Oktober 2011

Print this page

IEPT20111031, Rb Arnhem, Omroep Gelderland.

Verminking foto’s door inzoomen. € 5.228 schade conform Algemene Voorwaarden van de Fotografenfederatie en de richtprijzen Nederlandse prijzen Vakfotografie.

 

IEPT20111028, Rb Amsterdam, Tros v Pretium
Tros niet tijdig voldaan aan vonnis door niet tijdig deponeren fragment opnames. Executie vonnis geen misbruik van recht omdat Tros niet de bedoeling had het vonnis te overtreden

 

IEPT20111028, HR, MAG v Edco

Bewijslast auteursrechtelijke reciprociteitsteits art. 2(7) Berner Conventie rust op partij die auteursrechtelijke bescherming claimt. Bewijsoordeel in andere zaak ontheft Hof niet van zelfstandige beoordeling. Nietigheid merk kan als verweer worden ingeroepen, geen nietigheidsvordering vereist. Geen restrictieve toepassing artikel 14(8) BTMW. Vragen van uitleg met betrekking tot het Protocol houdende wijziging van de (thans voormalige) Eenvormige Beneluxwet inzake tekeningen of modellen, van Brussel van 20 juni 2002

 

IEPT20111026, Rb Roermond, Kamp v Twico

”Fietsplus” geen auteursrechtelijk beschermd werk: combinatie bestaande woorden. Inbreuk auteursrecht door gebruik Fietsplus-logo op winkelpui. Merkinbreuk: gebruik gelijk teken voor dezelfde waren

 

IEPT20111026, Rb Amsterdam, EIG v ABN AMRO

Inbreukmakende digitale verveelvoudiging van nieuwsbrieven. Amerikaans recht toepasselijk op abonnementen: kenmerkende prestatie is opstellen en leveren nieuwsbrieven. Schadevergoeding US$ 1.197,84 op basis van abonnementen voor 12 collega’s.


IEPT20111026, Rb Zwolle Bi-Wear v Culinaire Makelaar

Bi-Wear collectie geen auteursrechtelijk werk; individuele beoordeling 22 kledingstukken. Beschermde ontwerpen: eigen invulling bekende vorm- en stijlelementen. Niet beschermde functionele ontwerpen. Inbreuk: dat de totaalindrukken van de kleding van Bi-Wear en van de kleding van De Culinaire Makelaar zo weinig van elkaar verschillen dat de kleding van De Culinaire Makelaar niet als een zelfstandig werk kan worden aangemerkt. SLAAFSE NABOOTSING: Eigen plaats in de markt onvoldoende onderbouwd

 

IEPT20111026, Rb Utrecht, Roucar

Uitvoerbaarverklaring Frans vonnis: Rechtsgevolgen van bevoegdheidsvonnis Rb Utrecht en Frans vonnis dat IE-rechten aan verweerder toekomen sluiten elkaar niet uit; geen onverenigbare beslissingen

 

IEPT20111026, Rb Den Bosch, Rihend

Antenneverbod in strijd met vrijheid van nieuwsgaring: [...] dat de door Rihend aangevoerde belangen ter rechtvaardiging van het antenneverbod in het Parkreglement onvoldoende zwaarwegend zijn om een beperking van de vrijheid van nieuwsgaring als gewaarborgd door artikel 10 EVRM te kunnen rechtvaardigen.

 

IEPT20111026, Rb Breda, Oosterhoutse Kaneelstok
Inschrijving overdracht niet noodzakelijk voor optreden bij inbreuk. “Tom Sweets De kaneelstok uit Oosterhout” inbreukmakend op bekend merk “De Oosterhoutse Kaneelstok”; geen eerlijk gebruik.

 

IEPT20111025, Rb Breda, Intercombi

Onrechtmatige site ontevreden klant; ontbreken algemeen belang. Overdracht site als schadevergoeding in natura.

 

IEPT20111025, Hof Den Haag, Pretium v De Staat

Winkansverdubbelaar - op Yahtzee gelijkend spel - en prijs "mijnen" kansspel: ook is het toeval of de mededingers een even snel, sneller of langzamere internetverbinding hebben en of deze daarmee getraind zijn of niet. Voor zover de factor behendigheid in fase 2 bij het verwerven van een prijs dan ook een rol speelt, is deze factor ondergeschikt aan het kanselement.

 

IEPT20111025, Rb Rotterdam, Holland Casino

Geen exhibitie, geen inzage manuscript: Geen belang aangezien bewijs geleverd wordt door publicatie – voorkomen publicatie geen belang ex art. 843a Rv. Hoewel artikel 10 EVRM toetsing vooraf niet zonder meer uitsluit blijkt uit de jurisprudentie dat daarvoor slechts zeer beperkt ruimte bestaat. De achterliggende gedachte is dat het “chilling effect” moet worden voorkomen; de wetenschap dat een tekst tevoren zal worden bekeken leidt tot een maatschappelijk ongewenst geachte terughoudendheid bij de schrijver.

 

IEPT20111025, HvJEU, eDate Advertising en MGN

Bij aantasting persoonlijkheidsrechten door internet publicatie gerecht van (a) plaats van vestiging uitgever of (b) centrum van belangen gelaedeerde volledig bevoegd inzake volledige schade. Gerecht van plaats van toegang tot internet publicatie enkel bevoegd voor schade veroorzaakt op grondgebied lidstaat. Dienstverlening informatiemaatschappij: waarborg dat verlener niet wordt onderworpen aan strengere eisen dan in staat van vestiging.

 

IEPT20111025, Rb Den Haag, Lego v Banbao

Standaardisatiebehoefte aangenomen. Nodeloos verwarringsgevaar door het aanbieden van naam- en tekenloze bouwstenen die wat uiterlijke vormgeving betreft nagenoeg gelijk zijn aan de bouwstenen van Lego. Evenzo ter zake van overige elementen. Stelselmatig nabootsen productlijn niet onrechtmatig. Auteursrechtinbreuk op Lego mini-figuur, aankleding en gezichtjes  en Duplo-figuur en verpakkingen.

 

IEPT20111013, Rb Amsterdam, Executie Fins vonnis

Verzoek tot intrekking verklaring van uitvoerbaarheid afgewezen:VVU kan slechts worden ingetrokken in geval van – samengevat – kennelijke strijd met de openbare orde, schending van betekenings- of mededelingsverplichtingen, strijd met een tussen dezelfde partijen gegeven beslissing of schending van rechterlijke bevoegdheidsregels. [A] heeft geen van deze omstandigheden aangevoerd. Geen aanhouding bij gebreke executievervangende zekerheden.

 

IEPT20111013, HvJEU, Pierre Fabre Dermo-Cosmetique

Contractbepaling die in kader van selectief distributiestelsel verkoop van cosmetica en lichaamsverzorgingsproducten via internet verbiedt vormt beperking mededinging indien deze gelet op de eigenschappen van de betrokken producten niet objectief gerechtvaardigd is: verwijzende rechter dient te onderzoeken of verbod op grond van legitiem vereiste gerechtvaardigd kan worden, noodzaak om op de persoon toegesneden advies te geven in het kader van receptvrije geneesmiddelen en contactlenzen niet aanvaard als rechtvaardiging, ook instandhouding prestigieuze imago kan dergelijke contractsbepaling niet rechtvaardigen. Dergelijke contractbepaling valt niet binnen werkingssfeer groepsvrijstelling ex artikel 4 sub c Vo 2790/1999 inzake verticale overeenkomsten: geen sprake van verbod om vanuit niet-erkende plaats van vestiging werkzaam te zijn in de zin van dit artikel.

 

IEPT20111021, Rb Den Bosch, China Commodities v Van Spaendonck
Executiegeschil: geen herziening bevelen. Enkele feitelijke of onjuistheid leidt niet tot misbruik van bevoegdheid executant; Geen verkapt appèl

 

IEPT20111021, Rb Amsterdam, IDTV – De Heineken Ontvoering

Vrijheid van artistieke expressie vooropgesteld. Grens niet overschreden: Belang van een bij een historische gebeurtenis betrokken persoon  om niet met fictieve elementen in verband te worden gebracht niet overschreden. Mogelijkheid tot herstel achteraf van eventueel onrechtmatige, nadelige gevolgen. Geen voorafgaand verbod of voorinzage. Geen portret van eiser.

 

IEPT20111020, HvJEU, Freixenet v BHIM

Onjuiste stelselmatige uitsluiting als merk van uiterlijke verschijningsvorm van verpakking van de waar zonder opschrift.

 

IEPT20111020, HvJEU, PepsiCo & Grupo v BHIM

Modelrecht: geïnformeerde gebruiker: tussencategorie tussen gemiddelde consument en de vakman: een  gebruiker die niet slechts gemiddeld, maar in hoge mate aandachtig is, hetzij door zijn persoonlijke  ervaring, hetzij door zijn uitgebreide kennis van de betrokken sector. Geïnformeerde gebruiker: van kind van vijf tot marketingdirecteur. Vergelijking: zo mogelijk rechtstreeks, maar kan ongebruikelijk zijn. Algemene indruk: daadwerkelijk verhandelde voortbrengselen kunnen in aanmerking genomen worden. 

 

IEPT20111020, HvJEU, Kanzi

Geen uitputting kwekersrecht bij schending licen-tievoorwaarden of –beperkingen inzake wezenlijke elementen van het betrokken kwekersrecht. Bekend zijn of behoren te zijn van derde met de schending licentievoorwaarden of –beperkingen niet van belang

 

IEPT20111019, Rb Breda, Chinalux v Seminvest

Beeldmerk ICEBERG voor horloges vervallen: geen bewijs "normaal gebruik" Het beeldmerk wordt slechts op een gering deel van (alleen) de dameshorloges aangebracht. Het beeldmerk wordt ook niet benadrukt in reclame-uitingen of anderszins. De verkoopcijfers van de dameshorloges met het beeldmerk ICEBERG in Nederland zijn nihil of marginaal.

 

IEPT20111019, Rb Rotterdam, Entertain v Honda

Merkinbreuk aannemelijk door gebruik van GX-merk, nummer 390 en ”powered by”: [...] is op de aggregaten van Entertain achter de aanduiding "GX" het nummer "390" vermeld. De kans op verwarring wordt groter doordat behalve van de aanduiding "GX", ook gebruik wordt gemaakt van de woordcombinatie "Powered by" [...]. Deze woordcombinatie lijkt in sterke mate op het door Honda bij de WIPO gedeponeerde woordmerk "Powered by Honda".

 

IEPT20111019, Rb Leeuwarden, Janssen v Stichting Pantera

€ 500 schadevergoeding voor de inbreuk op de auteursrechten en persoonlijkheidsrechten van fotograaf

 

IEPT20111019, Rb Breda, Converse & Kesbo v Aspo en Dieseel

Converse heeft bewijslast inzake counterfeitschoenen. Door geheimhouding echtheidskenmerken heeft Converse haar stelling onvoldoende onderbouwd  behoorlijke procesvoering. Onderscheid originele en counterfeit schoenen niet vast te stellen, ook niet door onafhankelijk deskundige. Counterfeit niet onderbouwd op andere wijze: administratie Converse. Uitputtingsverweer alleen aan de orde bij originele Converseschoenen

 

IEPT20111019, Rb Den Haag, Thuiskopie v De Staat

Besluiten tot bevriezing stelsel thuiskopievergoeding niet onrechtmatig. telsel thuiskopievergoeding niet in strijd met richtlijn: Gezien de ruime beleidsvrijheid die de richtlijn de lidstaten geeft bij de vorm, de wijze van financiering en inning en het niveau van de compensatie kan niet snel worden geoordeeld dat de compensatie niet als billijk kan worden aangemerkt.

 

IEPT20111018, Hof Den Haag, Indorata v Balmain
Dezelfde betekenis en functies voor termen in inrichtingsconclusie en werkwijzeconclusie, mede gelet op nawerkbaarheidsvereiste. Begrip ‘kleefkant’ voor vakman dezelfde betekenis in conclusie 1 en conclusie 14.
Uitvindingsgedachte als gezichtspunt voor redelijke beschermingsomvang. Geen equivalentie: geen equivalente maatregel voor ontbrekend kenmerk

 

IEPT20111018, Hof Arnhem, Culinaire Makelaar v Bi-Wear

Werkgeversauteursrecht artikel 7 Aw aannemelijk: Daarbij gaat het hof, met partijen, er vanuit dat het begrip dienstverband als bedoeld in artikel 7 Auteurswet in beginsel samenvalt met het criterium voor een arbeidsovereenkomst volgens artikel 7:610 BW. Dat veronderstelt, naast arbeid en loon, een gezagsverhouding.

 

IEPT20111018, Hof Amsterdam, Hugo Boss v Reemtsma

Geldige reden voor niet-normaal gebruik -   dreigende inwerkingtreding Tabaksreclame –in voorhaar 1990 voorzienbaar. Aldus moet worden geoordeeld dat binnen het tijdvak van drie jaren volgend op de merkdepots van 1987 een reële dreiging aanwezig was van inwerkingtreding van de Richtlijn  Tabaksreclame in haar uiteindelijke redactie.

 

IEPT20111018, HvJEU, Brüstle v Greenpeace

Artikel 6(2)(c) biotechnologierichtlijn sluit octrooieerbaarheid uit van (i) gebruik menselijke embryo’s voor wetenschappelijk onderzoek en (ii) wanneer technische informatie voorafgaande vernietiging van menselijke embryo’s, of gebruik ervan als basismateriaal, vereist. [conform Grote kamer van Beroep van het Europees Octrooibureau, 25 november 2008, G 2/06].”Menselijk embryo” Unierechtelijk begrip: elke menselijke eicel, zodra deze is bevrucht, elke niet-bevruchte menselijke eicel waarin de kern van een uitgerijpte menselijke cel is geïmplanteerd en elke niet-bevruchte menselijke eicel die is gestimuleerd tot deling en ontwikkeling middels parthenogenese;

 

IEPT20111018, HvJEU, Realchemie v Bayer

begrip „burgerlijke en handelszaken” omvat betaling geldboete tot nakoming rechterlijke beslissing. Kosten exequaturprocedure vallen onder proceskosten handhavingsrichtlijn

 

IEPT20111018, Rb Amsterdam, Undercover in Nederland

Verzwijgen syndroom van asperger door zaaddonor ernstige misstand. Privacy eiser voldoende gewaarborgd: Bij het gesprek is [eiser] zittend aan een tafeltje en koffiedrinkend in beeld gebracht, waarbij het gewipete gezicht en de vervormde stem ervoor zorgen dat zijn privacy voldoende is gewaarborgd

 

IEPT20111017, Rb Den Haag, Zumba Fitness

Nederlandse rechter bevoegd ter zake van inbreuk, ondanks in overeenkomst aangewezen bevoegde Amerikaanse rechter. Inbreukmakend gebruik handelsnaam Zumba Fitness. Merkinbreuk door gebruik teken “zumba” in domeinnaam. Verbod op inbreuk auteursrecht onvoldoende onderbouwd

 

IEPT20111017, Rb Den Haag, Staten v Nedco

Geen spoedeisend belang; geen dreigende inbreuk meer: Bij het gevorderde verbod heeft Staten geen spoedeisend belang omdat voorshands moet worden aangenomen dat Nedco de gestelde inbreuk al direct na het eerste contact met Staten in maart 2011 heeft gestaakt. Nedco heeft uitdrukkelijk aangevoerd dat zij de handel toen heeft gestaakt

 

IEPT20111014, Rb Rotterdam, Glow v Premium

Uitleg vaststellingsovereenkomst: tekstuele uitleg als uitgangspunt. Verplichting tot afzien maatregelen beperkt tot uitlevering 31 augustus 2011

 

IEPT20111014, Rb Haarlem, Belastingdienst

Brief over toepassing Douanebeslagverordening geen beschikking: Verweerder stemt slechts in met de conclusie van [BEDRIJF A] dat toestemming tot vernietiging van de goederen wordt verondersteld aanwezig te zijn. De brief en hetgeen daarin is gesteld vloeien niet voort uit een op een wettelijke bepaling rustende bevoegdheid. Er is geen rechtsregel die er een gevolg aan verbindt. Verweerder heeft ter zitting verklaard alleen faciliterend te zijn opgetreden en geen partij te zijn.

 

IEPT20111014, Rb Den Haag, Samsung v Apple

Inroepen octrooirechten onder omstandigheden mogelijk misbruik van recht. Geen rechtsverwerking naar Nederlands recht door afgeven FRAND-verklaring. FRAND-verklaring geen onvoorwaardelijk aanbod naar Frans recht. Behandeling bedrijfsgeheimen achter gesloten deuren – art. 28(4) Rv. Spoedeisend belang herleeft door meeromvattend internationaal geschil

 

IEPT20111013, Rb Zutphen, Transavia v Euclaim

Publicatie onjuiste informatie probleemvluchten niet onrechtmatig nu Transavia geen informatie verschaft. Misleidende reclame niet van toepassing omdat partijen geen concurrenten zijn.

 

IEPT20111013, HvJEU, Airfield & Canal Digitaal v Sabam & Agicoa

Indirecte en directe doorgifte TV-programma’s: één ondeelbare mededeling aan het publiek, kan separate toestemming nodig hebben. Toestemming voor aanbieder satellietpakket vereist – nieuw publiek

 

IEPT20111012, Rb Utrecht, Rubik v Out Of The Blue

Basisvorm Rubik’s kubus niet auteursrechtelijk beschermd: naar voorlopig oordeel van de voorzieningen-rechter is in de keuze van Rubik voor de kubus als hoofdvorm en de splitsing daarvan in 26 (schijnbaar 27) kleinere kubussen (zie onder 4.7 sub a. en b.) geen creatieve keuze van Rubik te ontdekken.

 

IEPT20111012, Rb Rotterdam, P & C v Damiani

Licentienemer belanghebbende bij nietigheid merk. Non-usus in Benelux voldoende onderbouwd en aangenomen

 

IEPT20111012, Rb Den Haag, Livius v Fewmore

Onrechtmatig niet ter beschikking stellen content website, ook niet nadat zulks bij vonnis van 25 juni 2008 aan Fewmore was bevolen. Schadestaat inzake causaal verband en schade door niet ter beschikking stellen content website.

 

IEPT20111012, Rb Den Haag, Ikio v Hand

Afbreken onderhandelingen: geen gerechtvaardigd vertrouwen dat overeenkomst tot stand zou komen. Geen schending geheimhoudingsverplichting: informatie al bekend bij Hand. Inbreuk auteursrecht onvoldoende onderbouwd.

 

IEPT20111012, Rb Den Haag, Epal v Capa

Niet conform UIC-codes repareren van EPAL-pallets: wijziging van de toestand van de waar. Onvoldoende duidelijk dat revisie niet onder controle van merkhouder plaatsvindt

 

IEPT20111012, Rb Arnhem, Wibro v Lock Beheer

Normaal gebruik merk voor het vinden en behouden van afzet aangenomen: voldoende concreet aangetoond dat zij, naast de gestyleerde versie van het woord EASY BIKE, ook het knipogend ‘smiley’- beeldmerk daadwerkelijk heeft gebruikt voor het vinden en behouden van afzet van haar fietsen in de periode 2005, 2006 en 2007. Zij heeft dit beeldmerk naar het oordeel van de rechtbank niet slechts symbolisch gebruikt of enkel en alleen om het recht op dat beeldmerk in stand te houden.

 

IEPT20111011, Hof Den Haag, H&M v G-star
Verzoek om aanhouding wegens cassatie in kort geding in andere H&M v G-Star-zaak onvoldoende onderbouwd

 

IEPT20111011, Hof ‘s-Gravenhage, Cassina v Van Roon

Toerekenbare inbreuk designklassieker. Gederfde winst Cassina: € 2.478. Reputatieschade et bono begroot op: € 1.000

 

IEPT20111010, Rb Den Haag, Freudenberg v Octrooicentrum

Bevel tot verwijdering aantekening van verval in octrooiregister status te wijzigen in ”van kracht": Ervan uitgaande dat Freudenberg het gestelde vormgebrek tijdig heeft hersteld, is het Nederlandse deel van het octrooi niet vervallen, ondanks de andersluidende aantekening die het Octrooicentrum in het register heeft gemaakt. Belang derden. Bevoegdheid kort geding rechter als restrechter.

 

IEPT20111006, Rb Den Haag, Potveer v Total Systems

Zinvolle uitleg ’elastische elementen’: gevouwen golven aangemerkt als elastische elementen


IEPT20111006, BenGH, Bodystyling+
Loutere aanduiding van absolute weigeringsgrond voldoende voor motivering voornemen van (gedeeltelijke) weigering van inschrijving door BBIE. Recht om beroep in te stellen tegen beslissing tot weigering niet verbeurd als geen bezwaren zijn geformuleerd tegen voornemen om inschrijving (gedeeltelijk) te weigeren.
 

IEPT20111005, Rb Den Haag, Red Bull v Lamborghini

Bewijsopdracht Lamborghini dat gebruik Red Bull-merken op KTM–motorfietsen niet als merkgebruik ter onderscheiding van motoren door het publiek wordt opgevat. Gering gebruik voldoende voor normaal gebruik. Belang bij vervallenverklaring wegens niet normaal gebruik voor specifieke warenklasse. Red Bull veroordeeld in proceskosten doorhaling; kosten niet nodeloos.

 

IEPT20111005, Rb Almelo, Slagharen

Onrechtmatig handelen ICT-functionaris/systeembeheerder  ter zake van vertrouwelijke informatie. Exhibitie: belang Slagharen bij inzage inbeslagge-nomen gegevens. Gevraagde inzage duidelijk, concreet en specifiek genoeg

 

IEPT20111005, Rb Rotterdam, Mikro-Electro v Consumentenautoriteit

Misleidende informatie door verzwijgen recht op kosteloos herstel bij non-conformiteit: Verzoekster gaat de discussie met de klant of er mogelijk sprake is van non-conformiteit en daarmee recht op kosteloos herstel of vergoeding van de aan de reparateur betaalde reparatiekosten uit de weg door het initiatief bij de klant te leggen. Consumen-ten worden daardoor onvolledig en misleidend geïnformeerd over hun wettelijke rechten ten aanzien van herstel of vervanging van een non-conform product.

 

IEPT20111004, Rb Den Haag, PTC v APE

Inbreuk trilinrichtingen aangenomen. Grensoverschrijdende bevoegdheid octrooi-inbreuk in kort geding aangenomen, ook bij nietigheidsverweer. Geen grensoverschrijdend verbod wegens ontbreken buitenlandse validaties

 

IEPT20111004, Hof Amsterdam, Van Engelen v Ventoux

Merkrecht geen registergoed: Dat het merkrecht zou zijn aan te merken als registergoed in de zin van artikel 3:10 BW vindt immers in de wettelijke regeling geen steun, het hof verwijst in dit verband naar het bepaalde in artikel 3:16 lid 2 BW jo. artikel 8 Kadasterwet. Onvoldoende belang proefproces: geschil dat louter academisch van aard is.

 

IEPT20111004, Hof Den Haag, Medinol v Abbott
Vermeerdering van eis in hoger beroep: Vermeerdering van eis in hoger beroep na herroeping en daaropvolgende bekrachtiging in EOB Oppositie van moederoctrooi EP 449 niet in strijd met goede procesorde vanwege samenhang met EP 902

 

IEPT20111004, HvJEU, Premier League

Verbod invoer of gebruik buitenlandse decodeerapparatuur niet toegestaan ook bij valselijk voor commerciële doeleinden verkregen apparatuur: dat artikel 56 VWEU aldus moet worden uitgelegd dat het zich verzet tegen een regeling van een lidstaat die de invoer, de verkoop en het gebruik in die staat verbiedt van buitenlandse decodeerapparatuur waarmee toegang kan worden verkregen tot een gecodeerde satellietomroepdienst uit een andere lidstaat die door de regeling van eerstgenoemde staat beschermd materiaal bevat. Contractsbepaling met verbod op aanbieden decodeerapparatuur voor gebruik buiten grondgebied niet toegestaan. IE-bescherming sportwedstrijden naar nationaal recht mogelijk.