Februari 2010

Print this page

IEPT20100226, HR, Jaap.nl
Collectieve actie mogelijk bij ontbreken instemming deel “achterban”: De omstandigheid dat een (al dan niet aanmerkelijk) deel van de personen ter bescherming van wier belangen een collectieve actie strekt, niet instemt met (het doel van) de rechtsvordering of zelfs een tegenovergesteld standpunt inneemt, staat op zichzelf niet in de weg aan het oordeel dat de vordering strekt tot bescherming van gelijksoortige belangen.

 

IEPT20100226, Rb Arnhem, Vredo - zodenbemester
Geldige en overtreden non-concurrentiebedingen. Ongeoorloofde concurrentie ex-werknemers:  voldoende aannemelijk dat door [gedaagde1] en [gedaagde2] het duurzame bedrijfsdebiet van Vredo stelselmatig en substantieel wordt afgebroken. Ongeoorloofd profiteren van wanprestatie: dat [gedaagde3] welbewust heeft geprofiteerd van het onrechtmatig handelen van [gedaagde1] en [gedaagde2]. Daarmee heeft [gedaagde3] eveneens onrechtmatig gehandeld jegens Vredo.

 

IEPT20100225, Rb Haarlem, Elcee-Haly v Deco World
Afbeelding molen met eigen, oorspronkelijk karakter. Makerschap/rechten van Elcee-Haly onvoldoende aannemelijk. Monster getoond op de souvenirbeurs in Utrecht in januari 2004, en derhalve vóórdat [P] de afbeelding voor Elcee-Haly zou hebben ontworpen. Verkoop doosjes met specifiek merkteken niet aangetoond

 

IEPT20100225, Rb Den Haag, Toet BV v Kaviarist
Geen misleidende handelsnaam met persoonsnaam: Uit artikel 3 lid 3 Handelsnaamwet (Hnw) volgt evenwel dat dit toelaatbaar is indien de handelsnaam en de onderneming afkomstig zijn van iemand die de handelsnaam rechtmatig heeft gevoerd. Deze uitzondering doet zich in casus voor. Gebruik persoonsnaam als persoonsnaam geen inbreuk op handelsnaamrecht: Toet B.V. kan zich niet op grond van artikel 5 Hnw verzetten tegen het feit dat de eigenaar van eenmanszaak de Kaviarist de naam Jacobus Toet draagt en ook gebruik maakt van zijn naam als zijn persoonsnaam. Het is de Kaviarist enkel verboden de aanduiding ‘Jacobus Toet’ als handelsnaam te gebruiken.

 

IEPT20100225, Rb Alkmaar, Vloerlampen
Onrechtmatig “wapperen”  met auteursrechtaanspraken bij klanten: niet voldoende is komen vast te staan dat [Gedaagde in conventie] daadwerkelijk als auteursrechthebbende van de lampen is aan te merken. Door desondanks een klant van [Eisers in conventie], Trendhopper, aan te schrijven en mede te delen dat met de verkoop van de lampen van [Eisers in conventie] inbreuk op de auteursrechten van [Gedaagde in conventie] wordt gemaakt, heeft [Gedaagde in conventie] onrechtmatig jegens [Eisers in conventie] gehandeld.

 

IEPT20100225, HvJEU, Lancome v BHIM – Color Edition
“Color Edition” gangbare associatie van woorden: dat de associatie van de woorden „color” en „edition” geen ongebruikelijke, maar een gangbare structuur vertoonde gelet op de lexicale regels van de Engelse taal en dat het aangevraagde merk bij het doelpubliek dus geen indruk wekte die voldoende ver verwijderd was van de indruk die ontstond door de nevenschikking zonder meer van woordelementen waaruit het merk bestond zodat de betekenis of de draagwijdte ervan werd gewijzigd. Advocatenkantoor kan nietigheid op absolute gronden vorderen

 

IEPT20100224, Rb Amsterdam, TROS Opgelicht
Geen lichtvaardige verdachtmaking. Afbeelding woonhuis met bedrijfsnaam geen inbreuk privacy: Door ervoor te kiezen om zijn bedrijfsnaam zichtbaar op zijn woonhuis aan te brengen, heeft [V] er zelf voor gezorgd dat zijn woonhuis met zijn bedrijf in verband wordt gebracht. Geen schending portretrecht. Geen recht op wederhoor: Zoals door Tros terecht is aangevoerd is hoor en wederhoor geen afzonderlijk recht van [V], maar dient het te worden meegewogen bij de belangenafweging in verband met de vraag of het recht op vrijheid van meningsuiting bescherming behoeft.

 

IEPT20100224, Rb Den Haag, Vredo v Benedict
Niet inbreukmakend aanbod van vervangingsonderdelen: Voorshands oordelend stelt de voorzieningenrechter vast dat het beroep van Benedict op artikel 110 GModVo slaagt. Benedict biedt vervangingsonderdelen (injecteerschijven en uitloopmonden) aan voor een samengesteld voortbrengsel (de cutting tool voor de betreffende mestmachine van Vredo) die ertoe dienen de snijgereedschappen hun oorspronkelijke uiterlijke kenmerken terug te geven, waarbij de uiterlijke kenmerken van de injecteerschijven en uitloopmonden naar voorlopig oordeel bepalend zijn voor het Gemeenschapsmodel

 

IEPT20100224, Rb Den Haag, Van Bueren v DeltaSync
Geen inbreukmakende ontlening ontwerp: Bij die beoordeling weegt de voorzieningenrechter mee dat het ontwerp Drijvend Paviljoen zich vooral onderscheidt door conceptuele en technische kenmerken waarmee het algemene idee van op het water drijvende bolstructuren wordt gerealiseerd. Concepten en ideeën worden door het auteursrecht niet beschermd. Voor datgene wat technisch bepaald is, geldt hetzelfde. Bindend advies vernietigbaar:  Een uitbreiding van de opdracht zonder dat blijkt dat beide partijen zich daarmee hebben verenigd is niet toelaatbaar

 

IEPT20100224, Rb Den Haag, Emergo.
Inbreuk niet betwist. Toewijzing nevenvorderingen rechtbank Den Haag: bevel alle informatie te verstrekken over hetgeen [X] bekend is omtrent de herkomst en de distributiekanalen van de kleding, alsmede de genoten netto winst.

 

IEPT20100224, Rb Den Haag, Cassina v Van Roon
Toerekenbare inbreuk - Winstderving niet afdoende onderbouwd: Nu Cassina haar andersluidende stellingen ver-volgens in het geheel niet nader heeft onderbouwd, terwijl zulks gelet op het gemotiveerde verweer van Van Roon bepaald op haar weg had gelegen, is in casu niet komen vast te staan dat de door Cassina gehanteerde formule voor de schadeberekening als een juist uitgangspunt heeft te gelden, althans dat toepassing daarvan tot de door Cassina gestelde gederfde winst zou leiden.

 

IEPT20100223, Hof Den Haag, Flower Remedies v Healing Herbs
Inburgering ten tijde van instellen nietigheidsactie: Het hof is van oordeel dat Flower Remedies dient te bewijzen dat haar merken zijn ingeburgerd op het moment dat de nietigheid werd gevorderd en dat dit nog steeds het geval is op het moment dat het arrest wordt gewezen. Het hof gaat er van uit dat de woordmerken niet waren ingeburgerd in november 2001.

 

IEPT20100223, Hof Amsterdam, Markant v Vlaar Ergonomie BV
rechtsvermoeden auteursrechtoverdracht bij toestemming modeldepot: Artikel 3.28 lid 1 BVIE geeft het rechtsvermoeden dat de ontwerper van een krachtens de auteurswet beschermd werk die een ander toestemming verleent een tekening of model waarin dat werk is belichaamd, te deponeren, zijn auteursrecht deels overdraagt. Licentie: De overeenkomst houdt in dat het gebruik van rechten berust (dat wil zeggen: zal berusten) bij 3D Tradelink oud en dat deze dat gebruik niet zonder toestemming van Prodesign aan een derde zal overdragen. Daarin kan het hof niet anders lezen dan een licentieverlening

 

IEPT20100223, Hof Amsterdam, Solvay v Novartis.
Geen verwarringsgevaar Fluvirin en Fluralin: Hoewel sprake is van een zekere gelijkenis tus-sen de twee merken/tekens, FLURALIN door de afwijkende vierde tot en met zesde letters (RAL in plaats van VIR) in de gegeven omstandigheden voldoende afstand houdt van het merk FLUVIRIN van Novartis en van een overeenstemming die tot een relevant gevaar voor verwarring leidt geen sprake is. Relevant publiek bij niet vrij verkrijgbaar medicijn bestaat met name uit artsen, verplegers en apothekers

 

IEPT20100223, Hof Amsterdam, Belediging op Hyves.
Beledigende beschuldiging van pedofilie. Overige: Lezers zullen bericht met korrel zout nemen. Het bericht in het weblog van [principaal geïntimeerde] begint met te verwijzen naar de behandeling van een rechtszaak waarbij zowel zij als [principaal appellant] op de één of andere wijze betrokken waren. Het bericht ademt de sfeer van een getergde [principaal geïntimeerde] die uit frustratie uithaalt naar ‘tegenstander’ [principaal appellant]. Het geeft ook blijk van een behoorlijke animositeit tussen [principaal geïntimeerde] en [principaal appellant].

 

IEPT20100223, Rb Zutphen, Vemde Travel v TUI
Niet-nakoming licentievoorwaarden door Vemde Travel: Op grond van artikel 19.3 van de overeenkomst is het Vemde Travel niet toegestaan gebruik te maken van de content van TUI op of via een andere internetdomeinnaam dan die welke met TUI schriftelijk is overeengekomen. TUI heeft de content beschikbaar gesteld voor gebruik door Vemde Travel op haar website(s).

 

IEPT20100224, Rb Den Haag, Tangent radio’s
Ex parte verbod merkinbreuk: De voorzieningenrechter oordeelt voorshands dat de op de door X verhandelde waren aangebrachte tekens gelijk zijn aan dan wel op verwarringwekkende wijze overeenstemmen met het aan Tangent toebehorende Gemeenschapsmerk en in het economisch verkeer gebruikt worden voor dezelfde waren als die waarvoor het Gemeenschapsmerk is geregistreerd.

 

IEPT20100219, Rb Utrecht, Spakenburger Paling v Jaak
inbreukmakende domeinnamen palingspakenburg: De enkele omkering in de volgorde van de gebruikte - identieke - namen is echter onvoldoende om een meer dan gering verschil te kunnen aannemen.

 

IEPT20100219, HR, Winters v Red Bull

Prejudiciële vragen over  merkgebruik en “afvullen”: Moet het loutere 'afvullen' van verpakkingen die zijn voorzien van een teken (zoals hiervoor bedoeld onder 3.1 (iv)) worden aangemerkt als gebruik van dat teken in het economisch verkeer in de zin van art. 5 van de Merkenrichtlijn, óók indien dit afvullen geschiedt als dienstverlening voor en in opdracht van een ander ter onderscheiding van de waren van die opdrachtgever?

 

IEPT20100218, Rb Dordrecht, BINT columns
Aantasting eer en goede naam in columns: De inhoud en toonzetting van de columns hebben daardoor de strekking “eens een dief, altijd een dief”, maar dit wordt niet door de feiten ondersteund.

 

IEPT20100217, Rb Den Haag, Novozymes v DSM Food Specialities
Een verzoek een zaak uit het VRO regime te verwijderen zal slechts in uitzonderlijke gevallen worden gehonoreerd. Dat geldt zeker indien reeds door gedaagde par-tij is geantwoord en een reconventionele vordering is ingesteld. De belangen van beide partijen en het belang van een goede procesorde dienen daarbij in aanmerking te worden genomen.

 

IEPT20100217, Rb Amsterdam, IKSL v PTI
Conservatoir beslag toegestaan: Naar het oordeel van de voorzieningenrechter is de stelling van IKSL dat PTI inbreuk op haar octrooi maakt of dreigt te maken voorshands voldoende gesubstantieerd voor toewijzing van maatregelen tot conservatoir beslag tot afgifte en tot monsterneming op de wijze als hierna verwoord.

 

IEPT20100217, Rb Utrecht, Aiuto v Allocar
Verwarringsgevaar handelsnaam/merk Aiuto en handelsnaam Ajuto: gelet op de aard van de beide ondernemingen en de plaats waar zij gevestigd zijn, bij het publiek verwarring tussen deze ondernemingen te duchten is

 

IEPT20100217, Rb Den Haag, Danziger v BI
Tussenvonnis: De rechtbank is van oordeel dat, indien het arrest ten tijde van de mondelinge behandeling beschikbaar zou zijn geweest, partijen het arrest zonder meer in het debat zouden hebben betrokken. Dit is aanleiding voor navolgende tussenbeslissingen

 

IEPT20100217, Rb Den Haag, Lind Spolka v Meijer
Geen dwaling over ontbreken Pools kwekersrecht: Lind heeft in het licht van de vaststaande feiten onvoldoende aannemelijk gemaakt dat zij niet wist dat in Polen voor Lady Rosetta geen kwekersrecht bestond.Overeengekomen exclusiviteit betekent niet dat Meijer er voor dient in te staan dat derden geen pootgoed van de rassen genoemd in appendix A in Polen zullen aanbieden.

 

IEPT20100217, Rb Den Haag, Bonnie Doon v Hans Textiel
Inbreuk modelrecht aangenomen: De Hans Textiel legging heeft evenals het Bonnie Doon model onderaan de pijpen drie op gelijke afstand aangebrachte horizontale lockrandjes, die op ongeveer dezelfde afstand van elkaar zijn geplaatst als in het Bonnie Doon model. Hierdoor wekt de Hans Textiel legging bij de geïnformeerde gebruiker dezelfde algemene indruk als het Bonnie Doon model.

 

IEPT20100216, Hof Den Haag, Oost-Europa Zending v Osteuropa Mission Onrechtmatig gebruik adressenbestand: Het hof is van oordeel dat OEM (Schweiz) voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat het adressenbestand haar toebehoort. Dreiging merkinbreuk

 

IEPT20100216, Hof Den Bosch, Fatboy v Sitting Bull
Fatboy oorspronkelijk werk - Geen ontlening: Het gaat niet om de vraag of dat eerste ontwerp van Setälä oorspronkelijk is in de zin van de Auteurswet. Fatboy claimt immers niet ten aanzien van dat eerste ontwerp auteursrechtelijke bescherming, maar ten aanzien van de Fatboy zitzak in zijn uiteindelijke verschijningsvorm. Doorslaggevend is dus of de Fatboy zitzak in zijn definitieve verschijningsvorm geacht moet worden te zijn ontleend aan de Airbag, en dat is evident niet het geval.

 

IEPT20100210, Rb Zwolle, NDP v Provincie Flevoland
Papieren knipselkrant: Auteursrechtvoorbehoud staat niet in de weg aan opname in knipselkrant. Nieuwsberichten en gemengde berichten omvat oorspronkelijke werken.Onder auteurswet toegestane oude nationale beperking. Drie-stappen-toets: schade niet onderbouwd.

 

IEPT20100211, Rb Arnhem, Educatiepartner Doetinchem
Onrechtmatig verwarringwekkend gebruik domeinnamen voor genereren traffic. De verwarring bestaat hierin dat iemand die geinteresseerd is in een opleiding van ED op het gebied van design en styling via een van de domeinnamen van [gedaagden] kan belanden op de website van [gedaagden]. Deze verwarring is nodeloos omdat [gedaagden] geen geldige reden heeft om de gehele domeinnaam van een concurrent in haar eigen domeinnamen op te nemen. Zij doet dit, zoals hiervoor reeds is overwogen, enkel met het doel om ‘traffic’ te generen naar haar eigen website [naam site].nl. Geen feitelijk gebruik ingeschreven handelsnamen en domeinnamen als handeslnamen

 

IEPT20100210, Rb Groningen, Wolters Noordhoff - lesmethode

Vergoeding € 74.707. Vergoeding bij meerdere auteurs: In algemene zin overweegt de rechtbank vooraf het volgende aangaande dit onderdeel van het geschil. In een geval waarin een team van personen aan één product werkt, laat zich bezwaarlijk vaststellen wat exact ieders aandeel is geweest. 

 

IEPT20100210, GEU, O2 v BHIM - Homezone
Onderscheidend vermogen en beschrijvend karakter merk: Ten onrechte enkel analyse beschrijvend karakter in de zin van artikel 7(1)(c) GMeV en geen onderzoek naar onderscheidend vermogen in de zin van artikel 7(1)(b) GMeV

 

IEPT20100209, Hof Amsterdam, Waterwijs

Geen depot te kwader trouw: dat het teken JOIN THE PIPE in juni 2008 is gebruikt in het kader van de voorgenomen internationale activiteiten van Waterwijs c.s. Anders dan [A] c.s. kennelijk menen, is het enkele feit dat het [B] is geweest die de aanduiding JOIN THE PIPE heeft aangedragen op zichzelf niet voldoende om het depot daarvan als merk door Het Oplaadpunt als depot te kwader trouw te beschouwen. Gebonden aan concurrentiebeding

 

IEPT20100209, Rb Arnhem, Trombosediensten
Misleidende vergelijking: Naar het oordeel van de voorzieningenrechter voldoen de OnePager en de Q&A van SVT niet aan de eis van een objectieve vergelijking van wezenlijke, relevante, controleerbare en representatieve kenmerken.  De maatstaf van de ‘maatman’- consument behoeft in dit geval aanpassing, omdat de kring van personen tot wie de gewraakte mededelingen zijn gericht uitsluitend bestaat uit apothekers.

 

IEPT20100205, Rb Utrecht, Vereniging O en A v Agiel
Mogelijk depot te kwader trouw:  niet uitgesloten dat de rechtbank in een bodemprocedure het door de Vereniging "O en A" gedeponeerde woordmerk nietig zal verklaren omdat het mogelijk de bedoeling was dat ook indien de Vereniging "O en A" niet meer betrokken zou zijn bij (de totstand-koming van) het "Tijdschrift voor Orthopedagogiek" het exclusieve recht om onder de titel "Tijdschrift voor Orthopedagogiek" een tijd-schrift te exploiteren zou toekomen aan de Stuurgroep en Agiel als rechtsopvolgster van de Stuurgroep kan worden aangemerkt.

 

IEPT20100205, HR, Kraft v Mars
Beroep in cassatie verworpen: De in de middelen aangevoerde klachten kunnen niet tot cassatie leiden. Zulks behoeft, gezien art. 81 RO, geen nadere motivering nu de klachten niet nopen tot beantwoording van rechtsvragen in het belang van de rechtseenheid of de rechtsontwikkeling.

 

IEPT20100205, Rb Den Haag, Zodiac
Toewijzing ex parte verbod en bewijsbeslag: Het verbod zal worden verleend naast na te noemen conservatoir beslag tot afgifte c.q. levering en conservatoir derdenbeslag, nu verzoeksters aannemelijk hebben gemaakt dat gerekwestreerde de verhandeling kan voortzetten door nieuwe inkoop en aanvoer van inbreukmakende producten.

 

IEPT20100204, Rb Amsterdam, Tevea v Besselink
Geen slaafse nabootsing: geen verwarringwekkende gelijkenis. Door de afgeplatte kanten van de lampenkap van de Motion Eye (naast de plat gemaakte voor- en achterkant), de plastic rand in het buitenste van het lichtpunt van de Motion Eye en de dichte standaard van die lamp is de totaalindruk anders dan de volledig bolvormige lampenkap (op de platgemaakte voor- en achterkant na) van de Moving Colours met geheel open lichtpunt en open standaard.

 

IEPT20100202, Hof Amsterdam, Red Bull v Bulldog
Ongerechtvaardigd voordeel. Voldoende overeenstemming voor leggen verband: aannemelijk dat het in aanmerking komende publiek, geconfronteerd met die overeenstemming,[…] een verband tussen merk en teken zal leggen, ook al worden beide niet met elkaar verward. Ongerechtvaardigd voordeel. Tot de hierbij meegewogen omstandigheden behoren de (in confesso: grote) bekendheid van het merk "Red Bull" voor energy drinks, het identieke woord c.q. bestanddeel "Bull" in merk en teken zoals hierboven besproken, alsmede het feit dat het om identieke waren (energy drinks) gaat. Geen geldige reden.