zijn uitgesloten: de toepassing van afgeronde (organische) vormen; het overlopen van de handgreep in de douchekop; de uitvoering in chroom; de (afmeting en vormgeving van de) aansluiting van de handgreep op het  ophangsysteem; de mate van kromming van douchekop en handgreep; de toepassing aan de onderkant van de douchekop van kalkgaatjes; de toepassing van een binnen en een buitenring in de sproeikop; de draaibaarheid daarvan door middel van een handel

 

IEPT20101130, Hof Den Haag, Falcon v Falke & BBIE

Overeenstemming en reëel verwarringsgevaar Falke en Falcon: dat er sprake is van zodanige visuele, auditieve en/of begripsmatige overeenstemming dat er reëel verwarringsgevaar bij het relevante publiek is te duchten. Alleen partijen in oppositie ontvankelijk in hoger beroep. Bureau geen partij in oppositie, maar beslissende instantie.

 

IEPT20101116, Hof Den Haag, Knooble
NEN-norm geen algemeen verbindend voorschrift: Het hof is, alles in aanmerking nemend, van oordeel dat een verwijzing naar een NEN-norm in een algemeen verbindend voorschrift deze NEN-norm zelf niet tot een algemeen verbindend voorschrift in de zin van de wet maakt. Artikel 11 Aw niet van toepassing. Een stelselwijziging dient door de wetgever te worden tot stand gebracht en va lt buiten de rechtsvormende taak van de rechter.

 

IEPT20101116, Hof Den Haag, Dramers v Henkel
“Man’s Perfect” beschrijvend teken voor kenmerken van de waar: geeft het merk uitsluitend de bestemming en/of een eigenschap van het merk, en daarmee een kenmerk/kenmerken van die waren aan. Henkel’s beeldmerk niet louter beschrijvend: Door de onderscheidende elementen bestaan de merken van Henkel niet uitsluitend uit beschrijvende elementen en is niet voldaan aan de in artikel 2.28, lid 1, sub c, vermelde grond voor nietigverklaring. Proceskosten: € 30.259 redelijk voor eerste instantie

 

IEPT20101115, Hof Den Haag, ACI v Thuiskopie
thuiskopievergoeding bedoeld als compensatie voor het feit dat de reproductiehandelingen van lid 1 niet als auteursrechtinbreuk worden aangemerkt. Nadeel: gederfde licentievergoeding. Drie-stappen-toets; richtlijnconforme niet mogelijk; downloaden uit illegale bron naar Nederlands toegestaan. Met downloaden uit illegale bron moet rekening worden gehouden bij de vaststelling van de Thuiskopievergoeding. kopieerhandelingen met toestemming niet van belang voor vaststelling van de hoogte van de thuiskopievergoeding. impliciete toestemming.

 

IEPT20101115, Hof Den Haag, FTD v Eyeworks
Stelselmatig faciliteren inbreuk auteursrecht door uploaden is onrechtmatig. Artikel 16c: downloaden geen inbreuk: Drie-stappen-toets; richtlijnconforme niet mogelijk; downloaden uit illegale bron naar Nederlands toegestaan.

 

IEPT20101102, Hof Den Haag, Vasco Data
Ongeoorloofde uitbreiding lijst van waren na depot: Niet alleen kent het BVIE slechts de mogelijkheid in artikel 2.25, lid 5, BVIE van beperking van de lijst van waren en/of diensten [...], uitbreiding van de lijst van waren en/of diensten na het depot zou ook in strijd zijn met het systeem van het merkenrecht, waarbij het moment van depot onder meer voor de rangorde in het kader van het inroepen van de nietigheid van een inschrijving van een later gedeponeerd merk [...] beslissend is.

 

IEPT20101102, Hof Den Haag, Glaxo Group v Pharmachemie

Voorpublicatie generiek geneesmiddel in G-standaard is aanbieden: Het hof acht aannemelijk dat (er een reële kans bestaat dat) gebruikers van de G-Standaard zich bij het voorschrijven, c.q. bestellen van geneesmiddelen mede zullen laten leiden door de wetenschap dat er op afzienbare termijn een generieke variant van een geneesmiddel met eenzelfde werkzame stof op de markt komt.

 

IEPT20101019, Hof Den Haag, Sandoz v Merck

Toewijzing uitvoerbaarverklaring bij voorraad proceskosten: Daar het gaat om een veroordeling tot betaling van proceskosten, mag worden aangenomen dat Sandoz, nu het tegendeel niet is gesteld of gebleken, het vereiste belang heeft bij de door haar verlangde uitvoerbaarverklaring bij voorraad. Geen nieuwe feiten en omstandigheden vereist bij ontbreken uitdrukkelijke beslissing

 

IEPT20101019, Hof Den Haag, AGA v Occlutech

Geen weginterpreteren of ruime (functionele) uitleg essentiele kenmerken: bij gebreke zeer duidelijke aanwijzingen voor een ruimere interpretatie in de beschrijving en de tekeningen. Onbeperkt beroep op verleningsdossier door derde/niet-octrooihouder. Geen letterlijke inbreuk: Nu de beschermingsomvang van het octrooi beperkt is tot medische inrichtingen met aan elk einde een klem, maken de septumafsluiters van Occlutech geen letterlijke inbreuk. Geen equivalentie: De afsluitende werking aan het uiteinde van de Septumafsluiters van Occlutech waar geen klem aanwezig is wordt op wezenlijk andere wijze tot stand gebracht dan met een klem die is aangepast voor het klemmen van de draden aan zulk een uiteinde.

.

IEPT20101012, Hof Den Haag, KSI

Nodeloos verwarringwekkend gebruik typenummers: Het gebruik van de nummers 40, 45, 50 en 80 is naar het oordeel van het hof nodeloos verwarring-wekkend. Artikel 8 Aw niet beperkt tot opdracht: Weliswaar is artikel 8 vooral in de auteurswet opgenomen om te bewerkstelligen dat ook ingeval sprake is van een opdracht buiten een arbeidsrelatie tussen de rechtspersoon en de feitelijke maker om [...] het auteurs-recht toe te laten komen aan de instelling of rechtspersoon, maar dat impliceert nog niet dat de bepaling toepassing mist indien ook een echte opdrachtgever - opdrachtnemer relatie ontbreekt.

 

IEPT20101005, Hof Den Haag, Stokke v Fikszo

Yasmine en Thomas niet inbreukmakend op Tripp Trapp: geen overeenkomende totaalindruk. Het hof is van oordeel dat de auteursrechtelijk beschermde trekken van de Tripp Trapp niet zijn terug te vinden, althans niet in zodanige mate dat de totaalindrukken van beide kinderstoelen overeenkomen.

 

IEPT20100928, Hof Den Haag, Technip
Grensoverschrijdende inbreuk auteursrecht kinetisch schema en computerprogramma. Ontlening aangenomen. Onderzoek buitenlands auteursrecht in 52 landen. Grensoverschrijdende verboden en sancties (lex loci delicti). Bescherming tegen (zeer) substantiële ontlening en zeker vrijwel volledige overname vormt de kern van het auteursrecht en moet daarom als een uni-verseel beginsel daarvan worden beschouwd dat in alle landen waar Spyro auteursrechtelijk is be-schermd, gelding heeft. Overdracht toekomstige auteursrechten

 

IEPT20100928, Hof Den Haag, Prodalimenta & Betinjaneh v Khalaf

Geen grensoverschrijdend verbod auteursrechtinbreuk: gelet op de bijzondere omstandigheden van dit geval, de aard van de verplichting - namelijk de verplichting van een Syriër om zich buiten Nederland te onthouden van een inbreuk op de auteursrechten van een Jordaniër - meebrengt dat op basis van artikel 3:296 BW niet een veroordeling tot naleving van die verplichting buiten Nederland kan worden uitgesproken. Merkenrecht: Heilung niet bewezen

 

IEPT20100928, Hof Den Haag, Sandoz v Leo Pharma
Incidentele vordering tot schorsing executie vonnis afgewezen: het hof is van oordeel dat er geen sprake is van een kennelijke misslag.

 

IEPT20100831, Hof Den Haag, Ragasco v Kompozit
Bevel overleggen Nederlandse of Engelse vertalingen Zweedse aanvragen

 

IEPT20100831, Hof Den Haag, Europe Fruit Trade v Plant Research International
Lasthebber pleegt inbreuk kwekersrecht door feitelijk te koop aan te bieden, te verkopen en uit te voeren: Hieraan kan haar stelling dat zij deze inbreuken pleegt in opdracht en voor rekening en risico van Simart en dat zij geen winst maakt in het kader van de verkopen omdat zij de van derden ontvangen koopprijs volledig aan Simart doorstort, niet afdoen. Zij pleegt immers zelf inbreukmakende handelingen.

 

IEPT20100824, Hof Den Haag, Foto Turks Dansfeest
Openbaarmaking foto omvat ter beschikking stellen voor exploitatiedoeleinden. Redelijk belang geportretteerde – inbreuk privacy: De foto is gemaakt in een discotheek tijdens een Turks dansfeest. Weliswaar was deze discotheek voor het publiek algemeen toegankelijk, maar zij bood toch een zekere beslotenheid doordat deze op de desbetreffende avond voornamelijk bezocht werd door een specifieke groep mensen die deel uitmaakt van de Turkse gemeenschap. Causaal verband tussen gestelde sociale schade en publicatie niet bewezen

 

IEPT20100810, Hof Den Haag, Capres v SmartTip

Uitleg “active guarding” conform algemene vakkennis. Afwijkende betekenis 'active guarding' had in beschrijving opgenomen moeten worden. Niet tot algemene vakkennis behorende en niet in octrooi beschreven techniek valt niet onder conclusie. Tijdige betwisting rechtsmacht in reconventie. Reconventioneel wapperverbod en conventionele inbreukvordering geen vordering uit hetzelfde rechtsfeit. Nederlandse rechter heeft geen rechtsmacht ter zake van reconventie

 

IEPT20100713, Hof Den Haag, Bergemann

Ontbreken uitvinderswerkzaamheid: dat de gemiddelde vakman de koeling van de as door middel van een gecontroleerde luchtstroom, gegenereerd met behulp van een (van een klep voorziene) opening aan het uiteinde van de as-afvoer, welke luchtstroom vervolgens in tegengestelde richting over de as-afvoer loopt en, opgewarmd door de stralingswarmte van de hete as en de verbranding van onverbrand materiaal, wordt teruggebracht in de ketel (elementen g1 tot en met g4) uit de stand van de techniek kon af1eiden. Verleningsdossier onderdeel van de stand van de techniek. Nietigheidsactie n.a.v. dreigende inbreukactie valt onder de geschillen als bedoeld in artikel 1019Rv.

 

IEPT20100629, Hof Den Haag, Texcom

Inbreuk auteursrecht op software. Waardering bewijs: dat [appellant] er niet in geslaagd is voormeld vermoeden te ontzenuwen en dat [appellant] inbreuk heeft gemaakt op de auteursrechten van Texcom met betrekking tot de programma’s Backgrnd en Macros.

 

IEPT20100623, Hof Den Haag, Shareconnector
Horen officier van Justitie inzake vervolgingsbeslissing: mede gelet de toen geldende Aanwijzing intellectuele eigendomsfraude en de daarin omschreven verhouding tussen civielrechtelijke en strafrechtelijke handhaving. Deskundigenbericht: In hoeverre zijn de termen hashcode en hashlink synoniemen van elkaar

 

IEPT20100616, Hof Den Haag, Strafzaak – merkkleding

34 maanden gevangenisstraf: Voorhanden hebben valse merkkleding

 

IEPT20100518, Hof Den Haag, BMW v Inter-Tyre
Toelaatbaar gebruik woordmerk BMW om bestemming waar aan te geven: Om passende velgen aan te bieden, dient het automerk (evenals het model, type en de bandenmaat van de desbetreffende auto en (soms) het bouwjaar) te worden vermeld. Model-depots voldoende duidelijk. Algemeen verbod met specificatieplicht. Spoedeisend belang nevenvorderingen: wel bij opgave producenten, fabrikanten, distributeurs en leveranciers. Geen spoedeisend belang bij informatie over winst.

 

IEPT20100518, Hof Den Haag, Architectenweb v SDU
Geen niet-ontvankelijkheid hoger beroep wegens afstand van rechtsmiddelen: Niet snel kan worden aangenomen dat sprake is van berusting. Zo mocht SDU er na lezing van voormeld, niet specifiek tot haar gericht, bericht niet (zonder nadere omstandigheden, waaromtrent niets is gesteld) op vertrouwen dat Architectenweb met dat bericht tevens beoogde jegens SDU kenbaar te maken dat zij afstand deed van haar recht op hoger beroep

 

IEPT20100427, Hof Den Haag, Livius v Fewmore

Geen spoedeisend belang bij overdracht merken. Onrechtmatige presentatie als rechthebbende; dat hoewel de mededeling op zichzelf niet onjuist is, Fewmore c.s. de belangen van Bwana en daarmee van Livius als aandeelhouder schendt door zichzelf ongeclausuleerd als rechthebbende te presenteren ten aanzien van het merk en daarmee vooruit te lopen op de definitieve beslechting van het geschil daaromtrent tussen partijen.

 

IEPT20100427, Hof Den Haag, 1-800-Flowers v Zockoll

Verval 1800flowers wegens ontbreken normaal gebruik in Benelux. Website 18000flower niet op Benelux gericht. 1800flowers geen algemeen bekend merk: Van algemene bekendheid is sprake als de grote meerderheid van het relevante publiek het merk (dat niet door depot of gebruik beschermd hoeft te zijn) kent. Hetgeen appellante heeft aangevoerd is onvoldoende om algemene bekendheid in (een van de landen van) de Benelux aan te nemen. Proceskosten conform liquidatietarief

 

IEPT20100330, Hof Den Haag, Van Beelen v Otter
Geen indirecte octrooi-inbreuk: Maasstaaf bestaande uit niet-gedraaide bandjes voldoet niet aan conclusie: iets extra’s – een zekere welving – is vereist. Enkel plat touw – zonder iets extra’s – geen wezenlijk bestanddeel van de uitvinding. Kernloos gevlochten touw is een algemeen in de handel verkrijgbaar product. Geen aanzetten afnemers tot inbreuk

 

IEPT20100330, Hof Den Haag, ER.BA v Melvin
Verwarringsvaar Rox en Roxstar voor identieke waren, geen verwarringsgevaar voor soortgelijke waren. Onderscheidend vermogen niet beschrijvend merk:Een merk dat in geen enkel opzicht beschrijvend is voor de betrokken waar heeft daarmee nog geen groot, maar slechts een normaal onderscheidend vermogen. Niet gebruik nog niet vervallen merk relevante factor voor bekendheid merk. Impliciet verzoek opposant tot inschrijving voor hooguit een deel van de waren of diensten.

 

IEPT20100330, Hof Den Haag, Polo c.s.
Schijn van bekrachtiging van overeenkomst gewekt: Inbreukpleger: Gelet hierop acht het hof voormelde facturen aan en van [appellanten 3 t/m 5] en de omstandigheid dat de namaak Nike-shirts waren opgeslagen bij en verkocht vanuit een nevenvestiging van [appellanten 3 t/m 5] voldoende om aan te nemen dat de inbreukmakende handelingen zijn gepleegd door [appellanten 3 t/m 5].

 

IEPT20100330, Hof Den Haag, Kwik Lok v Schutte
Geen octrooi-inbreuk: naar het oordeel van het hof is een beduidend grotere hoek van gemiddeld 32° niet een equivalent element. Kwik Lik beschrijvend woordmerk: bewijs van inburgering? Vormmerknietig: vormmerk bestaat naar het oordeel van het hof uitsluitend uit de vorm die noodzakelijk is om een technische uitkomst te verkrijgen nu de wezenlijke kenmerken beantwoorden aan een technische functie, en is het merk door de rechtbank terecht nietig verklaard.

 

IEPT20100330, Hof Den Haag, Four Seasons Hotels

Artikel 1019h Rv van toepassing bij nietigverklaring die samenhangt met concrete inbreukactie: In die gevallen hangt de nietigheidsac-tie samen met een concrete inbreukactie en kan de nietigheidsactie naar het oordeel van het hof (in concreto) gezien worden als een procedure die noodzakelijk is om de handhaving van intellectuele eigendomsrechten te waarborgen. Artikel 1019h Rv niet van toepassing bij oppositie die niet samenhangt met concrete inbreukactie.

 

IEPT20100330, Hof Den Haag, Bébécar v Maxi Miliaan

Beperking met terugwerkende kracht voor Nederlandse octrooien conform Europese octrooien: Het hof ziet aanleiding ten aanzien van beperking van Nederlandse octrooien eenzelfde gedragslijn te volgen. Ingevolge artikel 1 (2) van de decision of the Administrative Council of the European Patent Organisation of 28 June 2001 on the transitional provisions under Article 7 of the Act revising the European Patent Convention of 29 November 2000 is de nieuwe regeling van artikel 138 EOV ook van toepassing op op 13 december 2007 reeds verleende octrooien. Het hof zal analoog voornoemde gedragslijn ook volgen voor wat betreft op 13 december 2007 reeds verleende Nederlandse octrooien. Vernietiging wegens ontbreken nieuwheid en inventiviteit

 

IEPT20100316, Hof Den Haag, Aventis v Apothecon
Geen uitvindingingshoogte – geen vooroordeel - tijdsverloop: er bestond geen vooroordeel op grond van een verondersteld "classeffect"; sterker nog in Monahan en Mathews zijn aanwijzingen te vinden die direct leiden naar de oplossing, de rechtstreekse toepassing van fexofenadine aan hooikoortspatiënten met een leveraandoening, waarbij de bijwerkingen van terfenadine uiteraard niet optreden. Geen nieuwheid – willekeurige keuze bij keuze-uitvinding. Nawerkbaar door verwijzing

 

IEPT20100309, Hof Den Haag, Taartenwinkel v GefeliciTAART
Geen gebruik domeinnaam taartwinkel.nl als handelsnaam, wel onrechtmatig gebruik verwarringwekkende domeinnaam taartwinkel.nl: in aanmerking nemende dat Taartenwinkel.nl, gelet op het aanzienlijke marktaandeel dat zij zich heeft weten te verwerven, bij het relevante publiek een zekere bekendheid heeft verworven. De domeinnaam taartwinkel.nl vertoont zoveel gelijkenis met de handelsnaam (en domeinnaam) Taartenwinkel.nl, dat de kans dat consument, op zoek naar het bedrijf van Taartenwinkel.nl, taartwinkel.nl intypt, aanzienlijk is.

 

IEPT20100302, Hof Den Haag, MAN
Overtreding vonnis: “middellijk of onmiddellijk belang of zeggenschap" aldus worden uitgelegd dat het gaat om een zodanig belang of een zodanige mate van zeggenschap dat [appellant] het in zijn macht heeft overtreding van de getroffen voorzieningen te bewerkstelligen of te voorkomen. [...] niet bestreden dat hij (als enig aandeelhouder en bestuurder) ten tijde van het openen van de gewraakte website wél een doorslaggevend belang en/of doorslaggevende zeggenschap had in NHG Trans International B.V.

 

IEPT20100223, Hof Den Haag, Flower Remedies v Healing Herbs
Inburgering ten tijde van instellen nietigheidsactie: Het hof is van oordeel dat Flower Remedies dient te bewijzen dat haar merken zijn ingeburgerd op het moment dat de nietigheid werd gevorderd en dat dit nog steeds het geval is op het moment dat het arrest wordt gewezen. Het hof gaat er van uit dat de woordmerken niet waren ingeburgerd in november 2001.

 

IEPT20100216, Hof Den Haag, Oost-Europa Zending v Osteuropa Mission

Onrechtmatig gebruik adressenbestand: Het hof is van oordeel dat OEM (Schweiz) voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat het adressenbestand haar toebehoort. Dreiging merkinbreuk

 

IEPT20100126, Hof Den Haag, EnBW v Bureau
The Power Pioneers” mist onderscheidend vermogen: De combinatie verschilt niet merkbaar van de som van de bestanddelen THE, POWER en PIONEERS. Er is geen sprake van een taalkundige vondst of een ongebruikelijke wending. [...] ook geen onderscheidend vermogen bezit omdat het door het relevante publiek zal worden opgevat als een algemene aanprijzing of verkoopbevorderende slogan en niet als merk, dus niet ter onderscheiding van waren en diensten van een bepaalde onderneming van soortgelijke waren en diensten van andere ondernemingen.

 

IEPT20100126, Hof Den Haag, IKEA v Multimate

Inbreuk Multimate-merken:  Gelet op de mate van overeenstemming, de bekendheid van de merken van IKEA, de (soort)gelijkheid van (een deel van) de waren en diensten waarvoor het merk is ingeschreven en waarvoor de tekens door Serboucom worden gebruikt en de omstandigheid dat partijen zelfs deels dezelfde waren en diensten aanbieden, is het hof van oordeel dat de door Serboucom gebruikte logo’s zodanig met de merken A en/of B van IKEA overeenstemmen dat door het gebruik van die tekens bij het in aanmerking komende publiek directe of indirecte verwarring kan ontstaan. Ikea-logo een bekend merk. Geen verval logo-sec omdat gebruik van Ikea-logo tevens geldt als gebruik van logo-sec

 

IEPT20100112, Hof Den Haag, Vara v Pretium
Gerechtvaardigde uitzendingen inzake Pretium. Geen nuancering inzake gegrondheid klachten vereist. Het was in brede kring bekend dat er veel klachten waren en het stond de Vara daarom vrij melding te maken van het bestaan van deze vele klachten en van de inhoud van de klachten, vooral van de veel voorkomende klacht dat consumenten meenden dat zij in het telefoongesprek door KPN benaderd waren, dat zij niet in de gaten hadden dat het ging om werving door Pretium voor een met haar af te sluiten overeenkomst en dat zij zich misleid voelden als vervolgens bleek dat Pretium zich op het standpunt stelde dat tijdens het telefoongesprek een overeenkomst met haar tot stand was gekomen.

 

IEPT20100112, Hof Den Haag, VARA v Pretium

Het staat Vara Magzine vrij om te publiceren over het bestaan en het grote aantal klachten over de telefonische werving door Pretium