Augustus 2010

Print this page

IEPT20100831, Hof Den Haag, Ragasco v Kompozit
Bevel overleggen Nederlandse of Engelse vertalingen Zweedse aanvragen

 

IEPT20100831, Hof Den Haag, Europe Fruit Trade v Plant Research International
Lasthebber pleegt inbreuk kwekersrecht door feitelijk te koop aan te bieden, te verkopen en uit te voeren: Hieraan kan haar stelling dat zij deze inbreuken pleegt in opdracht en voor rekening en risico van Simart en dat zij geen winst maakt in het kader van de verkopen omdat zij de van derden ontvangen koopprijs volledig aan Simart doorstort, niet afdoen. Zij pleegt immers zelf inbreukmakende handelingen.

 

IEPT20100831, Hof Den Bosch, Maximus Security v Maximum Security

Co-existentie overeenkomst handelsnamen mogelijk. Geen ontbinding mogelijk door in verzuim zijnde partij: voorshands aannemelijk dat Maximum Security in verzuim verkeerde, zodat zij de overeenkomst niet kon ontbinden, nog afgezien van de vraag of er sprake was van een tekortkoming aan de zijde van Maximus Security. Inhoud samenwerkingsafspraak niet zonder meer duidelijk

 

IEPT20100827, GHvJNAA, 7-Eleven v 7-Alive
Duur auteursrecht 7-Eleven logo verstreken: Door verloop van 50 jaar na eerste openbaarmaking in 1946. Het logo van 1968 kan niet als voldoende nieuw of vernieuwend worden aangemerkt om een zelfstandig karakter te hebben verkregen

 

IEPT20100825, Rb Haarlem, Laser Aesthetic

Winstafdracht beperkt tot omzetverhogend effect merkinbreuk:  dat het er voor gehouden moet worden dat deze operaties ook zonder de merkinbreuken zouden zijn uitgevoerd door Laser Aesthetic en dat aldus de no-dige omzet/winst zou zijn gegenereerd. dat de vordering tot winstafdracht kan worden toegewezen, doch beperkt is tot de nettowinst voor zover deze is genoten ten gevolge van het omzetverhogend effect van het gebruik van de merknamen, gerekend over de van 12 maart 2004 tot 1 juli 2009

 

IEPT20100825, Rb Den Bosch, Stijl

Geen verveelvoudiging voor eigen oefening, studie of gebruik: De werken waren in ieder geval op 27 november 2007 zichtbaar aanwezig in een gedeelte van het atelier van [Y] dat toegankelijk was voor in zijn werk geïnteresseerde belangstellenden, ook al zou dat gedeelte niet openbaar maar slechts na afspraak toegankelijk zijn. Stijlelementen niet auteursrechtelijk beschermd. Slaafse stijlnabootsing niet aangevoerd.

 

IEPT20100825, Rb Zwolle-Lelystad, Van Cranenbroek v Garden Impressions en Inboedelke
Deskundigenonderzoek inbreuk merkenrecht

 

IEPT20100825, Rb Maastricht, Atlas Hotels v Hotel Atlas 2000

Hernieuwde dwangsom wegens niet uitvoeren eerder bevel: reeds € 100.000,--aan dwangsommen verbeurd: Als uitgangspunt moet worden genomen dat een hernieuwde vordering tot veroordeling van een partij op straffe van een hoger maximum van in totaal te verbeuren dwangsommen dan opgelegd bij de oorspronkelijke veroordeling, omdat de dwangsommen tot het maximum zijn verbeurd zonder dat de veroordeling is nagekomen, toelaatbaar is.

 

IEPT20100825, Rb Den Haag, Gaasendam v Bussink
Uitvindingshoogte: geen voor de hand liggende combinatie. Geen inbreuk: geen scharnierende ‘benches’: Kenmerkende maatregel van conclusie 1 houdt in dat de benches – niet de seating facility – scharnierend zijn opgehangen. Dit is bij de Inversion niet het geval omdat het roteerpunt (op de afbeelding aangegeven met een pijl), als dit al als een scharnierpunt kan worden opgevat, zich bevindt tussen de kolom en de seating facility

 

IEPT20100824, Hof Den Haag, Foto Turks Dansfeest
Openbaarmaking foto omvat ter beschikking stellen voor exploitatiedoeleinden. Redelijk belang geportretteerde – inbreuk privacy: De foto is gemaakt in een discotheek tijdens een Turks dansfeest. Weliswaar was deze discotheek voor het publiek algemeen toegankelijk, maar zij bood toch een zekere beslotenheid doordat deze op de desbetreffende avond voornamelijk bezocht werd door een specifieke groep mensen die deel uitmaakt van de Turkse gemeenschap. Causaal verband tussen gestelde sociale schade en publicatie niet bewezen.

 

IEPT20100820, Rb Dordrecht, Vandoclean v Empteezy
Handhavingsrecht concurrentiebeding werknemer komt toe aan werkgever en curator, maar niet aan overnemer faillissementsboedel. Bijkomende omstandigheden vereist voor onrechtmatigheid concurrentie door ex-werknemers

 

IEPT20100818, Rb Amsterdam, Van Dillewijn v Horti Print
Proceskosten bij verstek: Eiseressen vorderen een proceskostenveroordeling met inachtneming van artikel 1019h Rv. Nu zij evenwel hebben nagelaten een gedetailleerde opgave te doen van de gemaakte proceskosten en ter zake ook geen bedrag hebben gevorderd, zal de recht-bank de proceskosten begroten aan de hand van bet gebruikelijke liquidatietarief in standaardzaken.

 

IEPT20100818, Rb Den Haag, Vetus v Inno Nautic

Tussenvonnis: toewijsbaarheid vernietiging octrooi bij gebreke alle rechthebbenden? Gelet op de aard van het door Vetus gevorderde – vernietiging van het octrooi NL 1013030 dat op naam van zowel Inno Nautic als Entre Deux is gesteld – ziet de rechtbank zich geconfronteerd met de vraag of deze vordering, gegeven het feit dat na doorhaling van de procedure tussen Vetus en Entre Deux niet langer alle rechthebbenden op het octrooi in kwestie in de onderhavige procedure zijn betrokken, wel toewijsbaar is.

 

IEPT20100818, Rb Utrecht, Exhibitie

Bewijsvergaren is een rechtmatig  belang: Uit de wetsgeschiedenis volgt dat het enkele belang te kunnen staven dat inderdaad van inbreuk op intellectuele eigendomsrechten sprake is, al voldoende is om inzage te krijgen in de bescheiden. Zij heeft weliswaar al een kopie van de door [gedaagde] gebruikte USB-stick in haar bezit maar daarmee is niet gezegd dat zij reeds beschikt over het volledige bewijs van de door [gedaagde] gepleegde inbreuk op haar intellectuele eigendomsrechten.

 

IEPT20100818, Rb Rotterdam, Bacardi v Mevi

Douanerechtelijk in het vrij verkeer brengen c.q. invoeren is gebruik van het merk. Het enkele feit dat accijnsgoederen nog onder toezicht staan zolang deze niet zijn uitgeslagen tot verbruik en dat geen btw verschuldigd is over de levering, is niet relevant voor het antwoord op de vraag of sprake is van invoeren als bedoeld in het BVIE en de Merkenrichtlijn. Geen gebruik in stukken voor zakelijk gebruik zonder aanprijzen element. Prejudiciële vraag: is handelen in opdracht gebruik?

 

IEPT20100818, CBB, OPTA – Toegang kabelnetwerken
Geografische markt niet afgebakend in overeenstemming met Richtsnoeren: omdat OPTA niet aannemelijk heeft gemaakt dat sprake is van duidelijk afwijkende concurrentievoorwaarden in de verzorgingsgebieden van de kabelbedrijven, de geografische markt niet is afgebakend in overeenstemming met punt 56 van de Richtsnoeren. Relevante productmarkten op retailniveau: kabelnetwerken en alternatieve omroeptransmissieplatforms substitueerbaar

 

IEPT20100813, Rb Den Haag, Burger v Ideëel Verzekeringen
Proceskosten bij verstek: De proceskosten kunnen jegens een niet in het geding verschenen gedaagde slechts overeenkomstig het bepaalde in artikel 1019h van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (hierna: Rv) worden toegewezen indien die kosten zijn gespecificeerd in de dagvaarding of nadien aan de niet verschenen gedaagde zijn kenbaar gemaakt bij afzonderlijk exploot overeenkomstig artikel 130 lid 3 Rv.

 

IEPT20100813, Rb Amsterdam, Van de Ven v CCCP
Onvoorziene omstandigheid: gedogen samenwerking Van de Ven met Van Koningsbrugge tegen vergoeding van € 50. 000: zal CCCP worden veroordeeld te gedogen dat Van de Ven in samenwerking met Van Koningsbrugge ten behoeve van de AVRO een nieuw televisieprogramma maakt voor het seizoen dat aanvangt op 10 september 2010, onder de voorwaarde dat Van de Ven aan CCCP een bedrag van EUR 50.000,- betaalt. Het spoedeisend belang is gegeven, nu Van de Ven uiterlijk op 16 augustus 2010 aan de AVRO moet laten weten of hij aan het nieuwe televisieprogramma kan meewerken.

 

IEPT20100813, Rb Den Haag, Ziggo v Tele2

IEPT20100813, Rb Den Haag, UPC v Tele2

Prominente vermelding van de "€ 5" en de vermelding van de tekst "Nu bij een combipakket al vanaf € 5,- per maand' misleidend. De voorzieningenrechter is van oordeel dat de consument wel degelijk gedwongen wordt om een dienst af te nemen indien hij wil profiteren van (analoge) kabeltelevisie voor € 5,-- per maand. Misleidende vergelijking met standaard kabeltv-abonnement van UPC. Uiting “er verandert niets aan je aansluiting” te stellig en ongenuanceerd omdat de aansluiting in veel gevallen toch fysiek zal wijzigen. Tv-rectificatie met neutrale mannenstem en rectificatie in gedrukte media en op website bevolen

 

IEPT20100812, Rb Breda, Heerkens v Fergan
Rechtbank Den Haag niet exclusief bevoegd ter zake beslagen ex Gemeenschapsmerkenverordening. De voorzieningenrechter gaat hieraan voorbij omdat het Gerechtshof te 's-Hertogenbosch hierover anders heeft geoordeeld.Prejudiciële vragen overwogen, maar overgelaten aan gerechtshof in geval eventueel appèl. Geen uitputting in geval van afgekeurde partij in transit. Geen bewust verkeerde voorlichting in verlofverzoekschriften: veeleer van slordigheid of van onbekendheid met het feit dat ingevolge artikel 9 van de Gemeenschapsmerkenverordening handhavingsacties enkel op grond van een ingeschreven merk kunnen worden ingesteld.

 

IEPT20100811, Rb Arnhem, Wibro v Lock Beheer
Geen misbruik van omstandigheden vaststellingsovereenkomst. Bewijsopdracht normaal gebruik beeldmerk. Gebruik woord Easy Bike geen rechtsinstandhoudend gebruik beeldmerk Easy Bike: Vanwege het grotendeels beschrijvende karakter van de woorden Easy en Bike moet het onderscheidend vermogen van het beeldmerk, zo al aanwezig, worden geacht zich vooral te bevinden in het figuratieve element van het beeldmerk, in combinatie met het woord.

 

IEPT20100811, Rb Dordrecht, IE v Iv

Normaal gebruik software: Artikel 45j Auteurswet geeft dwingendrechtelijke minimum gebruiksrechten aan de rechtmatige verkrijger voor zover dat gebruik noodzakelijk is voor het beoogde gebruik van de software. Rechtmatige verkrijger: degene aan wie de rechthebbende het programma ter beschikking heeft gesteld (onder andere door verkoop) en tevens de opvolgende verkrijgers van exemplaren ten aanzien waarvan het verspreidingsrecht is uitgeput. Koper werkstations is rechtmatig verkrijger. Contractueel verbod overdracht zonder toestemming geen derdenwerking. Geen onrechtmatig profiteren van wanprestatie.

 

IEPT20100810, Hof Den Haag, Capres v SmartTip

Uitleg “active guarding” conform algemene vakkennis. Afwijkende betekenis 'active guarding' had in beschrijving opgenomen moeten worden. Niet tot algemene vakkennis behorende en niet in octrooi beschreven techniek valt niet onder conclusie. Tijdige betwisting rechtsmacht in reconventie. Reconventioneel wapperverbod en conventionele inbreukvordering geen vordering uit hetzelfde rechtsfeit. Nederlandse rechter heeft geen rechtsmacht ter zake van reconventie

 

IEPT20100805, Rb Den Haag, Kedge v Aabo & Safeway

Inbreuk aangenomen. Afgesplitst octrooi EP 871 heeft bredere beschermingsomvang dan octrooi EP 991 in eerder vonnis. Enge uitleg “lateraal” verdraagt zich niet met betekenis conform normaal spraakgebruik, de beschrijving en tekeningen bevatten daarvoor geen aanwijzingen en afhankelijke conclusie 4 anders  geen toegevoegde waarde. Nawerkbaarheid – niet voldoen aan Europese veiligheidsnorm: Ook als wordt aangenomen dat die zekeringsinrichtingen niet voldoen aan EN 795, vloeit daar niet uit voort dat de in EP 871 geclaimde uitvinding niet nawerkbaar is beschreven in het octrooischrift. Het voldoen aan EN 795 is namelijk geen kenmerk van de in EP 871 geclaimde uitvinding.

 

IEPT20100805, Hof Amsterdam, 4Stroke v Roucar Gear Technologies

Ontvankelijkheid hoger beroep beschikking voorlopig getuigenverhoor: Hoger beroep ontvankelijk nu de bezwaren neerkomen op de stelling dat de rechtbank zich gelet op de bepalingen van de EEX-verordening ten onrechte bevoegd achtte. Forumkeuze expliciet van toepassing op “further agreements”, ook na beëindiging overeenkomst. Forumkeuze niet van toepassing terzake van [X] die geen contractspartij is.

 

IEPT20100804 Rb Den Haag, Willemse France v Bakker
Geen gebruik Willemse als merk: Gebruik als handelsnaam is geen gebruik als merk. ‘After sales services’: Geen gebruik voor diensten die rechtstreeks verband houden met eerder op de markt gebrachte, van de merken voorziene waren. Geen gebruik als exportmerk. Bewijslast noprmaal gebruik onder omstandigheden bij merkhouder. internationale bevoegdheid Nederlandse rechter: Geen schadebrengend feit in Nederland: Van gebruik door Willemse France van het merk WILLEMSE in de Benelux of enig ander (onrechtmatig) schadebrengend feit in Nederland is aldus niet gebleken.Geen bevoegdheid tot nietigverklaring  Gemeenschapsmerk in rconventie, nu hoofdzaak geen inbreuk betreft.

 

IEPT20100804, Rb Den Haag, Holland Hotels v Dijk

Verwarringsgevaar Holland Hotels  en Holland Hotelcheque: Gelet op de gelijkende handelsnaam en de geheel overeenkomende bedrijfsactiviteiten is voorshands aannemelijk dat door de door Dijk c.s. gevoerde handelsnaam "Holland Hotelcheque" bij het relevante publiek in meer of minder mate gevaar voor verwarring tussen de ondernemingen van partijen te duchten is, ook omdat partijen hun diensten beide op internet en dus landelijk aanbieden.Geen merkinbreuk: Beschrijvend gebruik niet inbreukmakend